April 09, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  Kot vsako leto, tudi letos Organic HEART Group of Companies pripravlja dogodek, ki se je globoko zasidral med ljubitelje reggae kulture. Gre za praznovanje rojstnega dne Tony Rebel-a in dogodek Rebel Salute. Rebel Salute so številni oklicali, kar za najboljšo roots reggae zabavo na svetu! Včasih enodnevni dogodek, danes poteka dva dni in se je pred časom zasidral na novi lokaciji Richmond Estate v Prioryu, St. Ann, Jamajka. 

  Če se sprašujete, zakaj Reggae.Si promovira festival na Jamajki, naj vam povemo, da se ga da spremljati v živo tudi preko interneta, poleg tega je to kultni festival, na katerem vsako leto nastop veliko število priznanih in prihajajočih se glasbenikov. 

   

   

  Vse skupaj se je začelo leta 1994 kot zabava za rojstni dan prej omenjenega Patrick George Anthony Berreta, bolj poznan kot Tony Rebel. Gre za legendarnega jamajškega glasbenika, ki se lahko pohvali z več kot 10 studijskimi albumi in legendarnimi pesmimi, kot so “Fresh Vegetable”, “Sweet Aroma”, “If Jah”, “Keep Your Joy”, “Vibes Of The Time” in “If Jah Is By My Side”, ki je bila svoj čas tako popularna, da je Tony posnel tudi špansko verzijo z naslovom “Si Jah Esta A Lado De Me”.

   

   

  Rebel Salute, je poseben festival zaradi svoje ideje po “čistem” festivalu! Njihovo geslo je “The Preservation Of Reggae” (Za ohranitev reggae kulture) in tega se držijo zelo resno! Si zamislite v Evropi festival, kjer je prepovedan alkohol? Kjer je prepovedana prodaja in uživanje mesa? Da, Rebel Salute je festival, kjer reggae glasba pride do izraza v svoji primarni ideji Rastafarijanstva. Prepovedi pa niso namenjene le obiskovalcem! So teme in besedila, ki so prepovedana tudi za glasbenike! Prav tako veljajo določena pravila obnašanja na odru. Na odru sicer res najdete tudi glasbenike, praviloma so to “dancehall” izvajalci, ki se načeloma ne predstavljajo v javnosti kot zavestni glasbeniki, nekaj kar v osnovi festival promovira, a jih zato najavijo s pravim imenom in ne z umetniškim. Tako boste na primer letos zaman iskali ime Beenie Man med nastopajočimi, čeprav bo tam. Nastopil bo kot Moses Davis. Tony Rebel pravi, da želijo na ta način poudariti tudi njihovo dobro plat! Ni kaj, zanimiv koncept.

   

  Festival del programa nameni tudi promociji in izobraževanju glede konoplje. Še preden so zakoni na Jamajki o tem postali ohlapni, je bil festival ena redkih izjem in šele drugi glasbeni dogodek na otoku, ki je izvzet iz jamajških zakonov o drogah. V praksi to pomeni, da če kadite, jeste ali pa se le vozite na sam festival, niste pravno odgovorni za posest. Po domače?Policisti tolerirajo in vam nič ne tečnarijo zaradi “trave” v času festivala. Noro kajne?
  So še vedno nekatere omejitve, ampak si predstavljate, da slovenski pravni organ odredi, da za časa trajanja Overjam Festivala, lahko legalno kadite!? Ne le to, če vas ustavijo na poti na festival in vam preiščejo avto, vas izpustijo! Samo na Jamajki! 

   

   

  V vseh teh letih se je zvrstilo toliko glasbenikov in nastopov, da je težko izpostaviti katerega, a če bi že morali izbirati med glasbeniki, kot so The Wailers, Queen Ifrica, JC Lodge, Yellowman, Rodney Price (Bounty Killer), Barrington Levy, King Sounds, Glacia Robinson, Dawn Penn, Ken Booth, Chezidek, Cat Coore, Agent Sasco, Freddie McGregor, JDavid Brooks (Mavado), Capleton in veliko, veliko drugih, bi verjetno potrebno izpostaviti koncert Jimmy Cliffa (2005), morda Burning Spear leto kasneje.  Tudi Buju Banton leta 2007 je eden, o katerem se je govorilo še dolgo. Ali pa Junior Byles leta 2004. Byles, ki je verjetno najbolj znan po pesmi “Curly Locks” in pa “Fade Away”. Prav tako ni nobena skrivnost, da je dolga leta trpel za mentalno motnjo. Na odru tistega leta je stal cirka 3 minute v tišini, preden se je zbral in uspel odpeti svoje. V teh mukotrpno dolgih treh minutah ni bilo junaka, ki se drl naj zapusti oder ali, ki bi žvižgal. Ko Junior le zapoje, pa se vidi na posnetkih, kako joka celo prizorišče. Zgodbe, ki jih lahko spiše le glasba! Pa če skočimo dobro desetletje naprej in tisti magični trenutek, ko Cocoa Tea na oder povabi takrat sedemnajstletno Koffee in vse ostalo je zgodovino.

   

  Rebel Salute ni le praznovanje rojstnega dne “Papa Tony-a”, je praznovanje reggae kulture! Je znamka, ki s svojo fundacijo pomaga mladim in štipendira učence. Je turistična atrakcija in eden najbolj znanih reggae festivalov na svetu!

   

  Letošnji nastopajoči:

   

  • Moses Davis (Beenie Man)
  • Richie Spice
  • Queen Ifrica
  • Akeem Campbell (Chronic Law)
  • Anthony B
  • Jesse Royal
  • I-Octane
  • George Nooks
  • Tony Tuff
  • Lady G
  • Jack Scorpio (Black Scorpio)
  • Hopeton James
  • Steel Pulse
  • Queen Omega
  • Sugar Roy
  • Toots And The Maytals
  •  In mnogi, mnogi drugi

   

   

  Povezava do spletne strani: https://www.rebelsalutejamaica.com/

  Facebook povezava: https://www.facebook.com/rebelsalutejamaica/

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  AmanZaman je skupina, ki prihaja iz Srbije, bolj natančno iz mesta Svilajnac, katere idejni vodja je Danilo Marinković. Glasba skupine Amanzaman je mešanica reggae/ska/dub, kjer se pozna močan prisoten vpliv glasbe z Jamajke, Balkana in elektronske glasbe iz zgodnjih 90ih. Njihova ideja temelji na spoštovanju človekovih pravic ter tolerance. Tako rasne, verske in medosebnostne, predvsem pa so njihova besedila kombinacija motivacijskih in humornih pogledov na svet, v katerem živimo.

   

   

  Skupina je do sedaj izdala tri studijske projekte: “Samo neka gori/Just let it burn” (LP, 2011), “Noč/Night” (EP, 2015) in “Online” (LP, 2019), ki je izšel nedavno in vam ga tokrat predstavljamo. Pohvalijo se lahko tudi z štirimi videi (“Lampica, Samo neka gori, Duvaj ga in Trip”) od katerih je prva pesem “Lampica” dosegla prvo mesto na lestvici “Domaćica” na MTV Adria. Prav tako je bil debitantski album izbran za tretji najboljši album leta 2011 v reviji Nocturne, kjer glasujejo bralci. Če že naštevamo dosežke, naj omenimo še dve večji samostojni turneji po Srbiji, v času katerih so obiskali več kot 20 mest in igrali na največjih odrih, klubih in festival, kot na primer Exit, Trenchtown Festival, Beer Fest in drugi. Igrali so tudi po Makedoniji in Hrvaškem. 

  Zasedba AmanZaman je do sedaj doživela kar veliko sprememb v zasedbi, saj se je od nastanka zamenjalo že kar okoli 20 glasbenikov. Trenutna zasedba ob izdaji novega albuma “Online” načrtuje tudi promocijsko turnejo, katera upajo, jih pripelje tudi v Slovenijo.

   

  “Online” (LP, 2019)

   

  Album “Online” je produkt plodnih sodelovanj skupine z velikim številom glasbenih gostov, producentov in vizualnih umetnikov. Je tudi album, za katerega trdijo, da je najbojši do sedaj in na katerega so najbolj ponosni.
  Na albumu najdete 10 pesmi, polovico napisanih v srbščini polovico v angleščini. Pesmi so nastajale vse od leta 2014 in so bile posnete na različnih lokacijah, kot so Studio 69, SAE University Studio, Pink SSL Studio, Hedonist Studio in Wolf Studio.

   

   

   

   

  Na albumu poleg članov skupine sodeluje kar nekaj lokalnih glasbenikov, kot so Relja Derbogosijan, Todor Zivkovic, Filip Smigovic, Igor Sreckovic, (Money, We want Freedom, Marionette, United) in tudi Tommy T (Jamajka) in Dudley Slang (Francoska Gvineja) na pesmi “Money”. Pod produkcijo so se podpisali Vuk Starinac (Online, Ogledalo, Borba and Keep on Fightin '), Mihajlo Djorovic ("Nemir, mir i rat" and "Marionette") and Danilo Marinkovic ("Freedom", "Tommorow"),  med tem ko so besedila spisali Snežana Antić, Danilo Marinković in Vuk Starinac.

   

  “Online”:

  1. Restlessness, Peace and War
  2. Money
  3. Online
  4. Marionette
  5. Fighting
  6. United
  7. The mirror
  8. We want Freedom
  9. Keep on fightin '
  10. Tomorrow

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila: V.V.

   

  V težko pričakovanem albumu izvajalci združujejo zelo značilen glas Jamajškega pevca Chezideka in rub-a-dub spod peresa najboljše reggae roots skupine v Franciji: The Ligerians.
  Z albumom Timeless ponazarjajo tako brezčasnost reggae roots glasbe, kot tudi glasbeno vez, ki že tako dolgo združuje Francijo in Jamajko. V kontrastu s slackness ambientom ta t. i. opus prinaša zelo pozitivna sporočila. Že prva pesem na albumu "Beat Dem" prikazuje njihovo glasbeno in duhovno povezavo.

   

   

  Chezidek je na glasbeni sceni že od leta 2002, ko je izdal prvi album "Harvest time", od koder se njegova glasbena kariera samo še dviguje. Jamajški pevec je odraščal v zalivu St. Ann, kjer je že kot otrok nastopal na šolskih koncertih. Kasneje je pel in vrtel na okoliških sound sistemih kot DJ na raznih plesnih dogodkih.
  Od tam je odšel v Kingston, kjer se je povezal z Xterminator produkcijo in posnel zgoraj omenjeni album. Do zdaj je nastopal z mnogimi znanimi imeni, kot sta na primer Sly&Robbie in Capleton, Lutan Fyah ali pa Mark Wonder. Z objavo tretjega albuma "Inna di Road" si je odprl vrata do prestižnih odrov tako na Jamajki, kot tudi v ZDA in Evropi. Poznamo ga pod uspešnicami, kot so "Leave the Trees" (2004), "Call Pon Dem" (2007), "All My Life" (2013) in "Can’t hear must feel", če jih našejem zgolj par. Chezidek se, kot sledilec rastafarijanske kulture v svojih pesmih spopada s političnimi in duhovnimi temami in s svojim glasom poziva k pravici.

   

   

  The Ligerians glasbo ustvarjajo od leta 2010, in sicer pod založbo Soul Nurse, ki deluje v Toursu, Franciji. Nova ploščs v sodelovanju s Chezidekom sledi obsežnim predhodnim kolaboracijam. Sodelovali so namreč že z mnogimi legendarnimi imeni, kot so The Congos, Max Romeo in Vaughn Benjamin (Akae Beka, Midnite) na prvem albumu, tem pa so sledili še Wevolution (2014) in Ubatuba (2016), v sodelovanju z Joe Pilgrimom pa sta nastala Intuitions (2015) in EP Step Out (2017).
  Skupina je v tem desetletju nastopala na mnogih lokacijah po Franciji in Evropi in kot omenjeno ustvarila ogromno različnih zavezništev, zadnja med njimi pa je z znamko Ire Ites.

   

   

  Sodelovanje Chezideka in the Ligerians se je začelo letošnjega junija v Pariškem predmestju Le Blanc Mesnil. Kot del evropske turneje je Chezidek prvič nastopal s spremljavo The Ligerians. Skupaj so stopili za enkratno izvedbo koncerta pod Irie Itesom, vendar je bilo takoj jasno, da se druženje ne bo kar tako zaključilo. Chezidek je takoj po koncertu poklical Soul Nurse studio in kmalu za tem se je njihova skupna pot začela. Skupaj so napisali 9 pesmi, ki bodo vključene v nov ’Timeless’ album.
  Umetniki s svojo glasbo širijo pozitivo in hkrati s političnimi besedili pozivajo h družbeni pravici: pomembna je solidarnost, nenasilje in umirjene misli, medtem ko je treba pozabiti na neumnosti, kot so denar, orožja in čenče, ki jih širijo politiki. Osnova njihove kolaboracije je po njihovo: ljubezen, vedno ljubezen. In kot je dejal Chezidek: »Ligerians! Let’s get down to it!«

      

  Official release : 15.3.2020

   

  TRACKLIST

  1. BEAT DEM (SINGLE + VIDEO // October 2019)
  2. IT'S ALRIGHT (SINGLE + VIDEO // January 2020)
  3. OVER THE MOUNTAINS
  4. TIMELESS
  5. LET'S NO SAY
  6. NO SOLUION IN THEIR LIES
  7. READY FOR THE SHOW
  8. I LOVE JAH
  9. IT COME DOWN TO LOVE

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Objavljene so Grammys 2020 nominacije za najboljši reggae album leta. Nagrade bodo podeljene v noči na na 27.1.2019. Med tokratnimi možnimi kandidati so se znašli: 

  1. RAPTURE - Koffee

  2. AS I AM - Julian Marley

  3. THE FINAL BATTLE: SLY & ROBBIE VS. ROOTS RADICS - Sly & Robbie & Roots Radics

  4. MASS MANIPULATION - Steel Pulse

  5. MORE WORK TO BE DONE - Third World
   

   

  Kdo pa bo letos zmagal po vašem mnenju?

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  Večkrat nagrajeni bristolski MC in lastnik istoimenske založbe Gardna je nedavno izdal svoj največji projekt do zdaj. Njegov debitantski album ‘Good Time Not A Long Time’   je bil izdan 18.10.2109 in vključuje 12 originalnih pesmi in gostje, ki spadajo med samo smetano glasbene scene. 11.10.2019 je bila kot najavna pesem iz albuma izdana pesem, ki nosi isto ime kot album - ‘Good Time Not A Long Time’.
  Kot producent se je pod album podpisal priznani Brad Baloo, si pa producentske pravice lastijo tudi Mungo’s Hi-Fi, Kreed, Coki, and Gold Dubs. ‘Good Time Not A Long Time Time' album uničuje klasične meje med žanri in vam predstavi fuzijo reggae, dub, grime, hip-hop ... in vseh glasbenih zvrsti vmes. Je že res, da je album prvenec za Gardno, a pohvali se lahko že s kar dolgim stažem, kjer je neštetokrat dokazal svoje znanje in talent v pisanju rim, Mcjanju, vodenju in povezovanju dogodkov in kot glasbenik na splošno. Vse to z majhno pomočjo glasbenikov Hollie Cook, Kiko BunEva LazarusOmarFoxDread MCCharli BrixRider Shafique in Taiwan MCja tudi suvereno dokaže. Pripravite se na učno lekcijo, kako združiti toliko žanrov na povsem všečen in "naraven" način, brez pretiravanj in z melodičnim sosledjem, ki vas bo pripravilo, da vstanete iz stolov in zaplešete. 

   

  O ustvarjanju albuma je Gardna povedal:

  “Hotel sem ustvariti album, ki da poslušalcem tako glasbeni kot lirični vpogled v to, kako je biti mlad fant, ki odrašča v Bristolu in potuje po svetu in nastopa tako pred, kot za sound systemom. Album izraža, kako je ljudem, ki so nekje kratek čas, a hočejo izkoristiti vsako sekundo in tam pustit najboljši možni vtis.
  Večina pesmi je bila napisana na poti, med natrpanimi nastopi, v nočnih ali zelo zgodnjih urah po nastopih. V največje zadovoljstvo mi je, da sem imel privilegij sodelovati z veliko mojih glasbenimi vzorniki, kot tudi meni najljubšimi ustvarjalci. Njihova podpora meni je največja čast, ki sem jo lahko doživel! ''

   

  Po skoraj 10 letih nastopanja in ustvarjanja si je Gardna ustvaril ime, ki je poznano tudi izven Britanske glasbene scene. Poleg tega, da je nastil tudi že v Sloveniji in je stalni gost na (ne več tako) bližnjem festivalu Outlook, se lahko pohvali z nastopi širom Evrope. Prav v tem trenutku pa je tudi na turneji, kjer promovira svoj album. Pot ga je zanesla tudi v daljno Avstralijo in Novo Zelandijo.


  26th October – Stradbroke Island, Australia – Stradbroke Island
  28th October – Byron Bay, Australia – Beach Hotel
  1st November – Brisbane, Australia – Rumpus Rooms
  8th November – Sydney, Australia – Tokyo Sing Song
  10th November – Sydney, Australia – Jamaican Food Festival
  15th November – Queenstown, New Zealand – Loco Cantina
  16th November – Invercargill, New Zealand – The Looney
  17th November – Raglan, New Zealand – Yot Club
  29th November – Bridgewater, UK – Cobblestones
  30th November – Barnstaple, UK – The Factory

   

   

  Brez dvoma gre za enega bolj zanimivih umetnikov prisotnih na reggae in dub glasbeni sceni, katerega energija ne pusti nobenega ravnodušnega. Kar lahko poslušate na albumu in se odraža v njegovi glasbi, sta strast in predanost glasbi. V izdelek je vložil ves svoj trud in srce in si želi, da bi se mu vsi pridružili na popotovanju skozi najpestrejši del njegovega življenja do sedaj. Kdo je za?

   

  Gardna

  https://www.facebook.com/gardnauk/
  https://twitter.com/gardnauk
  https://www.instagram.com/gardnauk/
  https://open.spotify.com/artist/4thIP9ruwthrnBaBU9Wz8U?si=deo3VC7QRvGGF2eZhCoWDw

   

  SLK Associates

  http://www.slkassociates.com/
  https://www.facebook.com/slkassociates
  https://www.instagram.com/slkassociates/
  https://twitter.com/SLKAssociates

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.