Daddy U Roy, je bil rojen 21.09.1942 kot Ewart Beckford v Jones Townu na Jamajki.
Že pri mladih letih se je uveljavil, kot perspektiven “toaster” in le vprašanje časa je bilo, predno je glas o njegovem talentu prišel na uho komu izmed uveljavljenih glasbenikov. Kot prvi, ki je prepoznal njegove sposobnosti, je bil John Holt, takrat še pevec pri skupini Paragons. Le – ta ga je predstavil Duke Reid-u. Še eden izmed velikanov in ustanovitelj kultne založbe The Trojan. Prva pesem, ki je nastala, kot plod sodelovnja je bila “Wake the Town”, ki je le še utrdila njegov status, kot enega izmed najpopularnejših “emcejev” na Jamajki in širše!

V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z glasbeniki, kot so Ken Booth, The Paragons, Peter Tosh, Dennis Alcapone, John Holt, The Heptones, Alton Ellis, The Skatalites, Horace Andy, Lee “Scratch” Perry, Max Romeo, Bunny Lee, King Tubby in mnogo, mnogo drugih. Sodeloval je tudi z Toots and the Maytals na albumu True Love, ki je dobil Grammy nagrado za Reggae Album leta.

 

 

Daddy U Roy je ustanovil tudi svojo založbo -Mego-Ann, kot tudi lasten Sound System – Stur Gav. Nenavadno ime, ki pa je izpeljanka ime njegovih sinov. Preko Stur Gav Sound Systema, so se uveljavili Jah Screw, Josey Wales, Charlie Chaplin in Ranking Joe, …  Kot svojega vzornika in velik vpliv sta ga pogosto omenjala tudi Yellowman in Eek-A-Mouse.

U Roy-jeva glasba in stil velja tudi za velik vpliv in navdih pri razvoju zgodnje Rap glasbe in kasnejšega modernejšega Hip-Hop gibanja, kar je priznal tudi Kool Herc, ki velja za pionirja rap glasbe. Kakšen velikanski vpliv na razvoj jamajške glasbe je imel, je prepoznala tudi tamkajšna vlada in ga leta 2007 odlikovala z “Order of Distinction” odlikovanjem.

Žal nas je Daddy U Roy zaradi večkratnih srčnih napadov zapustil 17.02.2021, star 78 let, a njegova glasba ostaja za večno!