Januar 24, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Za Reggae.Si pripravila : Jernej in Primož

  Novo leto in nova edicija festivala, kaj je prinesla? 4 dni koncertov, delavnic, zabave in sprostitve. Nam je uspelo festival obiskati za 2 dni in sicer petek in sobota. Vsekakor zelo kratko, ampak sladko. Petek popoldne, natovorimo avto in štartamo proti Lignanu. Pot mine brez večjih težav, ampak je trajalo malo dlje kot po navadi, saj nam uspe zgrešiti izvoz. Zunaj pasja vročina, vremenska napoved za zvečer in soboto pa nič kaj zelo lepa. Samo upali smo, da se bodo vremenarji tudi tokrat motili in bo ostalo pri vročinskem valu brez dežja.

  Kot sem prej omenil, je bil prihod malo kasnejši od predvidenega, zato se po hitrem postopku spravimo postavljat našo malo bazico v kampu. Ko je vse postavljeno, si privoščimo zasluženo pivo, nato pa že kmalu presenečenje. Močan naliv, veter, grmenje, bliskanje, takojšen test za našo bazo, ki jo je prestala skoraj z odliko. Nevihta je trajala približno eno uro, zato so se tudi koncerti na glavnem odru začeli s kar velikim zamikom. 

   

   

  Prvi na sporedu je bil Samory I, roots reggae izvajalec iz Jamajke, ki je v veliki meri predstavljal svoj album Black gold s pesmimi kot so Rasta Nuh Gangsta, There Is A Spirit itd. Zame osebno najlepši koncert, kar smo jih ujeli na letošnjem Roots And Culture festivalu. Edina težava je bila to, da je koncert trajal verjetno le kakšnih 45 minut (zamikanje zaradi dežja), bistveno prekratko. Lepo ogrevanje pred zvezdo večera Eek A Mousea. Še en koncert, ki se nam bo vtisnil v spomin, videt in slišati legendarnega Black Cowboya. S svojim Singjay stilom je dodobra navdušil obiskovalce in je s pesmimi Ganja Smuggling, Wa Do Dem lepo zaključil petkovo dogajanje na glavnem odru. Tudi njegov koncert je trajal manj kot uro. Dogajanje se je preselilo na dancehall areo, kjer so  za glasbo skrbeli Jungle Army, Zion Cuts in Burning Fayah. 

  Drugi dan je predvsem bil v znamenju počivanja in relaksiranja v kampu, kjer smo nabirali moči za koncert Don Carlosa. Poleg počivanja pa je bila glavna dejavnost spremljanje radarske slike. Zelo slaba vremenska napoved, nevihte so si sledile ena za drugo, nas pa so v veliki meri zgrešile, ampak prav tako ni šlo brez dežja. Tudi koncert Don Carlosa se je začel s pol urnim zamikom in smo tako lahko »groovali« in »skankali« ob poslušanju enournega preprostega, roots rub a dub koncerta Don-a, kjer smo slišali skladbe kot so I love Jah, Mr. Sun, Just a passing glance…

   

   

  Dva dni (pre)kratkih koncertov, ob nekaj nevihtah in plohah je hitro minilo. Že je bila nedelja, čakalo nas je še pospravljanje naše kamp baze v dežju in pot domov. Rahlo razočarani, ker so bili koncerti skrajšani, ampak je treba čestitat ekipi Roots and Culture festivala še za eno lepo izkušnjo in organizacijo. Včasih pač višje sile oziroma mati narava ne dovoljujejo, da bi vse potekalo kot je zaželeno. 

   

  Celotno fotogalerijo festivala najdete TUKAJ

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  V Berlinu so združili selektorji, producentje in MC in ustanovili ekipo Team Rub-A-Dub Berlin. Združili so se z razlogom, da vas popeljejo nazaj v preteklost, v sladke dni klasičnih Rub-A-Dub plesov, ko je prevladovla globoka reggae glasba in počasna dancehall selekcija.

   

   

  Ekipa nam obljublja, da ne bomo slišali moderne (slacknes) dancehall glasbe in moderne Stepper glasbe! Kar lahko pričakujemo od ekipe, je striktno vinilna glasba, ki datira v 70ta in 80ta leta prejšnjega stoletja. Mc, ki je del ekipe, vas bo dvignil iz stolov s svojimi originalnimi besedili na skrbno izbranih B - straneh vinilnih plošč t. i. verzijah, kot tudi na lastno produkcijo, ki jo pripravljajo. Ste pripravljeni zaplavati v preteklost in uživati v skrbno izbrani selekciji, ki so nam jo pripravili v prvem "mikstejpu", ki so ga poimenovali enostavno #teamrubadubberlin MIX vol. 1" 

   

   

   

  Člani ekipe Team Rub-A-Dub Berlin:

  Balkan's Hi-Fi
  Hotta Riddims (Hotta Henne, Tonto Addi & Yugo T)
  Riddim Bwoy
  Roots Daughters

   

   

   

   

   

  Vse koristne povezave:

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   Za Reggae.Si: Tamara Nanaja

   

  Idilična lokacija ob morju, sound system, globoki basi, dnevno dogajanje za otroke in družine, poudarek na ekologiji. Vse to in še več že od srede, 24.julija dalje.

   

   

  Slovencem dobro poznana Barbariga v hrvaški Istri, je lani postala prizorišče enodnevnemu dogodku, ki je združil ekologijo, glasbo in umetnost. Odziv je bil odličen, vse generacije so se krasno zabavale in prav to je organizatorje motiviralo k temu, da letos dogodek nadgradijo v petdnevni festival Escape the city.

  Escape the city se bo zgodil v Barbarigi, med 24. in 28. julijem, organizira pa ga društvo SUB movements. V organizaciji sodelujejo tudi društvo Eko muzej, društvo Čarobnjakov šešir, društvo Zelena istra, kolektiv Together we grow ter Cirkobalkan.

   


  (Vir: Uradni Facebook profil festivala) 

   

  Pod okriljem društva Sub movements sicer deluje tudi puljski kolektiv Munchies sound system, ki se bo kot gostiteljski sound predstavil na festivalu.

   

  Po lanski prvi, testni ediciji, organizatorji za letos napovedujejo ogromno izboljšav, predvsem pa pestro glasbeno-kulturno in ekološko osveščeno dogajanje skozi vse dni festivala. Festival podnevi nudi izjemno bogat program, ki bo navdušil otroke in  družine, ponoči pa se obetajo reggae in dub sound system potresi.

   

  V glavnem, glasbenem delu festivala bo nastopilo več kot 30 izvajalcev iz Hrvaške, Velike Britanije, Francije, Poljske, Bolgarije, Italije, Nemčije, Bosne in Slovenije. Na festival prihajajo tudi velika, mednarodno uveljavljena imena kot so Kibir La Amlak Live (Uk), Sip A Cup Ft. Errol Bellot (Uk), High Elements Live (Fr), R.Esistence In Dub Live (It), Rdh Hifi (Fr) in Digitron Sound System (Hr).

   

  Slovenske reggae/dub barve bodo zastopali Freedom Fighters in Jahklin selecta iz slovenske Istre ter W!ld Citizen in Haris Pilton iz slovenske reggae prestolnice, med gosti pa so tudi slovenskemu občinstvu dobro poznani Rockers dub Master iz Trsta.

   

  Po vtisih iz lanskoletne prve edicije sodeč, se tudi letos obeta nepozabna dub morska izkušnja, zato si hitro rezervirajte svojo vstopnico. Tukaj.

   

  Nekaj uporabnih informacij:

   

  -       ob prizorišču dogodka ni urejenega kampa, ampak le imroviziran, za namen festivala.

  -       WC-ji bodo, tuši pa le na plaži

  -       festival se dogaja znotraj borovega gozdička, tako da vam sence čez dan gotovo ne bo zmanjkalo

  -       Barbariga je polna slovenskih obiskovalcev, tako da, dobrodošli doma 

   

   

  Fotografije od lani: https://www.facebook.com/pg/escapethecityfestival/photos/?tab=album&album_id=283760545729569&ref=page_internal

   

  NASTOPAJOČI PO DNEVIH:

   

   

   

   

   

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravil P.C.

  Letos se bo na že znani lokaciji Camping Girasole - Lignano Sabbiadoro odvila druga edicija Roots & Culture Reggae Festivala. Festival bo potekal od četrtka 25. pa do nedelje 28. julija. Na festivalu bo poleg glavnega odra in Dancehall ere še Free Yard, kjer se bodo odvijale različne delavnice,  na Reggae Swimming se bodo izmenjavali različni Dji, selektroji, kolektivi in izvajalci, ki bodo skrbeli, da bo glasba ob bazenu prisotna čez cel dan.

   

  Prav tako bo obiskovalcem na voljo različna ponudba hrane in pijače, za tiste željne obiska plaže in morja pa bo na voljo tudi brezplačen Beach Reggae avtobus, ki bo vozil vsak dan od prizorišča do plaže/morja in nazaj.

  Nosilci letošnjega glasbenega programa sta zagotovo jamajški legendi reggae glasbe Eek A Mouse in Don Carlos, z Jamajke jima bo prišel družbo delat še ena vzhajajoča zvezda reggae scene in sicer Samory I. Jamajčani bodo kar v manjšini, saj na programu močno prevladujejo Italijanski glasbeniki kot so Lion D, Raphael, Anima Caribe, The Bluebeaters itd. Seveda pa je treba poudarit, da bodo letos na tem festivalu zastopane tudi slovenske barve, ki jih bo branil en in edini Tadiman, frontman skupine Siti Hlapci. Tadiman je v Italiji že kar zelo znan, saj je v preteklosti veliko nastopal po Italiji, prav tako pa je sodeloval z italijansko reggae skupino Makako Jump.

   

   

   

  Program po dnevih:

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pevec in tekstopisec VAR (bivši pevec skupine Pentateuch) je izdal svoj debitantsko pesem “Jah Love”, na vse digitalne platforme, pod založbo Supow in njegovo lastno Hilsman Records. Akustično pesem je pospremil Shaquir McQueen na kitari, med tem, ko Var poje čudovite pesmi hvalnice svoji neizmerni predanosti Bogu.

   

   

  Ne glede na predanost in veroizpoved, vsak verjame in stremi k nečemu, pravi med tem ko poje:
  “His love gives me joy, makes me high like a ganja,” (Njegova ljubezen mi povzroča radost in me ponese v višave, kot konoplja) na začetku pesmi “Jah Love”. “Your love is perpetual, your love is so special, your love is forever, Jah,” (Jah, tvoja ljubezen je večna, tvoja ljubezen je tako posebna, tvoja ljubezen je večna), nadaljuje Var in nam daje občutek avtentičnosti. Mladi pevec najde svoj navdih v Psalmu 23, besedilo katerega je delno parafraziral v svojih verzih.

   

   

  Var pravi, da je vesel, da je lahko končno izdal pesem “Jah Love”, še posebno ker je to lahko naredil pod lastno založbo! “Ljudje me poznajo po mojem udejstvovanju v skupinah Pentateuch Movement in Inna De Yard, ampak to sem zdaj pravi jaz. To je moj solo projekt, solo produkcija in lastna založba”, razlaga in doda, da mu pri Hillsman Records pomaga bratranec Shaquir, prav ta, ki igra kitaro v pesmi “Jah Love”. 

  Pesem je bila posneta v Small World Studiju kjer jo je “zmiksala” in soproducirala založba Supow. To vodi pevec in producent Partice Bart-Willimans, katerega korenine so razpete med državam Sirra Leone in Nemčijo.

  Kadar ne sledi svojim sanjam o solo karieri, je Var pogosto gost številnih festivalov širom Evrope in Amerike. Kot tekstopisec pa se lahko pohvali, da je sodeloval z glasbeniki, kot so Raging Fyah, Kabaka Pyramid, Richie Spice in Duane Stephenson.
  Verjemite nam, ko rečemo, da ima mladi glasbenik še veliko materiala na zalogi, katerega komaj čakamo, da nam ga predstavi.

   

  Instagram
  http://www.instagram.com/Var_Hillsman

  Facebook:
  http://www.facebook.com/VarHillsman

   

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.