Glasgowski Mungo’s Hi Fi in njihova založba Scotch Bonnet že več kot dve desetletji širijo svojo zabavno, naprej-mislečo reggae glasbo po vsem svetu. In ta trud je trikrat destiliran v njihove zdaj nestrpno pričakovane kompilacije Puffer’s Choice. Zadnja, tretja izdaja serije na enem LP zbere nekaj najboljših skupnih utrinkov zadnjih nekaj let. Puffer’s Choice 3 je praznovanje škotske dediščine založbe in njihovega svetovnega družinskega drevesa povezav z zvočnimi sistemi, umetniki in producenti, ki delijo isti duh.

Album se začne z Heavenzom norviških producentov Chief Rockas, ki predstavlja hipnotični tok jamajškega rojenega gospoda Williamaza med kajenjem “ponovnega lizanja” slavnega ritma Heavenless. Sledi mu duševni glas irskega Ciana Finna, ki je na redko, podobno Dubby Mungovo podlago zapel tradicionalno keltsko pesem Go Lassie. Ta skladba je bila prej objavljena na Mungovem odtisu Dumbarton Rock, ki je bil hitro razprodan.

Pastorala postane politična kot v ZDA rojena pevka Jeb Loy Nichols iz Walesa, ki nežno opozarja svet, naj bo bogat (naj bo zločin). Gre za grenko sporočilo Nicholsovega albuma “Long Time Traveler”, ki ga je produciral legendarni dubbist Adrian Sherwood iz skupine On-U Sound. Član posadke Scotch Bonnet Stalawa se opira na afriške izlete, ki so leta 2019 prinesli priznani EP Stalawa In East Africa.

 

Švedska produkcijska enota Viktorious (ki si jo bodo oboževalci Puffer’s Choice zapomnili iz 1. zvezka leta 2016) oživlja Hotstepperja, izgubljeno besedo jamajškega veterana Earla Cunninghama. Šlo je za neobjavljeni artefakt iz kasete zvočnega sistema iz osemdesetih let, ki si zasluži širše občinstvo. Digitalni zvoki, ki so se dvignili v 80. letih, se nadaljujeta s švicarskim producentom Bonyjem Flyjem in njujorškim vokalistom JonnyGo Figureom – katerih slog je Mungo’s spominjal na drugo legendo New Yorka, Shinehead.

Plošča se obrne na praznovanje dediščine zvočnega sistema v Združenem kraljestvu, s prvo izdajo vinilnega albuma Interrupt’s Lyrics Spree, družinsko afero, v kateri sodelujejo tri generacije britanskih piscev besedil, Parly B, Daddy Freddy in Tippa Irie Prav tako je težko priti do prve izdaje voska, vse jamajške dancehall afere BBS, v kateri sta Shokryme in RTKal. Izdelal ga je eksperimentalni Kingstonov kolektiv Equiknoxx in dokazuje, da ne glede na to, koliko Mungojevega Hi Fi-ja zanima reggae, še vedno poslušajo otok, kjer se je vse začelo …

Na drugem koncu lestvice, glasbeno in geografsko, je Weak Hearts, strašljiva, mehanična zvočna kulisa iz novozelandskega dubstep projekta Flying Fox. Njegov varčen, vzorčen vokalni kontrast je v glasni in jasni protirasistični liriki Black, ki jo je Jamajčan sing-jay Skari opeval v namerno nevsiljivem ozadju belgijskega INT DUB.

Mungosi se tudi sami spet pojavijo na hrbtni strani s himno samoti, In My Zone, avtorja Bristol predstavnika Gardna in pevke Charli Brix. Ritem je povzet po prvem albumu Gardne, Mungos poklon Cokiju – Dry Cry (dubstep bootleg z uporabo starih Sizzla vokalov). Končno pristanišče albuma je Sailor West producenta kumbrijskega dubstepa Somaha in eteričnega pevca iz Edinburgha, Nemca, ki je nastopal v zvezku Puffer’s Choice 2.

Tretji del današnje ustanove ljubitelja reggaeja in dub-a, Puffer’s Choice 3, ponovno uravnoteži raznolikost s skupno glasbeno vizijo. Skrbno izbrana ekipa Mungo’s in Scotch Bonnet predstavlja vse, kar cenijo njeni ustvarjalci: skupnost, eksperimentiranje, težki basi in dobri časi.

 

 

Založba

Scotch Bonnet Records

 

Producentje

Mungo’s Hi Fi, Equiknoxx, Adrian Sherwood, Stalawa, Chief Rockas, Somah, Viktorious, Flying Fox, Bony Fly, Interrupt, INT DUB

 

Glasbeniki

Mr Williamz, Cian Finn, Jeb Loy Nichols, Nazizi, Earl Cunningham, JonnyGo Figure, Parly B, Daddy Freddy, Tippa Irie, Shokryme, RTKaL, Skari, Gardna, Charlie Brix, Nem

 

Tracklist

A1. Mr Williamz – My Heavenz (prod. Chief Rockas)
A2. Mungo’s Hi Fi ft. Cian Finn – Go Lassie
A3. Jeb Loy Nichols – To Be Rich (Should Be A Crime) (prod. Adrian Sherwood)
A4. Stalawa ft. Nazizi – Rather Be Alone
A5. Viktorious & Earl Cunningham – Hotstepper
A6. Bony Fly ft. JonnyGo Figure – Crucial
B1. Parly B ft. Daddy Freddy, Tippa Irie & Interrupt
B2. Shokryme & RTKaL – BBS (prod Equiknoxx)
B3. Flying Fox – Weak Hearts
B4. Skari ft. INT DUB – Black
B5. Mungo’s Hi Fi ft. Gardna & Charlie Brix – In My Zone
B6. Somah ft. Nem – Sailor