V življenju nisem napisal recenzije. Razen mogoče v srednji šoli, ko smo čitali Cankarja. Vprašanja na koncu berila “kakšen se ti je zdel roman?”. Kakšen le, saj je Cankarjev…
Prejšnji teden sem zaradi neposlušnosti do svojega cirkadijskega ritma bil preutrujen, da bi ujel izid tega biserčka. Kako mi je šele zdaj žal, že cel dan si stopnjujem občutek, ker ga že cel dan poslušam.

Vredno je najprej omeniti njihov prvenec, Mask Of Liberty, kmalu po izidu sem fante spoznal v Brdih, kjer smo na istem dogodku igrali z Breaksi. Super, sem si mislil, spodoben reggae, pevec z dobro imitacijo jamajškega žargona angleščine, heavy bass in podobno. Poslušljivo, še isti večer sem ob 1h zjutraj prišel domov, direktno na bandcamp, snet plato, podarit 10€, zapeči CD. Vedno, ko sem se vozil okoli s Peugeotom moje mame, ki je bil tako zastarel da je še vedno predvajal CDje, so se vrteli Raggalution.
In smo vsi peli “problem not in gonjah no no, problem in dee politician on the mission!!”

 

 

Nov album je pa totalno drugačna zgodba. Raggalution so v iskanju svojega zvoka iz reggaeja vzeli kolikor je dopustno, da se ustvari praznina, ki je še vedno vsaj malo reggae in slednjo praznino nabasali s hranljivo fusion mineštro ki je bil moj današnji celodnevni obrok. Po cevki v žilo majkemi. In to še ni vse. Album je zelo dobro sestavljen, iz dveh tipov dobrot. Prva pesem, World Of Sleepers je lep, miren, melodičen, melanholičen, krotek. Kot uspavanka, le da ima toliko pomenljivo vsebino, da zaradi nje potem ne moreš zaspati. Plešeš z zaprtimi očmi ugledanimi v strop.
Naslednji, Ape March, je pa precej podoben jedrskemu reaktorju, ki dela na meji nevarnih posledic. Rob termičnega ravnovesja. Totalen KABOOM vajba in energije. Pojejte se vsi, ki ste vame buljili na troli ko sem skakal in pel linijo trobente, ne veste, kaj zamujate.
Ponavljajoč se sendvič iz mirnih in nato skoraj kaotičnih komadov popelje poslušalca na avanturo. Čez hribček v dolino in nazaj.
Fantje dokazujejo, da izpolnjujejo edina dva pogoja, da lahko bend uspešno obstaja: Ljubezen in Napredek.
Če prašate mene Raggalution, ste napredovali in sem vesel, da vas lahko poslušam
Namenite jim pozornost, mogoče ste tudi vi že siti ene in iste pašte po radiu. Cajt za spremembe, oziroma, kot Luka reče

ARE YOU READY FAR DEM CHANGES?

 

Luka Zidarič