Pripravil: Jure Miklošič
Pojem SOUND SYSTEM  lahko interpretiramo na več načinov. Kot osnovno definicijo pojmovanja v naši kulturi, ga lahko označimo kot večsistemsko ozvočenje, ki ima velik poudarek na nizkih tonih. Naj ne bi imel tovraniškega razvoja in je torej ročno izdelano – unikat.

Hkrati pa je sound system tudi ozvočenje in skupina ljudi, ki so sistem gradili, ki sistem upravljajo (zvočni inžinirji), na njemu predvajajo glasbo (Selektorji ali DJi) in pojejo oziroma “pridigajo” kot se včasih temu reče v dub glasbi (MC ali deejay).
Roots In Session Sound System

Zametki sound systema kulture izvirajo iz 50.ih letih prejšnjega stoletja. Vse skupaj se je začelo v Kingstonu na Jamajki in kar čez noč postal zelo priljubljeno. DJji so svoje tovornjake napolnili z generatorjem, ogromnimi zvočniki in gramofoni, jih pripeljali na izbrano lokacijo, pogostokrat kar kako slepo ulico in tam pripravili zabavo. Na samem začetku so preigravali ameriško blues glasbo, s časom in s hkratnim razvojem Sound Systemov in njihove kulture pa se je spremenil tudi izbor glasbe. Le-ta je postal bolj lokalen, jamajško obarvan. Sound System zabave so hitro postale nadpovprečno priljubljene. V tistem času so ljudje celo imeli raje Sound System zabave, kot koncerte glasbenikov v živo in tako se je z nenavadno hitrostjo oblikovala, širila in ravijala Sound System kultura.
JamCoast Sound System
Poleg izbora glasbe, so stvaritelji sound systemov vedno večjo pozornost namenjali tudi tehnični izpopolnjenosti zvoka, izgledu zvočnega sistema, dojemanju celega koncepta in tako se je razvijala in se tudi razvila sound system kultura, ki jo poznamo danes. V 60ih se je pojavila tudi v Evropi. Jamajški priseljenci so jo najprej prinesli v Veliko Britanijo, kamor so se množično selili. Ta otoška država še danes velja za zibelko sound system kulture v Evropi, prav iz Velike Britanije pa prihajajo tudi največji sound systemi vseh časov, naprimer Channel One, Jah Shaka, Iration Steppas , Aba Shanti, Mungos Hi-Fi, Sinai Sound in drugi. Kultura je bila za jamajške priseljence zelo pomembna pri ohranjanju svoje tradicije, prav tako je bila prikladen način vključevanja v britansko skupnost.
3 Kings Soundstation
Kot na Jamajki, se je tudi britanska mladina navdušila nad Sound Systemi in so množično prihajali na zabave, ki so se dogajale na ulicah, klubih in skladiščih. Sound system kultura se nikoli ni prenehala razvijati in nadgrajevati, prav tako se tudi njena širitev med nove množice nikoli ni ustavila in se nadaljuje še danes. Sound system dogodki pustijo pečat na vseh, ki se tovrstnega dogodka udeležijo in to ne glede na njihovo glasbene izkušnje in predznaje, saj gre za svojevrstveno zvokovno izkušnjo, ki je ne doživimo z nobenim drugim zvočnim sistemom.
Urbi’s HiFi
 
Vsi sound systemi so namreč, unikatni, ponavadi pa si jih izdelajo, kar glasbene ekipe same. Nemalokrat se pravi entuziasti namreč odločijo, da bodo zgradili svoje ozvočenje in imajo zelo malo ali skoraj nič znanja in izkušenj s tovrstnim delom. velikokrati si pomagajo s skicami, ki jih dobijo na internetu, ali pa s tistimi ki že imajo svoje sound systeme in svetujejo še njim, sestavne dele pa pridobijo tudi iz drugih (tovarniških) ozvočenj. Obstajajo tudi posebne delavnice, specializirane za izdelavo sound systemov, ena in edina taka pri nas je (do nedavnega bila) “Boris WorkShop”.
Boris Sound System
 
Čar Sound Systema pa ni le v njegovem procesu izdelave, sestavnih delih in izbranih materialih. Sound System glasba, je poduhovljena glasba. Na takih ozvočenjih se praviloma vrti reggae glasba in njene izpeljanke kot so dub, dubstep, jungle, dancehall,… včasih pa celo hip hop, trap, techno, deep house… omejitev praktično ni.
Peace MessenJah Sound System
 
Vsak, ki je že kdaj bil na tovrstnem dogodku ve povedati, kako drugače, bolj intenzivno in zelo direktno, zveni glasba, predvajana na Sound Systemu. Glasbe ne le slišiš, temveč jo tudi čutiš! Poleg tega, da slišiš vse tiste drobne detajle v pesmi, se zaradi intenzitete sound systema občutek glasbe kot tak pretaka tudi po tvojem telesu. Gre za občutek, ki posameznika neverjetno pomiri in nekateri ljudje prav zaradi tega občutka poplesavajo dolge ure, le centimetre od zvočnikov, brez da bi sploh opazili, kako hitro teče čas. Počasi sicer, a z veliko entuziazma se pojavnost sound systemov in z njimi povezane kulture uveljavlja tudi v slovenskem glasbenem prostoru.
 
Omeniti velja prvi Sound System v Sloveniji se je pojavil leta 2000, katerega je ustvaril Ziggi Mastah in se je imenoval Dubtafari Sound.
Za vse, ki vas zanima več o Sound System kulturi priporočamo obisk festivala Ukrepstival #2 (drugi val), kjer bo 2. dan posvečen sound system glasbi, na ponovitvi unikatnega dogodka Massive! Sound System Gathering, izpred 4ih let.
Več o dogodku izvesta na FB povezavi ——> https://www.facebook.com/events/528679058255572?active_tab=about