Leto je naokoli in dočakali smo nove nominacije za najboljši reggae album leta. Izbor, ki poteka v sklopu Grammy Awards 2022 in ki vsako leto dvigne kar nekaj prahu. Kako tudi ne, ko pa ima vsak svojega favorita, za katerega drži pesti, in katerega bi rad videl na “prestolu”. Resnici na ljubo, nagrade velikokrat nimajo povezave z realnostjo in gre nagrada v roke tistemu, ki je v danem trenutku najbolj popularen in ni nujno, da ima v rokah najbolj kakovosten izdelek – album.

 

Za prestižno titulo se letos nominirani:

 

  • Etana – Pamoja
  • Sean Paul – Live N Livin
  • Jesse Royal – Royal
  • Gramps Morgan – Positive Vibrations 
  • SOJA – Beauty in The Silence
  • Spice – 10

 

Sean Paul, za katerega je to že kar deveta nominacija, gre tako po svojega drugega Grammyja, prvega je osvojil daljnega leta 2003 z albumom Dutty Rock.Istega leta je bil tudi nominiran v kategoriji najboljšega novega izvajalca. Gramps Morgan je prav tako že okusil slast zmage, leta 2016 ga je dobil kot del zasedbe Morgan Heritage z albumom Strictly Roots. Za ameriško skupino SOJA je to že kar tretja nominacija za naj reggae album leta (2014 – Amid The Noise And Haste; 2016 – SOJA: Live in Virginia). Leta 2016 smo vsi nekako pričakovali, da bo šel “gramofon” v roke prav njim, ki so tistega leta veljali za glavne favorite, a jim je zmago kontroverzno speljal Ziggy Marley. Za Etano je to druga nominacija, prvo je prejela leta 2018 za album Reggae Forever, s katerim je postala prva ženska nominiranka po več kot dveh dekadah. Druga ženska predstavnica letos je dancehall zvezda Spice z debitantskim(!) albumom 10, kar pomeni, da imamo letos prvič v zgodovini, kar dve ženski predstavnice v tej kategoriji. Da, leta 2021 (nagrade bodo podeljene 2022) se je to zgodilo prvič v zgodovini! Kot zadnji nominacije zaokrožuje Jesse Royal in njegov album Royal, za katerega je to prav tako prva nominacija.

 

Grammy Award, ki so se na začetku imenovale Gramophone Awards, podeljuje nagrade za najboljši reggae album od leta 1984, kot prvi so prestižni gramofon dobili v roke Black Uhuru za album Anthem. Po vrstnem redu si vse do danes sledijo: Jimmy Cliff (Cliff Hanger), Steel Pulse (Babylon the Bandit), Peter Tosh (No Nuclear War), Ziggy Marley and the Melody Makers (Conscious Party), Ziggy Marley and the Melody Makers (One Bright Day), Bunny Wailer (Time Will Tell), Shabba Ranks (As Raw as Ever), Shabba Ranks (X-tra Naked), Inner Circle (Bad Boys), Shaggy (Bombastic), Bunny Wailer, Hall of fame; Tribute to Bob Marley), Ziggy Marley and the Melody Makers (Fallen is Babylon), Sly & Robbie (Friends), Burning Spear (Calling Rastafari), Beenie Man (Art and Life), Damian Marley (Halfway Tree), Lee Perry & Roger Lomas (Jamaican E.T.), Sean Paul (Dutty Rock), Toots and the Maytals (True Love), Damian Marley (Welcome to Jamrock), Stephen Marley & Jim Caruso & Greg Morrison (Mind Control), Burning Spear & Chris Daley & Brian Thorn (Jah is Real), Stephan Marley (Mind Control), Buju Banton (Before the Down), Stephen Marley (Revelation Pt. 1), Jimmy Cliff (Rebirth), Ziggy Marley (In Concert), Ziggy Marley (Fly Rasta), Morgan Heritage (Strictly Roots), Ziggy Marley (Ziggy Marley), Damian Marley (Stony Hill), Sting & Shaggy (44/876), Koffee (Rapture EP) in kot trenutni nosilci Toots and the Maytals (Got to Be Tough).

 

Po pričakovanjih je največ nagrad do sedaj odnesla rodbina Marley, zanimivo, pa da nobenega do sedaj (ne posthumano, ne za posebne zasluge) ni dobil pokojni kralj reggae glasbe Bob Marley.

 

Mislite si o nagradah, kar želite, če si izposodim frazo od “svojih” jamajških prijateljev,”Jah knows”, da jaz si marsikaj, gre vseeno za prestižen dogodek, ki nekaterim prinese večno slavo in zapis v zgodovino.

Kdo pa je vaš favorit?

 

Nagrade bodo predvidoma podeljene 31.1.2022.

 

 

Pripravil: Jure Miklošič – Jst