(function() { if(typeof jQuery == 'undefined') return; jQuery(function($) { if($.fn.squeezeBox) { $( 'a.modal' ).squeezeBox({ parse: 'rel' }); $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { $(el).squeezeBox({ handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }) } else if(typeof(SqueezeBox) !== 'undefined') { $( 'img.modal' ).each( function( i, el ) { SqueezeBox.assign( el, { handler: 'image', url: $( el ).attr( 'src' ) }); }); } function jModalClose() { if(typeof(SqueezeBox) == 'object') SqueezeBox.close(); else ARK.squeezeBox.close(); } }); })();

Odraščanje na daljni Novi Zelandiji, v mestecu po imenu Te Mata, kakšnih 13,000 kilometrov stran od Jamajke ni bila ovira za producenta, ki se ga danes drži sloves kot enega najbolj avtentičnih dobaviteljev digitalnega dancehall-a v moderni dobi. Naram je pravi reggae fanatik, ki ima močno strast do starih sintetizatorjev in srhljivih filmov iz osemdesetih let. V svojih zgodnjih dneh se je večinoma udejstvoval kot selektor, a je vedno užival ob ustvarjanju ''Low-Fi'' digitalnih riddim-ov, pa čeprav le za svoj užitek ali "malo za šalo" kot on temu pravi. Leta 2010 se je iz svoje rodne Nove Zelandije podal na pot s kolesom, šotorom in načrtom, da prekolesari iz Avstralije vse do Škotske… Prav tako malo za šalo. 

 

 

Je reggae producent, ki je svojo inspiracijo našel v mojstrovinah Jamajških glasbenikov, ki so razvijali zvok in kulturo v zgodnjih osemdesetih prejšnjega stoletja. Več kot desetletje svojega življenja se je učil in spoznaval zgradbo starega dancehall-a in izpopolnjeval njegove tehnike. Tako mu ni preostalo drugega in kmalu je začel nabirati stare sintetizatorje, bobne ter efektne komponente, ki so ga definirale. Kljub svoji obsesiji, je svoje eksperimente z digitalno dancehall glasbo, vedno dojemal kot obširen hobi namesto resnega poklica. Med svojo uspešno kolesarsko potjo je pri sumljivem gospodu iz mesta Hanoi v Vietnamu uspel dobiti iPod Touch in s pomočjo aplikacije NanoStudio je znova začel graditi riddim-e, največkrat zvečer v svojem šotoru po dolgem dnevu kolesarjenja. Čeprav je pot sestavljanja in ustvarjanja dobrih riddim-ov dolga ter težavna, je nekih 15.000 km od Hanoi-a, natančneje v Turčiji ''našel zlato'' ko je ustvaril riddim imenovan ''March of the Gremlins''. Če je bilo produciranje riddim-ov prej le njegova zabava, se je to hitro spremenilo, ko je tega slišal ustanovitelj legendarne nemške založbe Jahtari, ki sliši na ime Disrupt. Ostalo pa je zgodovina, kot temu pravijo. 

 

 

Kmalu za tem se je pridružil Jahtari kolektivu in 2013 tudi izdal prvenec z naslovom "March of the Gremlins", dvojni LP, ki je osvojil poslušalce s temno evokativno atmosfero in unikatno mešanico nostalgije ter futurizma. Prvenec ''March of the Gremlins'' vsebuje električno mešanico digitalnih užitkov večinoma narejenih v šotoru na preprostem iPod-u, nekaj pa jih je ustvaril tudi v studiu. Od takrat dalje je imel čast sodelovati z mnogimi Jamajškimi pevci ter glasbeniki, poleg prvenca "March of the Gremlins" pa je pod okriljem založbe Jahtari izdal še mnogo drugih projektov, tako kot tudi pod drugimi omembe vrednimi, kot so Scotch Bonnet in Cubiculo Records. 

 

Danes se je Naram ustalil v avstralski regiji Coburgistan severno od Melbourna. Raje kot da tvega poškodbe svojih palcev ob ustvarjanju riddim-ov na iPod-u danes ustvarja in preživlja dneve v klasičnem analognem studiu, ki je med drugim tudi njegova spalnica. Tam ima tudi vedno večjo ''orožarno'' starih sintetizatorjev, klaviatur in efektov. Njegovo največje skrivno orožje, kot sam temu pravi, je njegov Suzuki Omnichord. Poleg rednega ustvarjanja ''ubijalskih'' digitalnih riddim-ov, s prijateljema L Que in Colonel Mustard za Echo Chamber Sound snema dubplate-e, prav tako pa je postal novi glavni svetovalec za propagando pri založbi Jahtari. V kratkem bo z Jahtari založbo izdal novo 7'' vinilno ploščo, sam pa bo pod okriljem svoje založbe izdal tudi svež projekt, ki ga bomo lahko poslušali na 12'' vinilni izdaji. Pod svojo založbo je že izdal 12'' vinilno ploščo z naslovom Red Robin.

 

 

Nobeden od nastopov Narama ni enak. Vedno pa je na njegovih nastopih čutiti energijo in vzdušje njegovih vzornikov, kot je King Tubby. Tudi sam uporablja analogno mešalno mizo, s katero svoje originalne produkcije spremeni v dub izvedbe s sirenami in drugimi efekti. Letos pa Naram prihaja tudi v Slovenijo!

 

 

 

 

23. oktobra bo v družbi PulaP Reggae Station ekipe, na dogodku Dubwise Massive! with Naram, svojo glasbo predstavil slovenskim reggae ljubiteljem. Vse skupaj bo poganjal zvočni sistem, ki je danes že sinonim za Massive! dogodke, govorimo seveda o Boris Sound Systemu. V KUD Channel Zero na ponedeljkovem Dub Labu zato lahko pričakujemo težko-kategorne bas linije, strašljive dub sintetizatorje ter seveda ubijalska besedila. Sigurno pa bo to še ena reggae zabava na kateri ne sme manjkati noben pravi ljubitelj reggae glasbe!

 

Več o producentu in glasbeniku ter njegovi glasbi si oglejte na njegovih uradnih straneh: 

NARAM Facebook : https://www.facebook.com/naram.riddims/ 

NARAM Soundcloud : https://soundcloud.com/naram 

JAHTARI Facebook : https://www.facebook.com/jahtarirecords/ 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries