Julij 14, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Škotski glasbenik Tom Spirals nam v sodelovanju z italijanskim producentom Tiberias Towa predstavlja nov EP “Flex Like Water”, ki je izšel 21.09.2019 pri založbi Pure Niceness Records iz francoskega Lyona. Ta mednarodna glasbena naveza ustvarja “new school digital” in dub glasbo od leta 2014 in nam tokrat predstavlja svoj prvenec.

   

   

  Producent Kilimanzion, ki je del ekipe Tiberias Towa Sound, je ustvaril globoke dub ritme, podložene s poskočnimi “digital skanks” vložki, ki jih več kot odlično dopolnjuje Tom Spirals s svojim petjem in MC-janjem, na tem težko pričakovanem Ep-ju, kjer najdete kar deset pesmi. 

   

   

  Tom in Kilimanzion sta se spoznala leta 2016 na festivalu Mandrea v sosednji Italiji. Obdržala sta stike in kljub temu da sta bila vsak na svojem koncu Evrope, sta ustvarila “dubplate” Reap What I Saw). Pesem najdemo tudi na izdaji, ki vam jo predstavljamo, in to na častnem prvem mestu. Leta 2017 je Killimanzion potoval na Škotsko, bolj natančno Glasgow, kjer je doma Tom in kjer sta nastopila skupaj na sedaj že legendarnem lokalnem reggae plesu “Walk n Skan”. Ravno med tem obiskom se je porodila za EP “Flex Like Water”. Naslednje dve leti sta ustvarjala in izpopolnjevala svoje kreacije z namenom, da “zakurita” sound systeme širom sveta. Kaj kmalu so kakovost prepoznali sistemi, kot so King Shiloh, Mungo’s Hi Fi in Sinai Sound, ki redno vrtijo glasbo pod katero se podpiše Tom Spirals. 

   
  Za vizualno podobo in dizajn izdaje je poskrbela francoska oblikovalska legenda Laska, prav tako pa je izdajo pospremil videospot za pesem “Flex Like Water”, ki so ga premierno predvajali na portalu Reggaeville. Videospot je bil posnet na zabavi “Teachings in Dub”, v njem pa najdemo Mungo’s Hi Fi iz Škotske in Legal Shot Sound iz Francije, s katerimi je Tom takrat nastopal na koncertu. 

   

   

  Na Ep-ju lahko slišite štiri originalne pesmi, vsako pa spremlja tudi težka dub verzija in dva remiksa pod katera se je podpisal Bukkha in sta na voljo samo kot bonus pesmi na platformi Bandcamp - PureNiceness Records' Bandcamp. Prava poslastica za vse ljubitelje temačnih stepper zvokov, katere ustvarja Bukkha in za katere nam obljubljajo, da nam bodo basi priklicali na obraz nasmešek, kakršnega vam ne prikliče nobena druga zvrst glasbe.

   

  Za več informacij o izdaji "všečkajte" uradni Facebook profil Tom Spirals - https://www.facebook.com/tomspiralsmusic/

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Stargate Backing Band predstavljajo svoj prvi projekt, B.U Riddim. Ime, ki kaže svoj namen, saj se prebere "be you" (bodi, kar si). V istem trenutku tudi simbolizira njihovo željo po dosežku in kaže, da se zavedajo pomena svoje prve produkcije.

   

   

  Na tem "riddim" albumu so zbrali kar 17 mednarodno uveljavljenih glasbenikov, vključno z Lucianom "The Messenjah", Jah Masonom, Exco Levijem ... prav tako najdete na albumu kar nekaj mladih nadarjenih ustvarjalcev, kot je Darrio, Kenny Smyth, Jah Torius, Jahlani Muziq in Makkan J iz Senegala. Ne gre pozabiti niti na ostale glasbenike na albumu: Denham "Chilli" Smith Fitta Warri, Deliman, Sun Sooley, Faïanatur, Marcus Davidson, Jerry Julian, King Lorenzo in Lan Netty.

   

   

  Izid albuma sovpada z novim videospotom za pesem "True to the Music", ki jo poje Luciano. "The Messenjah" je tudi zastavonosec B.U. Riddim projekta. Pesem je himna melodijam in vzdušju, ki ga prinaša reggae glasba, pravi utrip Jamajke. Pod video se je podpisal Romain "Sherkhan" Chiffre. V njem sodeluje tudi priznan plesalec/koreograf Orvill "Xpressionz" Hall, ki je kreativni direktor Xspressionz teatra in tudi sodnik TV serije "Dancin' Dynamites". V videu se Hall prelevi v vlogo starejšega moža v komediji, ki nam predstavi vsakodnevne konflikte protagonistov Georgea in Esmerelde. 

   

   

  B.U. Riddim album je na voljo na vseh digitalnih platformah in tudi kmalu stargatebackingband.com v CD digipack formatu.

   

  TRACKLIST

  1.  Luciano - True To The Music
  2. Jah mason - Human Trafficking
  3.  Exco Levi - Red Fire
  4. Denham Smith aka Chilli - It Rough
  5. Darrio - Time Will Tell
  6. Kenny Smith - What A Fire 
  7. Jah Torius - Let's Save The Children
  8. Jahlani Muziq - Imagine
  9. Fitta Warri - Mr & Mrs Murderer 
  10. Makkan J - Justice 
  11. Deliman - Message To The People 
  12. Sun Sooley - No Pain No Gain 
  13. Faïanatur - Be Yourself 
  14. Marcus Davidson - Rumours 
  15. Jerry Julian - Make You Feel Alright 
  16. King Lorenzo - Working 
  17. Lan Netty - Seek Jah Love

   

  Stargate Backing Band združuje Bena (bas) in Davida (bobni, produkcija) iz francoskega Marseillea, ki sta  velika ljubitelja jamajške reggae glasbe. Ustvarjata New Roots in Dancehall glasbo že več kot 20let. Njuni začetki segajo v leto 2008, ko sta sodelovala v različnih skupinah. Leta 2014 sta se odločila in ustanovila svojo skupino - Stargate Backing band. Skupino sta ustanovila z dvem razlogoma: za ustvarjanje lastnih podlag, s katerimi bi sodelovala z različnimi glasbeniki širom sveta in kot spremljevalna skupina za ostale skupine. Leta 2018 sta ustanovila lastno založbo z imenom Stargate Proudction, pomemben korak k cilju ustvarjanja lastne glasbe. 

   

  Tujina

  Ocena uporabnikov

  Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

  Pripravil. Jure Miklošič

   

  Uprising Festival je bila želja že leta. Ne le, da v Bratislavi oz. na Slovaškem niti še nisem bil, a slišal sem že toliko lepih stvari o festivalu, da mi moja “žurerska” žilica in radovednost nista dala miru. Ker je vsako leto večje število novonastalih festivalov in ker vseh obstoječih še nisem uspel obiskati, se je ta želja prelagala iz leta v leto. Kaj je bilo letos drugače? Družba! Nastopajoči!

   

     Kolikokrat sem si že obljubil, da določenih glasbenikov ne bom šel nikoli poslušat v živo?! Neštetokrat! Zakaj to počnem? Ne vem! Opekel sem se že večkrat in iskreno upam, da se ne bom več! Ko sem pred časom, ko so objavili imena nastopajočih na Uprising Festivalu 2019, zagledal Lauryn Hill, sem rekel, da letos je pa čas! Ko sem še izvedel, da nastopajo Roots in Session in Mr. Tadiman in imam opcijo za prevoz, sem vedel, da letošnje edicije ne bom zamudil! Če se čudite, zakaj zaradi Lauryn, naj povem, da sem bil leta navdušen nad njeno glasbo in glasbo skupine Fugees, in ko se pojavi možnost poslušati tako priznano in uveljavljeno glasbenico, ki je bila ena vidnejših predstavnic na glasbenih lestvicah, je jaz ne zamudim. Lahko mi operirajo srce, lahko si poškodujem pol telesa, a jaz sem tam! Skoraj!

  Če se vrnem še v Slovenijo, bolj natančno v Maribor, kjer smo po sili razmer spoznali prijeten par v upokojenskih letih, razložim zakaj skoraj! Petek, ceste in predvsem meje! To je bodrilo, k vsem zapletom in dolgotrajno, okoli devet ur dolgo popotovanje iz slovenske prestolnice proti slovaški. Skratka, predobra upokojenca sta nas gostila skoraj štiri ure, kajti Fu (Roots in Session sound) se je prebijal skozi neskončno kolono razbeljene pločevine iz Zagreba proti vijoličnemu mestu pod pohorskim gorovjem. Vsi nestrpni in z zavedanjem, da obstaja možnost, da bomo zamudili koncert “Lojzke”, kot je dobila ljubkovalno ime na poti, smo se prebijali po avtocesti, preko Dunaja, čez slovaško mejo. “Bi šli najprej po ključe do stanovanja”? Še to! Ko smo po vseh birokratskih zapletih, srečno pridobljenih akreditacijah (Hvala, Borjan in Rasga), smo se znašeli na glavnem odru, pred mano pa  ̶  Lojzka! Vedel sem, da se me bo koncert dotaknil, a da mi bo tako padla čeljust, si nisem mislil. Slišim prav? Ima prehlad? Je na drogah? Ne me Jeb%*. Namesto, da bi poslušal čudoviti glas pevke pesmi kot so Zion, You are too good to be true, … sem poslušal … ne vem niti s čim bi primerjal! Si drznem in primerjam glasbenico, ki je osvojila več grammyjev, pevko, ki velja za prvo hip hop glasbenico, ki je dobila Grammyja za album leta, kraljico hip hopa z Damjanom Murkom? Si! Oba živita pod vtisom, da znata peti. Z vsem spoštovanjem do osebe, ki se ji lahko marsikateri raper še danes zahvali, se ne bom spuščal v detajle, kajti videl in slišal sem toliko nadarjenih glasbenikov ta vikend, da lahko z njo zaključim s tem, da so bile tiste tri pesmi, ki sem jih slišal, vrh glave in na robu glavobola! Še k sreči, da sta nas čakali dve celi noči dobre glasbe, plesa (no nekatere, mene zaradi zdravja samo postopanje) in predvsem dobrih vibracij! Ali pač?

   

   

  V sicer samo dveh dneh se je zvrstilo čez 50 nastopajočih, med katerimi so na prvi pogled izstopali, poleg že prej omenjene Ms. Hill, Eek a Mouse, Dub Inc, Horace Andy, Nneka, Elephant Man, Parly B … tudi Slovenci smo imeli svoje predstavnike, in sicer so našo trobojnico zastopali prej omenjeni Tadiman in Roots in Session Sound. Med nastopi, ki sem jih uspel ujeti, je nedvomno iztopal Horace Andy, ki je dokazal, da kljub letom še vedno obvlada, velja pa pohvaliti tudi njegovo skupino, ki ga spremlja. Nazadnje, ko sem ga slišal v živo, ni bil na primerljivem nivoju, kot ta večer in si je zares zaslužil bučni aplavz, ki ga je dobil. K sreči sta glavni oder po Lauryn prevzela Chase & Status (prišel je samo eden) in MC Rage in popravila slab okus z brutalno jungle selekcijo, ki je le nakazovala, kaj nas čaka ta vikend – divje zabave! Z MC Rageom sva skupaj s Pierom tudi spregovorila par besed, kajti tisti malo starejši se ga morda še spomnite, ko je pred dvema desetletjema gostoval v Ljubljani. Sledil je hiter skok na Dub Areno, kjer je Alpha Steppa razvajal ljubitelje nizkih basov, preden smo se prepustili selekciji kolektiva Sound Quake, katerega del je prav tako stari znanec slovenskih odrov in prijatelj Exile Di Brave. Zabava, kjer so prevladovali dancehall ritmi, kjer ni manjkalo prelepih deklet, ki so se zvijala ob divjih ritmih, je bila ena izmed tistih, ki bodo ostale v spominu še lep čas. Ko je nastopil trenutek za spanje, se je zunaj že danilo z njim pa tudi zavedanje po tem, da bo dan 2 naporen, da me čaka še veliko glasbenikov in nove zabave, zato sem se premaknil v svojo posteljo in … vstal čez dve uri, saj je škoda čas zapravljati s spancem, raje si ogledam Bratislavo, poklepetam z domačimi brezdomci in se mentalno pripravim na zabavo do jutra, ki pa to ni bila! Osebno sem si to lahko privoščil, ker nisem imel obveznosti, kar pa ni držalo za mojo družbo, kajti Tadiman in Roots in Session so imeli pozno popoldan nastop, kjer so po domače: “razturali”. Imeli so malo smole s terminom, kajti prekrivali so se z Eek a Mouseom ter na ta račun na žalost nastopili pred ne ravno polnim plesiščem, česar pa fantje niso izkoristili za izgovor in nam vseeno pripravili energičen nastop, kjer je Tadi poskakoval in plesal po odru in pustil tam vso svojo energijo. Pri tem se mu je pridružila tudi Sunraa za pesem, ki jo je Tadiman pripravil tik pred festivalom. Roots in Session sta po nastopu Tadimana “zaružila” v poskončne ritme, ki so bili zelo lepo sprejeti. Vmes v tem trenutku na glavnem odru doni “Bong Gong Gidi Bong Gong Gidi mem dem dem dem” … “Tallest mouse inna di house” (Največja miš v hiši) je na odru!. Legendarni glasbenik, katerega nastopa sem se bal, kajti slišal sem slabe reči o zadnjih nastopih, ki pa mi jih je demantiral s svojim tokratnim. Prijeten, pozitivno naravnan nastop, ki je kar klical po manjšem vdihu energije v obliki poležavanja na travi in poslušanja “Bena Bena mohoi bena mendem gena iohoi”. Omembo si zasluži tudi Parly B, ki smo vam na naših straneh že predstavljali. Tokrat sem ga imel priložnost prvič slišati v živo in moram reči, da komaj čakam, da slišim, kaj bo sledilo debitantskemu albumu “Lyrical Spree”, ki ga je izdal letos. Če ravno sem ga komaj spoznal, imam občutek, kot da se poznava dlje, zaradi vse komunikacije preko interneta. Paul, kot mu je ime, se je kasneje pridružil v dancehall areni tudi pri nastopu 420 Sounda in tudi tam pokazal svoj razkošni talent.

   

   

   V tem trenutku smo že vsi pogledovali v nebo, kajti vreme se je spremenilo in ujele so nas nevihte, ki so že pred tem botrovale, k prekinitvi festivala. Zaradi obilice dežja so pokrili opremo na glavnem odru in v upanju, da bo “Energy God” nastopil v veliko manjši, a pokriti dancehall areni, smo se v tistem trenutku nagnetli v redkem suhem prostoru, ko je Jugglerzov MC vprašal, če smo pripravljeni na koncert Elephant Mana. S tem je prižgal plamen upanja, da morda pa bomo le slišali težko pričakovani koncert! Pri tem pa je tudi ostalo, kajti na oder je nato prišel organizator in razložil, da je festivala konec zaradi varnostnih razlogov. Jezna množica ni skrivala svojega negodovanja, proti organizatorju je poletela tudi pijača, a je vseeno obstalo pri zaprtju. Razočaranju navkljub, se moram strinjati z drzno, a pravilno odločitivjo organizatorja in samo upam lahko, da nikoli ne bi bil v podobni koži in bil prisiljen sprejeti tako odločitev!

  Če strnem vtise festivala, kjer pivo stane 1,60€, ki se ga udeleži toliko lepih deklet, da se je težko odločiti katero ogovoriti, kjer je ponudba hrane res pestra, spominkov za kupiti mnogo in kjer je energija res fantastična, lahko rečem le, se vidimo naslednje leto, če tam ne bo Lojzke! Še dobro za sladoledne waffelje, ki so popravili okus, ki nam ga je pustila prvo noč. Bratislava, Slovaška, Borjan, Rasga, Roots in Session, Tadiman ... Hvala, bilo je doživetje.

   

  Na kateri festival gremo pa ta vikend?

   

   

   

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kaj pričakovati od festivala, ki se oglašuje kot najslabša stvar od nekdaj, največje sranje (“Najgora spika ikad: worst sh*t ever)? No, verjetno ne prav veliko.

   

  Pandemonium Festival, ki se je zgodil na plaži Zlatorog v Umagu, malo čez slovensko-hrvaško mejo, ima pač drugačno taktiko promocije. Taktiko, ki temelji na satiri in je meni osebno zelo všečna, a preselimo se nekaj dni nazaj, na začetek festivala. Prvi dan, četrtek, je bil namenjen ogrevanju že tako vročega ozračja. Kaj pričakovati? Ne vem! Bil je to moj prvi obisk, ki se verjetno ne bi niti zgodil, če ne bi bilo Boris Sound Systema. Od peščice imen na seznamu, ki sem jih poznal, sem se nekako še najbolj veselil ponovnega snidenja s prijatelji iz Zion Radio oddaje, ki poteka vsak ponedeljek na zagrebškem Radiu Student. Tako kot The W!ld Citizen, so tudi oni imeli več nastopov tekom festivala. Velja omeniti še zelo nadarjenega Kanomotisa, ki je prav tako produkt slovenske scene, le da bolj dubstep usmerjene, ki je zadnji sobotni večer pustil zelo dober vtis! Seveda poleg vseh naštetih, še čedalje bolj uveljavljen in dejaven dvojec Dr. Obi in Anja G, čigar nastop sem na žalost povečini zamudil, “ludi pankeri” moment, ki se je zgodil na plesišču “opera house” t.i. “Live” odru me je prikrajšal, za kar je brez dvoma bil eden vrhuncev festivala. “Ludi pankeri”? Vse razložim!
  Ne bi se preveč spuščal v časovne detajle in posamezne nastope, če ravno sem si zelo podrobno poslušal in ogledal večino izmed njih. Naj poudarim, da Pandemonium ni reggae festival, tam med borovci plaže Zlatorog, najdejo svoj prostor pod soncem vsi žanri. Če boste zašli tja naslednje leto, naj vas ne preseneti, ko bo za reggae selekcijo sledil pank, ali ko se bo za najbrutalnejšim technom, skoraj v “prime time” terminu znašel tam chill deep house, medtem,  ko na drugem (opera house) odru poteka rock koncert. To je Pandemonium Festival! 

   

   

  Morda se zdi, da hočem na neki način predstaviti festival v slabi luči?! Morda, a brez zamere, takšna je tudi njihova prej omenjena promocija! Ko ti obljubljajo nevidno zabavo na ladji, katere nisem zasledil, ponujajo vstopnice po nabavni ceni, če ravno je festival zastonj kot tudi sam kamp, ponujajo vip območje, ki ga ni, obljubljajo 3D osvetlitev, nakar ugotoviš, da je to le luna na nebu, bi se nekako strinjal z mamo Omar Naberja, Alenko Naber:

   

  Morda mislite, da je vse šala, a vendarle ni. Kot sem že omenil, njihova ideje promocije festivala, je ta, da se delajo norca iz sebe! A naj vas to ne zavede! Festival si zasluži omembo in obisk, kot tudi organizatorji pohvale. Organizirati zastonj festival, kjer pivo stane 15 HRK (manj kot 2 EUR), kjer ni kontrole ali vnašaš svojo hrano in pijačo, kjer burger stane 20 HRK… Ni preprosto, kaj šele profitabilno, a vseeno vztrajajo že nekaj let in upam, da bodo vztrajali še naprej! Kajti ta “Najgora Spika Ikad” na koncu ni tako slaba! 

   

   

  "Ludi Pankeri"

   

  Nič nimam proti “pankerjem” - ljudem, ki poslušajo pank glasbo in sledijo trendom in stilom tega gibanja! Vendar to, kar sem doživel … to je pa ena boljših zabav, ki se je prevesila v …, a si drznem še enkrat ponoviti? “Najgora spika ever”! Koncert skupine Krive Istine je bila čudovita izkušnja, zelo všečen pank koncert z uporniškimi besedili, ki se je začel z besedami: Dobrodošli na Hrvaškem! Najlepši državi, ki jo vodijo najboljši ljudje … Mamico jim je*#m! Stavek, ki je dosegel svoje in pritegnil pozornost zbranega občinstva, ki ni bila tako majhna! Kaj kmalu se je začela splošna wrestling borba pod odrom, kjer komolci pod rebra in celo v glavo očitno spadajo h kulturi, kjer pivo leti po zraku, kot da je zastonj, a vsemu navkljub, zelo dober koncert, tako s strani nastopajočih, kot zbranih pod odrom. Če odmislim dva obiskovalca, ki sta si očitno zelo blizu, kajti pojesti “mastni” pljunek drugega, ki mu mimogrede lepo prikladno visel iz neurejene brade, je kar velik pokazatelj medsebojne ljubezni. Morda pa le pretirano konzumiranje alkohola, ali česa drugega? Če lahko o skupini Kriva Istina povem le dobre stvari, je položaj, ko je govor o naslednji skupini čisto drugačen. Skupina Biciklič, katere pevec je bil v takem stanju, da bi mu veljalo prepovedati se ukvarjati z glasbo, je v nekem trenutku se odločil povabiti na oder ljudi iz plesišča, kar se je sprevrglo v nepričakovan zaplet, ko si 40 ljudi na odru podaja mikrofone in stojala, ko pijača leti po opremi, ko deske, ki so mišljene za pod, komaj zdržijo težo in se luže alkohola iz odra spremenijo v potoke, ki zalivajo opremo pod odrom. S tonskim tehnikom, ki je bil ta večer odgovoren za opremo, sva se spopadla z zbranimi in prekinila koncert predčasno, pobrala opremo in pregnala skupino v neznano, kjer upam, da so si uspeli ohladiti glave. Lahko bi izpostavil še kaj, kar se obnašanja skupine tiče, a ta zapis ni nastal zaradi njih, čeravno so skazili podobo festivala! 

   


  Foto: Boris Petovar - Ambasada Ravioli 

   

  Ne dvomim, da bo organizator vse skupaj obrnil na pozitivno stran in verjetno celo to izkoristil za promocijo naslednje leto, kar je po svoje pravilno in nekako v slogu dosedanjih festivalov. Zapletom navkljub, je Pandemonium Festival upravičil svoje ime in promocijo in pustil pozitiven vtis. Na koncu je to vse, kar je pomembno! 

   
  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Kulturno društvo mladih Fobija, iz hrvaškega Umaga, že četrto leto zapored organizira glasbeno-umetniški festival Pandemonium. Letos bodo zavzeli Zlatorog plažo 8., 9., in 10. Avgusta. 

   

   

  Poleg že uveljavljenih domačin in tujih glasbenikov, festival gosti in podpira tudi mlade in neuveljavljene hrvaške izvajalce, ki še iščejo svoj prostor na sceni. Poleg kvalitetnega glasbenega programa, Pandemonium festival predstavlja tudi druge aspekte urbane kulture, vizualne umetnosti in t.i. “Street arta” (ulične umetnosti).

   

   

  V dnevne aktivnosti so vsako leto uvrščene edukativne dejavnosti, kot so brezplačne dejavnosti in predavanja na temo glasbe, urbane kulture, umetnosti, zdravilstva, … Obiskovalcem je na ta način ponujena razširjena paleta akrivnosti,, s katerimi se lahko zabavajo v sklopu festivala. Vsemu skupaj doda tudi atraktivna lokacija neposredno ob morju, kot tudi seveda BREZPLAČEN vstop in kampiranje, kar naredi ta festival edinstven. Tukaj bi še opozorili na zelo izvirno Facebook promocijo, katera se nam osebno zelo dopade! 

   

   

  Torej, se vidimo na Pandemonium Festivalu 2019? Vse info najdete na Facebooku TUKAJ.

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.