Siti Hlapci, vrhunska reggae dub dancehall skupina s slovenskim koreninami, z navdušenjem oznanja praznovanje svoje 25. obletnice od prvega nepozabnega nastopa.

S svojo zgodovino, ki se začenja leta 1999 na Festivalu Lent in Borštnikovem srečanju, so postali nepogrešljiv del slovenske glasbene scene. Leta 2000 so odprli prvi reggae festival v Tolminu ter s svojim edinstvenim zvokom gostovali na mednarodnem prizorišču, vključno z nastopi na festivalu Rototom v Italiji. S svojim glasbenim izrazom so osvojili srca občinstva v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Hrvaški, Češki, Madžarski, Slovaški in Nemčiji, nastopali pa so na uglednih festivalih, kot so Uprising, Overjam, Seasplash, Rototom, Donaufest in mnogi drugi.

Njihove avtorske skladbe, kot so “Gospod pastir”, “Vem za kraj”, “Plamen”, “Vrzi stran” in številne druge, so postavile slovenski reggae na vrh glasbenih lestvic, širile jamajške ritme in plesne korake po Sloveniji ter prispevale k prepoznavnosti žanra v domačem medijskem prostoru. S svojimi ritmi so navduševali tako na televiziji kot tudi na radiu.

 

Siti Hlapci niso zgolj lokalni fenomen, saj so večkrat nastopili kot spremljevalni band za mednarodne izvajalce, med njimi Skarramucci, Sun Soley, Italee Watson, Joseph Grant in mnogi drugi. V preteklih letih so se Hlapci potopili tudi v jamajske glasbene vode, kjer so bili gostje legendarnega pevca Richieja Ramseya na Jamajki.

Vodja skupine, izkušeni glasbenik in pevec Tadiman, ki je bil tudi frontman skupine Ufoslavians ter pevec italijanske skupine Makako Jump, predstavlja reggae iz Slovenije na mednarodnih odrih. Skozi leta so se člani skupine spreminjali, vendar sta ključna za prepoznaven zvok ostala izjemna bobnar Matej Horvat in virtuoz na bas kitari Samo Pečar, ki sta tudi posnela vse albume ter prispevala močan drum and bass zvok skupini. Na kitari in kot studio mojster je leta dolgo kitarist Beno Soršak, spremljevalne vokale pa prispevata Urška Gajšt in Patricija Roj. Na saksofonu s svojim vložkom navdušuje Tibor Pernarčič, medtem ko so klaviature v rokah glasbenikov, kot so Marko Črnčec, Jure Auguštiner in Boštjan Jug.

Ob 25. obletnici bodo Siti Hlapci svoje oboževalce razveselili s posebnim koncertom v klubu Gustaf, kjer se bodo jim pridružili tudi Haris Pilton, Pupa Robbie, Bombo Ent., Pini, Carlito, Tadee in 3 Kings Sound. Dogodek, ki obljublja nepozabno glasbeno doživetje, bo priložnost za proslavitev četrt stoletja strastne predanosti reggae glasbi in edinstvenemu prispevku skupine k slovenski glasbeni krajini.

Se vidimo 30. decembra v Gustafu!