Pripravila: V.V.

 

V težko pričakovanem albumu izvajalci združujejo zelo značilen glas Jamajškega pevca Chezideka in rub-a-dub spod peresa najboljše reggae roots skupine v Franciji: The Ligerians.
Z albumom Timeless ponazarjajo tako brezčasnost reggae roots glasbe, kot tudi glasbeno vez, ki že tako dolgo združuje Francijo in Jamajko. V kontrastu s slackness ambientom ta t. i. opus prinaša zelo pozitivna sporočila. Že prva pesem na albumu "Beat Dem" prikazuje njihovo glasbeno in duhovno povezavo.

 

 

Chezidek je na glasbeni sceni že od leta 2002, ko je izdal prvi album "Harvest time", od koder se njegova glasbena kariera samo še dviguje. Jamajški pevec je odraščal v zalivu St. Ann, kjer je že kot otrok nastopal na šolskih koncertih. Kasneje je pel in vrtel na okoliških sound sistemih kot DJ na raznih plesnih dogodkih.
Od tam je odšel v Kingston, kjer se je povezal z Xterminator produkcijo in posnel zgoraj omenjeni album. Do zdaj je nastopal z mnogimi znanimi imeni, kot sta na primer Sly&Robbie in Capleton, Lutan Fyah ali pa Mark Wonder. Z objavo tretjega albuma "Inna di Road" si je odprl vrata do prestižnih odrov tako na Jamajki, kot tudi v ZDA in Evropi. Poznamo ga pod uspešnicami, kot so "Leave the Trees" (2004), "Call Pon Dem" (2007), "All My Life" (2013) in "Can’t hear must feel", če jih našejem zgolj par. Chezidek se, kot sledilec rastafarijanske kulture v svojih pesmih spopada s političnimi in duhovnimi temami in s svojim glasom poziva k pravici.

 

 

The Ligerians glasbo ustvarjajo od leta 2010, in sicer pod založbo Soul Nurse, ki deluje v Toursu, Franciji. Nova ploščs v sodelovanju s Chezidekom sledi obsežnim predhodnim kolaboracijam. Sodelovali so namreč že z mnogimi legendarnimi imeni, kot so The Congos, Max Romeo in Vaughn Benjamin (Akae Beka, Midnite) na prvem albumu, tem pa so sledili še Wevolution (2014) in Ubatuba (2016), v sodelovanju z Joe Pilgrimom pa sta nastala Intuitions (2015) in EP Step Out (2017).
Skupina je v tem desetletju nastopala na mnogih lokacijah po Franciji in Evropi in kot omenjeno ustvarila ogromno različnih zavezništev, zadnja med njimi pa je z znamko Ire Ites.

 

 

Sodelovanje Chezideka in the Ligerians se je začelo letošnjega junija v Pariškem predmestju Le Blanc Mesnil. Kot del evropske turneje je Chezidek prvič nastopal s spremljavo The Ligerians. Skupaj so stopili za enkratno izvedbo koncerta pod Irie Itesom, vendar je bilo takoj jasno, da se druženje ne bo kar tako zaključilo. Chezidek je takoj po koncertu poklical Soul Nurse studio in kmalu za tem se je njihova skupna pot začela. Skupaj so napisali 9 pesmi, ki bodo vključene v nov ’Timeless’ album.
Umetniki s svojo glasbo širijo pozitivo in hkrati s političnimi besedili pozivajo h družbeni pravici: pomembna je solidarnost, nenasilje in umirjene misli, medtem ko je treba pozabiti na neumnosti, kot so denar, orožja in čenče, ki jih širijo politiki. Osnova njihove kolaboracije je po njihovo: ljubezen, vedno ljubezen. In kot je dejal Chezidek: »Ligerians! Let’s get down to it!«

  

Official release : 15.3.2020

 

TRACKLIST

1. BEAT DEM (SINGLE + VIDEO // October 2019)
2. IT'S ALRIGHT (SINGLE + VIDEO // January 2020)
3. OVER THE MOUNTAINS
4. TIMELESS
5. LET'S NO SAY
6. NO SOLUION IN THEIR LIES
7. READY FOR THE SHOW
8. I LOVE JAH
9. IT COME DOWN TO LOVE