Soul Rebel večeri počasi postajajo stalnica v Ljubljani. Vsako leto se ekipa Roots in Session odloči počastiti kralja Boba Marleya prav s prej omenjeno zabavo. Tokrat je bila le ta nekaj posebnega, saj je bila prvič »live« izvedba. V goste so povabili zagrebško ekipo, ki sliši na ime I-tal Jam Riddim Band. O dotični skupini si lahko preberete kaj več v prispevku in intervjuju, ki smo ga za vas pripravili že pred samo zabavo in ga lahko najdete TUKAJ.

(foto: Matic Kremžar)

Po nekaj selitvah mislim, da je Soul Rebel našel svoj dom. Gala Hala se zdi kot nalašč za takšne zabave. Vzdušje, ki ga je pripravil praktično poln prostor ljudi, je bilo zares odlično in primerno dogodku.

Ko sem prišel tja malo pred polnočjo oz. ob napovedani uri, ko naj bi se začel koncert, me je presenetilo število ljudi. Za trenutek sem se ustrašil, da bo morda dogodek prazen. Navajen sem, da v Ljubljani hodimo ven šele po polnoči (grda navada), a sem vseeno nekako upal, da bo poziv organizatorjev zalegel in se bo večina vseeno prikazala do napovedane ure. Začetnemu strahu navkljub se je prostor lepo polnil in kmalu so se na odru pojavili gostje večera. V tem trenutku se je glasba iz ozadja preselila na glavni oder.

S svojo »težko« instrumentalno glasbo so lepo razplesali ljudi in poskrbeli za še eno začudenje z moje strani. Ko bo tale zapis bral kakšen »zavzet« reggae navdušenec ali kakšen malo boljši »poznavalec scene«, se bo morda čudil zapisanemu, a resnici na ljubo je skupina v Sloveniji, kako bi se izrazil, neuveljavljena, ne toliko poznana med »ne poznavalci« Veliko jih je bilo, ki so jih slišali prvič in po obraznih mimikah sodeč, so bili kar navdušeni. Tudi mene osebno so zelo presenetili in komaj čakam, da jih slišim na nekem ogromnem »soundsystemu«. Če bi bilo to že ta večer, bi ocenil njihov nastop s čisto desetko. Besedo »težko« glasbo sem uporabil namenoma, kajti poslušati toliko časa »riddme« oz. instrumentalno glasbo z minimalno vokali, res ni za vsakogar, kar je neko dekle iz tretje vrste tudi glasno izrazila. Povedano drugače, če ne bi bili fantje pravi mojstri svojega posla, bi se po mojem mnenju dvorana spraznila med koncertom.Tako pa so se vsi predali ritmom in se pozibavali.

(foto: Matic Kremžar)


Po končanem koncertu je nastopil čas, da se začne zabava. Da je bilo temu tako, je nakazovala že vročina v samem prostoru, kajti pozibavanje je zamenjalo petje in ples. Roots in Session sta v uvodu poskrbela za izkazano čast Bobu Marleyu, čigar rojstni dan je tudi povod Soul Rebel zabav. Po nekaj zaporednih njegovih pesmih sta malo dvignila napetost s kratkim vložkom Stylo G-jeve pesmi »Call Me A Yardie«. Bodisi zaradi spremembe ritma bodisi zaradi poklona, ki mu ga Stylo nameni v pesmi (So mi haffi big up the legend Bob Marley). Ljudje so ponoreli ter bili tako počasi pripravljeni na zares MEGA presenečenje, ki je sledilo. Kar naenkrat se je na odru pojavila »trnovski ninja«, Klemen Klemen. V tem trenutku je zabava doživela svoj vrhunec. Če smo vsi pričakovali pesem Ljubezen, katere remix sta lansko leto naredila RIS, je Klemen presenetil in nam odrapal kar legendarno pesem »Velik Problem«. Za tem sta selektorja pospešila in slišali smo lahko vse hitrejše ritme.

(foto: Matic Kremžar)

Za Roots in Session je na vrsto prišel OhoRoho. Moram priznati, da sem prav z zanimanjem spremljal, kako bo potekal prehod oz. predaja gramofonov, saj sta RIS še vedno »šopala«, če uporabim Pierove besede, na polno. Seveda nimam nikakršnega dvoma v sposobnosti Ohota, kajti gre za enega najbolj izkušenih selektorjev pri nas. Tudi tokrat je speljal zelo všečno in raznoliko selekcijo pesmi. Začel je s ska-jem, seveda se ni manjkalo Marleya, ki ga je začinil z dub inačicami, pa vse od rootsa, steppersov in še kaj. Meni največje presenečenje z njegove strani tisti večer, Lady Saw. Trenutek, ki me je napojil z energijo, ki mi jo je tisti trenutek že mogoče malo primanjkovalo ter tako poskrbel, da sem zdržal vse do samega konca.

Zakaj Soul Rebel ni samo »še ena« zabava posvečena Bob Marleyu?

Lahko verjamete meni na besedo, lahko pa se naslednje leto prepričate. Že tako so Roots in Session zabave znane po svoji energiji, a Soul Rebel še toliko bolj izstopa. Že zaradi premešanega občinstva, saj je Marley zabava ena redkih, kamor pridejo ljudje iz vseh vetrov. Ne znam vam povedati drugače kot, da se morate prepričati sami oz. z besedami legendarnega Macka B-ja: »Everybody Loves Bob Marley

Drži kot pribito!

 

Vse slike pripadajo Matic Kremžar Photography

 

Jure Miklošič