Pripravil: Jure Miklošič

Na vsakem OverJamu imam manjši cmok v grlu za časa festivala. Vsakič se sprašujem, kako bom letos spisal recenzijo. Če jo bom? Toliko sem jih že, da … pa saj ali ima sploh še smisel? Ali moram? Ali znam? Že dolgo nisem! Pisal namreč. Tudi meni se pozna zarjavelost covid obdobja in trenutna poplava ostalih projektov. Ne jamram, pa čeravno sem Slovenec.

 

Kaj naj še napišem o Overjamu? Verjetno je čas, da prepustim v prihodnje, vsaj za nekaj časa, ta opravek komu drugemu. Veliko je bilo napisano, in to v vseh presežkih o sami lokaciji. Sotočje zares ima svoj čar. To vedo tudi punk-rockerji, metalci, raverji in še kdo. Če lokacija ne bi bila tako privlačna, se tam ne bi zvrstilo toliko festivalov, vsako leto. Da je Soča mrzla, verjetno tudi veste. Tolminka še toliko bolj. Samo povem, če slučajno ne. 

 

Foto: Domen Hrovatin

 

Ravno v ozadju poslušam Marka – The W!ld Citizen – in njegovo selekcijo v oddaji Massive! Selector’s Diary in ne morem si pomagati, da me slika in zvok ne odpeljeta nazaj “dol”, na plažo in njegov petkov zaključek. Kakšna energija in party! Pa o tem niti ne smem pisati, če ne se bo kdo spotaknil, da smo del iste ekipe, da sebi delam promocijo. O čem sploh smem? Je človek, ki je vpet v toliko projektov, kot sem sam, lahko objektiven? Mislim, da ja! Ampak, ali sploh moram biti? 

 

foto: Matic Stojkovič

Zapisujem in opisujem svoje misli! Moj Overjam 2021. Vsak je teh nekaj (pre)kratkih dni doživel in videl po svoje. Lahko vam pišem o koncertih, ki sem jih videl in slišal, a ni nujno, da ste jih tudi vi doživeli na tak način. Sam imam neki brezsmiseln odpor do Anthony B-ja, ki je nepravičen do njega in je zasebne narave. Če pišem o tem, se bo to poznalo v mojih kracarijah, zato vam raje ne. Vseeno moram priznati, da je Anthony B pripravil zelo energičen in všečen koncert, v katerem sem tudi sam užival. A ne toliko kot kasneje na plaži, ko sem začutil mogočne sube Warrior Charge Sound Systema, težkokategorno selekcijo prej omenjenega “mojega” selektorja in menjajajoče se MCje na odru. Še kar me vleče ta noč nazaj. Če po čem, si bom zapomnil Overjam 2021, je to ta trenutek, te občutke in ta nasmeh. Kako sem pogrešal to!

 

Naj tukaj omenim, da moj Overjam izgleda drugače, kot za večino. Jaz in ekipa pridemo na festival delati. Ne ravno toliko, kot delavci za šankom, čeravno smo tudi tam pogosto. Šalo na stran, naš namen je ujeti čim več trenutkov, glasbenikov in samega utripa. Tam snemamo intervjuje, poslikamo kolikor se da, snemamo izjave obiskovalcev, snemamo dokumentarec o festivalu, … med vsem tem pa poskušamo, kot tudi vi, se zabavati. Zato nas včasih vidite vse blede, s podočnjaki ali pa za kak trenutek odsotne. Med tem, ko (vsaj jaz osebno) na festivalu vsak večer, bolje rečeno jutro, zaključujem zabave, sem eden izmed prvih pokonci, v mislih že pri novih intervjujih in vsem, kar je še potrebno narediti. Tudi drugi ne zaostajajo prav dosti za mano. Veliko časa preživimo v medijskem centru, kjer se pripravljajo intervjuji, raziskujejo glasbeniki, … zaradi vsega tega tudi zamudimo veliko dogajanja. 

 

Če se vam je utrnilo, zakaj počnemo to in enostavno ne uživamo, kot ostali? Tudi meni se je. Večkrat. Vendar, pa je to dolžnost, ki smo si jo nakopali sami, oz. jo ekipi praviloma naprtim jaz. Verjamem v svoje delo in poslanstvo in upam, da ne delam preveč napak, da se vidi napredek. Reggae.Si ni sredstvo za zastonj karte. Ni iskanje pozornosti ali trkanje po prsih, češ boljši smo kot “ostali”. Je moja pot in način, kako približati reggae glasbo ljudem. Želim, da bi reggae spremenil njihovo (vaše) življenje na bolje, tako kot ga je meni! Lahko sem samo hvaležen ljudem, ki so (bili) z menoj in brez katerih bi težko uresničeval vizijo. Vsako leto imam najboljšo ekipo! Brez dvoma! Andraž Mauko, Tia Česnik, Domen Hrovatin, Matic Stojkovič. Tyfenn Comparot, Anouk Schober, hvala vam! 

 

Nikoli nisem maral pisati v smislu, v soboto je z zamudo nastopil Gentleman, ki je razplesal množico in številne “domače” nemške obiskovalce, ki jih je bilo letos presenetljivo veliko. Pozna se, da ima Gentleman kilometrino, saj je bil nastop brezhiben in produkcijsko na nivoju vreden največjih odrov in festivalov. Ne dvomim, da če ga ujamem letos še kje, da bo nastop zelo podoben, če ne že identičen temu, ki smo ga videli. Kljub očitni zamudi je razpotegnil nastop v ure, ko se je že (predvidevam, da je bil) stage managerju, kar malo mešalo v zaodrju. Po nekaj neuspelih poskusih, da bi prekinil koncert, si je iz obupa, krepko po uri, ko naj bi se glavni (Maver) oder ugasnil, prižgal kar cigareto. 

 

Foto: Domen Hrovatin

 

NE! Ne maram pisati kronoloških zapisov. Trudim se, da bi za delček sekunde občutili, kar sem občutil jaz. Dobili vpogled v moje razmišljanje (le previdno:D).  Vajen sem vseh živih zabav, a vseeno navdušen nad letošnjim Overjamom. Ta isti Jst, ki je bil še nedolgo nazaj glavni kritik, sedaj javno hvali festival? 

 

Ne niso mi dali toliko vstopnic, da bi me kupili. Niti niso pripeljali toliko “mojih” glasbenikov (to niti ne obstaja), da bi obrnil ploščo. Obrnil sem jo zaradi truda organizatorjev, zaradi pristopa in opazne želje iz njihove strani. Je festival sedaj kar naenkrat popoln? Seveda, da ne! Daleč od tega. Verjetno tudi nikoli ne bo! Kateri pa je? Veliko je še prostora za napredek in razočaran bom, kot tudi glasen, če ga ne bo. Obljubim!

 

V prvi vrsti stvar, ki jo moram poudariti in povedati na glas, vsa čast in to iskreno, so to jajca organizatorjev! Sam se ukvarjam z organizacijo in vsem tistim nadležnim sranj… mislim, papirologijo in zakonodajo. Verjemite meni, za nekaj takega, kot je bil letošnji Overjam Festival, potrebuješ OGROMNA JAJCA! Veliko sreče, brezdvoma, predvsem pa jajca! Mi ne verjamete? Koliko reggae festivalov je bilo odpovedanih letos?  Zakaj so bili? Med tem, ko se nekateri ne upajo napovedati niti enodnevnega dogodka vnaprej, so Fulvio, Tešky, Alan in drugi zastavili svoja jajca in upali, da jim uspe. Za svoje tveganje so bili poplačani, kot tudi mi, obiskovalci. Vesel sem za njih! Iskreno!

 

Foto: Domen Hrovatin

 

Pa dej Jure vseeno povej, kakšen je bil Overjam letos? 

Če me že prosite! 

 

Ko sem videl seznam nastopajočih, sem si zmanjšal pričakovanja na minimum. Zelo malo programa, ki ga še ne bi slišal do sedaj in nekako se je zdelo, da nekaj manjka. Gentleman, Anthony B in Dub Fx so solidni nosilci – headlinerji, če vam je lažje. Pa vendar, nas je Overjam Festival v preteklosti znal razvajati s samimi velikani reggae scene. Vem, covid in ta sran… problemi. Vem, vem! Ampak … ko so mi pred tedni javili, da Overjam bo in da so se poglobili v program šele 7 tednov pred odprtjem, sem bil sploh skeptičen. Če že kdaj, bodo letos morali dobiti največ priložnosti domači, slovenski glasbeniki. Nekaj, kar naglas ponavljam že vseskozi! Mogoče ne najbolj zveneča imena, so vseeno pripeljala zavidljivo število ljudi in upam si trditi, da eno boljših edicij do sedaj. Nisem videl vsega, celo prišel sem šele v petek proti večeru, tako da četrtkovi nastopajoči, opravičujem se v naprej. 

 

Kaj me je najbolj presenetilo, sem govoril že na začetku, in da mi kdo ne bo spet očital pristranskosti, se ne bom ponavljal. Gentlemana sem se tudi že dotaknil, a namerno izpustil tisto, kar me je najbolj navdušilo! Vsi se lahko strinjamo, da je bil glavna zvezda festivala in ravno on si je privoščil nekaj, kar si praviloma zvezde ne! Preskočil je ograjo in se podal med množico. Med svojim koncertom! Trenutek, ki me je resnično prevzel. Ne zgodi se pogosto. Eden zadnjih takih spominov imam na Protoje koncert v Pržanu leta in leta nazaj. Gentleman je bil vidno navdušen tudi na množico in mislim, da še dolgo ne bo pozabil Overjam Festivala 2021. Na splošno so glasbeniki po dolgem in čez hvalili organizacijo v zaodrju in so tudi bili navdušeni nad številom obiskovalcev. Večina je priznala tudi, da je to prvi nastop po dolgem času. Včasih je to pomenilo kak mesec, kdo bi si misli, da bo trajalo več let!?

 

Foto: Domen Hrovatin

 

Omeniti velja tudi nastop enega najbolj obetajočih se italijanskih reggae izvajalcev Forelock-a, ki je nastopil, kot del zasedbe Ital in Action. Projekta, ki je zaživel prav na letošnjem Overjam Festivalu. Domačih Red Five Point Stars, ki zanimivo nastopajo letos tako na reggae festivalu, kot na Punk Rock Campu teden za tem. Zvezdniki v tujini, ki nastopajo z legendarnimi The Toasters po celem svetu, doma pa so kar malo prezrti. Malo sem pogrešal Asher Selectorja, brez katerega si ne moremo zamisliti reggae vzdušja na Sotočju. Sicer je bil na začetku festivala, po tem pa je hitel na drug nastop v Švico in je njegovo vlogo povezovalca prevzel Jabbar in jo tudi “oddelal”, kot se spodobi. Jabbar me je navdušil pred že skoraj 10 leti, ko smo z Ziggijem in ekipo naredili 3 dnevno Soundsystem konferenco, kjer je bil gost prav on. To je tudi razlog, da zaradi katerega se veselim priti vsako leto na čudovit prostor, kjer se srečata reki Soča in Tolminka. Zame je to kot neko družinsko srečanje, le bolje. Tam lahko srečam isto misleče prijatelje, tam se zberemo vsi, ki nam reggae nekaj pomeni. Tam sem spoznal toliko dobrih ljudi, da si ne predstavljam več poletja brez Overjama.

 

Foto: Domen Hrovatin

 

Spet so me misli odpeljale stran od programa. Morda zato, ker glasba tam ni primarnega pomena. Je le sredstvo, ki nas druži. Vsaj meni! Seveda ji z veseljem prisluhnem, a zato, ker so tam ob meni moji prijatelji iz celega sveta, naredi Overjam nekaj posebnega! 

 

Overjam 2021 – Hvala.

 

Hvala, da nas povežeš vsako leto.

Hvala, da smo za par dni pozabili na kruto (covid) realnost, ki nas čaka.

Hvala, ker si me spomnil, kako rad imam reggae glasbo. Potreboval sem to! 

 

Za vse, ki bi se še bolj poglobili v Overjam 2021, priporočam zapis, ki nam ga je poslala Erika Funa. Super zapis, ki vas bo v trenutku popeljal na Sotočje! 

Najdete ga na tej povezavi —–> http://reggae.si/2021/08/15/reggae-overjam-2021-plamen-ki-se-ga-ne-da-ponarediti/