Februar 28, 2020

  Prispevki

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  V soboto, 12.12.15. je bilo pravo mesto za vse reggae fan-e zapuščena tovarna INDE, katero so mladi in zagnani Primorci spremenili v prostor nabit s pozitivno energijo.  To je bil moj prvi obisk te (leta 2005 zaprte) tovarne, saj niti nisem vedel, da obstaja. Žal. Se pa navdušujem nad dejstvom, da lahko par posameznikov z isto idejo in pa malo volje premika gore oz. ustvari odlično umetniško platformo. 

  Kdo ne pozna Freedom fightersov!? Koprskih selektorjev Ras Marina in Selekta U-Re, ki se že osem let trudita in zabavata množice... Če jih niste opazili na legendarnih koprskih Welcome to Jamcoast partijih pa ste ju najverjetneje slišali na ogrevanju pred kakšnim koncertom ali na festivalu, saj sta si oder delila z imeni kot so Macka B, Protoje, Capleton, Gentleman, Lutan Fyah, Solo Banton in še bi lahko našteval. Poleg tega zelo aktivno sodelujeta pri zelo poznanih festivalih Overjam ter Jungle Flash. Razpon žanrov v njunih setih je zelo širok. Vrtita vse od roots reggae, new roots, dancehall, digital-steppa, jungle, DnB,… skratka vse potrebno za dobro zabavo!! 

  Na »rojstnem dnevu« Freedom fightersov smo poslušali selektorje iz domačih logov in soseščine. Nastopali so dj. Verso, Reggaeneration, Tmintafari, Jahklin Selecta, Mixxle-Vibe Department, Total Destruction, Mr. Skavillage, Rockers Dub Masters, D-Vibe, Kalambastik, vse skupaj pa so začinile še vedno vroče Dubble Sickz Squad. Slišalo in izgledalo je fantastično, zato mi moja žurerska žilica ni pustila mirovati. Tokratna pot proti obali je za razliko od prejšnje potekala mirno in brez pretresov. A nadaljevanje noči je bilo vse prej kot to. Ko sem prišel na mesto zločina so z ogrevanjem ravno zaključevali Tmintafarovci. Prvo presenečenje večera, ki me je povsem navdušilo – opazil sem, da fantje prvič vrtijo glasbo iz vinilnih plošč – true roots stylee! Lepo presenečenje. In ravno pravšnji uvod v noč, ki se je izkazala za vrhunsko! Na odru je potekala rotacija že prej omenjenih selektorjev in ekip, ki so poskrbeli tudi za hitro  menjavo stilov in žanrov. Od reggae glasbe vse do dancehalla, duba, jungle-a pa vse do drum&bass-a. Selektorji so nas popeljali na pestro potovanje po poteh reggae glasbe. Dvanajst ur kasneje vem za kakšno mišico več kot sem pred zabavo. Noge pa še kar trzajo na šume v ušesih. Freedom fighters so nam pripravili večer poln pozitivne energije in plesa.

  Poln klub ljudi, ki so plesali na karibske ritme in pa energija, ki smo je ustvarili vsi prisotni je poskrbela, da smo vsi odhajali z nasmehom. Hvala ti INDE. Hvala 

   

  Foto: Darej Šomen

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Minuli petek so v Puli premierno odzvanjali toni, melodije, harmonije in bas linije iz zvočnikov prvega istrskega sound systema. Munchies Sound System je delo marljivega istoimenskega pulskega kolektiva, ki je v petek prvikrat predstavil svojo dolgo pričakovano kreacijo. V soorganizaciji Društva SUB in Arboretum Kolektiva so obiskovalce željne dobre glasbe na dveh podijih razplesali lokalni dj-i, selektorji in mc. Zabava, ki je trajala do zgodnjih jutranjih ur, je tudi s svojo lokacijo (Zeppelin - Beach & lounge bar) malo odmaknjenega koščka zemlje ob morju, sovpadala z izraznostjo glasbe. Mistični in organski dub zvok iz Munchies Sound System-a bo Pulo zopet preplavil že kmalu naslednji mesec. Tokrat bodo gostovali dub giganti ene izmed evropskih držav. Kdo, ostaja še skrivnost.

   

  -->FOTOGALERIJA <--


  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Na prvo zasneženo novembersko soboto, sva se s prijateljem odločila »pobegniti« na morje.

  Destinacija: Pula, namen: obisk eventa Vybz!

   

  To še zdaleč ni bil moj prvi obisk reggae eventov v prestolnici Istre, kjer so tovrstni žuri stalnica. In ker sem vedel kam se podajam pričakovanja niso bila majhna, na kar sem ustrezno pripravil tudi kolega na sovoznikovem sedežu, ki se je na »puljski reggae« odpravil prvič in prepričan sem, ne zadnjič!

   

  Po več kot kot treh urah vožnje med katero je iz neba padala voda v različnih agregatnih stanjih, burji in megli sva končno prispela v Pulo. Prva destinacija - Radio Maestral, kjer vsako soboto od 20. ure dalje mešalko in mikrofone prevzamejo fantje iz ekipe PulaP Reggae Station. Dotične sobote so gostili »naše gore list«, DJ Versa AKA Mad Juggler-ja. Po kvalitetni selekciji, kjer so prednjačili modernejši dancehall ritmi (in veliko smeha) smo zaključili oddajo in čas je bil da se pripravimo na Vybez party, ki je potekal na legendarni puljski lokaciji Monte Paradiso. Po besedah domačinov »najbolji spot u gradu«, ki je podobno, kot naša Metelkova, zrastel na ruševinah bivše vojašnice JLA, in dandanes gosti večinoma punk/rock dogodke, svoj prostor pa tam najdejo tudi druge subkulture, ki nujno potrebujejo prostor za ustvarjanje.

   

  Ker sva na žur zaradi že prej omenjenih vremenskih nevšečnosti malce zamudila, sva ujela le še zaključek prvega dela Don Braddinega seta, ki je bil presenetljivo umirjen. A slutiti je bilo, da ne bo dolgo tako. Takoj za Don Braddo je komande prevzel Shugaman s preostalim delom ekipe PulaP Reggae Station. In zabava se je začela. Na gramofonih sta se izmenjavala ZJ Sinke (Siniša Bratovič) in Shuga Man (Slaven Borovečki), na mikrofonu pa sta razturala Hot Steppa (Stefan Černi) in Fyah Steppa (Luka Ramljak), ki je vmes spesnil zelo všečni freestyle. Okoli poldruge ure so prostor pred odrom začele iskati predstavnice BOOM DANCE CREWj-a. Štiri dekleta, ki so ukradla pozornost vseh prisotnih. ZELOOO vroč ples ob že tako vročih dancehall ritmih je povzročil, da je cca 150 prisotnih nehalo plesati in 10 minut nemo opazovalo zvijanje, tresenje in poskakovanje vročih teles. Po končani »predstavi« se je nadaljeval show na turntablih in mikrofonu. Poslušali smo roots, dancehall, hip-hop in druge derivate karibske glasbe. Ekipa je vse prisotne dodobra pripravila na Puljčana, ki je pravzaprav Zagrebčan. Ali  pa je ravno obratno. DJ Sin (Bartol Modrić) je takoj dvignil tempo in pričel z dubstepom, trapom old school hip-hopom. Po uri zelo intenzivnih ritmov je nazaj na oder prišel Don Bradda in v Monte Paradisu so ponovno zavladali dancehall ritmi. Bradda nam je pobral še zadnje atome energije in navdušil vse zbrane  do te mere, da jih niso zmotile niti prižgane luči na prizorišču. Energija v Monte paradisu je bila resnično neverjetna. Sploh ob dejstvu, da je bil to drugi reggae/dancehall žur v Puli v dveh dneh, kar pa očitno ni zmotilo reggae fenov, ki so se masovno udeležili obeh.

   

  Po kratkem počitku smo se v nedeljo z akterji sobotnega žura zbrali na plaži, kjer je sonček lepo grel okolico. V vodi je bila tudi peščica pogumnih plavalcev in res ni bilo občutka, da sem bil še pred nekaj urami v snežnem viharju. Po končanem in hitrem (najverjetneje zadnjem) skoku v vodo ter prijetnem druženju smo si z lokalci segli v roke in s kolegom sva se odpravila proti beli in zasneženi Ljubljani. Sonce je ravno zahajalo, ko sva se zadnjič pogledala čez Pulo in si prisegla, da se vrneva ob prvi priložnosti!

   

  Hvala Pula za vrhunske vibracije in kopico dobre volje.

  avtor: Jure Miklošič

  Intervjuji
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Andraž Mauko - Žare je na preteklem Overjam Festivalu 2019 ujel in se pogovoril z Patois Brothers. Kaj so se pogovarjali izveste, če kliknete na predvajaj.

   

   

   

   

   

  Interview: Andraž Mauko Žare

  Audio edit: Pier (Roots In Session)

  Intervjuji
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Boban vodi več festivalov, do nedavnega je vodil tudi Overjam in je pravi naslov, ko je govor o prihodnosti festivalov na Sotočju. Med drugim smo se pogovarjali tudi o veganstvu, zakaj vabi neznance na kosilo in še čem! Zanimiv sogovornik, ki ima marsikaj za povedati!

   

   

   

   

   

  Slike: Domen Hrovatin, Piksi work

  Audio edit: Pier (Roots in Session) 

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.