SEZNAM NASTOPAJOČIH NA ROOTS IN THE WOODS FESTIVALU 2023 SE ŠE VEDNO VZTRAJNO POLNI, A IZGLEDA NAS ŠE ČAKA PRESENEČENJ

Roots in the Woods festival je tekom enega meseca napovedal še več nastopajočih. Kljub temu pa še vedno nismo pri koncu napovedi. Poglejmo si, koga bomo še lahko videli in slišali letos avgusta na Treh Kraljih nad Slovensko Bistrico.

Ker bo na festivalu poleg reggae-ja in dub-a možno plesati tudi na ‘drum and bass’ in sorodne žanre, naj na začetku za spremembo tokrat napovem drum’n’bass umetnika Rahmanee iz Beograda, ki je aktiven na področju produkcije in didžejanja z impresivnim repertoarjem različnih stilov. V svojih DJ setih združuje liquid, jungle in hardstep z naravnimi prehodi iz enega ritma v drugega. Od svoje prve izdaje za BPM Records leta 2009 – Idemo Odma – piše in producira lastne pesmi. Največja pesem, ki jo je izdal za BPM, je “The Stopper”. To pesem so po vsem svetu predvajala nekatera največja imena DNB scene, kot so DJ Marky, Roni Size, Enei in 1991. Leta 2016 je izdal nekaj svoje glasbe za založbe, kot so Chopstick Dubplate, Born On Road in Sub Slayers, pa tudi nekaj remiksov. Najnovejša in najuspešnejša izdaja je GET YOU EP za Born On Road, ki je prejel veliko podporo imen, kot so Nicky Blackmarket, Ed Solo, Benny Page, Aries, Freestylers, Dope Ammo in mnogi drugi. V svoji 20-letni karieri je imel Rahmanee več kot 800 nastopov v jugovzhodni Evropi in nastopil v skoraj vseh evropskih mestih. Sodeloval je na vseh večjih festivalih v regiji, kot so Exit, Seasplash, Outlook in Let It Roll.
Nadaljujmo z reggae-jašema Dub Asylum in Peter Youthman-om. Dub Asylum prihaja iz Osijeka. Na sceni je od leta 2017, igra na festivalih in raznih zabavah v regijah držav Hrvaške, Srbije in tudi Irske. Znan je po temnem in mističnem zvoku, njegov repertoar sestavlja Militant Stepper Dub. Vedno daje vse od sebe in s poslušalci ustvari posebno vez. Pravi častilec žanra in zbiratelj glasbe v vseh oblikah, od plošč, CD-jev do digitalnih oblik. Dub Asylum je projekt, ki razkriva dušo človeka in njegovo glasbo skozi boj za človekove pravice in kulturno trajnost – kot pravi: »Glasba bi morala biti zdravilo in razsvetljenje v teh težkih časih.«
Peter Youthman je vokalist iz Pariza, ki je svoje ime najprej ustvaril s petjem na različnih francoskih in kasneje še mednarodnih sound system-ih v poznih 2000′ in kmalu zatem izdal tudi prvi komad. Njegove vokalne in besedilne sposobnosti, sposobnost didžejanja ter petja v angleščini in jamajškem narečju, so ga pripeljale do tega, da so ga začeli producirati številni producenti. Njegove številne izdaje so izšle na digitalnih platformah, med dugimi vinilke v produkciji založb Manudigital, Roll and Records, Cubiculo Records, Roots Raid, Tribe 84, King Toppa in Jahspora in mnogih drugih.
Z veseljem pozdravljam gosta z domače scene RootsInSession. Čeprav glavna selektorja izhajata z različnih glasbenih področij, Pier in Fu temeljita na pozitivnih reggae vibracijah. Reggae je postal tista zvrst, s katero sta se najbolj poistovetila in jima pomeni nekakšno platformo za izražanje ljubezni do glasbe. V zadnjih 20. letih je bilo ime Roots In Session predstavljeno na večini prizorišč in festivalskih zasedb v naši regiji ter promoviralo reggae glasbo, premešano z njegovimi derivati, kot so drum’n’bass, roots, grime in dubstep. Široka glasbena osnova, ki se odraža v njuni glasbeni produkciji, je RootsInSession naredila enega najbolj zaželenih producentskih duetov na Balkanu. V zadnjih nekaj letih sta aktivno promovirala in širila svojo ljubezen seveda tudi do soundsystem kulture. RootsInSession je eden prvih soundsystemov v Sloveniji z glavnim ciljem ali bolje rečeno poslanstvom raziskovati korenine glasbe in deliti njeno pozitivno sporočilo.
Sledi domačinka Anásta s Koroške, kjer izvira ekipa Roots in the Woods festivala. Anásta je vizualna umetnica in didžejka, Je članica ljubljanskega DJ in aktivističnega kolektiva Ustanova, ki se poleg organizacije dogodkov aktivno zavzema za grajenje varnih klubskih izkušenj in prostorov za lgbtq+ skupnost. Rola predvsem po metelkovskih klubih, nastopila je tudi na festivalih Grounded in Spider. Je letošnja rezidentka DJ Seanse Radia Študent. V svojih setih raziskuje in spaja različne zvrsti klubske, postklubske in eksperimentalne elektronike, posebno ljubezen pa goji do dub glasbe.
Pozdravimo še Cool Jah in Dub Spencer iz Peace MessenJah Sound System, ki sta ustanovitelja in pomemben člen Roots in the Woods festivala, ki – naj ponovimo – letos poteka že peto leto zapored. Sta plod Reggaeneration Sound, ki je deloval od leta 2008. Sound system je začel nastajati leta 2018, ko sta selektorja kupila svoje prve super scoop-e. Od takrat redno organizirata dogodke, kot sta Roots Corner & Dub Corner v svojem “mestu Glasnika miru” Slovenj Gradec. Sta zbiratelja, selektorja in ljubitelja roots glasbe in če bi jih morali opisati s tremi besedami, bi to zagotovo bile Roots Rock Reggae.
Za konec pa še sveže napovedana W. G. in Erma, ki sta člana slovenske drum and bass zasedbe Vibe Department, rojene v podzemlju Rdeče Ostrige v Škofji Loki in Izbruhovega Kulturnega Bazena v Kranju. Vibe Department prireja bass dogodke po celi Sloveniji in se je v zadnjem obdobju prepletla v organizacijo DNBKonference in DNBKompilacije. Letos praznujejo 15 let obstoja. Erma, poznan po svojih energičnih setih različnih drum and bass smeri in “pokalic”, od jump up-a, neuro-a, do jungle-a, klasik in tudi liquid-a, bo poskrbel, da bodo majice preznojene. W. G., eden iz med tehnično bolj podkovanih slovenskih DJ-jev, kar se vinila tiče, pa se bo predstavil predvsem z “drumlo”, ki ima reggae in jungle predznak, sledijo pa mu tudi deep in heavy jump up “dropi”.