Oktober 31, 2020

  Prispevki

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Danes vam na Reggae.Si portalu predstavljamo maldega 21-letnega glasbenika, ki sliši na ime Jahbari I!

  (Slika: Jahbari I Facebook)

  Je sin enega najbolj spoštovanih glasbenikov (George "Dusty" Miller-ja), ki je bil bobnar in del legendarne jamajške zasedbe "FireHouse Crew". Nič čudnega, da je mladi Jahbar I, že z malimi nogami hodil po očetovih stopinjah ter z njim obiskoval snemalne studie! Seveda je najprej začel z bobni, ko je opazoval očeta, ki je bil tudi producent. Pri 21-ih letih je Jahbar I posnel že več pesmi, tako z jamajškimi, kot tudi evropskimi producenti. A že kot mali otrok je večkrat stal na odru ob Lucianu JahMessenjah, kateremu je bila prav "FireHouse Crew" tudi uradna glasbena skupina! Pri 10-ih letih je bobne zaigral v posnetkih z glasbeniki, kot sta Gentleman in Sizzla, v srednji šoli pa je bil tudi član zasedbe "Knock Out Crew". 

  (Slika: Jahbari I Facebook)

  Leta 2012 posname svoje prve pesmi z naslovom "I Just Be Me" in "The Chant", sodeluje s pevci, kot so Leah Rosier iz Nizozemske in Afričanom Ras Haitrm.

  Sledijo pesmi  “Many Talking”, "High Tonic", "Nuh Paper Soulja" “Bakklefield” in druge. Leta 2015 svoj prvi veliki nastop dobi na Rebel Salute Festivalu, dve leti kasneje pa nastopi na "Tarrus Railey and Friends Live" vsakoletni zabavi!

  Njegova najnovejša pesem je "Is There A Place", ki jo je posnel na podlago imenovano "Sons of Solomon Riddim".

  Čeprav je bil obkrožen z mnogimi velikimi glasbeniki, pa Jahbar I težko izloči enega, ki bi mu bil vzornik. Sam pravi, da je oboževalec več glasbenikov in če bi začeli naštevati, bi bil to neskončen seznam. Njega pa drugi opisujejo kot briljantnega, zagretega, artističnega in energičnega izvajalca!

  Prav letos smo ga obiskovalci Overjam Reggae Festivala lahko videli nastopati v živo in sam lahko za sebe povem, da zgoraj našteti opisi zagotovo držijo! Več o samem glasbeniku, njegovi glasbi in vseh novostih pa seveda dobite na uradnih socialnih omrežjih:

  Facebook - https://www.facebook.com/jahbari.dehya
  Soundcloud - https://soundcloud.com/jahbari-dehya
  Twitter - https:// twitter.com/jahbari_dehya
  Instagram - https://www.instagram.com/jahbari.dehya
  YouTube - https://www.youtube.com/channel/UCmmIiyLss3e_TdMJhrO5R1w

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Predstavljamo vam Bamm Holt-a, 26 letnik iz Spanish Town, Jamajka.

   

   

  Bamm je obkrožen z glasbo že od samega rojstva. saj je vnuk legendarnega jamajškega reggae pevca John Holt-a. Spomni se tudi svojega prvega nastopa na stričevem doma narejenem "Sound Systemu" pri rosnih 6. letih na ti. "clashu".

   

  "One Thing" je prva pesem iz novega EP-ja - gre za kombinacijo Trap vs. Reggae glasbe, z ostrimi besedili iz vsakdanje realnosti.

   

   

   

  Bamm Holt se glasbeno giblje med reggae, dancehall, "mehkim" rap in trap glasbo. Pravi, da so to orodja s katerim lahko ustvarja lastni unikatni in prepoznavni stil glasbe. Njegov cilj je nadaljevati po svoji poti v glasbeni industriji, med tem pa ohranjati Holt zapuščino. 

   

   

   

   

   BAMM HOLT:

  FACEBOOK

  SoundCloud

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  40 let glasbe in legende, ki se starajo kot dobro rdeče vino! Koncert skupine UB40!

  Ko smo izvedeli, da v Rovinj in tam že tradicionalno Rovinjsko noč prihaja skupina UB40, ni bilo kaj dosti dileme. "Bi šli pogledat?", "ITAK, gremo!" 

   

  Čeprav je vse napovedovalo in kazalo na dež ter nevihte naju to z Juretom ni ustavilo. Okoli sedme zvečer sva se usedla v avto in se odpeljala iz Ljubljane proti obalnemu mestu na Hrvaškem, v Rovinj. Celo pot so naju spremljali temni oblaki ter strele, ki so osvetljevale nebo in bolj, ko sva pogledovala proti nebu in "googlala", kakšno bo vreme, bolj je kazalo na to, da bova v Rovinj prispela v največjem nalivu! In malo pred prihodom sva res naletela na močan dež, vse pa se je umirilo v istem trenutku, ko sva našla parkirni prostor. Kot naročeno!

   

   

  Pred samim koncertom smo se dobili še s polovico ekipe, ki sestavlja PulaP Reggae Station, hitro spili pijačo v lokalu in se odpravili proti glavnemu trgu, kjer nas je pred koncertom razveselil še res imeniten ognjemet, ki so ga pripravili organizatorji za obiskovalce Rovinjske noči. Če je do takrat še malce deževalo, pa je dež prenehal padati prav do prihoda skupine UB40!

   

   

  Le malo kdo ne pozna skupine UB40! Skupina, ki od leta 2013 nastopa pod imenom UB40 featuring Ali, Astro & Mickey je angleška pop reggae skupina, ki prav letos praznuje 40 let uspešne kariere, to pa praznujejo s svetovno turnejo z naslovom “A Real Labour Of Love – 40th Anniversary Tour”. Trije originalni člani skupine pevec Ali, MC Astro in klaviaturist Mickey so s podporo osemčlanske spremljevalne reggae skupine vsem nam pripravili res nepozaben koncert. Pod odrom je bilo staro in mlado, vse možne generacije so čakale na koncert in skoraj vsi so celoten koncert spremljali v pozibavanju na takte glasbe. Ljudi ni bilo malo, saj je bil skoraj celoten trg nabit z oboževalci in če si želel koncert videti od blizu, si se moral kar strateško prebijati mimo gneče do odra.

   

   

  Skupina, ki je prav letos izdala nov album, oboževalcem ni ostala dolžna! Slišali smo lahko vse starejše hite in seveda tudi nekaj pesmi iz najnovejše plošče, med drugimi seveda tudi glavni singel z naslovom "She Loves Me Now", celoten album pa je skupino v prvem tednu izdaje uvrstil na drugo mesto najbolj prodajanih albumov v Veliki Britaniji! V repertoar so dodali tu pa tam še kakšno priredbo drugih legend, kot je Dennis Brown in njegova pesem "Silhouettes", med glavnim koncertnim delom pa je množico najbolj navdušil seveda "Kingston Town", "Can't Help Falling in Love" in pa "Cherry Oh Baby", kjer smo vsi, skupaj s skupino prepevali refren! Koncert se je začel petnajst minut čez enajsto in trajal dobro uro in pol, ko so prvič zapustili oder, množica pa je seveda zahtevala še!

   

   

  Najprej se je na oder vrnil bobnar spremljevalne skupine in vse navdušil z odličnim solističnim nastopom, za njim pa so se na oder vrnili še drugi in koncert se je nadaljeval! Ko so se iz zvočnikov zaslišale prve note pesmi "Red Red Wine" je bilo malo ljudi, ki so lahko vse skupaj spremljali, ne da bi poplesavali na takte in glasno prepevali. Vsega skupaj smo lahko poslušali in uživali v njihovi glasbi skoraj dobre dve uri. Nasmehi na obrazih vseh obiskovalcev Rovinjske noči po končanem nastopu pa mi je dal vedeti, da ni bilo slehernega, ki bi si mislil, da je skupina z leti izgubila svoj čar! Ravno nasprotno. Fantje se starajo kot dobro vino! Bolj stari, bolj dobri! Izvrstno izpeljan koncert, odlično vzdušje in atmosfera na odru ter res pristen iz srca odigran nastop legend, ki ga lahko na koncu strnem v eno besedo!

   

  Fenomenalno!

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Za Reggae.Si pripravila: Tamara - Nanaja.si
  Foto: SeaSplash

  Minuli ponedeljek 23.julija se je zaključil že 16. Seasplash festival. Zopet je pustil močan vtis in težko bo čakati na njegovo ponovno izvedbo naslednje leto.

   

  Magična lokacija in prvovrstni izbor nastopajočih glasbenikov sama po sebi že nekaj časa nista več dovolj za vrhunsko festivalsko glasbeno doživetje. Lepih lokacij je, roko na srce, v naši širši regiji kar nekaj, prav tako pa tudi vrhunski in najbolj prepoznavni glasbeniki redno koncertirajo po svetu. 
  Da glasbeni festival zares pusti vtis na obiskovalcih, je potreben še “vajb”. Topel, zabaven, sproščen, definitivno pa unikaten vajb je tisto, kar festival zares naredi Festival z veliko začetnico. Seasplash, ki se že dolga leta dogaja v trdnjavi Punta Christo v Štinjanu pri Puli je Festival z veliko začetnico. Njegov program ponavadi ni poln zvenečih imeni iz reggae in dub sveta, še manj, na festivalu se skoraj vsako leto pojavljajo eni in isti izvajalci, z izjemo enega ali dveh glavnih gostov. Pa vendar je Seasplash Festival z veliko začetnico. 
  Festival sem letos obiskala šestič zapored, njegov koncept in izvedba pa me vedno znova presenetita in navdušita. Tudi letos je Festival presegel moja pričakovanja. 

   

   

  Vsako leto večji in bogatejši


  Fascinantno je, da organizatorjem po 15 edicijah še vedno ni zmanjkalo idej za nadgradnjo in posodobitve. Seasplash je namreč znan tudi po tem, da ne počiva na lovoriki “najbolj opuštenega festivala v regiji” ampak se vsako leto potrudi, da obiskovalcem ponudi še nekaj več. 
  Letošnjo, 16. izvedbo Seasplasha so nadgradili z zares vrhunskimi vuzualijami. Celotna zunanja stena trdnjave Punta Christo je bila vsako noč odeta v posebno barvno kreacijo, prav tako notranjost trdnjave in tisto njeno slovito dvorišče, iz katerega se dostopa do festivalskih prizorišč.

   

   

  Čeprav je Seasplash znan po “Robinzon konceptu kampiranja” so me letos navdušili z več tuši in z več smetnjaki. Moje prašne natikače je dobesedno sezuvalo ob pogledu na dodatno angažiranost, ki so jo organizatorji letos namenili tudi varovanju okolja, saj je res veliko število prostovoljcev in tudi profesionalnih čistilcev redno čistilo festivalsko okolico in pobiralo smeti. To me je res iskreno razveselilo, saj sem se dan pred uradnim začetkom festivala sprehajala med borovci ob plaži, ki je le malo oddaljena od festivala in sem zraven skoraj jokala ob pogledu na ogromne vreče smeti, zavrženo plastiko, steklo, plenice, vložke … ki ležijo le nekaj metrov od morja.

  Očitno so se organizatorji letos zelo potrudili tudi kar se (mednarodne) promocije tiče, saj je bil festival bolj obiskan kot prejšnja leta. Predvsem je bilo med obiskovalci opaziti (še) več tujcev. Med šotoroščniki sem srečala Francoze, Angleže, Dance, Belgijce in celo Japonce, med avtodomarji pa tudi Nemce, Irce in Slovake. Vsi obiskovalci, s katerimi sem se pogovarjala in so letos na festival prišli prvič, so bili navdušeni in pravijo, da se naslednje leto spet vidimo. Bravo organizatorji. Očitno se je okrepljena promocija izkazala za dobro naložbo v še bolj multikulturno raznolikost najbolj sproščenega festivala v regiji.

   

  Headlinerji

  Najbolj sem se veselila nastopa U Roya. legende namreč še nikoli nisem videla v živo in sem se tega trenutka še posebej veselila. Ne zaman! Njegov glas je še vedno mogočen, unikaten in seže direktno v žile in globoko v srce. Žal pa tega ne morem trditi za njegovo pojavo. Komaj se premika, brez palice hoditi ne more, pa še to zelo počasi. Ko sta mu močan varnostnik in fotograf pomagala po stopnicah do odra, z njimi se je le stežka boril … sem se spraševala, ali mu je tega res treba… Tudi sicer je na odru, v času svojega nastopa ostajal praktično negiben, naredil je par zelo drobnih korakov in več kot očitno je bilo, da nastopa s težavo. Kljub temu ga je kasneje bilo moč opaziti v “backstage-u”, kjer se sicer ni dolgo zadržal, je pa živahno klepetal in poziral pred fotoaparatom, večino časa seveda sede. 
  U Roya je spremljal Mad Professor, ki je v trdnjavo prišel v spremstvu svojega podmladka. Njegov nastop je bil tak, kot smo jih vajeni. Energičen, zelo sporočilen in seveda poln promocijskih aktivnosti za njegovo založbo Ariwa. 
  Channel 1 sta navdušila z meditativno glasbeno selekcijo, in s svojimi edukativnimi nagovori zbranim plesalcem. Njun nastop sicer ni bil nikakršen presežek, pa vendarle njuni čeravno rutinirani a dobro premišljeni nastopi plesočih duberjev po navadi ne pustijo ravnodušnih in tudi tokrat je bilo tako. 
  Nastopa Parly B-ja žal ne morem komentirati, po nesreči sem ga prespala.

   

   

  Festivalski presežki

  Največji plus si festival zasluži zaradi njegovega doprinosa k razvoju hrvaške glasbene scene. Morda tudi zato, ker za njim stoji založba PDV records, ki tudi sicer skrbi za razvoj in promocije hrvaške underground glasbe. Festival Seasplash je primer zares dobre prakse, kako razvijati neko glasbeno sceno v državi. Tukaj se Slovenci lahko še marsikaj naučimo od bratov Hrvatov. Seasplash je namreč festival, na katerem nastopijo praktično vsi hrvaški ustvarjalci in deležniki v sound system kulturi. Mladi in malo manj mladi hrvaški izvajalci ponosno nastopajo na Seasplashu in med njihovimi nastopi se res čuti, da dihajo s festivalom. Že od nekdaj velja, da so najboljša reklama za vsako storitev ali izdelek prav njeni zadovoljni uporabniki. In Seasplash ve, kako se stvarem streže. Najboljši in najbolj angažirano promotorji festivala so namreč prav zadovoljni lokalni DJi in kruji, ki vsako leto dobijo priložnost soustvarjati festival.

   

  Zadnjo noč se je festivalska publika zelo pomladila. Prišlo je veliko novih obiskovalcev, predvsem mlajše generacije lokalne mladine, ki so prišle na koncert dubstep beat makerja 207, ali pa so morda prišli poslušat srbsko hip hop, punk, rock, metal pop skupino Viva Vops. Rdeče majčke in zlikani mladeniči v publiki so me prijetno presenetili, in lepo je bilo videti, kako z zanimanjem so opazovali tudi dogajanje na Dubsplashu in poplesavali na reggae ritme na Soundsplashu.

  Takšen kot je organizator, takšna je festivalska množica. Drži kot pribito. Tudi za Seasplash. Zelo skulirani in nasmejani organizatorji in soustvarjalci festivala so že od prvega festivalskega dne dalje kreirali fantastično vzdušje in ta res super vajb se je kot požar razširil na vse nastopajoče in obiskovalce. Opušteno! Za vse! Tudi za kužke

   

   

  Festivalska razočaranja

  Težko je iti iz svoje kože. In težko je pozabiti, da je imel na Seasplashu reggae včasih večjo in glasnejšo besedo, kot jo ima danes. Trendi se pač spreminjajo, mladina ima raje globoke nadubirane in zelo digitalizirane base. Seasplash dandanes ponuja vse premalo prvovrstnega reggae-ja. Največ smo ga pravzaprav bili deležni na glavnem odru (Raggalution, U Roy & Mad Professor, One dread), nekaj malega še na Soundsplashu …. To pa je bilo tudi vse.

  Slovenci in Hrvati že pregovorno premalo sodelujemo. Očitno tudi v glasbi. Vsako leto znova me negativno preseneti, da na Seasplshu skoraj ni slovenskih izvajalcev (letos le Raggalution in del kolektiva Kali Fat Dub).

  Hrana. Če me spomin ne vara, se je lani na festivalu jedlo bolje kot letos. Vegetarijanska izbira je bila zelo skromna … veganska še bolj … mesojedci pa so lahko bili relativno srečni.

  Zvok na glavnem odru. Glede na to, da za zvok na glavnem odru že dolga leta skrbi isto (slovensko) podjetje, bi se, vsaj za moj okus, lahko malce bolj potrudili. Prvo noč vokala skoraj slišala nisem.

  Beachsplash. Z nekaj svetlimi izjemami, je bil letošnja selekcija preveč basovsko digitalna. Glede na to, da gre za dnevni vajb, ob morju, bi bila roots & culture (tako kot že vsa prejšnja leta) boljša izbira.

   

  Najbolj poseben akt festivala: Kali Fat dub
  Najbolj impresiven kru z lastno produkcijo in top vokalom: Dubbing Sun
  Najbolj meditativen nastop festivala: Channel 1
  Najbolj spevni nastop: One dread
  Najboljša roots and culture selekcija: Rasta Altitude Sound 
  Najboljša reggae selekcija: Brada selecta
  Najbolj nori sound system performance: Wicked & Bonny in seveda Digitron sound system

  Do naslednjega Seasplasha!

   

   

  h

  Mad Professor

  839A1687

  Prispevki

  Ocena uporabnikov

  Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

  Po desetih letih se vračam v dolino, kjer se smaragdno zelena reka vije v brzicah kot da bi plesala v divji svobodi. Podobno kot jaz. In tudi tokrat se bova zibali v ritmih reggae glasbe, jaz v iskanju izgubljene najstniške svobode in ona - no, ona v sozvočju z vsem, kar jo obdaja. Overjam, Soča in jaz.

  Ob prihodu me pozdravi parada dixijev na desni in legija varnostnikov na levi strani. Gibanje omejeno! Do odra na sotočju rek lahko pridem le po eni poti, z največ pol-litrsko plastenko vode v roki, brez hrane in potencialnega orožja, vmes pa moram vsaj trikrat zavihat rokave, da se vidi, da nisem na festival prišla skozi luknjo v ograji ali po strugi reke. Pa nič zato. Spodaj me čakata Soča in mivkasto plesišče, pa Ziggi za mešalkami. In to vsak dan. Med dvema vrbama si postavim visečo mrežo, da se zibajoče zazrem po okolici. Ljubitelji reggae glasbe in kulture pa svobodomisleci nasploh ležijo na svojih brisačah, si podajajo zvitke z rjavo-zeleno vsebino, puhajo dim v liste dreves, se pogovarjajo o smislu življenja, ozirajoč se v nebo. Ah, spet bo nevihta?! V daljavi zaslišim bobnanje. Ne, ne grmi še. To so samo tisti overjamovci, ki se na delavnici bobnanja povezujejo z mati Zemljo. In hulahopi, ki se brez konca vrtijo okrog bokov gozdnih vil, pa delavnice acro joge, kjer željni letenja iščejo ravnotežje na nogah drugega, pa izdelovalci lovilcev sanj in umetniki, ki s temno rdečo kano vtirajo mandale na roke mimoidočih. Je to raj? Skoraj. Zraven salutirajo dixiji in reševalca iz vode, ki zdolgočasena sedita ob rumenem traku, ki prepoveduje hojo po gozdu ob strugi reke. Gibanje omejeno. Nenadoma me premami moč basa iz zvočnikov ob odru in v trenutku pozabim na omejitve. V teku se podam mimo zvoka smejočih otrok in vonja vzhodnjaških gurmanskih dobrot, dokler po od sonca razžarjeni mivki ne prispem do izvira glasbe. Tam se spet srečamo - Sonce, reka in nekaj tistih, ki ne morejo mirovati, ko zaslišijo dobro pesem.

  Prva dva dneva v nič kaj festivalskem vzdušju vztrajam v dobri volji. Oblaki so prišli in vse je mokro, glasba se vrti le na spodnjem odru, medtem ko dancehall&dub ter glavni oder še globoko spita. Ljudi je toliko, da bi se lahko vsi usedli v dixije pa bi jih polovica še vedno ostala praznih. Povečini se zadržujejo v zavetju svojih šotorov. Situacijo izkoristim za pohod po zemljevidu festivalskega območja s svojim rdečim pikčastim dežnikom. Sprehodim se mimo toplih notranjih tušev, bankomata, postaj za polnjenje telefonov in Overjam kartic in prispem do t.i. Slovenske vasi, v kateri je komaj kaj slovenskega. Italijanska kava, indijska hrana, angleško pivo. Dobro, človek se lahko vsaj dobro naje in nasmeji z ljudmi, ki jih je tu več kot kjerkoli drugje. Celo varnostniki iz dolgčasa postajajo prijazni in skorajda mi ni treba več dvigovati roke v dokaz moje Overjam legitimnosti. Spet se sprehajam po sotočju in poslušam, kako se pesek umika pod težo mojih bosih nog. Le še peščica drugih je tu. Sedijo pod dežniki in zrejo v skrivnostne meglice, pod katerimi se skriva deroča reka. Sunshine reggae se prelevi v nevihto, ki preglasi glasbo in kliče po zavetju šotora in snu o boljšem jutri. Ah, kaj ... narava ima pač svojo pamet.

  Prebudim se v sončno jutro. Overjam je v polni pripravljenosti na prihod velikih imen in zdi se, kot da se festival zares začenja komaj tretji dan, ko na prizorišče pride tudi kar nekaj novih obrazov. Zvečer se gozdnata tla pred velikim odrom skoraj do zadnjega kotička zapolnijo z nogami, ki nemirno cepetajo v pričakovanju najstarejšega sina reggae legende Ziggy Marleyja. Priznam, tudi jaz sem cepetala, a se kmalu ustavila in obmolknila. Če zaprem oči, slišim Boba, in če jih odprem, vidim Boba, a Ziggyju manjka nekaj, s čimer je njegov oče s svojo glasbo postal nesmrten - duša. Brez nje je tehnično še tako dovršen nastop brez prave moči. Ziggyjevim posladkanim pop-reggae skladbam obvezno sledi venček Bobovih, ki množico rešijo pred zakrnelimi udi in zehajočimi obrazi, in čeprav se zdi nemogoče, tudi ob tem ostanem hladna. Fascinantno je, da lahko neka hrvaška skupina z imenom Brain Holidays (ki je mimogrede očarala tudi letos na Overjamu) na obletnici Marleyjevega rojstva na Metelkovi bolje ujame utrip njegove glasbe kot pa njegov lastni sin. Z glasbo pač ne moreš lagati. In ravno to so dokazali tudi člani naslednje skupine New Kingston, ko so že samo z bobnarjevim uvodom razgreli moje otopelo srce.

   

  Če je oder na sotočju rek posvečen predvsem roots navdušencem in glavni tistim, ki prisegajo na živo glasbo, pa je dancehall&dub oder ravno pravšnji za nore nočne zabave, kjer dekleta postanejo ženske in fantje moški, zvijajoč se v potu svojega lastnega telesa. Navaden travnik v Tolminu postane zatohel nočni klub s sound systemom, za katerega bi lastnik skorajda potreboval orožni list. Ko ta zapoje, se zatrese zemlja v radiju petstotih metrov in človek, ki tabori v bližini, lahko zaspi tako rekoč šele takrat, ko zaspi tudi sound system sam. V spominu so mi najbolj ostali Charile P, O.B.F., Coxsone Sound, Melow Mood in pa tisti plesalci, ki so se ob njihovih nastopih raje obrnili proti zvočnikom kot pa dj-jem samim. Sound system postane posvečen predmet, kakovost zvoka pa glavna pot, po kateri goreči plesalec v ekstazi doseže odrešenje. A ko se sonce potuhne v veličini vrhov tam daleč, iz svojih brlogov prilezejo čisto drugačni glasbeni navdušenci. Ležim v svojem šotoru in hrbet mi masirajo gozdnata tla, ki vibrirajo na venček pull-up melodij z odra na travniku. Vsak se zvrti le do četrtine, kjer ga že zamenja nov, še boljši. In tako naprej dolgo v noč. Sprašujem se, kam je odšla tista preprostost, v kateri je človek neznansko užival v dobri pesmi čisto od začetka pa vse do konca brez nenehnih prekinitev cvilečega dj-jevega glasu. Ali res potrebujemo vedno več stimulacije celo v nečem tako preprostem in že samo po sebi popolnem kot je glasba? No, morda sem pa z eno nogo že v rani starosti in moje pametovanje spominja na stavke, ki se začenjajo z »Ko smo bli pa mi mladi … «. Ja … takrat je bil dober komad pač čisto dovolj.

  Zadnji dan festivala zberem energijo iz najglobljih kotičkov telesa, da vstanem in se radostno podam do moje reke, kjer bova zaplesali poslednji ples. Iz vsakega šotora se sliši glasba. Reggae. Nikoli ga nimam dovolj. Na stojnicah z oblekami, nakitom, okraski ljudje zapravljajo tisto, česar še niso uspeli porabiti do sedaj. Ko prispem do sotočja, se uležem pod vrbe, kjer se stari prijatelji igrajo s sestavljankami. Tu najdem svoj dom. V ozadju slišim znano skladbo in spet me vleče tja - z Njo, na mivkasto plesišče. Ob štirih glasba utihne in na oder pridejo reggae ustvarjalci v okviru Overjam univerze, ki se odvija vsak dan od odprtja glavnega odra. Danes na sporedu: Italee in pevec Israel Voice. Italee z žarom v očeh spregovori o začetkih svojega ustvarjanja, o življenju na Jamajki in (reggae) glasbi nasploh. Tisti pravi se usedejo pred oder in odprejo svoja ušesa na stežaj, jaz pa ležim v viseči mreži, kjer lahko zaobjamem vse naenkrat. Po festivalskih učnih uricah sledijo še plesne pod vodstvom Shee in Ryah. »Poglej in zapomni si ta trenutek,« si rečem. Kopica mladih žensk ziblje svoje boke z nasmehom na obrazu. To, je Overjam: glasba, ples, čudoviti ljudje, smeh nekje v ozadju, divjanje reke in lahen veter, ki premika liste nad menoj. Pa seveda dixiji in varnostniki, ki samevajo v ravni vrsti.

  Zadnje koncerte na glavnem odru presedim pod velikim drevesom. Noge me pečejo od celotedenskega plesanja in v mislih že sanjam o domači postelji. Na poti do šotora, ki pelje mimo odra na travniku, me basi odvlečejo stran od sna na trdih gozdnih tleh. Zabava je na vrhuncu. Zdaj me niti ne gane več, da se trap skladbe vrtijo v reggae ritmih in da jih dj ves čas prekinja s svojimi komentarji. To je zadnji trenutek, da v ritmu poteptam mehka tolminska tla. In tudi ne gane me več, da se dobre skladbe odvrtijo le do sredine. Vse, kar je ostalo, je glasba. In ljudje. Zaključim v duhu Italee in njenih besed na Overjam univerzi: glasba ima moč, da povezuje ljudi. Brez besed. In to je navsezadnje tudi vse, kar zares šteje.

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.