Kje začeti? Hmmm?

Mogoče se spodobi, da začnem tako, kot ne začnem praktično nikoli. Začel bom kar z opravičilom. Za vse, kar sledi, se opravičujem. Opravičujem se, ker moram tole objaviti na straneh Reggae.Si. Kolumne niso bile zamišljene le za Overjam. Opravičujem se, ker imam tako mnenje o festivalu. Moje mnenje temelji zgolj na mojih izkušnjah. To NI mnenje »nekega« portala, to sploh ni mnenje sledilcev in ljubiteljev, da ne omenim podpornikov reggae kulture. To, kar sledi, je osebno mnenje nekoga, ki pač ljubi reggae.

 

Sovražim Overjam!

Jah, tudi blizu tega ne. Tam v popolni okolici sotočja sem preživel preveč lepih trenutkov. Tam sem spoznal ljudi, ki jim še danes s ponosom rečem prijatelji. Tam, na tem istem prostoru sem se imel čast pogovarjati z glasbeniki, ki sem jih občudoval odkar vem za reggae glasbo.

 

Zakaj potem vse to?

No malo zato, ker se mi zdi, da je čas, da nekdo pove naglas. Veliko pa zato, ker mi ni vseeno. Če kdo, potem sem jaz prvi v vrsti, ki podpišem, da Overjamu dejansko uspe. Da mu uspe tisto, kar bi mu moralo že na začetku. Postati temelj neke zdrave reggae kulture. Festival kot je Overjam, bi moral biti največji podpornik kulture pri nas. Mogel bi ne le iskati svoje publike, temveč jo tudi vzgajati. Na žalost je resničnost bližje temu, da kultura podpira festival, festival pa išče svojo občinstvo v tujini.

Kje začeti? Hmmm!

Mogoče najbolj logično na koncu, tam, kjer se je dejansko vse začelo.

Zakaj je vse skupaj prišlo do tega? Zaradi, vsaj meni, največjega imena letos objavljenega, za enega izmed pionirjev reggae glasbe. Seveda govorim o MC Gregorju. Šalo na stran, govor je seveda o Freddieju McGregorju, na kar sem zaman opozarjal kar nekaj časa. Vse dokler se ni eden izmed organizatorjev odločil preko zasebnih sporočil spustiti v prerekanje z menoj. Le to se je končalo tako, da je Jure kontaktiral s Freddiejem in dobil njegov odgovor, da imam prav. Po rahlo užaljenem zapisu mi je ta isti organizator zatrdili, da bo popravil in kot opravičilo navedel, da niso oni krivi, ker počno, kar se jim reče. Mogoče na videz nepomembna napaka, pa kaj, če je ime napisano narobe, boste rekli. Žal! Kot prvo ni prvič, kot drugo, če bi pisalo Boby Marli, bi verjetno vsi skočili v zrak?

Čas za pohvalo?

Pred dnevi je festival izdal novo spletno stran. Ne bi se spuščal v podrobnosti o samem videzu, to je stvar osebnega okusa. Meni osebno je nova grafika veliko »všečnejša« kot pretekla leta. Opazil sem, da McGregor piše pravilno, za kar se zahvaljujem (ali bi moralo biti ravno obratno). Na tem mestu se sprašujem, da v primeru, če opozorim na še na eno napako, bom ponovno »hater«? Ponovno nekonstruktiven? Ne vem, ali sem jaz edini toliko občutljiv, da opazim očitne stvari, mi lahko verjamete, da mi je zelo žal. Na spletni strani sem opazil, da pride tudi, sicer mlad, Sloveniji ne tako poznan, a ko te pri le 18. letih označijo za veterana reggae glasbe, temu primerno tudi spoštovan, Stephan McGregor. Stephan je sin legendarnega McGregorja, ki zelo uspešno deluje kot pevec, instrumentalist predvsem pa producent. Njegovo nastopaško ime Digenius pove vse o talentih, ki jih primore. Digenius? Verjetno so Overjamu tukaj ponovno narobe naročili, zato naj vendarle opozorim na napako. Pravilno napisano bi bilo Di Genius in ne Digenius. Naj konstruktivno opozorim, da se na strani skriva, kar nekaj slovničnih napak. Določeni stavki so »sklepani« skupaj tako, da daje vse skupaj videz kot, da za prevode skrbi Google Translate. Je pa zabavno, da so uradne informacije (FAQ, camping info…) vse napisane v popolni angleščini.

Dvodnevna zapestnica in referenca.

Za vse, ki niste vpeti v položaj ali pa vam je preprosto vseeno, to je uradna valuta, s katero Overjam plačuje glasbenike. Če ravno nisi Shaggy, General Levy… po možnosti prihajaš iz Slovenije (tudi Hrvatje niso na prav boljšem), obstaja velika verjetnost, da bo to tvoje plačilo. Če stanuješ še v malo bolj oddaljenem kraju, se ti morda obeta festivalska vstopnica, z malo sreče celo dve. Še to z namenom, da jo preprodate (a ni to morda celo kaznivo?) in si na ta račun povrnete potne stroške. Tema, ki jo je že lansko leto na Facebooku odprl hrvaški selektor in na katero se je vsulo komentarjev in obtožb, zato ne bi preveč pogreval zgodovine, mi je pa znanih več zgodb in lahko potrdim, da obtožbe selektorja niso čisto izvite iz trte. Lahko pa povem svojo zgodbo, ki to potrjuje. Zgodbo, koliko je vreden selektor (čigar ime so seveda napisali narobe), ki na svoje stroške pride z letalom zastonj nastopat in na festival in na »pre-party«. No, pa saj naslov pove vse.

Overjam je slovenski festival!

Pa je res? Res je lociran v Sloveniji. Tukaj pa se počasi konča. Na spletni strani je možno izbirati med jeziki, a edini možni ni slovenski. temveč angleščina. Na Facebookovi platformi prav tako ne. Slovenski glasbeniki so, kot smo že ugotovili, malo zapostavljeni. Če že, dobivajo drobtinice. V Sloveniji imamo 2 medija, ki vztrajno podpirata ter širita reggae kulturo. Vsaj za enega lahko trdim, da ni nobene medsebojne komunikacije, če odštejemo enostransko pošiljanje obvestil oz. »press spama«. Ni moj namen sedaj povzročiti bojkota ali nadaljnje širiti in podpihovati nenaklonjenost, katero so organizatorji z vztrajnim bojkotom in nevednostjo do scene, ustvarili sami. Ravno nasprotno. Želel bi, da vsi reggae ljubitelji podprejo festival. Pokažimo, da nam ni vseeno. Mogoče bodo potem organizatorji uvideli, kako močno želimo, da Overjam postane naš festival, o katerem bi ponosno govorili našim reggae prijateljem širom sveta. Da je temu res tako, mislim, da dokazuje čas, ki sem ga namenil pisanju teh besed. Dokazuje to, da vsakič pripeljem in prepričujem ljudi, ki jim reggae glasba ni prioriteta. Dokazuje to, da kljub vsemu še vedno povsod oglašujem Overjam Festival.

 

Imam osebne zamere do organizatorjev!

Težko bi rekel, da jih sploh poznam. Že po naravi sem človek, ki ne zameri zlahka, kaj šele ljudem, ki jih poznam bolje preko družabnih omrežij kot osebno. Nikoli se nisem spustil na osebno raven, nikoli nisem poimensko izpostavljal nobenega. Enkrat sem že pisal o Overjamu v kolumni na Reggae.Si strani – Kdo, a Jst? Jst pa že ne! Kaj sem si mislil in si mislim še dandanes o osebah, ki stojijo za projektom, si bom zato izposodil kar od tam: »Seveda Overjam pripomore tudi k pozitivnim spremembam, ne me razumeti narobe. Energija je tam fenomenalna in tudi kakšen večji festival v okolici se težko pohvali s takim vzdušjem. Imeti festival prilagojen družinam (Overjam 4Kidz), univerzo, kjer se izobražuje ter predstavlja stvari in podobne delavnice, so zelo pozitivno naravnane in lepo zamišljene. Organizatorji oziroma ekipa s tem dokazujejo svojo kreativnost in sposobnosti, česar jim ne gre oporekati. Prav tako pripeljati v Slovenijo glasbenike kot so Chronixx, Marcia Grifitth, Shaggy, Kabaka Pyramid… ter še veliko drugih, je seveda dosežek, ki se ga ne rabi nihče sramovati in zato ekipi, ki se (je) trudi(la), le čestitke.«

 

Konstruktiven, Ploden, Tvoren, Ustvarjalen

4 besede isti pomen. Sopomenke. Pozvan sem bil, naj bom konstruktiven. Poleg tega pa naj podam še kakšen predlog, kaj bi jaz naredil bolje.(»ti kr povej … pa bot 1x konstruktiven in daj še kak predlog, kako bi naredu bolje.«) Nekaj mislim, da sem jih že. Lahko pa še nadaljujem. Če ste že ubrali taktiko, da vam »manjšina« ni pomembna in je zasnova dela ta, da je pomembno, da je množica zadovoljna, potem vsaj poskrbite zanjo. Kot je bilo omenjeno, same delavnice, varstvo, univerza … vse to so zelo pozitivne stvari. Bolj imam v mislih osnovne potrebe. Ena stvari, ki vem, da je zelo jezila ljudi, je možnost plačljivih toalet s toplim tušem. Naj povem, da sem v enem tednu dejansko bil enkrat pogojno zadovoljen s ponujenim. Ali ni bilo papirja, zamazane toalete (da ne uporabim kake huje besede), o topli vodi po navadi ni bilo ne duha ne sluha, stoječa voda do gležnjev, polna las… Na vhodu pa dva Overjam prostovoljca zdolgočasena gledata v telefon.  Zgodilo se je, da je leden in zastonj tuš ter prepolna »dixie« toaleta postala bolj zaželena destinacija. Vseeno ne bi preveč javno našteval pomanjkljivosti in tako, ne le zastonj delil svojega mišljenja/znanja, temveč tudi delal anti-reklamo festivalu. Podal sem samo predlog poleg konstruktivne kritike.

 

Ali imamo zadosti?

NE! Jaz osebno nimam zadosti Overjam Festivala. Letos ob predpostavki, da sem še vedno zaželen, pridem vsaj na McGregorja. Moja strast je glasba in vseeno mi je, kdo je organizator. Kdor me pozna, ve, da nimam slabih namenov. Da združujem ljudi, ne nasprotno. Sodelujem in pripravljen sem sodelovati z vsemi, ki imajo namen delati v skupno dobro. Upam, da tale zapis nikogar ne prizadene, kot sem rekel, samo predstavljam SVOJE mnenje, za katerim stojim in navedene trditve lahko tudi podprem.

Jure Miklošič

 

konstruktíven -vna -o prid. (ȋ) 1. ki pomaga k ureditvi, izboljšanju česa; ustvarjalen, ploden: konstruktivni pogovori; konstruktivna politika; kritika naj bo konstruktivna; konstruktivno delo / konstruktivna kazen 2. redko konstrukcijski: konstruktivni material / konstruktivni deli gradbenega objektakonstruktívno prisl.: konstruktivno kritizirati; konstruktivno in funkcionalno neoporečno zasnovana arhitektura