Oktober 27, 2020

  Reggae

  Reggae
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Reggae je danes popularna glasba, originalno sicer iz Jamajke. V poznih 60ih se je zvrst hitro razširila tudi v Afriko, Britanijo in Združene države amerike. Reggae je nastal iz rock steady glasbe, ki je bila pod vplivom ameriškega R&Bja ter jazza. Glasba vsebuje nekaj glasbene elemente rhythm & blues,mento, skaterrock-steady. V primerjavi z Rock glasbo, Reggae pravzaprav obrne vlogo kitare in basa. Prav iz slednjih dveh se je Reggae tudi razvil. Med prvimi, ki so posneli reggae ritem sta bili Clancy Eccles terLee "Scratch" Perry.

   

  Iz rock steadyja se je kasneje razvila tudi takrat bolj poznana ska glasba. Glavna razlika med ska-jem in reggae glasbo je predvsem v bas liniji, saj so bas linije v ska-ju več ali manj enake, ker zaradi hitrega ritma basist ni imel časa razvijati bolj komplicirane bas linije ter posledično v sami glasbi ni imel večje vloge. Prvotni ska ni imel nobene povezave z rastafarjanstvom, to se je zgodilo šele, ko sta se zmešala ska in bobnanje nyabinghijev, iz česa je kasneje nastal reggae.
  Klučnih  trenutkov v razvoju glasbe je bilo veliko, eden izmed njih je tudi ustanovitev skupine »the Wailers«,  ki so ga leta 1963 ustanovili Peter Tosh, Bunny Wailer ter Bob Marley. Reggae pionirji tistega časa so bili tudi Desmond Dekker, Ken Boothe ter Prince Buster.Močno je glasbo zaznamoval ter tudi populiziral Bob Marley, v 70ih letih mu je uspel velik solo preboj, njegova popularnost po svetu pa je dvignila tudi prepoznavost reggae glasbe.

   

   

  Beseda reggae pomeni "glasba kraljev", kar se tudi skozi sama besedila odraža, saj je opevanje kralja moč zaslediti skoraj v vsaki pesmi.

  Besedila največkrat govorijo o družbeno socialni nepravičnosti, spiritualnosti, ljubezni ter konoplji kot sveti rastlini.

  Tipična glasbila:

  Bass kitara, bobni, ritem kitara, klaviatura, trobila , melodika

  Derivati:

  Dancehall, drum and bass, ragga, hip hop, dub

   

  Rastafarijanstvo:

  Kot pričetek rastafarizma lahko označimo obdobje okoli let 1920-1930, viri pa vodijo do prerokbe enega samega moža po imenu Marcus Garvey, ki je s svojo slavno izjavo leta 1920 postavil temelje rastafarizma. Obe letnici, tako 1920 kot tudi 1930 sta zelo pomembni za začetek gibanja, saj je leta 1930 prišlo do realizacije »prerokbe« iz leta 1920, ko je bil v takratni Abesiniji okronan za kralja Ras Tafari, ki je nato ob kronanju prejel tudi formalno ime Haile Selassie I.

   

  Rastafarijci se imajo za potomce pobeglih sužnjev, ki so pobegnili od svojih zatiralcev globoko v notranjost otoka. Tam so živeli v samooskrbnih skupnostih ter v gverilskem stilu napadali britansko kolonialno vojsko. To je peljalo celo tako daleč, da so izbruhnile dve »maroonske« vojne v katerih so le-te dosegli, da so jih britanci izključili iz trgovine s sužnji in plantaž.

   

   

  Nastanek:

  Razodetje 5:5; »Tedaj mi je rekel eden izmed starešin:«Ne jokaj! Glej, zmagal je lev iz Judovega rodu, Davidova korenina, da bi odprl knjigo in njenih sedem pečatov.«


  Razodetje 19:16; »Na plašču in na boku pa ima napisano ime: Kralj Kraljev in Gospod Gospodov.«


  Pričujoča citata iz Svetega Pisma sta nedvomno najpomembnejša za začetek rastafarizma na Jamajki, če ju spravimo v primeren kontekst. Kot kralj Etiopije si je Tafari Mekonnen pridobil že prej omenjeno ime Haile Selassie (kar v prevodu pomeni moč svete trojice) ter dva plemiška naziva, ki so jih podeljevali tudi ostalim vladarjem te dežele. Ker je bila Etiopija oz. prostor na katerem se sedaj nahaja Etiopija že zelo dolgo pod vplivom krščanske vere, so tudi njeni vladarji dobivali nazive, ki so derivirali iz svetega pisma. Tako si je Selassie prislužil še naziv »kralj kraljev« in »lev iz Judovega rodu«, kar je bilo za takratne Garveyeve privržence nedvomno božje sporočilo in v njem so videli svojega »črnega odrešitelja«. Ob nadaljnjem raziskovanju Selassiejevega družinskega drevesa se je izkazalo, da je 111.potomec kralja Salomona ter s tem tudi iz rodu kralja Davida, kar je takratne Garveyeve privržence povsem prepričalo o njegovi božanskosti. Ko je Selassie zvedel, da obstajajo ljudje na Jamajki, ki so trdno prepričani, da je on reinkarnacija Jezusa ter utelešenje samega Boga, se je kot ortodoksni kristjan počutil rahlo nelagodno in jih je poskušal prepričati, da temu ni tako, ter da je le navaden človek, kot vsak drug. Temu seveda rastafarijci niso verjeli, saj so prepričani, da ni v naravi utelešenega Boga, da se zaveda svoje božanskosti. In tako je na začetku 30ih let prejšnjega stoletja vzniknilo gibanje imenovano Rastafarjanstvo.

  Dandanes je možno opaziti rastafarizem v mnogih pojavnih oblikah, ki so spremenile formo in vsebino prvotnega verovanja. Predvsem se ohranjajo sporočila ljubezni, miru, pozitivne energije, poštenosti iz katerih nastajajo mnogotere nove formacije, ki jih je nemogoče enotno kategorizirati.

   

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.