Po nizu reggae / jungle / drum’n’bass remiksov izvajalcev kot so Emkej, SumeRR, Taiwan MC, Valid, Smoke Mardeljano, Skova, Bereka Unkonwn, ki so jih RootsInSession izdali v zadnjem času, sta ustvarjalni tandem Pier in Fu naredila korak naprej in ustvarila svoj “riddim”, katerega sta poimenovala Lockdown Ska Riddim

 

 

Lockdown Ska Riddim Album je rezultat ustvarjanja med obdobjem korone in je prvo resno sodelovanje med RootsInSession in Markom Gaćina, ki je bolj znan kot frontman in gonilna sila hrvaške reggae zasedbe Brain  Holidays, skupine, ki si je pridobila zveste sledilce tudi pri nas.

 

 

Fantje so za to posebno priložnost zbrali mednarodno zasedbo, s katero so posneli sedem različni verzij na Lockdown Ska Riddim. Prvo pesem –  Musicman je posenl Tadiman, vokalist mariborske skupine Siti Hlapci z najdaljšim reggae stažem v Sloveniji. Kot drugi je sledil Buda s komadom Lockdown, frontman mednarodno priznane skupine Elvis Jackson, ki je pripravil čustven opis tega korona obdobja. S tretjim singlom je po Balkanu zaropotala Sassja. Ena prepoznavnejših reperk na Balkanu, s komadom Ljubi Seka, za katerega so na daljavo posneli celo videospot, ki ga je objavil in podprl tudi reggae portal Reggaevile.com. Na albumu sta poleg omenjenih izvajalcev še dve slovenski predstavici, Anina Trobec (Generator) in Maja Založnik, pa tudi Rootsman I iz  makedonske skupine Conquering Lion in pevka Italee iz Jamajke. 

 

 

Anina Trobec je na slovenski glasbeni sceni angažirana v duetu z Josephom Whebom, kot ANIИA. Deluje tudi v zasedbi Generator, Malo starejši reggae ljubitelji, pa se je mogoče spomnite tudi po Shishmish mixtejpih in po komadih Zeljanica in Prikaze, ki sta prav tako nastala izpod prstov RootsInSession produkcije. Na riddim albumu pa se Anina vrača v svojem privlačnem slogu s pesmijo Move. Kot edina glasbenica, ki je na albumu posnela komad v slovenskem jeziku najdemo Majo Založnik s pesmijo Pusti Me Naj Grem. Maja je svojo glasbeno kariero začela leta 2000 v pevskih talent šovih.

Edina gostja na albumu, ki ne prihaja iz balkanskega polotoka je jamajška pevka, producentka, model in aktivistka Italee, z njenim značilnim vokalom v komadu Super Beings.

Rootsman I se predstavi s komadom Roaming, prihaja pa iz makedonske reggae zasedbe Conquering Lion, kateri imajo za seboj že številne mednarodne uspehe.

 

 

 

Beseda riddim je jamajška izgovorjava angleške besede “rhythm”.  Če se beseda “riddim” uporablja v kontekstu reggae kulture, se izraz praviloma nanaša na glasbeni instrumental. Zaradi pomanjkanja zakonov na Jamajki, kjer do leta 1993 niso uradno poznali avtorskih pravic oz. zakonov, ki bi jih ščitili, so isti popularen “riddim” znali uporabiti raznovrstno glasbeniki v par deset in tudi sto različnih pesmih. Najbolj uporabljeni in prepoznavni so Real Rock riddim, Sleng Teng, Mad Mad, Punnany, Stalag, Cuss Cuss, Tempo riddim,…