(function() { if(typeof jQuery == 'undefined') return; jQuery(function($) { if($.fn.squeezeBox) { $( 'a.modal' ).squeezeBox({ parse: 'rel' }); $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { $(el).squeezeBox({ handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }) } else if(typeof(SqueezeBox) !== 'undefined') { $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { SqueezeBox.assign( el, { handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }); } function jModalClose() { if(typeof(SqueezeBox) == 'object') SqueezeBox.close(); else ARK.squeezeBox.close(); } }); })();

Avtorica: Tamara Nanaja

Že veste kjer boste letos preživeli svoje reggae počitnice? Izbire v širši in daljni okolici je kar veliko.  Lahko se odločite za manjši, butični festival, ali pa obiščete takega, kjer bo še več (deset)tisoč drugih obiskovalcev. Za vas smo izbrskali tako kratke, enodnevne, kot tudi dolge, večdnevne festivale. Neglede na to kam se odpravljate, vam želimo čudovite reggae počitnice, zelo veseli pa bomo, če nam pošljete kakšno fotografijo ali video :) 

MONTENEGRO SUN REGGAE FESTIVAL 

Montenegro Sun Reggae Fest priporočamo že zato, ker gre za mini festival, ki se dva dni dogaja na prečudoviti črnogorski plaži Kamenovo.  Poleg glasbe festival kot tak ne nudi dodatnih aktivnosti, jih je pa na plaži na voljo več kot dovolj :)

plusi

+ Dogaja se na peščeni plaži, vzdušje je bolj sproščeno kot kjerkoli drugje .. skoraj kot bi bili na Karibih :)

minusi

- Zaradi lokacije in veliko kopalcev, ki tja niso prišli samo na reggae, tam ni tistega „pravega“ festvialskega vzdušja, ampak je bolj koncertno-plažno :)

Kdaj? 16. – 17.  julij 2017

Kje?  Plaža Kamenovo, Budva, Črna Gorda

Nastopajoči:  Dj Bratski, Dj Daibii, Natty Lijah, Gaggie, Miss Bolivia, KIck Kong, Beniman, Hornsman Coyote

Več informacij:   https://www.facebook.com/montenegrosun.reggaefest 

 

SEASPLASH

Je eden izmed najstarejših hrvaških glasbenih festivalov in že od samega začetka poteka na isti lokaciji.  Na lanskem festivalu se je predstavilo kar deset različnih soundsystemov, letos pa je v ospredju predvsem zelo močan line-up.

plusi

+ Velja za enega najbolj sproščenih reggae festivalov v regiji in tudi enega bolj ugodnih, saj poleg festivalske vstopnice (in seveda hrane, pijače ter drugih dobrin) posebej ne zaračunavajo skoraj nič drugega. 

+ Prizorišča festivala se dogajajo znotraj Trdnjave, kar da glasbi in njenim izvajalcem še poseben čar, tekom dneva pa je obiskovalcem na voljo urejena plaža z lepo, zelo čisto vodo.

minusi

- Kot kaže po zadnji najavi nastopajočih, med vsemi izvajalci ni niti enega slovenskega. Škoda. Imamo namreč kar nekaj takih, ki bi lepo sovpadli s programom Seasplasha. 

- Po izkušnjah iz prejšnjih let organizatorji line-up (po dnevih) objavijo komaj nekaj dni pred festivalom, tako da se je težko planirati v naprej, v kolikor si na festival namenjen samo zaradi določenih izvajalcev  ...

kdaj? 20. - 23. julij 2017

kje? Trdnjava Punta Christo, Štinjan, Pula, Hrvaška

Nastopajoči:  Mad Professor, Vin Gordon & The Real Rock Band, Vibronics meets Conscious Sound, Mungo's Hi Fi, Fleck, Bamwise, FakofBolan,  Brain Holidays, Waitapu, Digitron Sound, Lion's Den, Warrior Charge, Dubble, Rockers Dub Master in mnogi drugi

Spremljevalni program:  Seasplash nudi zares zanimiv spremljevalni program, vsebina le tega pa je iz leta v leto boljša. Poleg nekaj delavnic so v prejšnjih letih predvajali tudi filme z reggae in jamajško tematiko. Za letos obljubljajo aerial in dub jogo,  ArtSplash kolonijo,  EduSplash, razne ustvarjalne delavnice, tudi delavnico Dj-janja.

Obvezna oprema:

  • vse kar potrebujete za na morje, saj boste s Seasplashem ujeli dve muhi na en mah – super glasbeni festival, ob krasni istrski plaži in morju ter vsem kar sodi zraven.
  • Oči na pecljih! Kadite?  Potem poskrbite, da bodo vaše oči na preži non stop. Da vas ja ne zaloti gospod policaj. Kazni so (pre)visoke.

Več informacij: https://seasplash-festival.com

ONE LOVE 

Eden najdaljših, če ne celo najdaljši italijanski reggae festival, traja kar devet dni, za letos pa pripravljajo kar nekaj novosti.  Med drugim so uvedli tudi dub stage s sound systemom in pa otroški kotiček za najmlajše obiskovalce.

plusi

+ Večina ostalih festivalov je krajših, devetdnevni One Love festival pa je pravzaprav idealna prilika za letni glasbeni dopust.

+ Dovolj pester izbor glasbenih izvajalcev in DJ kolektivov ter vsako leto bogatejši spremljevalni program ter celo brezplačen prevoz iz festivalskega prizorišča do plaže. 

minusi

- Lokacija festivala je sicer lepa in prijetna ... čez dan. Zvečer pa na reggae pride tudi veliko komarjev, zato je zaščita z dolgimi oblačili, repelenti oziroma naravnimi sredstvi praktično nujna, sicer ne boste plesali v ritmih reggaeja, ampak v tempu, ki vam ga bodo diktirali piki komarjev :)

Kdaj? 21. – 29. julij 2017

Kje?  Kamp Girasole, Latisana – Lignano, Udine, Italija

Nastopajoči: Ky-Mani Marley, Israel Vibration, Anthony B, The Skatalites, Luciano, Dub Inc, Big Mountain, Jah 9, Aba Shanti I, Moa Anbessa, Sistah Awa, Dub Kali in mnogi drugi.

Spremljevalni program: joga, shiatsu, likovne delavnice, rekreativne dejavnosti za otroke (otroški kotiček) in zabavo z DJ programom ob bazenu in v baru kampa, poskrbljeno pa bo tudi za vsakodnevni brezplačen prevoz z avtobusom do morja in plaž ter nazaj v kamp.

Obvezna oprema:

  • Zaščita pred komarji
  • (za otroke): zaščitne slušalke za ušesa
  • Vitamini (ne pozabite, festival traja kar 9 dni...)

Več informacij: http://www.onelovefestival.it 

OVERJAM INTERNATIONAL REGGAE FESTIVAL 

Edini mednarodni reggae festival, ki se dogaja v Sloveniji, na zdaj že tradicionalno festivalski lokaciji Sotočje. Letošnja šesta edicija (peta v Tolminu) obljublja veliko sprememb, od prizorišč, do spremljevalnega programa in še marsičesa.  Overjam je v Slovenijo že večkrat pripeljal legendarne reggae glasbenike, ki smo jih na naših tleh videli prvič in tudi letos bo tako.  Napovedani line-up vsekakor  navdušuje, veliko ostalih pomembnih detajlov kot so izbor delavnic in podobno, pa je zaenkrat še neznanih. 

plusi

+ Magična lokacija reke Soče je tako odlična dodana vrednost za festival, da glasba včasih pride komaj na drugo mesto.

+ Kljub majhnosti slovenske reggae scene pa Overjam Slovenijo postavlja na svetovni reggae zemljevid.

+ Blizu je :) Neglede na to iz katerega konca Slovenije prihajate, je Overjam verjetno eden najbližjih reggae festivalov v okolici.

minusi

Veliko dodatnih stroškov.  Zaradi specifike lokacije in zaradi koncepta festivala kot takega, se obiskovalcem zaračunava marsikaj – bodite pozorni na svoje evre in pospravljajte in čistite za seboj. Bolj kot bo okolica Soče čista, več evrov vam bo ostalo v žepu :)

Čeprav je Overjam s svojo komunikacijo in promocijo močno prisoten v Italiji, Veliki Britaniji in drugih reggaeju bolj naklonjenih državah, pa je slovenski jezik in slovenska publika vsa ta leta nekako v ozadju. Festival se močno fokusira na tuje občinstvo, Slovenci pa smo na lastnih tleh velikokrat zapostavljeni.

Kdaj? 16. – 19.  avgust 2017

Kje?  Sotočje, Tolmin, Slovenija

Nastopajoči:  Alborosie & Shengen Clan, Ky-Mani Marley, Freddie McGregor, Richie Spice, Manu Digital, Irration Steppas, General Levy, RootsInSession, DJ Verso, Dr Bancho, DJ PeteRoots,  Dubtafari Sound, Freedom Fighters, Jahklin Selecta, JD Passy, Ras Levi, Lion Shine, Michel Pfeifer, Raggalution, Reggeneration Sound, Tadiman, TminTafari, TotalDestruction ...

Spremljevalni program:  Overjam je vedno slovel po pestri selekciji spremljevalnega programa, nadejamo se da bo tako tudi letos, vendar informacije o tem še niso javno objavljene. So pa organizatorji že sporočili, da nadaljujejo s programom za otroke, ki  ga tudi v nadaljevanju imenujejo Overjam4Kidz,  čeravno to ne bo Overjam4kidz, kot so ga bili otroci in družine vajeni do sedaj.

Do sedaj je Overjam4kidz namreč bil namenjen tako otrokom kot tudi staršem, promoviral in razvijal je iste vrednote, kot jih goji reggae kultura in otroke oziroma družine spodbujal k multikulturnosti, solidarnosti, harmoničnemu življenju in strpnosti, letos pa organizatorji za otroke pripravljajo nekaj prostočasnih aktivnosti iz področja igre, športa in glasbe. 

Več informacij:   http://www.overjamfestival.com

UPRISING

Je eden navečjih evropskih reggae festivalov, dogaja se v neposredni bližini slovaške prestolnice Bratislave. Za letošnjo jubilejno deseto edicijo so organizatorji pripravili zares močan line up, s headlinerji Sean Paul ter Alpha Blondie.

plusi

+ Zelo lepo pregledna spletna stran, ki ponudi res večino informacij, katere potencialni obiskovalec festivala išče.

+ Mednarodno uveljavljen festival, z dolgo tradicijo, ki je gostil že večino največjih imen v reggae sceni, navadno ne pozabi tudi na manj uveljavljena imena. Letos med drugimi nastopa tudi Marla B, hčerka Dennisa Browna, ki smo jo predstavili tudi na Reggae.si.

minusi

- Ni morja ali jezera za kopanje.

- Malo daleč je za nas je, glede na to, da festival traja le dva dni.

Kdaj? 26 – 27.  avgust 2017

Kje?  ZLATÉ PIESKY, Bratislava, Slovaška

Nastopajoči:  Sean Paul, The Wailers, Alpha Blondy, Irie Révoltés, Macka B & Roots Ragga Band, Congo Natty ft. Congo Dubz & Iron Dread, General Levy, Zion Train ft. Dubdadda & Michela Grena, Foreign Beggars,
Marla Brown & Next Generation Family, Mungo's Hi Fi Soundsystem, Manudigital, Vibronics,
Classic Wonder Veterans ft Solo Banton.....

Več informacij:   http://www.uprising.sk/en

                                             

ROTOTOM SUNSPLASH EUROPEAN REGGAE FESTIVAL 

To je največji in najstarejši evropski reggae festival vseh časov in vsak pravi reggae ljubitelj bi ga moral obiskati vsaj enkrat v življenju.  To namreč ni le glasbeni festival, ampak je kulturno kulinarično glasbeno geografski spomenik reggae kulturi.

plusi

+ Bogata zgodovina festivala in njegova kredibilnost kot taka obiskovalcem jamčita, da bodo prav gotovo spoznali ali slišali nekaj novega. Festival velikokrat gosti glasbene legende, ki sicer bolj poredko nastopajo na tako velikih (evropskih) dogodkih. 

+ African Village. S tem prizoriščem se Rototom močno diferencira od ostalih festivalov, saj se vrača nazaj h koreninam, Tja, kjer se je vse začelo, v Afriko. Letos je "Afriška vas" še posebej v ospredju, saj je tema letošnjega Rototoma #CelebratingAfrica. V Afriški vasi lahko spoznate pravo Afriko. Skozi hrano, ples, umetnost, modo, zgodbe, ženskost, literaturo...in seveda skozi afriško glasbo. 

minusi

- Ker gre za zares ogromen festival z prizorišči na ogromni skupni površini,  se vam bo večkrat zgodilo, da boste  kaj »zamudili«.

- Kronično pomanjkanje senčnega prostora v kampu.

Kdaj? 12. – 19.  avgust 2017

Kje?  Benicassim, Španija

Nastopajoči:  Twinkle Brothers, Steel Pulse, Shaggy, Kibir La Amlak, Panda Dub, Turbulence, Dubkasm & Solo Banton, Gentleman & Ky-Mani Marley, Toots & The Maytals, Beenie Man, Christopher Martin, The Wailers, Lutan Fyah, Alpha Blondy,  Chronixx, Luciano, King Earthquake...

Obvezna oprema: vitamini, pokrivala (ni sence)

Več informacij:   https://rototomsunsplash.com

OUTLOOK FESTIVAL 

Največji evropski festival soundsystem kulture  vsako leto postreže z zares norimi zabavami. Reggae in sorodni žanri so samo del vsega dogajanja, na festivalu je namreč mogoče slišati vse od hip hopa pa do težko kategorne elektronske glasbe. Poseben čar festivalu poleg same lokacije dajejo tudi takoimenovani »boat partiji«, Outlook pa je zelo karizmatičen tudi zaradi obiskovalcev, po večini  gre za angleško publiko, ki Hrvatom in drugim vedno rada pokaže kje so meje dobrega okusa in jih včasih celo preseže :)

plusi

+ Outlook je prava glasbena izobrazba. Še tako dober poznavalec bass  glasbe, se bo na Outlooku vedno naučil nekaj novega.

+ Atmosfera. Tudi ko med hojo požiraš mivkin prah .... si srečen in se temu smejiš. Atmosfera je pač taka, da skrb in slaba volja enostavno ne obstajata.

minusi

Gneča. Besna gneča. Pazite na svoje prste v japankah in poletnih sandalih. Večkrat jih bodo pohodili.

Kdaj? 7. – 10.  september  2017

Kje?  Trdnjava Punta Christo, Štinjan, Pula, Hrvaška

Nastopajoči:  Horace Andy, Dawn Penn, Lady Chann, Mad Professor, Gentleman's Dub Club, Macka B, Mungo's Hi Fi, Charlie P, edo Maajka, Channel One, Egoless ....

Več informacij:   http://www.outlookfestival.com/ 

In še nekaj večjih, a tudi bolj oddaljenih festivalov:

Musa Cascais

29.6. – 1.7. 2017, Carcavelos, Portugalska

Nastopajoči:  Protoje, Gentleman, Horace Andy ...

Summer Jam

30.6. – 2.7. 2017, Cologne, Nemčija

Nastopajoči:  Damian Marley, Popcaan, Patrice ...

Reggae Geel

4. – 5.8.2017, Geel, Belgija

Nastopajoči: Jah Cure, Steel Pulse, Christopher Martin ...

Uppsala Reggae Festival

12.8.2017, Uppsala, Švedska

Nastopajoči:  Chronixx, Raging Fyah,  Jesse Royal,  Duane Stephenson ...

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries