RootsInSession sta pred kratkim zaznamoval 20 let dela in ustvarjanja raznolike glasbe, v leto 2021 pa očitno vstopata v ska ritmu.
Leto 2020 je bil za Fuja in Piera načeloma zelo produktivno, saj sta se podpisala pod kar sedem izdaj, vse od reggae remixov do originalne drum’n’bass prosukcije.

 

 

RootsInSession napovedujeta ti. “riddim album”, s času primernim imenom “Lockdown Ska Riddim“, ki bo izšel poleti tega leta. Za predogled albuma, na katerem bosta Pier in Fu gostila različne domače in tuje izvajalce, nam predstavljata pesem Musicman in gostovanje z domačo reggae legendo Tadimanom, ki je sicer pevec slovenske skupine Siti Hlapci. Vsi trije tako prvič sodelujejo pri nastajanju nove pesmi. Pri ustvarjanju pesmi “Musicman” se jim je pri produkciji pridružil še en veteran, multiinštrumentalist in frontman hrvaške skupine Brain Holidays – Marko Gaćina . Marko je lansko leto s svojo skupino Brain Holidays in snemanjem albuma na Jamajki, prav tako proslavil 20 let ustvarjanja. Trije producenti tako začenjajo novo zgodbo s sodelovanju na novem albumu Lockdown Ska Riddim.

Ska kot zvrst jamajške glasbe, ki združuje elemente žanrov kot so jazz, mento, kalipso  in R&B, je bila predhodnica žanrov rockteady in reggae. S to izdajo se RootsInSession vračata h koreninam.

 

 

Glasba: RootsInSession & Marko Gaćina
Posneto: Soundart.si Studio / Ljubljana, Slovenija
Produkacija: Tomislav Bulić Fu, Petar Bajan Pier & Marko Gaćina
Mix & mastering: Marko Gaćina (Brain Holidays, Rasta Studio)
Prvi singel “Musicman” s prihajajočega albuma Lockdown Ska Riddim je izšel 25. februarja za RootsInSession Music.

 

“Riddim” je beseda iz jamajškega slenga (patois) in predstavlja jamajško različico angleške besede ritem. Kadar se izraz uporablja v reggae glasbeni kulturi, se le-ta nanaša na instrumental. Če določen “riddim” postane priljubljen, se ga lahko uporabi kot podlago za desetine drugih pesmi različnih izvajalcev, ne samo na studijskih posnetkih, temveč tudi na nastopih v živo. Neketari najbolj znani in uporabljeni “riddmi” so Sleng Teng, Punanny, Cuss Cuss, Tempo, Gunman,…