Kako je prišlo do nastanka skupine? Bral sem, da ste začeli s slovenskimi šansoni, danes pa ste žurerska ska zasedba, kako je prišlo do takega preobrata?

 

Kot si povedal, najprej so se igrali slovenski šansoni in te zimzelene skladbe, nato so se bendu pridružili še pozavnist Jakob Leban, saksofonist Jure Boršič, pianist Nik Vuga . Zasedba je bila večja in glasba vedno bolj polna, ko je nekdo na vaji rekel: » kaj pa če bi igrali reggae in ska?« smo se vsi strinjali in tako igramo zdaj muziko za žur.  And we simply love it!

 

Kdo so vaši glasbeni vzorniki, po čem se zgledujete?

Glasbeni vzorniki, poslušamo razne vrste skaja in vsak band ima nekaj svojega. Dosti poslušamo Skatalites, ki nebom rekel da so naši vzorniki ampak so nekako začetniki takšne vrste muzike in so nam dali tudi nek vpliv, da smo se odločili za ta žanr glasbe in ga sedaj izvajamo.

 

Vaša besedila so tako slovenska kot tudi angleška, poleg tega pa obravnavajo zelo različne teme. Kako nastajajo avtorske pesmi, kdo je pisec?

Pri pisanju besedil se ne omejujemo na noben jezik, če pride ideja bo lahko konec koncev nastalo besedilo tudi v kakšnem drugem jeziku na primer Italijanščini. V zadnjem času pa nastaja več besedil v Angleščini.
Na vaje prinese nekdo lahko kak košček besedila ali pa celoto. Tako začnejo padat ideje kaj bi lahko naredili kakšne vrste komad bi bil, skoraj vedno pa se začne komad sestavljat z ritem sekcijo,  tako se stavijo nek »groove« in iz njega potem sekcija pihal in trobil dobi kakšno linijo, in se poigrava z frazami in backgroundi. Lahko pa popolnoma obratno, da se naredi komad cel bend v celoti brez besedila in se nato napiše besedilo skladno žanru pesmi.

 

Po 3. letih delovanja letos ste letos izdali prvenec naslovljen »nima kej bet«. Koliko časa je nastajal album, kakšni so odzivi?

Album smo izdali relativno hitro, takoj ko smo po nekaj časa dobili končno zasedbo, smo se odpravili v studio Čelik kjer smo posneli en del albuma in nato drugi del v studiu P.L.C.  Album je bil sicer posnet lansko leto ampak je izšel šele letos januarja. Najprej smo izdali album na Bandcampu kjer ga lahko potegneš iz interneta v digitalni obliki, na naših koncertih pa lahko kupiš zgoščenko. Odzivi  ob izdaji so bili zelo pozitivni, na koncertih se je celo povečalo število publike.

 

Zakaj je naslov album v vašem domačen narečju, kaj ste želeli z naslovom izraziti?

Prvotna naslovnica je imela poleg brezskrbnega vzdušja v parku narisanega še obešenca in poleg napis ‘nima kej bet’. Torej precej ironično stanje. Vseeno smo se bolj prepoznali kot bolj optimistični in to našo pozitivno energijo želeli sporočiti in prenesti na našo publiko, poslušalce po radijskih postajah, pa tudi bralce. Vseeno močan pomen naslova ostaja. To je, vedno, ko se ti zgodi kaj slabega, lahko greš mimo tega in rečeš »nima kej bet«. Če boš pozitiven glede vsega se ti težko zgodi kaj slabega saj tudi jemlješ vse dogodke precej bolj sproščeno.

Kakšne pa šo vaše ambicije, kaj nam The Indicals še pripravljate?

Razvidno je, da nas ljudje podpirajo, mi pa se ne bomo vdali, saj se že snema…..pustimo zaenkrat to še kot skrivnost in Nima Kej Bet!

 

The Indicals so:

 

Matej Podobnik – Trobenta/Vokal
Nina Vrabec – Vokal
Gregor Locatelli – Kitara
 Matjaž Bajc – Bas
Nik Vuga – Klaviature
Jakob Leban – Pozavna
Jure Boršič – Sax/Klarinet
Luka Zidarič – Bobni
 Urban Nemec – Percussion