Julij 14, 2020

  Kolumne

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kje začeti? Hmmm?

  Mogoče se spodobi, da začnem tako, kot ne začnem praktično nikoli. Začel bom kar z opravičilom. Za vse, kar sledi, se opravičujem. Opravičujem se, ker moram tole objaviti na straneh Reggae.Si. Kolumne niso bile zamišljene le za Overjam. Opravičujem se, ker imam tako mnenje o festivalu. Moje mnenje temelji zgolj na mojih izkušnjah. To NI mnenje »nekega« portala, to sploh ni mnenje sledilcev in ljubiteljev, da ne omenim podpornikov reggae kulture. To, kar sledi, je osebno mnenje nekoga, ki pač ljubi reggae.

   

  Sovražim Overjam!

  Jah, tudi blizu tega ne. Tam v popolni okolici sotočja sem preživel preveč lepih trenutkov. Tam sem spoznal ljudi, ki jim še danes s ponosom rečem prijatelji. Tam, na tem istem prostoru sem se imel čast pogovarjati z glasbeniki, ki sem jih občudoval odkar vem za reggae glasbo.

   

  Zakaj potem vse to?

  No malo zato, ker se mi zdi, da je čas, da nekdo pove naglas. Veliko pa zato, ker mi ni vseeno. Če kdo, potem sem jaz prvi v vrsti, ki podpišem, da Overjamu dejansko uspe. Da mu uspe tisto, kar bi mu moralo že na začetku. Postati temelj neke zdrave reggae kulture. Festival kot je Overjam, bi moral biti največji podpornik kulture pri nas. Mogel bi ne le iskati svoje publike, temveč jo tudi vzgajati. Na žalost je resničnost bližje temu, da kultura podpira festival, festival pa išče svojo občinstvo v tujini.
   

  Kje začeti? Hmmm!

  Mogoče najbolj logično na koncu, tam, kjer se je dejansko vse začelo.

  Zakaj je vse skupaj prišlo do tega? Zaradi, vsaj meni, največjega imena letos objavljenega, za enega izmed pionirjev reggae glasbe. Seveda govorim o MC Gregorju. Šalo na stran, govor je seveda o Freddieju McGregorju, na kar sem zaman opozarjal kar nekaj časa. Vse dokler se ni eden izmed organizatorjev odločil preko zasebnih sporočil spustiti v prerekanje z menoj. Le to se je končalo tako, da je Jure kontaktiral s Freddiejem in dobil njegov odgovor, da imam prav. Po rahlo užaljenem zapisu mi je ta isti organizator zatrdili, da bo popravil in kot opravičilo navedel, da niso oni krivi, ker počno, kar se jim reče. Mogoče na videz nepomembna napaka, pa kaj, če je ime napisano narobe, boste rekli. Žal! Kot prvo ni prvič, kot drugo, če bi pisalo Boby Marli, bi verjetno vsi skočili v zrak?

   

  Čas za pohvalo?

  Pred dnevi je festival izdal novo spletno stran. Ne bi se spuščal v podrobnosti o samem videzu, to je stvar osebnega okusa. Meni osebno je nova grafika veliko »všečnejša« kot pretekla leta. Opazil sem, da McGregor piše pravilno, za kar se zahvaljujem (ali bi moralo biti ravno obratno). Na tem mestu se sprašujem, da v primeru, če opozorim na še na eno napako, bom ponovno »hater«? Ponovno nekonstruktiven? Ne vem, ali sem jaz edini toliko občutljiv, da opazim očitne stvari, mi lahko verjamete, da mi je zelo žal. Na spletni strani sem opazil, da pride tudi, sicer mlad, Sloveniji ne tako poznan, a ko te pri le 18. letih označijo za veterana reggae glasbe, temu primerno tudi spoštovan, Stephan McGregor. Stephan je sin legendarnega McGregorja, ki zelo uspešno deluje kot pevec, instrumentalist predvsem pa producent. Njegovo nastopaško ime Digenius pove vse o talentih, ki jih primore. Digenius? Verjetno so Overjamu tukaj ponovno narobe naročili, zato naj vendarle opozorim na napako. Pravilno napisano bi bilo Di Genius in ne Digenius. Naj konstruktivno opozorim, da se na strani skriva, kar nekaj slovničnih napak. Določeni stavki so »sklepani« skupaj tako, da daje vse skupaj videz kot, da za prevode skrbi Google Translate. Je pa zabavno, da so uradne informacije (FAQ, camping info...) vse napisane v popolni angleščini.

   

  Dvodnevna zapestnica in referenca.

  Za vse, ki niste vpeti v položaj ali pa vam je preprosto vseeno, to je uradna valuta, s katero Overjam plačuje glasbenike. Če ravno nisi Shaggy, General Levy… po možnosti prihajaš iz Slovenije (tudi Hrvatje niso na prav boljšem), obstaja velika verjetnost, da bo to tvoje plačilo. Če stanuješ še v malo bolj oddaljenem kraju, se ti morda obeta festivalska vstopnica, z malo sreče celo dve. Še to z namenom, da jo preprodate (a ni to morda celo kaznivo?) in si na ta račun povrnete potne stroške. Tema, ki jo je že lansko leto na Facebooku odprl hrvaški selektor in na katero se je vsulo komentarjev in obtožb, zato ne bi preveč pogreval zgodovine, mi je pa znanih več zgodb in lahko potrdim, da obtožbe selektorja niso čisto izvite iz trte. Lahko pa povem svojo zgodbo, ki to potrjuje. Zgodbo, koliko je vreden selektor (čigar ime so seveda napisali narobe), ki na svoje stroške pride z letalom zastonj nastopat in na festival in na »pre-party«. No, pa saj naslov pove vse.

   

  Overjam je slovenski festival!

  Pa je res? Res je lociran v Sloveniji. Tukaj pa se počasi konča. Na spletni strani je možno izbirati med jeziki, a edini možni ni slovenski. temveč angleščina. Na Facebookovi platformi prav tako ne. Slovenski glasbeniki so, kot smo že ugotovili, malo zapostavljeni. Če že, dobivajo drobtinice. V Sloveniji imamo 2 medija, ki vztrajno podpirata ter širita reggae kulturo. Vsaj za enega lahko trdim, da ni nobene medsebojne komunikacije, če odštejemo enostransko pošiljanje obvestil oz. »press spam«. Ni moj namen sedaj povzročiti bojkota ali nadaljnje širiti in podpihovati nenaklonjenost, katero so organizatorji z vztrajnim bojkotom in nevednostjo do scene, ustvarili sami. Ravno nasprotno. Želel bi, da vsi reggae ljubitelji podprejo festival. Pokažimo, da nam ni vseeno. Mogoče bodo potem organizatorji uvideli, kako močno želimo, da Overjam postane naš festival, o katerem bi ponosno govorili našim reggae prijateljem širom sveta. Da je temu res tako, mislim, da dokazuje čas, ki sem ga namenil pisanju teh besed. Dokazuje to, da vsakič pripeljem in prepričujem ljudi, ki jim reggae glasba ni prioriteta. Dokazuje to, da kljub vsemu še vedno povsod oglašujem Overjam Festival.

   

  Imam osebne zamere do organizatorjev!

  Težko bi rekel, da jih sploh poznam. Že po naravi sem človek, ki ne zameri zlahka, kaj šele ljudem, ki jih poznam bolje preko družabnih omrežij kot osebno. Nikoli se nisem spustil na osebno raven, nikoli nisem poimensko izpostavljal nobenega. Enkrat sem že pisal o Overjamu v kolumni na Reggae.Si strani - Kdo, a Jst? Jst pa že ne! Kaj sem si mislil in si mislim še dandanes o osebah, ki stojijo za projektom, si bom zato izposodil kar od tam: »Seveda Overjam pripomore tudi k pozitivnim spremembam, ne me razumeti narobe. Energija je tam fenomenalna in tudi kakšen večji festival v okolici se težko pohvali s takim vzdušjem. Imeti festival prilagojen družinam (Overjam 4Kidz), univerzo, kjer se izobražuje ter predstavlja stvari in podobne delavnice, so zelo pozitivno naravnane in lepo zamišljene. Organizatorji oziroma ekipa s tem dokazujejo svojo kreativnost in sposobnosti, česar jim ne gre oporekati. Prav tako pripeljati v Slovenijo glasbenike kot so Chronixx, Marcia Grifitth, Shaggy, Kabaka Pyramid... ter še veliko drugih, je seveda dosežek, ki se ga ne rabi nihče sramovati in zato ekipi, ki se (je) trudi(la), le čestitke.« 

    

  Konstruktiven, Ploden, Tvoren, Ustvarjalen

  4 besede isti pomen. Sopomenke. Pozvan sem bil, naj bom konstruktiven. Poleg tega pa naj podam še kakšen predlog, kaj bi jaz naredil bolje.(»ti kr povej ... pa bot 1x konstruktiven in daj še kak predlog, kako bi naredu bolje.«) Nekaj mislim, da sem jih že. Lahko pa še nadaljujem. Če ste že ubrali taktiko, da vam »manjšina« ni pomembna in je zasnova dela ta, da je pomembno, da je množica zadovoljna, potem vsaj poskrbite zanjo. Kot je bilo omenjeno, same delavnice, varstvo, univerza … vse to so zelo pozitivne stvari. Bolj imam v mislih osnovne potrebe. Ena stvari, ki vem, da je zelo jezila ljudi, je možnost plačljivih toalet s toplim tušem. Naj povem, da sem v enem tednu dejansko bil enkrat pogojno zadovoljen s ponujenim. Ali ni bilo papirja, zamazane toalete (da ne uporabim kake huje besede), o topli vodi po navadi ni bilo ne duha ne sluha, stoječa voda do gležnjev, polna las… Na vhodu pa dva Overjam prostovoljca zdolgočasena gledata v telefon.  Zgodilo se je, da je leden in zastonj tuš ter prepolna »dixie« toaleta postala bolj zaželena destinacija. Vseeno ne bi preveč javno našteval pomanjkljivosti in tako, ne le zastonj delil svojega mišljenja/znanja, temveč tudi delal anti-reklamo festivalu. Podal sem samo predlog poleg konstruktivne kritike.

   

  Ali imamo zadosti?

  NE! Jaz osebno nimam zadosti Overjam Festivala. Letos ob predpostavki, da sem še vedno zaželen, pridem vsaj na McGregorja. Moja strast je glasba in vseeno mi je, kdo je organizator. Kdor me pozna, ve, da nimam slabih namenov. Da združujem ljudi, ne nasprotno. Sodelujem in pripravljen sem sodelovati z vsemi, ki imajo namen delati v skupno dobro. Upam, da tale zapis nikogar ne prizadene, kot sem rekel, samo predstavljam SVOJE mnenje, za katerim stojim in navedene trditve lahko tudi podprem.

  Jure Miklošič

   

  konstruktíven -vna -o prid. (ȋ) 1. ki pomaga k ureditvi, izboljšanju česa; ustvarjalen, ploden: konstruktivni pogovori; konstruktivna politika; kritika naj bo konstruktivna; konstruktivno delo / konstruktivna kazen 2. redko konstrukcijski: konstruktivni material / konstruktivni deli gradbenega objektakonstruktívno prisl.: konstruktivno kritizirati; konstruktivno in funkcionalno neoporečno zasnovana arhitektura

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kaj se  zadnje čase dogaja z "našim" Overjam International Reggae Festivalom?

  Tistim, ki smo malo bolj (preveč) vpeti v dogajanje reggae scene, se nam je ob pogledu na novo grafično podobo Overjam Festivala porajalo zgoraj napisano vprašanje. Na prvi pogled mogoče nič posebnega, mogoče so se po šestih letih le odločili osvežiti izgled. Če pogledamo malo po njihovi "fejstbukovi" časovnici, se opazi, da prvotna grafika prihajajočega festivala ni bila niti malo podobna zdajšnji. Začetek oglaševanja prihajajočega festivala se je začel z dokaj standardnim videzom, potem pa se je v začetku novembra drastično spremenil. Prišla je temnejša podlaga, ob straneh nad logom dva zanimiva (futuristična?) leva s slušalkami. Par dni za tem sta ta dva leva dobila barve in eden je vmes izgubil slušalke. Pojavili so se vtikači z napisi "Fyah", "Irie", "Roots Reggae"... Malo za tem je prišel še »ne lev« na levi strani z mavrico na glavi. Skoraj, kot da se nekdo išče, da še ne ve točno kaj….

  Ko malo pobrskam po spominu, so bile grafike prejšnih let zelo enostavne. Leta 2016 na primer turkizno zelena podlaga, “rasta” mavrica ter sponzorji oz podporniki. Leta pred tem dosti podobna zgodba, le barve so se menjavale (modra, rdeča, rumena,...).

  Mogoče se sprašujete, kakšna je povezava? Kaj hočem povedati s tem? Pa vendar se zdi, da je vse povezano.

  Se morda v ozadju dogajajo spremebe? Osebno se mi dozdeva, da govorice, ki krožijo, niso ravno iz trte izvite. Nov dizajn nam nekako nakazuje ravno to. Če pogledate dobro  celotno sliko, lahko vidite, da je pristop drugačen, kot da stojijo za vsem ljudje z drugačnimi idejami. Malo bolj, kako bi se izrazil, “darkerski”. Tudi če hočete kupiti vstopnico preko interneta, vas povezava vodi do strani Metal Days Shop, kjer se prodajajo produkti in vstopnice za že omenjeni festival, poleg tega pa še Punk Rock Holidays, Winter Days of Metal,... Overjam internerne strani ni. Kar koli je aktivnega, vas preusmeri na prej omenjeno stran. Vse to kaže kam pes taco moli, pa vendar kaj točno se spreminja oz. dogaja, ne vem točno in niti nima pomena tukaj razpravljati kdo, komu, zakaj,...

  Bolj se mi ob vsem tem poraja vprašanje, kaj to pomeni za nas, obiskovalce? Ali sploh kaj pomeni? Z večino, s katero sem se ali pa se pogovarjam o Overjam Festivalu, pridemo do istega zaključka. Krasen festival na res “hoodi” lokaciji, ampak… Vedno ta ampak! Vem, da je zelo težko karkoli organizirati na temo reggae. Vem, kako nehvaležni so ljudje in ne cenijo truda. Da finančne plati niti ne omenjam. Ampak… Vsako leto iste napake. Praktično ničesar novega. Kot da je “15.000”, kolikor so uradno naznanili, da naj bi bilo letos obiskovalcev, samoumnevnih. Mogoče smo res ravno Slovenci najbolj kritični, pa vendar če že ni čisto naš festival, predstavlja ravno Slovenijo in ljudi v Sloveniji, ki tako ali drugače pripomoremo k promociji in širjenju reggae kulture. In določene “šlamparije” so včasih naravnost smešne. Seveda Overjam pripomore tudi k pozitivnim spremembam, ne me razumeti narobe. Energija je tam fenomenalna in tudi kakšen večji festival v okolici se težko pohvali s takim vzdušjem. Imeti festival prilagojen družinam (Overjam 4Kidz), univerzo, kjer se izobražuje ter predstavlja stvari in podobne delavnice so zelo pozitivno naravnane in lepo zamišljene. Organizatorji oziroma ekipa s tem dokazujejo svojo kreativnost in sposobnosti, česar jim ne gre oporekati. Prav tako pripeljati v Slovenijo glasbenike kot so Chronixx, Marcia Grifitth, Shaggy, Kabaka Pyramid... ter še veliko drugih, je seveda dosežek, ki se ga ne rabi nihče sramovati in zato ekipi, ki se (je) trudi(la), le čestitke.
  Upam, da se bodo prihajajoče spremembe zgodile tudi v pozitivno smer za Slovenijo, predvsem slovenske izvajalce, slovensko sceno.. Da se jih ne bo koristilo le za “mašila”, da bodo končno plačani kaj več kot le s kartami (ali pa še to ne) ter pa “referencami”. Da bi sama promocija aktivno potekala tudi pri nas. Ne tistih par “Pre-partyev”, temveč tako, da se pritegne ljudi k reggae glasbi, da se išče, izobražuje ter gradi novo publiko.

  Kaj bo prinesel novi veter, bomo videli naslednje leto. Vsekakor je treba dati priložnost in ne vnaprej obsojati stvari.  Ravno v času, ko pišem te besede, so izdali prvi komplet imen za naslednje leto. Odzivi so kar pozitivni, če ravno mene osebno ne preseneča nobeno ime, iskreno povedano, sem vseeno pričakoval več. Na seznamu so spoštljiva imena, a se zdi, kot da manjka še nekaj… nekaj sladkega, češnja na vrhu smetane. A kot je bilo že napisano, ne obsojajmo vnaprej. Trg z glasbeniki je velik, veliko jih prihaja v Evropo naslednje leto in časa je še dovolj, le upam lahko, da se bodo organizatorji maksimalno potrudili pripeljati še kakšno odmevno ime. So pa na seznamu že “velika” imena kot Alborosie, Iration Steppaz, (povratnik) General Levy,..  In meni najljubši MC Gregor (LoL), če ravno si Freddie McGregor zasluži več spoštovanja in vsaj pravilno napisano svoje ime!!!

   

  Le če bomo Slovenci sprejeli festival in bo festival sprejel Slovence, bomo imeli lahko vsi nekaj pozitivnega od tega.

   

  Jst

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Po kratkih počitnicah se Dub Lab vrača v svoje ustaljene tirnice in nadaljuje cikel ponedeljkovih večerov v klubu Channel Zero na Metelkovi. Na Dub Lab odru tokrat domača ekipa.

  DJ List v etru (CC) - Doma turist
  Če je Panda Dub s svojo The Lost Ship sedanjost od koder štartamo in nam Full Dub z Vision kaže neizogibno prihodnost, je Khumbaka od Flowertz tista Prihodnost, ki si jo resnično želimo. Downtempo Dub z vsemi možnimi odkloni

  Dj R1 - Turist doma
  Vizije so slepe, sedanjost je absolutno taka kot mora biti in ples je vse kar šteje. Dub, Reggae, Roots Reggae in podobna glasba iz 80h, 90h, 00h, ..

  VJ Spin Towers
  Cikel je neskončnost in neskončnost je cikel in ...

  Vrata ob 22h ! 

   

   

  1.2. - Loyal Collect Crew (L.C.C.)

   

  Na Dub Lab večer v goste prihaja naveza močno povezanih Gorjanskih sukačev plošč.

   

  Loyal Collect Crew (L.C.C.)

  Kot sami pravijo, nam bodo pokazali veščine globočinskih frekvenc in nas popeljali v višja meditacijska obzorja vokalnih Dubby zvokov, Steppah ritmov in druge izbrane tektonske Bass glasbe, ki se bo na veliko razkoreninila po kablovju skozi celoten večer z nekaj novimi pridihi Jungla in pa Juka.  Eksekucijski del  polaganja plošč so razdelili na posamični back to back in...

   

  Sukači:

  Horsmouth (Duboomb)

  https://soundcloud.com/horsemouth

   

  Rootical - T (Dubzilla)

  https://soundcloud.com/rootical_t/rootical-t

   

  Dj SqZ (Dubud)

  https://soundcloud.com/section-red-invitations

   

  8.2 - PHAT & TIGHT Vol. 9: LIONSHINE, BAD GAL FORWARD, DUBBLE SICKZ SQUAD

   

  Pred nami je druga zabava v tretji sezoni Phat & Tight ponedeljkovih večerov, ki se z glasbeno-plesnim programom osredotočajo na jamajško, predvsem dancehall kulturo in so zagotovilo za nepozabno zabavo. Za glasbeni del programa bo tokrat poskrbel LionShine iz Ljubljane. Kot warm up bodo nastopile Bad Gal Forward, plesni element, neločljiv od glasbenega, po nazoru jamajških dancehall partyjev, pa bodo dodala dekleta iz skupine Dubble Sickz Squad.

   

  LIONSHINE

  LionShine je DJ, ki se je rodil in odrasel v mali slovenski prestolnici. Močno simpatizira z Reggae kulturo, katere vpliv je povezal s študijem filozofije in skozi različne selekcije DnBja, Reggaeja, Dancehalla, Duba in Jungla poskuša pozitivno vplivati na bližnjo družbo. Rolal je že v mnogih ljubljanskih klubih in barih, kot so Centralna Postaja, Klub K4, Plac 33/45, Zoo, Kud-Trnfest, Metelkova ipd. Lionshine je član kolektiva LjubljanJah Vibes, ki so organizatorji Basolovka eventov. Prav tako imajo v Centralni Postaji vsak petek od 19h -21h radijske oddaje LjubljanJah Vibes Live Radio Show. Prvotno so radijske oddaje vodili RootsInSession Sound, ki so s svojo glasbo pustili globok pečat na razvoj ekipe LjubljanJah Vibes.

  Link:

  https://www.mixcloud.com/LionShine/

  https://www.facebook.com/LionShine-378009379058399/?ref=hl

   

  BAD GAL FORWARD


  Bad Gal Forward Soundsystem je reggae /dancehall soundystem iz Slovenije delujoč od marca 2009. Tri dekleta, ki pravzaprav niti niso tako slaba kot ime soundsystema napoveduje, predstavljajo najboljšo in zelo raznoliko reggae selekcijo; od starejšega rootsa, reggae-ja z Deviških otokov, t. i. new rootsa, do ritmov z afriškega kontinenta in reggaetona, vse do njihove najljubše zvrsti- jamajškega dancehalla. Raznolikost njihove selekcije je vedno začinjena s pozitivnimi vibracijami in energijo, katera je pripomogla k temu, da so nastopale in sodelovale s številnimi domačimi in tujimi soundsystemi in selektorji. Naj omenimo le nekatera izmed imen: Puppa Robbie/Dubsystem SS, Countryman, DJ Verso, Baba K, Dubtafari SS, Total Destruction SS, Roots In Session, Roots daughters, MC El Condorsito (Chile), Bomba Samurai, Thai Stylee, Dragunfyah SS, Suedmassive SS, Rebel Elementz (Austria), MC Big Oz, King Shango SS, Roots Daughters (Croatia), Supa Sergent/Superstar HiFi, Shone AlCapone (Serbia). Njihovo selekcijo je bilo mogoče slišati tudi na različnih reggae festivalih kot so Rototom Sunsplash, South Park Festival, Overjam festival itd... Di Bad Gals dem seh dem ah move forward, neva backward, ah so mi seh!
   

  Link:
  https://www.facebook.com/badgalforward?ref=hl
  https://soundcloud.com/badgalforward-sound
  http://www.mixcloud.com/shineeyebgf/
   

  DUBBLE SICKZ SQUAD

  Dubble Sickz Squad je ženska plesna skupina, ustanovljena leta 2013. Do sedaj so dekleta kot crew nastopale na reggae-dancehall dogodkih (SlovenJah Soundsystem Conference #9, Overjam International Reggae Festival, Up The Volume, Phat&Tight, … ), nacionalnih plesnih festivalih (Festival plesa Piran) ter v Plesnem Teatru Ljubljana. Shee, ena izmed članic skupine, je bila nominirana na jamajških DanceJa plesnih nagradah v kategoriji best female dancer – global link, torej v kategoriji najboljše mednarodne plesalke dancehalla za leto 2012. Kot prva slovenska dancehall plesna skupina sledijo svojemu vodilu približevanja te bogate kulture širši množici. Z mislijo na to vizijo je nastalo tudi Društvo za umetnost in urbano kulturo Blinkaaz, v okviru katerega se bodo v prihodnje odvijali drugi plesno-izobraževalni dogodki s področja jamajške urbane kulture.

  Link:
  http://www.youtube.com/user/SheeDancehall
  https://www.youtube.com/channel/UCfRed1FKMShvCnF9-tmhbBQ

  Vrata ob 22h !

   

   

  15.2. - COOBY SELECTA & KUL KING KULER  (Srb) – Dance support: Meneo Dance Group & Dubble Sickz Squad

   

  Slobodan Cvetković “Cooby Selecta” in Marko Stamenković “Kul King Kuler” iz Leskovca že leta predstavljata jungle, reggae in  bass kulturo po svojih najboljših močeh.Glasbeno pot sta začela skupaj kot člana MeanJah Sound-a, prvega reggae sound-a z juga Srbije, s katerim sta nastopala na pomembnih dogodkih reggae skupnosti v Srbiji in okolici. Reggae in dancehall, pa tudi hiphop, so bili žanri, na katerih sta se bazirala v skupni založniški in aktivistični hiši MAST, vse skupaj pa je še dandanes sinonim za uporništvo proti ustaljenim glasbenim praksam juga Srbije in pa tudi sopomenka za dobro zabavo veliki skupini ljudi v Leskovcu. V okviru vloge promotorjev so v svoj domači Leskovac povabili creme-de-la-creme srbskih in balkanskih dj-ev bass glasbe. Tudi United Balkan Soundclash Cup je njuna ideja in izvedba.V svoji želji in trudu, da najdeta glasbene izraze, ki ju zapolnjujejo, sta Cooby in Kuler danes vidna člana d'n'b in tropical bass skupnosti na Balkanu.

   

  COOBY SELECTA

   

  Cooby Selecta je aktivno na sceni že od leta 2009. Vpliv reggae in jungle vibracij ga je ponesel na glasbeno pot kot del kolektiva MeanJah Sound, nato pa se je po nekaj letih odločil za solo kariero s fokusom na drum'n'bass in jungle glasbi. V njegovih setih se velikokrat odvrtijo dubplati ter stari in novi zvoki, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Poleg drum'n'bassa in jungla lahko v njegovi selekciji slišite tudi reggae, garage, grime, dubstep, …

  Po ustanovitvi MAST netlabel-a, je sodeloval z mnogimi imeni tako lokalne kot tuje scene. Je tudi kreator združenja Dirty Bass, ki se trudi za promocijo in razširjanje bass glasbe. Istoimenski partiji so postali sinonim za dobro in nepozabno zabavo.

  Cooby je nastopal širom Balkana: Srbija, Hrvaška, Slovenija, Makedonija in Bulgarija. Bil je gost na festivalih: Balkan Station (Bulgarija), Run MK (Stip, Makedonija), Ritual (Novi Sad), Reggae Serbia (Pančevo), Urbanizam (Niš), Reload (Vladičin Han), 3D (Prokuplje), Vodova (Ruski Krstur)... in si oder delil z imeni kot so: Roni Size (UK), Trei (NZ), Remarc (UK), Masterpeace (UK), Darko Stepic (MK), Monotype (BG), Tectone (MK), Masturbeator (CG), Rahmanee, Codex, Fokus, Euphorics, Hi Headz, Dzonindza, Dubioza Kolektiv, Blaya dub Playa, Bad Copy, Eyesburn, Irie FM, Stereo Banana, Konza Snostra, BKO, Sajsi MC, Sofa Kru, Yebiggah, Kritik, Shiny-D, Bozne, Darkandroid, Tjamil, Paha selecta, Jelow, Sorriso, La Bass Foundation, Rim Runner, Gillien...

   

  Link:

  www.facebook.com/coobyselecta

  www.facebook.com/profile.php?id=100002005348071

  www.twitter.com/coobyselecta

  www.soundcloud.com/coobyselecta

  www.mixcloud.com/coobyselecta

  www.youtube.com/user/coobyselecta

  http://instagram.com/coobyselecta

  www.facebook.com/dirtybassle

   

  KUL KING KULER – Ghetto Superstar

  Leta 2009 je postal del reggae zgodbe na našem prostoru kot član MeanJah Sound-a.  Naslednje leto je z nekoliko somišljeniki vzpostavil MAST netlabel. Gre za društvo, v organizaciji katerega je jug Srbije postavljen na hiphop, d'n'b, reggae, bass zemljevid.  Sam zase pravi da je dancehall in bass aktivist, borec za pravice in prepoznavnost teh žanrov.  V Ljubljani se bo predstavil z raznovrstnim setom glasbenih zvrsti, ki so zaznamovale njegovo življenje, tako da lahko pričakujete vse žanre in podžanre »ghetta« iz vseh meridianov.

  #dancehall #trap #basshall #moombahton #zoukbass #kuduro #afrobeat #gipsydub

  Link:

  https://www.facebook.com/unitedbalkansoundclashcup/

   

  MENEO DANCE GROUP & DUBBLE SICKZ SQUAD

   

  Tokrat bosta združili moči tudi dve slovenski plesni skupini: Meneo Dance Group in Dubble Sickz Squad. Slednja je že stalna zasedba Phat & Tight zabav in zopet bo prišel dancehall segment v ospredje, medtem ko sta članici Meneo Dance Group, Krista in Shee, pripravili afro-beat poslastico za vse čute.

  Link:

  https://www.youtube.com/user/SheeDancehall

  https://www.youtube.com/channel/UCfRed1FKMShvCnF9-tmhbBQ

   

  22.2.– TRIG LAW (Slo/Hr) – LIVE - (drum&bass, electro, dub, ambiental), after DJ set by: MARCO GRABBER aka VELEBEAT

   

  V ponedeljek na Dub Lab odru gostimo LIVE zasedbo, ki sliši na ime TRIG LAW. Zasedbo sestavljajo prekaljeni glasbeni mački s pestro glasbeno preteklostjo. Po koncertu : MARCO GRABBER aka VELEBEAT.

   

   

  MARCO GRABBER - elektronika

   

  Organizator klubskih partijev že od leta 1996, tudi Heineken Thirst in MTV Dance Floor Chart. Ustanovitelj MTV Valkana Beach festivala. Kot DJ je nastopal po klubih v Europi in Rusiji. Dela projekte za Aquarius Records (Hr), Reflektor Music (Slo), Laus Records (UK), Family Grooves (Cro) in Lovezone Records (France).

  Soustanovitelj in producent slovenskih skupin Manouche in Kisha ter hrvaških Golem in Dalmatian Dub. Grabber se poleg glasbe ukvarja tudi s grafičnim designom in video produkcijo.

   

  IGOR LEONARDI - električna in midi kitara

  Igor je v mladosti igral s slovenskimi kultnimi skupinami Begnagrad, Quatebriga in Miladojka Youneed. Kasneje je 10 let preživel v ZDA, kjer je z mnogimi glasbeniki preigraval Jazz (Don Cherry), Rock (Metallica-kdor ne verjame, naj preveri na Google) in Hip Hop (Telefunken). Trenutno vodi slovenski Fake Orchestra.

   

  KREŠIMIR TOMEC - bass

  Basist, producent, ustanovni član skupine Cubismo. Večktarni dobitnik prestižne nagrade Porin. Sodeloval je s skupinami: Ritmo Loco, Peter Lovšin, Dino Dvornik, Magnifico, Nina Badrić, Bolesna braća, Fake Orchestra, Oliver Dragojević, Golem, Dalmatian Dub in trenutno z Manouche. Njegova glasba je izšla tudi na mednarodnih založbah in projektih: »Jazz It! Perfect Toy Records«,

  Rambling Japan in Visions UK.

   

  ANDREJ ZAVAŠNIK ZAVA - bobni

  Aktivni član skupin Srečna Mladina in Jardier. V preteklosti je sodeloval z bendi: Golem, Gušti in Polona, Skor in Voodoo Popeye. Zava se poleg glasbe ukvarja tudi s fotografijo in video produkcijo.

   

  VIDEO LINK: http://4d.rtvslo.si/arhiv/muzikajeto/174267077

   

  29.2.-  Gipsy Side Of Dub No.6

   

   

  DubLab predstavlja šesto edicijo večerov pod imenom GYPSY SIDE OF DUB.  Unikaten večer  (verjetno edini na svetu), kjer se skozi celo noč DUB  prepleta z tradicionalnimi glasbenimi vplivi vsega sveta tokrat obarvan z hip hop in ragga vokali.

   

  Haris Pilton slovenski producent, dj & MC ter eden od pionirjev gipsy dub-a  nas bo  tokrat z letečo preprogo v šestih urah popeljal na glasbeno pot okoli sveta v družbi dveh odličnih MC-jev ALI MASSIVE (hip hop) in PAPA E aka Ras Mist Highper (ragga).

  Skoz lastno produkcijo ter selekcijo najboljših dub fuzij nam bo predstavil razvijajočo se glasbeno smer, ki je vedno bolj atraktivna reggae in dub poslušalcem hkrati pa premierno predstavil 2 prihajajoča singla v sodelovanju z Ali Massive ''Everybody Goes (same ol' flow)'' & ''First & Last'' katere Haris podpisuje z imenom/alteregom  Doggy Brasco (r'n'r, country/blues/reggae/hip hop). Z PAPA E pa prihajajoč singel ''Sound of Session'' kateri je del Pussy Muffin Riddim albuma in  izide v mesecu marcu pri Positive Reality Records.

  Haris nam bo večinoma predstavil dosedanjo lastno produkcijo in pa projekte, kot je sodelovanje z GipsySound System-om iz Švice, sveže remix-e projekta  KALI FAT DUB z MC CHAKKA SVRAKA(postapocalyptic gipsy arab dub), svež material prihajajočega projekta Doggy Brasco, Pussy Muffin Riddim Album   ter material benda The Ufoslavians v dub izvedbi.

   

  Link:

  https://soundcloud.com/harispilton

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.