(function() { if(typeof jQuery == 'undefined') return; jQuery(function($) { if($.fn.squeezeBox) { $( 'a.modal' ).squeezeBox({ parse: 'rel' }); $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { $(el).squeezeBox({ handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }) } else if(typeof(SqueezeBox) !== 'undefined') { $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { SqueezeBox.assign( el, { handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }); } function jModalClose() { if(typeof(SqueezeBox) == 'object') SqueezeBox.close(); else ARK.squeezeBox.close(); } }); })();

"Reggae is the soundtrack for JAMAICA and the world’s first true global beat."

                                                                                                                                                                                                                                                                                            (IRD)

Tudi Ljubljana se letos pridružuje 35 mestom, ki prvega julija vsako leto obeležijo in praznujejo International Reggae Day. O tem kdo in kje bo nastopal smo vam že pisali, tukaj pa se bomo dotaknili kaj IRD sploh je, kje in zakaj je nastal ter kaj je njegov namen. 

Gre za 24-urni globalni medijski festival, ki praznuje najboljšo jamajško glasbo in umetnost ter njen vpliv po celem svetu. Je prvi tak festival na svetu posvečen striktno reggae glasbi. Začetki segajo v leto 1994, bolj natančno 1. julija istega leta. Leta 2000 pa ga guverner general Sir Howard Cooke uradno razglasil za letni dogodek. Je marketinška platforma jamajške ustvarjalne industrije in tudi globalne reggae glasbe. 

Navdih za International Reggae Day je podala Winnie Mandela med njenim uradnim obiskom julija leta 1991, z njenim možem Nelsonom Mandelo, tik po tem, ko je bil le ta izpuščen iz zapora. Winnie Mandela je govorila o moči reggae glasbe in o tem, kako bi lahko skozi glasbo Marleyja, Tosha, Cliffa in drugih, lahko navdihnili južnoafriško prebivalstvo v boju proti apartheid režimu. Ta dan se je Andrei Davis, ustanoviteljici gibanja, zdel primeren za začetek in tako se je se je 1. 7. 1994 "rodil" IRD.  

   (Vir: Google - Winnie Mandela, Andrea Davis, Howard Cooke)

Blagovna znamka IRD se promovira kot letni dogodek od leta 2000 dalje, ko je jamajški Guverner General Cooke uradno priznal gibanje. Od takrat je to znana kot virtualna zabava, ki jo gosti Jamajka. 24 ur se po več 10 mestih širom sveta odvijajo različne dejavnosti, kot so glasbeni festivali, "Reggae Film Festival", iskanje novih talentov, razstave, poslovne konference, ustvarjalne delavnice, podelitev nagrad in zaslug … IRD se uporablja kot platforma za zagon raznih jamajških produktov od glasbe pa do kulinarike.

 

Da gre za resno stvar, pokaže seznam glasbenikov, ki so s svojim nastopom podprli IRD. Če naštejemo le nekatere: Toots and the Maytals, Culture, Gregory Issacs, Tarrus Riley, Morgan Heritage, Luciano, Anthony B, Leroy Sibbles, Ken Boothe, Mighty Diamonds, Ernie Smith, Tony Rebel, Dean Frazer, Tessanne Chin, Junior Kelly, Turbulence, George Nooks, LUST, Cherine Anderson, Chuck Fenda, Diana King, Nahki, Kulcha Knox, VC, Abijah, Brent Dowe, President Brown, Pam Hall, L’Acadco, Studio One All-Stars, Alpha Boys …

Letošnji program poudarja predvsem DUB glasbo. Pričakovati je torej dogodke podprte s sound systemi, kot se bo to zgodilo v Ljubljani na 2-dnevnem dogodku. Ta bo razdeljen na "INDOOR" in "OUTDOOR" del. Več o samem dogodku pa na naši spletni strani Reggae.Si (TUKAJ) ali na uradnem FACEBOOK profilu TUKAJ.

 

Povzeto iz uradne spletne strani www.ireggaeday.com kjer najdete tudi pregled dogodkov skozi leta in več informacij o gibanju.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries