Maj 31, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Prve Grammy nagrade so podelili leta 1959. Grammy Award ali v originalu Gramophone Award je nagrada, ki jo za izredne dosežke v glasbeni industriji podeljuje National Academy of Recording Arts and Siences (Narodna akademija snemalnih umetnosti in znanosti) v Združenih državah Amerike. Letos poteka tako že 59. edicija tega gala večera, kjer se zvrsti veliko nastopov danes priznanih glasbenikov in se z Grammy nagrado prizna tiste najboljše. Letošnje nominirance za najboljši reggae album si lahko pogledate TUKAJ.

  13. Februarja pa bo vse znano! Ob šestih zjutraj po našem času si lahko prenos v živo ogledate na spodnji povezavi, vsekakor pa vam o zmagovalcih tudi mi še poročamo.

  Grammy Nagrade - Prenos v živo

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Novica, ki bo razveselila marsikaterega ljubitelja reggae glasbe! David Rodigan je namreč najavil izdajo svoje avtobiografije z naslovom "My life in reggae".

  To je neverjetna zgodba Davida Rodigana. To je zgodba o sinu vojaškega narednika z Anglije, ki je svetu pokazal in ljudi izobraževal o reggae glasbi. Čeprav se je jamajški zvok in glasba skozi čas preoblikovala v različne žanre od ska in rocksteady do dub, roots in dancehall-a je David Rodigan ostal večni šampion. Spoštovale so ga številne generacije reggae ljubiteljev širom sveta in spoštujemo ga še danes! Pri 63 letih je še vedno eden glavnih nastopajočih na skoraj vseh festivalih po Veliki Britaniji in svetu. Pod njegovim okriljem se izvajajo oddaje na BBC-jevi mreži za mlade 1Xtra in je redni gost v vodilnih angleških klubih kot je Fabric v Londonu. Prav tako pa se vedno vrača v deželo reggae glasbe, na Jamajko, kjer se udeležuje in tekmuje z najboljšimi "sound systemi". Sam je v nekem intervjuju sicer dejal, da se je z idejo o avtobiografiji zelo nerad poigraval, a so ga v to prepričali drugi glasbeniki in izvajalci, ki so mu vedno govorili, da bi svojo življensko pot moral zapisati na papir in tako ljudem predstaviti svojo zgodbo o glasbi in kulturi, v katero smo se vsi zaljubili. Ne le zaradi sebe, ampak za reggae glasbo! Knjiga, ki bo razkrila zgodbo njegovega življenja naj bi izšla marca tega leta, točnega datuma izdaje pa še ni razkril. V knjigi bo mogoče prebirati zgodbe majhnega fantiča z Kidlingtona, ki je postal eden največjih mednarodnih ambasadorjev reggae glasbe na svetu in kot se za takega velikana spodobi, bo izdajo knjige otvoril z nastopi po Angliji, kjer se bo sprehodil čez zgodovino reggae glasbe in vso svojo kolekcijo starih "dub plate" plošč.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Jah Bamijev novi Suave Dub mixtape je bil izdan na njegov rojstni dan, ki sovpada z etiopijskim božičem, 7.1.2017. Vsebuje 19 pesmi, originalov in remiksov z eno prav posebno "pan" verzijo. "Pan" zaradi glasbila "steel pan", to je nacionalno glasbilo na Trinidadu in Tobagu in inštrument katerega mojster je prav Jah Bami.

  Mixtape je "zmešal" in obdelal ter tudi posnel njegov "manager" Bramma Shanti, ki ima na naši strani tudi svoj Bramma Blog.V 47 minut dolgem miksu slišite prehod žanrov med reggae, dub in stepper selekcijo, s čimer je Bami želel pokazati svojo široko glasbeno poznavanje.

   

   

  Naj vam še zaupamo, da je Suave Dub mixtape na voljo za brezplačni poteg na Soundclound strani, na katero pridete z klikom na tale tekst.

  Za kakršne koli informacije ali kontakt lahko pišete na spodnji mail

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Jake Savona, bolje poznan kot Mista Savona je priznani pianist ter reggae in dancehall producent, ki prihaja iz Avstralije. Na enem kupu je zbral najbolj vplivne jamajške in kubanske glasbenike. S to potezo pa je začel nastajati svetovni prvenec kot ga še nikoli ni bilo!

   

   

  Čeprav sta si otoka Jamajka in Kuba geografsko precej blizu, do danes še ni bilo albuma, ki bi združeval glasbo obeh. Do danes! Havana Meets Kingston je namreč inovativen projekt, ki ga svet še ni slišal. Nastajati je začel v čast tradicionalni jamajški in pa kubanski glasbi, z veliko mero spoštovanja do glasbenih temeljev ter zapuščine obeh otokov, hkrati pa je album povsem nekaj novega. Na albumu se mešajo zvoki jamajške in kubanske glasbe. Tako dobimo po eni strani odmerek roots reggae, dub in dancehall-a, po drugi pa salse, rumbe, son-a,.. Havana Meets Kingston združuje ekipo vrhunskih glasbenikov, ki z lahkotnostjo mešajo žanre ter ustvarjajo povsem novo mešanico glasbene zvrsti. Skupek tega pa je več kot izjemen!

   

   

  Glavni cilj producenta Mista Savone je združiti jamajško soundsystem in bas kulturo s kubanskimi "Afro-Cuban" ter jazz tradicijami. Album na ta način presega vse meje pričakovanega in je povsem nekaj novega tako v glasbenem svetu, kot tudi v glasbeni zgodovini. Energični in strastni vokali v španščini, angleščini in jamajškem patois narečju se mešajo z izrazitimi kubanskimi ritmi in melodijami ter globokimi basi, po katerih je jamajška glasba dobro poznana. Album združuje glasbo obeh kultur, hkrati pa je čisto nekaj svežega, drznega in vznemirljivega. "Havana Meets Kingston" združuje že uveljavljene ter uveljavljajoče se kubanske in jamajške glasbenike na albumu, ki vsebuje večinoma originalne pesmi, prav tako pa se na njem najdejo priredbe klasičnih kubanskih melodij. Snemanje se je začelo junija 2015 v Havani na Kubi in je trajalo deset dni. Savona osebno je z Jamajke v Havano pripeljal sedem jamajških glasbenikov, prav tako pa je večkrat po snemanju na Kubi potoval na Jamajko, nazaj na Kubo in v Veliko Britanijo, da bi dokončal projekt. Imena glasbenikov pa govorijo sama zase! Na albumu bomo lahko slišali jamajške glasbenike kot so Sly & RobbieBongo Herman, Randy Valentine , Prince Alla...prav tako pa tudi velikane kubanske glasbe, med drugimi tudi člane skupine Buena Vista Social Club.

   

   

  Za češnjo na vrhu smetane pa so poskrbeli, filmska producenta Rick Mereki in Lauren Rosa Beck ter fotografinja Lara Merrington, ki so potovali med Jamajko in Kubo, da bi posneli ter ovekovečili vsak trenutek tega projekta na film. S teh posnetkov namreč nastaja tudi neodvisni dokumentarni film, ki bo prikazoval zgodbe in glasbo ter prikazal raznolikost vseh različnih sodelujočih glasbenikov. Več o projektu si seveda lahko pogledate na njihovi Facebook strani Havana Meets Kingston. Prvo pesem z albuma 'Carnival' , ki sta jo skupaj posnela Randy Valentine in Solis boste lahko od 23. januarja dobili na naslednjih povezavah:

  www.mistasavona.bandcamp.com

  www.havanameetskingston.com

  www.apple.com/itunes/

  Celoten album, ki ga mi že nestrpno pričakujemo pa bo moč slišati meseca aprila 2017. Do takrat pa naj vas zadovolji tale "teaser".

   

   

  Photo: Havana Meets Kingston

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pred časom smo na našem portalu predstavili Grammy nominacije za najboljši reggae album leta. Sedaj pa se je oglasila »velika« legenda, pionir reggae glasbe Freddie McGregor (in ne MC Gregor, kot nekateri še vedno mislijo). Oglasil se je z izjavo, da je izbor sramota za jamajško glasbo.

  McGregor se je spravil nad komite z izjavo, da je izbor sramota nepopisljivih razsežnosti za reggae glasbo. Legendarni pevec vztraja, da tujci ne bi smeli odločati o tej prestižni nagradi.

  »Ko dovolimo ne-jamajčanom, da so sodniki naši jamajški glasbi, smo jo zagotovo izgubili in Grammy reggae nagrada je uradno postala igrača ter igra za zahodno obalo ZDA.« je izjavil McGregor.

  »Mislim, da kar je to, kar se dogaja, namerno počasno brisanje naše glasbene kulture in če nimamo  nobenega Jamajčana v odboru, ki izbira najboljši reggae album, kako naj se belec odloči namesto nas? Vedno bi morali imeti svojo reggae nagrado, ampak dokler o njej odloča nekdo iz države, ki ne podpira in ne mara glasbene kulture, bo le ta umrla. Ni čudno, da Jamajčani na Jamajki ne kupujejo več glasbe. Sramota, da se država, ki je ustvarila tako »močno« glasbo zanaša na tujce, da nam povedo kaj je dober reggae,« je še dodal.

  Naj spomnimo. Med glasbeniki, ki se potegujejo za prestižno nagrado so Sly & Robbie, Ziggy Marley, Raggin Fyah, J Boog, Rose Petals. prav tako je omenil Freddie McGregor, da je žena in tudi zastopnica Ziggi Marley-a, Orly Agai Marley trenutno predsedujoča odboru, ki odloča o nagradi. Kaj je tukaj narobe lahko sklepamo sami.

  Lansko leto so nagrado v žep pospravili Morgan Heritige, medtem ko ima Ziggi Marley že kar 4 nagrade, je vodilni zaenkrat njegov brat Stephan Marley s šestimi. Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1985, so doslej osvojili že Black Uhuru, Jimmy Cliff, Steel Pulse, Peter Tosh, Bunny Wailer, Shabba Ranks, Inner Circle, Shaggy, Sly & Robbie, Burning Spear, Beenie Man, Damian Marley, Lee Perry, Sean Paul,  Toots & the Maytals, Buju Banton, ne pa tudi legende kot so Bob Marley, Beres Hammond, Barrington Levy, Gregory Isaac in seveda Freddie McGregor.

   

  Vir: Wikipedia, HypeLife Magazine

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.