Dokumentarni film “Bite Of Paradise,” stvaritev glasbene zasedbe Brain Holidays, ki se uvrščajo med pionirje reggae glasbe na Hrvaškem, je od 7. septembra široko dostopen na spletu preko kanala Dallas Records na platformi YouTube. S tem je nagrajeni dokumentarec, ki je zabeležil nastanek njihovega petega studijskega albuma “Jamaican Connection” (2020, Dallas Records), končno na voljo širši publiki.

“Vse, kar smo si želeli doseči kot skupina, se je že zgodilo med snemanjem in izdajo albuma; izpolnili smo svoje sanje. ‘Bite Of Paradise’ je bil namenjen dokumentiranju teh trenutkov naše majhne zmage in predstavitvi le-teh svetu. Glavni junak filma je še vedno glasba, in edini cilj tega dokumentarca je, da predstavi našo glasbo skozi drugačen medij in širšo občinstvo,” je povedala režiserka Magda Mas, ki je celoten projekt preoblikovala v svojo diplomsko delo na Muzički akademiji, pri čemer je “Bite Of Paradise” njegova avdio-vizualna predstavitev.

 

 

Med letom 2022 je bil film priča občinstvu na številnih domačih in regionalnih glasbenih ter filmskih festivalih. Prejel je številne nominacije in priznanja, na 16. izdaji DORF festivala v Vinkovcih pa je bil razglašen za najboljši film festivala. “Dokumentarni film ‘Bite Of Paradise’ avtorice Magde Mas vas bo popeljal na intimno potovanje s reggae skupino Brain Holidays na Jamajki. Že od prvih trenutkov se boste počutili, kot da ste tam, skupaj z njimi. To je kratek opis neke vrste romanja skupine navdušencev iz Hrvaške, ki so po večmesečnih pripravah odšli v Kingston, da bi posneli album v legendarnem studiu Boba Marleyja, Tuff Gong. Preprosto razporejena zgodba, s številnimi dokumentarnimi elementi, ki so spretno urejeni, naredijo ta film konceptualno in izvedbeno najuspešnejši na letošnjem DORF-u. Celotno zgodbo filma spremljate organično in spontano, pri čemer se dve vzporedni zgodbi lepo prepletata, ne da bi si med seboj vmešavali, ampak se medseboj dopolnjujejo vse do konca.”

 

Foto: Domen Hrovatin

 

Njihova glavna lokacija na otoku je Tuff Gong studio, v lasti družine Marley, ki velja za najbolj prestižni in najbolje opremljeni studio na vseh karibskih otokih. Hkrati predstavlja vrhunski tonski studio z najvišjim svetovnim ugledom in bogato zgodovino v ohranjanju tradicije reggae glasbe. V njegovih zidovih se čuti prisotnost legende in duha tistega časa, kar ga naredi živ muzej. O tem je ustanovitelj Brain Holidays, Marko Gaćina, dejal: “Ko sem stopil v studio, sem se počutil, kot da hodim skozi zgodovino. Tam je bilo posnetih toliko albumov, ki sem jih leta poslušal in so vplivali name. Bilo mi je čast snemati album v Tuff Gongu; vsi so bili zelo prijazni in strokovni, snemanje je potekalo zelo hitro in gladko.”

Izkustvo bivanja v kolijevki in prestolnici reggae glasbe, še posebej snemanje albuma v zgodovinskem prostoru, je neprecenljivo in nepozabno izkušnjo, ki jo bodo člani skupine nosili s seboj vse življenje in jo bodo zagotovo vključili v svoje nadaljnje delo. “Reggae glasba se je rodila na Jamajki in vedno jo je treba prepoznavati po kulturnem izvoru, ki jo je oblikoval. Zaradi svojega univerzalnega sporočila ljubezni in enakosti za vse, ne glede na barvo kože, se je razširila in vplivala na ljudi po vsem svetu bolj kot kateri koli drug glasbeni žanr,” pripovedujejo člani Brain Holidays in dodajajo: “Ko smo prišli na otok, smo občutili spoštovanje do tega, kar počnemo. Zahvaljujemo se vsem, ki podpirajo in uživajo v naši glasbi, in samozavestno nadaljujemo s tem, kar ljubimo.”

Režiserka: Magda Mas

Montažer: Ivan-Stjepan Lucić

Snemalci: Magda Mas, Wonlidj Smith – Noel, Matthew Pancer / raskitchen, Goran Debogović, Tin Ostrošić

Oblikovanje zvoka: Marko Gaćina

Korekcija barve: Borna Bevanda

Brain Holidays: Marko Gaćina, Borna Bevanda, Tomislav Skoblar, Marko Gudelj, Magda Mas, Ivan Perković, Jelena Galić, Tina Bukić, Dino Mudrić, Domagoj Tafra, Danko Krznarić, Martina Geber, Marko Borić

Sodelovanja: Roland McDermot, Italee Watson, Hornsman Coyote, Brico, Kandžija, Alejuandro Buendija

Glasba v filmu: Brain Holidays

Podnapisi: Petra Barbarić, Tina Bukić

 

Vir: ReggaeHR.org