December 07, 2019

  Kolumne

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Written by: Jure - Jst

   

  I don't write reviews of music or albums, untill I do! This tune from Nadirah X is pure FIRE and even dough it is not reggae, it still deserves my attention! So here is my review of a song "Nadz" named FIRE! This announces her next project "Never from Nowhere", a project i personally been waiting and expecting for some time now. Its a book of poetry accompanied by some sweet music.   

   

   

   

  Once again Nadirah X opens her soul and serves us energetic tune soaked with meaningful lyrics. This tune can be inspiration to lots of people and if you listen to her carefully it can help you get rid of your shackles and yuh get the feeling you can recharge your energy trough it/her. Expect no embellishment and no sweet words as this is real music from real life experience. You dont need to be hip hop fan to like this song! Its enough to like powerful lyrics and truly good production, something Nadz has spoiled us with trough her music over the years. 
  With bourbon inna hand and Peter Tosh on headphones, talking about own vision and fire inna her soul, Nadirah X once again made charismatic song, full of conscious messages and with her signature versatile flow, that only she is able to pull off. 
  Even if song title wouldn' be Fire, that don't changes the fact that is exactly that! Get ready for that red zone! 

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kolumne so zato, da se piše subjektivne stvari, kaj ne? In v opozorilo to bo tudi sledilo! Kajti govoril bom o Borisu, ja tem, ki ima "ta velik" sound system, govoril bom o Emkeju, ker da ga kao poznam, kot tudi Anino in vso ozadje, ki nas je povezalo z glasbo. Če si sposodim neko Emkejevo Facebookovo objavo: #realmusic, eni jo začutite, drugi ne! 

  Take bodo tudi naslednje besede.

   

   

  Težko bi rekel običajna nedelja. Bila je pretiroma topla za ta čas, bila je kot nalašč za druženje ob dobri glasbi. Morda še pod vplivom Martina, nekako taka ... družabna. Koncert Emkeja, Anina, dražba pod vodstvom Lastnikov Humorja in seveda selekcija Sunny Suna za gramofoni ter funky-jazzy-reggae-hiphop domačica. Spontnka! Tokrat z razlogom! In kostanjem!

  Lepo je bilo videti, da so se ljudje odzvali, ne le zaradi glasbe, dražbe ali dobre družbe. Že zaradi razloga ... zaradi podpore ... pomoči! Glede na to, da je to "glasbeni portal" bi verjetno moral pisati kaj o glasbi ... bila je čudovita! :D bila je pristna! Bile se napake, vedno so, vedno bodo. Lahko bi pisal kritično, kako je Emkej pozabil rimo, kako je Anini ene 2x zapiskalo skozi zvočnike, no, pa saj pišem o tem. Ampak to so stvari, ki so dodale globino, ki dodajo prej omenjen pristen vtis. Emkej je to oklical za vajo, zame je to "proper session", ki je kot nalašč za Lepo Žogo, vse te napake so naredile vzdušje še bolj domače. Če hočete perfekcijo, plačajte vstopnino! Ali pa pojdite v neko Filharmonijo, mogoče opero! Ta večer ste pač prišli na Spontanko - z razlogom.

  Veseli me, da je kljub moji skeptičnosti (priznam!) dražba lepo uspela in tega ne govorim pristransko, kajti nek svetleč kamen je šel za zelo lep denar, slika, majice, CDji, celo masaže in snowboard. Pujs, kamor so šli prispevki, se je lepo napolnil, kar je lep dokaz, da kljub vsemu ljudje znamo pristopiti in pomagati en drugemu. Najlepši način pa je seveda skozi glasbo.

  Vsaj zame!

  Aja, glasba! Super je bila! :D Nekako ne morem čez to, da sem že tako ali tako navdušen nad Anino in njenim vokalom. Ko zaslišim "Papa was a Rollin' Stone" je "itaq" drugo poglavje, ampak moram pa seveda pohvaliti sodelovanje z Emkejem. Poleg pesmi iz zadnjih albumov Open Eyes in Probaj Razumet smo imeli čast slišati pesmi, ki še prihajajo in za katere lahko rečem le to, da jih komaj čakam. Res se občuti in vidi kemijo, ki jo oddajajo (da, Anina je dvojec, zato množina - slišite ju lahko tudi v Generatorju, Maintainu) in enostavno ta, domača, Lepa Žoga! Tam, kjer je doma Družina Boris Sound System-a. 

  https://www.youtube.com/watch?v=e1lba7jNhbA

   

  Na prvi pogled mogoče smešno, ampak resno! Stopili smo skupaj in kupili ... odbijač! Da, je$3#n Hyundayev odbijač! Ne pozabimo pa tukaj seveda tudi na Rona, pod vso dobrodelnostjo, ki smo jo izkazali, je to nekako poslovilna zabava zanj! Kako bi veselo skakal med vso zbrano pasjo družbo, med številnimi otroci in seveda tudi med nami, prijatelji.


  In če obrazložim, zakaj to ni bila navadna nedelja.
  Bila je nedelja, ki je nekako simbolizirala boj. Boj, ki mu mi rečemo boj proti Babylonu! Slučajno je bila to tudi nedelja veselega datuma 11.11. ravno 100 let po tem, ko se je tudi uradno končala 1. svetovna vojna! Boj proti Babylonu! Pa vse najboljše Ronu, v večnih loviščih!

   
   

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Morda malo čuden naslov, a naj opozorim, da taka bo tudi recenzija. Najprej naj se opravičim vsem »svojim« reggae prijateljem, kajti pred tem še nisem napisal nobene recenzije kateregakoli albuma, kar je glede na to, da že par let urednikujem portalu kar malo... čudno. Zakaj torej Nesesari Kakalulu? Ker imam rad izzive in se mi je zdelo neskončno zanimivo napisati nekaj o skupini za katero še pol leta nazaj nisem slišal, a ko sem, sem se zaljubil na prvo noto. Zdelo se mi je nemogoče pisati o zvrsti glasbe, ki je nisem nikoli pretirano sledil, niti se zavedal kako pestra je le-ta. No ... in ker sem neučakan in je bil to edini način, da dobim v roke album, kakšen mesec pred uradno izdajo. :D Sem že omenil, da sem se zaljubil na prvo noto?

  Lahko bi vam pisal o ravnotežju sinkopiranih kitarskih ritmih, fuziji funka, afrobeata, sambe, džeza, ... lahko celo o tem kateri inštrument je prepojen s sambo, kateri je džezovsko nastrojen ... Lahko bi! A ne bom! Nisem glasbenik in takim detajlom ne posvečam preveč pozornosti. Če povem po resnici, sem sicer po duši in srcu glasbeni fanatik, a daleč od šolanega glasbenika, ki bi znal uporabiti vse termine ne da bi se pri tem osmešil. Bom pa vam povedal kaj lahko pričakujete od najnovejšega albuma, ki nosi enostaven naslov Nesesari Kakalulu. A ne še takoj, do tja še pridemo.

   

  (Vir: Facebook skupine)  Prvič sem se srečal s skupino na finalu »nekega« maratona, ki ga organizira »neki« radio na »neki« zelo znani ljubljanski žurerski lokaciji v neposredni bližini bolnišnice na ulici, ki nosi ime po nekem Metelku. Tam sem se znašel na povabilo prijateljice, ki mi je vneto razlagala in mi polnila glavo (hvala za to) z »nekimi« »pokakanimi polulanci«. Ker nisem imun, ko vidim tako strast in zavzetost pri razlaganju, sem z zanimanjem odšel na koncert. V tistem prepolnem prostoru »nekega« kluba sem z začudenjem opazoval in poslušal, zame takrat še »neko« skupino. Pred menoj je na odru je stalo 9 neznanih mladeničev, in vsak je zavzeto »mučil« glasbilo. In to kako mučil! Kot da bi gledal otroke v glasbeni šoli, s to razliko, da so dejansko, kot celota slišati naravnost presenetljivo! Vseeno mi je bilo za »neke« sosede poleg mene in njihove grde poglede, noge so ujele ritem, glava že davno ni zdržala pri miru, ker nisem imel prostora za roke pa sem poplesaval kar s prsti. Sem rekel poplesaval? Pa saj jaz ne plešem!? Tokrat sem!

  Naj še izpolnim obljubo in povem, kaj lahko pričakujete od izdelka, ki so ga poimenovali, kar po sebi. Ne nazadnje naj bi bila to »neka« recenzije le tega. Pričakujete lahko veliko! Kar devet instrumentov (plus dva gosta), ki skrbijo za prepletajoče se ritme, podprte z osmimi vokali, ki resnično dodajo globino, četudi po vsej verjetnosti niti ne boste razumeli, kaj pojejo. Če si boste upali prepustiti glasbi, se ne upirali, (bognedaj) odmaknili svoje oči od neštetih ekranov v okolici in si vzeli čas boste morda celo dobili  za odtenek drugačen pogled na glasbo. Malo bolj igriv. Jaz sem ga! Morda boste opazili kakšen "kiks", kakšno napakico, a vam bo vseeno. Nekako da značaj glasbi in sovpada z žanrom. Če niste neki glasbeni zategnjenec, da ne uporabim kakšne hujše besede in vidite čez mejo enega žanra potem vam resnično ne bo žal drobiža, za sicer samo 6 (dolgih) pesmi, ki pa bodo na »repeat«, kar dolgo časa. Poslušali boste tolikokrat, da vam žilica ne bo dala miru in se ne boste mogli upreti koncertu, kajti ne bo vam šlo v glavo, kako lahko 17 ljudi tako lahkotno preigrava »neko« tako kompleksno glasbo. Vse dokler jih ne boste videli v živo! Šele takrat boste dojeli, da je vse kot prej omenjena otroška igra. Nedolžna, a obenem nabita s čustvi in razigranostjo.  Jst


  https://nesesarikakalulu.bandcamp.com/album/nesesari-kakalulu

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  V življenju nisem napisal recenzije. Razen mogoče v srednji šoli, ko smo čitali Cankarja. Vprašanja na koncu berila "kakšen se ti je zdel roman?". Kakšen le, saj je Cankarjev...
  Prejšnji teden sem zaradi neposlušnosti do svojega cirkadijskega ritma bil preutrujen, da bi ujel izid tega biserčka. Kako mi je šele zdaj žal, že cel dan si stopnjujem občutek, ker ga že cel dan poslušam.


  Vredno je najprej omeniti njihov prvenec, Mask Of Liberty, kmalu po izidu sem fante spoznal v Brdih, kjer smo na istem dogodku igrali z Breaksi. Super, sem si mislil, spodoben reggae, pevec z dobro imitacijo jamajškega žargona angleščine, heavy bass in podobno. Poslušljivo, še isti večer sem ob 1h zjutraj prišel domov, direktno na bandcamp, snet plato, podarit 10€, zapeči CD. Vedno, ko sem se vozil okoli s Peugeotom moje mame, ki je bil tako zastarel da je še vedno predvajal CDje, so se vrteli Raggalution.
  In smo vsi peli "problem not in gonjah no no, problem in dee politician on the mission!!"

   

   

  Nov album je pa totalno drugačna zgodba. Raggalution so v iskanju svojega zvoka iz reggaeja vzeli kolikor je dopustno, da se ustvari praznina, ki je še vedno vsaj malo reggae in slednjo praznino nabasali s hranljivo fusion mineštro ki je bil moj današnji celodnevni obrok. Po cevki v žilo majkemi. In to še ni vse. Album je zelo dobro sestavljen, iz dveh tipov dobrot. Prva pesem, World Of Sleepers je lep, miren, melodičen, melanholičen, krotek. Kot uspavanka, le da ima toliko pomenljivo vsebino, da zaradi nje potem ne moreš zaspati. Plešeš z zaprtimi očmi ugledanimi v strop.
  Naslednji, Ape March, je pa precej podoben jedrskemu reaktorju, ki dela na meji nevarnih posledic. Rob termičnega ravnovesja. Totalen KABOOM vajba in energije. Pojejte se vsi, ki ste vame buljili na troli ko sem skakal in pel linijo trobente, ne veste, kaj zamujate.
  Ponavljajoč se sendvič iz mirnih in nato skoraj kaotičnih komadov popelje poslušalca na avanturo. Čez hribček v dolino in nazaj.
  Fantje dokazujejo, da izpolnjujejo edina dva pogoja, da lahko bend uspešno obstaja: Ljubezen in Napredek.
  Če prašate mene Raggalution, ste napredovali in sem vesel, da vas lahko poslušam
  Namenite jim pozornost, mogoče ste tudi vi že siti ene in iste pašte po radiu. Cajt za spremembe, oziroma, kot Luka reče

  ARE YOU READY FAR DEM CHANGES?

   

  Luka Zidarič

  Kolumne
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kje začeti? Hmmm?

  Mogoče se spodobi, da začnem tako, kot ne začnem praktično nikoli. Začel bom kar z opravičilom. Za vse, kar sledi, se opravičujem. Opravičujem se, ker moram tole objaviti na straneh Reggae.Si. Kolumne niso bile zamišljene le za Overjam. Opravičujem se, ker imam tako mnenje o festivalu. Moje mnenje temelji zgolj na mojih izkušnjah. To NI mnenje »nekega« portala, to sploh ni mnenje sledilcev in ljubiteljev, da ne omenim podpornikov reggae kulture. To, kar sledi, je osebno mnenje nekoga, ki pač ljubi reggae.

   

  Sovražim Overjam!

  Jah, tudi blizu tega ne. Tam v popolni okolici sotočja sem preživel preveč lepih trenutkov. Tam sem spoznal ljudi, ki jim še danes s ponosom rečem prijatelji. Tam, na tem istem prostoru sem se imel čast pogovarjati z glasbeniki, ki sem jih občudoval odkar vem za reggae glasbo.

   

  Zakaj potem vse to?

  No malo zato, ker se mi zdi, da je čas, da nekdo pove naglas. Veliko pa zato, ker mi ni vseeno. Če kdo, potem sem jaz prvi v vrsti, ki podpišem, da Overjamu dejansko uspe. Da mu uspe tisto, kar bi mu moralo že na začetku. Postati temelj neke zdrave reggae kulture. Festival kot je Overjam, bi moral biti največji podpornik kulture pri nas. Mogel bi ne le iskati svoje publike, temveč jo tudi vzgajati. Na žalost je resničnost bližje temu, da kultura podpira festival, festival pa išče svojo občinstvo v tujini.
   

  Kje začeti? Hmmm!

  Mogoče najbolj logično na koncu, tam, kjer se je dejansko vse začelo.

  Zakaj je vse skupaj prišlo do tega? Zaradi, vsaj meni, največjega imena letos objavljenega, za enega izmed pionirjev reggae glasbe. Seveda govorim o MC Gregorju. Šalo na stran, govor je seveda o Freddieju McGregorju, na kar sem zaman opozarjal kar nekaj časa. Vse dokler se ni eden izmed organizatorjev odločil preko zasebnih sporočil spustiti v prerekanje z menoj. Le to se je končalo tako, da je Jure kontaktiral s Freddiejem in dobil njegov odgovor, da imam prav. Po rahlo užaljenem zapisu mi je ta isti organizator zatrdili, da bo popravil in kot opravičilo navedel, da niso oni krivi, ker počno, kar se jim reče. Mogoče na videz nepomembna napaka, pa kaj, če je ime napisano narobe, boste rekli. Žal! Kot prvo ni prvič, kot drugo, če bi pisalo Boby Marli, bi verjetno vsi skočili v zrak?

   

  Čas za pohvalo?

  Pred dnevi je festival izdal novo spletno stran. Ne bi se spuščal v podrobnosti o samem videzu, to je stvar osebnega okusa. Meni osebno je nova grafika veliko »všečnejša« kot pretekla leta. Opazil sem, da McGregor piše pravilno, za kar se zahvaljujem (ali bi moralo biti ravno obratno). Na tem mestu se sprašujem, da v primeru, če opozorim na še na eno napako, bom ponovno »hater«? Ponovno nekonstruktiven? Ne vem, ali sem jaz edini toliko občutljiv, da opazim očitne stvari, mi lahko verjamete, da mi je zelo žal. Na spletni strani sem opazil, da pride tudi, sicer mlad, Sloveniji ne tako poznan, a ko te pri le 18. letih označijo za veterana reggae glasbe, temu primerno tudi spoštovan, Stephan McGregor. Stephan je sin legendarnega McGregorja, ki zelo uspešno deluje kot pevec, instrumentalist predvsem pa producent. Njegovo nastopaško ime Digenius pove vse o talentih, ki jih primore. Digenius? Verjetno so Overjamu tukaj ponovno narobe naročili, zato naj vendarle opozorim na napako. Pravilno napisano bi bilo Di Genius in ne Digenius. Naj konstruktivno opozorim, da se na strani skriva, kar nekaj slovničnih napak. Določeni stavki so »sklepani« skupaj tako, da daje vse skupaj videz kot, da za prevode skrbi Google Translate. Je pa zabavno, da so uradne informacije (FAQ, camping info...) vse napisane v popolni angleščini.

   

  Dvodnevna zapestnica in referenca.

  Za vse, ki niste vpeti v položaj ali pa vam je preprosto vseeno, to je uradna valuta, s katero Overjam plačuje glasbenike. Če ravno nisi Shaggy, General Levy… po možnosti prihajaš iz Slovenije (tudi Hrvatje niso na prav boljšem), obstaja velika verjetnost, da bo to tvoje plačilo. Če stanuješ še v malo bolj oddaljenem kraju, se ti morda obeta festivalska vstopnica, z malo sreče celo dve. Še to z namenom, da jo preprodate (a ni to morda celo kaznivo?) in si na ta račun povrnete potne stroške. Tema, ki jo je že lansko leto na Facebooku odprl hrvaški selektor in na katero se je vsulo komentarjev in obtožb, zato ne bi preveč pogreval zgodovine, mi je pa znanih več zgodb in lahko potrdim, da obtožbe selektorja niso čisto izvite iz trte. Lahko pa povem svojo zgodbo, ki to potrjuje. Zgodbo, koliko je vreden selektor (čigar ime so seveda napisali narobe), ki na svoje stroške pride z letalom zastonj nastopat in na festival in na »pre-party«. No, pa saj naslov pove vse.

   

  Overjam je slovenski festival!

  Pa je res? Res je lociran v Sloveniji. Tukaj pa se počasi konča. Na spletni strani je možno izbirati med jeziki, a edini možni ni slovenski. temveč angleščina. Na Facebookovi platformi prav tako ne. Slovenski glasbeniki so, kot smo že ugotovili, malo zapostavljeni. Če že, dobivajo drobtinice. V Sloveniji imamo 2 medija, ki vztrajno podpirata ter širita reggae kulturo. Vsaj za enega lahko trdim, da ni nobene medsebojne komunikacije, če odštejemo enostransko pošiljanje obvestil oz. »press spam«. Ni moj namen sedaj povzročiti bojkota ali nadaljnje širiti in podpihovati nenaklonjenost, katero so organizatorji z vztrajnim bojkotom in nevednostjo do scene, ustvarili sami. Ravno nasprotno. Želel bi, da vsi reggae ljubitelji podprejo festival. Pokažimo, da nam ni vseeno. Mogoče bodo potem organizatorji uvideli, kako močno želimo, da Overjam postane naš festival, o katerem bi ponosno govorili našim reggae prijateljem širom sveta. Da je temu res tako, mislim, da dokazuje čas, ki sem ga namenil pisanju teh besed. Dokazuje to, da vsakič pripeljem in prepričujem ljudi, ki jim reggae glasba ni prioriteta. Dokazuje to, da kljub vsemu še vedno povsod oglašujem Overjam Festival.

   

  Imam osebne zamere do organizatorjev!

  Težko bi rekel, da jih sploh poznam. Že po naravi sem človek, ki ne zameri zlahka, kaj šele ljudem, ki jih poznam bolje preko družabnih omrežij kot osebno. Nikoli se nisem spustil na osebno raven, nikoli nisem poimensko izpostavljal nobenega. Enkrat sem že pisal o Overjamu v kolumni na Reggae.Si strani - Kdo, a Jst? Jst pa že ne! Kaj sem si mislil in si mislim še dandanes o osebah, ki stojijo za projektom, si bom zato izposodil kar od tam: »Seveda Overjam pripomore tudi k pozitivnim spremembam, ne me razumeti narobe. Energija je tam fenomenalna in tudi kakšen večji festival v okolici se težko pohvali s takim vzdušjem. Imeti festival prilagojen družinam (Overjam 4Kidz), univerzo, kjer se izobražuje ter predstavlja stvari in podobne delavnice, so zelo pozitivno naravnane in lepo zamišljene. Organizatorji oziroma ekipa s tem dokazujejo svojo kreativnost in sposobnosti, česar jim ne gre oporekati. Prav tako pripeljati v Slovenijo glasbenike kot so Chronixx, Marcia Grifitth, Shaggy, Kabaka Pyramid... ter še veliko drugih, je seveda dosežek, ki se ga ne rabi nihče sramovati in zato ekipi, ki se (je) trudi(la), le čestitke.« 

    

  Konstruktiven, Ploden, Tvoren, Ustvarjalen

  4 besede isti pomen. Sopomenke. Pozvan sem bil, naj bom konstruktiven. Poleg tega pa naj podam še kakšen predlog, kaj bi jaz naredil bolje.(»ti kr povej ... pa bot 1x konstruktiven in daj še kak predlog, kako bi naredu bolje.«) Nekaj mislim, da sem jih že. Lahko pa še nadaljujem. Če ste že ubrali taktiko, da vam »manjšina« ni pomembna in je zasnova dela ta, da je pomembno, da je množica zadovoljna, potem vsaj poskrbite zanjo. Kot je bilo omenjeno, same delavnice, varstvo, univerza … vse to so zelo pozitivne stvari. Bolj imam v mislih osnovne potrebe. Ena stvari, ki vem, da je zelo jezila ljudi, je možnost plačljivih toalet s toplim tušem. Naj povem, da sem v enem tednu dejansko bil enkrat pogojno zadovoljen s ponujenim. Ali ni bilo papirja, zamazane toalete (da ne uporabim kake huje besede), o topli vodi po navadi ni bilo ne duha ne sluha, stoječa voda do gležnjev, polna las… Na vhodu pa dva Overjam prostovoljca zdolgočasena gledata v telefon.  Zgodilo se je, da je leden in zastonj tuš ter prepolna »dixie« toaleta postala bolj zaželena destinacija. Vseeno ne bi preveč javno našteval pomanjkljivosti in tako, ne le zastonj delil svojega mišljenja/znanja, temveč tudi delal anti-reklamo festivalu. Podal sem samo predlog poleg konstruktivne kritike.

   

  Ali imamo zadosti?

  NE! Jaz osebno nimam zadosti Overjam Festivala. Letos ob predpostavki, da sem še vedno zaželen, pridem vsaj na McGregorja. Moja strast je glasba in vseeno mi je, kdo je organizator. Kdor me pozna, ve, da nimam slabih namenov. Da združujem ljudi, ne nasprotno. Sodelujem in pripravljen sem sodelovati z vsemi, ki imajo namen delati v skupno dobro. Upam, da tale zapis nikogar ne prizadene, kot sem rekel, samo predstavljam SVOJE mnenje, za katerim stojim in navedene trditve lahko tudi podprem.

  Jure Miklošič

   

  konstruktíven -vna -o prid. (ȋ) 1. ki pomaga k ureditvi, izboljšanju česa; ustvarjalen, ploden: konstruktivni pogovori; konstruktivna politika; kritika naj bo konstruktivna; konstruktivno delo / konstruktivna kazen 2. redko konstrukcijski: konstruktivni material / konstruktivni deli gradbenega objektakonstruktívno prisl.: konstruktivno kritizirati; konstruktivno in funkcionalno neoporečno zasnovana arhitektura

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.