April 09, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   Za Reggae.Si: Tamara Nanaja

   

  Idilična lokacija ob morju, sound system, globoki basi, dnevno dogajanje za otroke in družine, poudarek na ekologiji. Vse to in še več že od srede, 24.julija dalje.

   

   

  Slovencem dobro poznana Barbariga v hrvaški Istri, je lani postala prizorišče enodnevnemu dogodku, ki je združil ekologijo, glasbo in umetnost. Odziv je bil odličen, vse generacije so se krasno zabavale in prav to je organizatorje motiviralo k temu, da letos dogodek nadgradijo v petdnevni festival Escape the city.

  Escape the city se bo zgodil v Barbarigi, med 24. in 28. julijem, organizira pa ga društvo SUB movements. V organizaciji sodelujejo tudi društvo Eko muzej, društvo Čarobnjakov šešir, društvo Zelena istra, kolektiv Together we grow ter Cirkobalkan.

   


  (Vir: Uradni Facebook profil festivala) 

   

  Pod okriljem društva Sub movements sicer deluje tudi puljski kolektiv Munchies sound system, ki se bo kot gostiteljski sound predstavil na festivalu.

   

  Po lanski prvi, testni ediciji, organizatorji za letos napovedujejo ogromno izboljšav, predvsem pa pestro glasbeno-kulturno in ekološko osveščeno dogajanje skozi vse dni festivala. Festival podnevi nudi izjemno bogat program, ki bo navdušil otroke in  družine, ponoči pa se obetajo reggae in dub sound system potresi.

   

  V glavnem, glasbenem delu festivala bo nastopilo več kot 30 izvajalcev iz Hrvaške, Velike Britanije, Francije, Poljske, Bolgarije, Italije, Nemčije, Bosne in Slovenije. Na festival prihajajo tudi velika, mednarodno uveljavljena imena kot so Kibir La Amlak Live (Uk), Sip A Cup Ft. Errol Bellot (Uk), High Elements Live (Fr), R.Esistence In Dub Live (It), Rdh Hifi (Fr) in Digitron Sound System (Hr).

   

  Slovenske reggae/dub barve bodo zastopali Freedom Fighters in Jahklin selecta iz slovenske Istre ter W!ld Citizen in Haris Pilton iz slovenske reggae prestolnice, med gosti pa so tudi slovenskemu občinstvu dobro poznani Rockers dub Master iz Trsta.

   

  Po vtisih iz lanskoletne prve edicije sodeč, se tudi letos obeta nepozabna dub morska izkušnja, zato si hitro rezervirajte svojo vstopnico. Tukaj.

   

  Nekaj uporabnih informacij:

   

  -       ob prizorišču dogodka ni urejenega kampa, ampak le imroviziran, za namen festivala.

  -       WC-ji bodo, tuši pa le na plaži

  -       festival se dogaja znotraj borovega gozdička, tako da vam sence čez dan gotovo ne bo zmanjkalo

  -       Barbariga je polna slovenskih obiskovalcev, tako da, dobrodošli doma 

   

   

  Fotografije od lani: https://www.facebook.com/pg/escapethecityfestival/photos/?tab=album&album_id=283760545729569&ref=page_internal

   

  NASTOPAJOČI PO DNEVIH:

   

   

   

   

   

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravil P.C.

  Letos se bo na že znani lokaciji Camping Girasole - Lignano Sabbiadoro odvila druga edicija Roots & Culture Reggae Festivala. Festival bo potekal od četrtka 25. pa do nedelje 28. julija. Na festivalu bo poleg glavnega odra in Dancehall ere še Free Yard, kjer se bodo odvijale različne delavnice,  na Reggae Swimming se bodo izmenjavali različni Dji, selektroji, kolektivi in izvajalci, ki bodo skrbeli, da bo glasba ob bazenu prisotna čez cel dan.

   

  Prav tako bo obiskovalcem na voljo različna ponudba hrane in pijače, za tiste željne obiska plaže in morja pa bo na voljo tudi brezplačen Beach Reggae avtobus, ki bo vozil vsak dan od prizorišča do plaže/morja in nazaj.

  Nosilci letošnjega glasbenega programa sta zagotovo jamajški legendi reggae glasbe Eek A Mouse in Don Carlos, z Jamajke jima bo prišel družbo delat še ena vzhajajoča zvezda reggae scene in sicer Samory I. Jamajčani bodo kar v manjšini, saj na programu močno prevladujejo Italijanski glasbeniki kot so Lion D, Raphael, Anima Caribe, The Bluebeaters itd. Seveda pa je treba poudarit, da bodo letos na tem festivalu zastopane tudi slovenske barve, ki jih bo branil en in edini Tadiman, frontman skupine Siti Hlapci. Tadiman je v Italiji že kar zelo znan, saj je v preteklosti veliko nastopal po Italiji, prav tako pa je sodeloval z italijansko reggae skupino Makako Jump.

   

   

   

  Program po dnevih:

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pevec in tekstopisec VAR (bivši pevec skupine Pentateuch) je izdal svoj debitantsko pesem “Jah Love”, na vse digitalne platforme, pod založbo Supow in njegovo lastno Hilsman Records. Akustično pesem je pospremil Shaquir McQueen na kitari, med tem, ko Var poje čudovite pesmi hvalnice svoji neizmerni predanosti Bogu.

   

   

  Ne glede na predanost in veroizpoved, vsak verjame in stremi k nečemu, pravi med tem ko poje:
  “His love gives me joy, makes me high like a ganja,” (Njegova ljubezen mi povzroča radost in me ponese v višave, kot konoplja) na začetku pesmi “Jah Love”. “Your love is perpetual, your love is so special, your love is forever, Jah,” (Jah, tvoja ljubezen je večna, tvoja ljubezen je tako posebna, tvoja ljubezen je večna), nadaljuje Var in nam daje občutek avtentičnosti. Mladi pevec najde svoj navdih v Psalmu 23, besedilo katerega je delno parafraziral v svojih verzih.

   

   

  Var pravi, da je vesel, da je lahko končno izdal pesem “Jah Love”, še posebno ker je to lahko naredil pod lastno založbo! “Ljudje me poznajo po mojem udejstvovanju v skupinah Pentateuch Movement in Inna De Yard, ampak to sem zdaj pravi jaz. To je moj solo projekt, solo produkcija in lastna založba”, razlaga in doda, da mu pri Hillsman Records pomaga bratranec Shaquir, prav ta, ki igra kitaro v pesmi “Jah Love”. 

  Pesem je bila posneta v Small World Studiju kjer jo je “zmiksala” in soproducirala založba Supow. To vodi pevec in producent Partice Bart-Willimans, katerega korenine so razpete med državam Sirra Leone in Nemčijo.

  Kadar ne sledi svojim sanjam o solo karieri, je Var pogosto gost številnih festivalov širom Evrope in Amerike. Kot tekstopisec pa se lahko pohvali, da je sodeloval z glasbeniki, kot so Raging Fyah, Kabaka Pyramid, Richie Spice in Duane Stephenson.
  Verjemite nam, ko rečemo, da ima mladi glasbenik še veliko materiala na zalogi, katerega komaj čakamo, da nam ga predstavi.

   

  Instagram
  http://www.instagram.com/Var_Hillsman

  Facebook:
  http://www.facebook.com/VarHillsman

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  V tokratnji edicije Global Reggae Chart revije, lahko na naslovnici najdete Jahcoustixa, ki je izdal svoj osmi album in ki je poznan po mešanju akustične glasbe in reggae glasbe. Trenutno se Jahcoustix nahaja na 3. mestu lestvice albumov. Prestol še vedno zaseda Koffee z Rapture EP. Sledi ji Inna De Yard z debijem na lestvici. 

  Na lestvici singlov prav tako kraljuje Koffee z pesmijo Toast, kateri sledi Guess Who in Tarrus Rilley, pred pesmijo Rapture, koga drugega kot Koffee. 

  Kaj vse se je spremenilo in kakšne so novosti pa najdete v spodnji e-reviji in na spletni strani www.globalreggaecharts.com. 

   

  Tujina

  Ocena uporabnikov

  Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

  Pripravila: V.V.

   

  Tokrat na naši strani predstavljam vzhajajočo zvezdo dancehall glasbe, jamajškega pevca Fyah Wariyah; The Congo rebel, ki se je na glasbeno sceno prebil lanskega marca s pesmijo  'Congo Bongo'.    

  Fyah Wariyah je mladenič, rojen 27.6.1988, ki je svoje otroštvo preživel tekajoč po ulicah ruralne Jamajke. S svojimi brati in sestrami je odraščal pri starih starših. Tam se je že zelo zgodaj začel zanimati za glasbo in ukvarjati z vrtenjem vinilk. Na njegovo ustvarjanje je najbolj vplival Sizzla Kalonji  s svojimi značilnimi ritmi. Te ritme je Fyah (rojen Dwayne Jerome Thomas) združil s svojim slogom melodičnega petja. Svojo prvo pesem z naslovom 'Get to know you' je napisal, ko je obiskoval srednjo šolo Claude Mckaya, po tem ko je ugotovil, da ja glasba to, kar ga veseli in je njegov lasten smisel življenja.  

   

   

  Leta 2009 se je preselil v Kingston in ob poslušanju vseh umetnikov, ki  so ''delali svojo stvar'' (doin dem ting), je svojo glasbo začel jemati še resneje. V enem izmed intervjujev je izrazil upanje, da mu bodo njegov svež izgled in izvirna besedila podkrepljena z dancehall ritmom zagotovila mesto v glasbeni industriji. Po dobro sprejetem koncertu na eventu 'Trip to Mexico', se je zavedel, da je sodelovanje s publiko to, kar mu daje energijo in ga bo poneslo še dalj v glasbeni industriji. Glede na to, da je čisto nov na glasbenem trgu je za pomoč prosil Promo King-a, umetnika ki deluje pod Skeng Legacy Record. Z njegovim delom in zagotavljanjem rednega vrtenja Fyahove glasbe na radijskih postajah je sedaj  na dobri poti, da se bo njegova glasbena karirera samo še vzpenjala. 

     Pesmi ki jih piše se osredotočajo na pozitivo v vseh smereh. Več kot jasno da vedeti, da ni del 'badman kulture', in izvaja izključno moderno roots glasbo. S tematiko svojih pesmi poziva mladino, da naj bo motivirana in pozitivna, zelo pomembna tema pa je tudi izražanje ljubezni in spoštovanja do žensk. Njegovem prvemu singlu sta sledila 'Who Jah Love' in 'Don't you give away my love' in Politician, tudi letos pa sta že izšli novi dancehall uspešnici 'Champion' in 'Tradition'.  

  V.V.

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.