Pripravil: Jure Miklošič

 

Ko sta Mark Divjak in Daniel Grintal vdrla na slovensko glasbeno sceno kot DubDiggerz, je bila dubstep glasba v Sloveniji še v povojih. Učinek njune produkcije je pustil sledi in mladim odprl pot. Njuna strast do bas glasbe je nalezljiva in trud, ki sta ga vložila v produkcijo, je bil opažen po vsem svetu. Gourmet Beats, Artikal Music UK, PlantPower, TRUSIK, NavyCut, Duploc v DeepEnd! so brez dvoma ene največjih založb v žanru dubstep na svetu in DubDiggerz ima izdaje z vsemi.

 

Du

 

V zadnjih 11 letih sta ustvarila veliko nepozabnih skladb, od katerih mnoge niso bile nikoli izdane in naj bi bile njihove posebne “dubplate” pesmi. Pesmi, ki smo jih imeli radi in smo jih komaj čakali na njunih zabavah. Zdaj jih izdajata, da si lahko ta občutek pričaramo kjer koli želimo.
Lahko si samo predstavljamo, koliko pesmi sta ustvarila in kako težko je bilo izbrati le 11 – eno za vsako leto delovanja, z bonusom za vse njihove oboževalce “horror” stila.

Od začetka albuma z naslovno skladbo, imenovano »NoData«, preko »BentSequence«, »Reckless Behavior«, do »Astro« in »Chapter Life«, boste uživali v tem glasbenem popotovanju, ki vas bo v mislih popeljalo nazaj na plesišča in enega od njihovih nastopov.
Duo pravi, da so vse te pesmi zgrajene drugače, od semplov, loopov, midijev … a jima je ena skupna stvar – še vedno se jima naježi koža, ko jih slišita. Kot igranje pred vsemi nami, ljubitelji glasbe, ki smo jih gledali po Evropi od Združenega Kraljestva do festivala Outlook na Hrvaškem, do festivala Czech Cross Club, Amsterdama, Dunaja, nazaj na Hrvaško na festival SeaSplash in nazaj domov v Slovenijo, običajno na njihov DeepEnd! niz dogodkov, ki jih je podpiral domači Boris Sound System. In prepričan sem, da sem nekatere pozabil, ker jih je bilo res veliko.

11 LP je tisti, ki si ga bodo oboževalci še dolgo spominjali, saj se zdi, da bo morda zadnji iz skupine DubDiggerz.
11 let je hitro minilo, a zapuščina in glasba DubDiggerz bo ostala, prav tako prijateljstvo, ki je raslo na vsakem koraku njune poti.
Mark in Daniel se počutita, kot da je čas, da začneta nekaj novega in si pustita nekaj prostora in časa za druge izzive. Kot jamstvo za vse, ki cenimo njuno energijo, brez strahu, saj bosta še vedno ustvarjala glasbo. Dejstvo, da ne želita oznaniti konca, nam daje upanje, da jih bomo nekega dne spet videli skupaj.

 

 

V pogovoru z njima o tej nenadni potezi sta mi povedala, da sta edina stalnica na njihovi neverjetni poti spremembe: »Glasba se spreminja, ljudje se spreminjajo, svet se spreminja, a ena stvar se nikoli ne spremeni – najin odnos. Sva družina in to se ne bo nikoli spremenilo. ”

Žal se mora vsaka zgodba končati in zgodba DubDiggerz ni izjema. Pogrešali ju bomo, pa tudi njihovo glasbo in energične nastope, a dejstvo, da ostajata v glasbeni industriji, je nekaj, česar se oboževalci lahko veselimo. Oba sta že aktivna z novimi projekti in vzdevki. Če vas zanima, kaj delajo, spremljajte Marka Sana in Elidana na družbenih omrežjih.

Zdi se primerno, da moje pisanje zaključim s sporočilom Marka in Daniela – DubDiggerz:

»Res ne moreva izbrati pravih besed, s katerimi bi se zahvalila vsem, ki nas podpirate že od prvega dne! Dali ste nama namen in naju spodbudili k ustvarjanju glasbe naprej. Besede ne morejo opisati, kako se trenutno počutiva, a spomini, ki ste nama jih prinesli, bodo ostali z nama za vedno. ”

 

11 Album: https://deependmovement.bandcamp.com/music
DubDiggerz: https://soundcloud.com/dubdiggerz
Marka San San: https://soundcloud.com/markasan
Elidan: https://soundcloud.com/danielgrintal