September 23, 2019

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pred nami je nova izdaja revije Global Reggae Charts, prva v letu 2018!

  Tokratna edicija revije prinaša čisto novo lestvico, ki bo ocenjevala "riddime" in tako bo vsak mesec. Poleg tega v reviji najdete tudi lestvico najboljših albumov in skladb v letu 2017, ki so jo sestavili iz vseh zbranih glasov, nabranih prejšnje leto! Seveda pa vas čakajo tudi nove lestvice tega meseca. Preberete si lahko tudi kaj novega o glasbeniku Jesse Royalu ter še marsikaj drugega! Najboljše pa bo, da si vse to ogledate sami v novi januarski izdaji! 

   

  Sledite Global Reggae Charts tudi na njihovih straneh: 

  Facebook

  Twitter

  Spotify

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Začelo se je 6. grafično tekmovanje International Reggae Poster Contest (IRPC)

  Gre za tekmovanje, ki združuje reggae glasbo ter likovno in grafično umetnost, hkrati pa je nekakšno praznovanje internacionalne reggae kulture, glasbe ter pomembnih sporočil, ki nam jih reggae glasba nudi. Tekmovanje je ideja Michael Thompsona in Marie Papaefstathiou, vse pa se je začelo leta 2011. International Reggae Poster Contest zajema vse žanre jamajške glasbe od Ska, Rocksteady, Roots Reggae, Dub, Dancehall in seveda tudi unikatne jamajške "Sound Systeme". Primarni razlog za organiziranje tekmovanja je bilo vzpostaviti internacionalno platformo, ki bo poleg svetovnega Reggae Hall of Fame muzeja v Kingstonu, počastila jamajško kulturo, glasbo in sporočila te jamajške popularne glasbe. IRPC je začetek globalne kampanje, ki izkorišča prednosti socialnih medijev in ustvarjalno izražanje preko likovne umetnosti. Drugi pomemben razlog organiziranja IRPC tekmovanja pa je pomagati šoli za neprivilegirane otroke Alpha Boy's, inštituta lociranega v srcu Kingstona, ki so ga ustanovile Sisters of Mercy leta 1880. Inštitut je jamajška zgodba o uspehu saj od tam prihajajo tudi številna svetovna znana imena, legende reggae zgodovine, kot so Don Drummond iz skupine Skatalites, pevec Desmond Dekker in Yellowman, eden prvih super zvezdnikov Dancehall-a. Brez te ustanove bi z lahkoto lahko rekli, da se razcvet reggae glasbe, kot ga poznamo danes skoraj zagotovo ne bi zgodil. Tudi danes pa učenci Alpha Boy's šole potrebujejo pomoč, prav jim pridejo obleke, prostovoljni prispevki, glasbeni instrumenti ter izobraževalna literatura. Kako lahko pomagate vi, preverite na spletni strani www.alphaboysschool.org!

   

  SLIKARJI, GRAFIČNI UMETNIKI, LJUBITELJSKI LIKOVNI UMETNIKI!!!

  Na šesto IRPC tekmovanje se lahko prijavi kdorkoli! Oddate lahko poljubno število slik, grafik ter svojih idej. Pomembno je le, da so vaše originalno delo, ki še ni bilo objavljeno na internetu ali ostalih medijskih platformah. V šestih letih od kar tekmovanje poteka Slovenija še ni bila omenjena, saj niso prejeli nobenega dela naših ustvarjalcev. NAJ SE TO LETOS SPREMENI! Tema letošnjega tekmovanja je Toward a Reggae Hall of Fame: Celebrating Great Jamaican Music, izbranih pa bo 100 najboljših del, ki jih bo izbrala strokovna žirija, sestavljena iz profesionalnih oblikovalcev ter grafičnih umetnikov. Izbrana dela bodo razstavljena po vsem svetu, kot del razstave imenovane Art of Reggae, najboljši pa seveda dobijo tudi nagrade! Na uradni spletni strani IRPC si lahko ogledate tudi grafike iz prejšnjih tekmovanj! Zadnji rok za oddajo vaših del je do 1. Marca 2018! Mi seveda srčno upamo, da bomo letos v končnem izboru videli tudi kakšno od slovenskih grafičnih idej!

  Vsa pravila in zahteve IRPC tekmovanja si preberite TUKAJ, za dodatna vprašanja pa jim lahko tudi pišete s pomočjo spodnje povezave: http://www.reggaepostercontest.com/about/contact/

  Več o samem tekmovanju, žiriji ter ostalih stvareh pa izveste na uradni spletni starni ter Facebook strani International Reggae Poster Contest:

  IRPC spletna stran

  Facebook

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Ena boljših balkanskih reggae skupin, beograjski Soulcraft je končala snemanje svojega tretjega studijskega albuma. Skupina je v preteklosti veliko sodelovala z izvajalcem po imenu Hornsman Coyote. Pevec, ki bo prevzel vokale na tem albumu pa je svetovno znani reggae glasbenik Ras Mc Bean. Člani skupine Soulcraft so mu predlagali, naj odpotuje v Beograd in skupaj z njimi posname album, ta pa se je z veseljem odzval povabilu!

  Petnajst novih pesmi je bilo posnetih v beograjskem studiu Blaze, sledi pa še končni "mastering". Tudi Ras Mc Bean v ekskluzivnem intervjuju za portal GLE – Gradski Radar ne skriva navdušenja nad projektom in se strinja, da je s skupnimi močmi nastal eden boljših evropskih reggae albumov današnjega časa. 

  Ras Mc Bean je glasbenik, ki je dobro poznan vsem pravim ljubiteljem reggae glasbe širom sveta. Rojen je bil leta 1962 v Gvajani, danes pa živi in dela v Parizu. Leta 2004 je izdal album z naslovom "Pack Up And Leave", ta pa ga je izstrelil med svetovne reggae izvajalce. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Anthony B, Morgan Heritage, Sizzla, Denis Brown, Gentleman, Luciano, Turbulence in mnogimi drugimi. Ras Mc Bean je v kratkem sodelovanju s skupino Soulcraft hitro spoznal, da to nikakor ne bo edini projekt z beograjsko ekipo. Navdušeni nad skupnim sodelovanjem in medsebojnim razumevanjem so se odločili, da bo Ras Mc Bean postal enakopravni član ter glavni pevec skupine Soulcraft. S prva so se namreč pogovarjali le o tem, da bi bili oni njegova spremljevalna glasbena skupina. Obogateni in močnejši z novim članom pa ima skupina velike plane. Skupni novi album bo izšel pod založbo Ammonite Records, pričakujemo pa ga lahko spomladi v prihajajočem letu 2018!

   

  Več o skupini Soulcraft izveste na njihovih straneh: 

  Facebook

  YouTube

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Avtorica: Tamara Nanaja

   

  Veseli Reggae december nam nudi pester nabor dogodkov, tako z lokalnimi kot tudi z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki.  V našo neposredno bližino, tik čez mejo, prihajajo tudi veterani evropske dub scene - Channel One sound.

   

   

  Trst se, podobno kot večina slovenskih reggaeju naklonjenih mest, zadnja leta spopada  s pomankanjem tako notranjih, kot tudi zunanjih lokacij, kjer bi se odvijali reggae, dub in podobni dogodki.  Zadnjih nekaj let so se reggae in sorodni koncerti in partiji dogajali predvsem v  jazz  klubu Round Midnight, v plažnem klubu Ausonia in v mini nočnem klubu Tetris. Velik del reggae dogodkov je svoje čase gostil tudi alternativni »Etno blog«, katerega pa so že pred dvemi leti zaprli. Sredi decembra je ljubiteljem reggaeja in podobnih zvrsti svoja vrata zaprl tudi Tetris, na poslovilni zabavi pa so nastopili vsi lokalni kruji in selektorji –  Rockers Dub Master, Mufajah sound, Meek,  Dubkali, Italy in Dub in Cannibal Selecta.

  Ob krčenju lokacij za reggae dogodke pa je Tržačane v novembru prijetno presenetila novica, da bodo v tržaškem gledališču Miela, nastopili pionirji evropskega duba, Channel One iz Velike Britanije.

  Gledališče Miela je eno izmed petih tržaških gledališč in je nastalo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, na pobudo nevladne organizacije Bonawentura.  Od drugih gledališč se razlikuje po manj formalnem, bolj alternativnem programu.  Poleg glasbenih (predvsem rokovskih) koncertov, gostijo tudi kabaretne predstave, komedijo, večere  poezije, satire in pa filmske večere.

  V petek 22.decembra bosta v Mieli nastopila tudi Mikey Dread in Ras Kayleb, bolje poznana pod imenom Channel One. Utemeljiteljev evropskega in svetovnega duba ni potrebno posebej predstavljati, saj sta na misiji širjenja pozitivnih vibracij skozi sound system kulturo že debelih 38 let. Prav tako večkrat tudi nastopata v naši širši regiji, nazadnje smo ju lahko videli septembra na festivalu Outlook, kjer sicer nastopata vsako leto, v Sloveniji pa sta gostovala leta 2014, na reki Soči.


   

  Tisti, ki smo Channel One že večrat videli na festivalih vam lahko povemo, da vedno znova poskrbijo za izjemno energičen nastop, ki ga spremljajo močna besedna in basovska sporočila njegovih protagonistov.  Zato bo še toliko bolj zanimivo videti Channel One nastopati v notranjem prostoru, saj se nam gotovo obeta čisto drugačna glasbeno meditativna izkušnja.

  Da pa bo tudi zvočna izkušnja primerna tako velikemu imenu kot so Channel One, bodo poskrbeli pionirji dub scene v tržaški regiji, slovenskemu občinstvu dobro poznani Rockers Dub Master sound system, ki bodo svoj sound system v polni moči, z vsemi šestimi basi, posodili Mikeyju in Ras Kylebu.  Rockers Dub Master bodo s svojim triglasnim MC jem D-Vibom ter glasbenima kolegoma Dub Kalijem in selektorjem Cannibalom tudi ogrevali zbrano množico in jo pripravili na basovsko meditacijo s starimi mački Channel One, kar bo tudi zadnje sound system poglavje  v letu 2017.

   

  (Vir: Facebook profil Rockers Dub Master)

   

  Koncertna dvorana v gledališču Miela sprejme približno 500 ljudi in ker je zanimanja za dogodek veliko, tako v širši triestinski regiji, kot tudi v Sloveniji in na Hrvaškem,  vam predlagamo da z nakupom vstopnic pohitite. Dobite jih na tej povezavi (http://www.vivaticket.it/ita/event/channel-one/107258)

   

   

  FACEBOOK dogodek : https://www.facebook.com/events/1486149535025928/

  Spletna stran organizatorja:  https://www.miela.it

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pred nami je zadnja izdaja spletne revije Global Reggae Charts v letu 2017!

  Tokrat je pod žarometi reggae platforma In.Digg.Nation. Ime vam je morda že znano, saj gre za platformo in založbo, ki jo je ustanovil glasbenik Protoje, sam pa je tudi glavna zvezda kolektiva. Vsak mesec predstavijo tudi enega, ki lestvico pomaga oblikovati z glasovi in tokrat je to Norvežan Dominic Reuben ter njegova radijska oddaja "Oslo Reggae Show" na norveškem radiu Nova. No, na "single" lestvici pa je še veliko drugih novosti, to pa si lahko poslušate na YouTube kanalu založbe Boomrush Productions

  Na lestvici albumov je največja novost, da se s tem mesecem lestvica iz desetih mest veča na dvajset kot je že od začetka na "single" lestvici. S tem pa se je seveda na lestvico uvrstilo veliko novih albumov. Jesse Royal (#1), Chronixx (#3), Samory I (#4), and Damian Marley (#5), se že mesece držijo med najboljšimi petimi. Novost na lestvici je album "Havana meets Kingston", ki je bil predstavljen v prejšnji izdaji in se je iz devetega povzpel na drugo mesto, kar pa je bilo pričakovano, saj je izšel šele prejšnji mesec sredi glasovanja. Med najboljših deset sta se uvrstila še Randy Valentine in "New Narrative" ter Ken Boothe z novim albumom "Inna de Yard". Najbolje pa bo, da si revijo ogledate kar sami! 

  Sledite Global Reggae Charts tudi na njihovih straneh: 

  Facebook

  Twitter

  Spotify

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.
  Več informacij Sprejmi Zavrni