Junij 02, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Glasgowčan Tom Spirals je spisal in posnel novo pesem skupaj s 4'20 Sound -om. Tokrat nam servirajo roots obarvano pesem, ki so jo poimenovali "If We Got Here Easy" 

   

   

  Zgodba o nastanku pesmi se je začela kot preprosta akustična ljubezenska pesem, ki jo je Tom spisal med nedavno turnejo po Avstraliji. Kaj hitro je prerastla beležnico, ko je 4'20 Sound skupina ustvarila podlago. Projektu so se pridružili tudi T.K na dvojnem basu, Chelsea Sky-Easter in Empress Katia na back vokalih. 

  Vse skupaj so posneli januarja letos (2020) v zaledju vznožja v pokrajini Northeren Rivers, Avstralija. Od takrat pa do izida je "bossman" 4'20 Sounda pilil in pripravil globoko, a nežno sproščujočo roots pesem. Vse skupaj se vrhunsko dopade z leno pretočnostjo rim ("flow" po domače) Toma, ki le še doda k toplini te pesmi. V njej nam Tom govori o potrpljenju in težavah, ki jih prinesejo turneje in nastopanje širom sveta v razmerja z bližnjimi. 

   

   

  (Tom Spirals Facebook)

   

  4'20 Sound in Tom Spirals so se prvič spoznali leta 2017 na mednarodno priznanemu Walk n Skank večeru, ki se odvija v Glasgowu. Naj še dodam, da so to večeri, ki jih soustvarja prav Tom. Od takrat naprej so ostali v stikih, kar je obrodilo sadove in tako so do danes skupaj nastopili že širom Evrope, Nove Zelandije in Avstralije. Z velikim navdušenjem vam predstavljam njihovo prvo skupno pesem "If We Got Easy".

   

   

   

   

   "Served with the recommend consumption guidelines of keep chilled and enjoy alongside a generous dose of sunshine."

   

   

   

   

   

   

  https://www.the420sound.net/

  https://www.tomspirals.com/
  Preverite tudi zadnji članek o Tom Spiralsu:
  http://reggae.si/index.php?option=com_content&view=article&id=598:tiberias-towa-meets-tom-spirals-flex-like-water-ep&catid=81&Itemid=686

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila V.V. 

   

   

   

  Young, Gifted and Black. Tri besede, ki so pred 50 leti opolnomočile številne mlade jamajške in afriške priseljence v Veliki Britaniji in drugje. Njena avtorja, Marcia Griffiths in Bob Andy, sta s to skladbo aprila 1970 skočila med prvih 5 na angleški Official UK Chart lestvici, in s tem zakoličila pesem kot eno prvih reggae uspešnic. V Ameriki je bila pesem posneta z nikomer drugim, kot samo Nino Simone, ter izdana leta 1969. Postala je velik 'hit' in hkrati himna Ameriškega gibanja za civilne pravice.

  Z izidom te pesmi pa je povezano tudi zelo pomembno kulturno gibanje v 60tih in 70tih letih. To gibanje je sprva pojavilo v delavsko naseljenem obrobnem delu Londona. Govorim o skinheadih. Ti skinheadi niso močno potencirana steroidna verzija, kot jih vidimo danes. Gre za otroke delavskih skupnosti, ki se je v tistem času razkrajala. Otroci delavcev so poskušali poustvariti duh delavskega razreda, ki pa takrat ni več obstajal. Njihove ključne lastnosti so bile poudarjanje solidarnosti, možatosti in odnosa do obstrancev. Ker so bili tudi sami izrinjeni iz »mainstreamovske« skupnosti, so poizkušali oblikovati svojo. To so storili z izjemno teritorialnostjo, ustvarile so se bande, katerih konjiček je bil »queer-bashing« in »paki-bashing« – to so bili posamezniki, ki naj bi po njihovo ponazarjali lastnosti množice, ki ne ustrezajo podobi moškosti; tako so bili recimo hipiji s svojimi dolgimi lasmi prvi na tapeti.
  Kje pride tu na vrsto ska? V tistem času je bilo v Londonu ogromno mladih jamajških priseljencev, ki so prav tako padli ven iz »mainstream« občinstva, in so na vogalih ulic ustvarjali svojo glasbo. Ko je eden izmed pionirjev reggae glasbe, Max Romeo izdal pesem z naslovom Wet Dreams, je bila ta v Angliji, zaradi »preveč nazornega besedila«, prepovedana. To pa se je dopadlo skinheadom, ki so, rahlo, ali kar precej paradoksično, vzeli ska za svojo glasbo »outsiderjev« in pesem 'Wet dreams' za svojo himno, hodili so v ska klube in se družili med seboj. Vse skupaj je to trajalo dobrih 5 let. Pesem »Young, Gifted and Black«, se je na radiu začela vrteti prav v tem času, in je bila kot takšna izjemno pomembna za identifikacijo mladih, temnopoltih ljudi, ki so se iskali v novem svetu, po drugi strani pa je prišlo do izgube te zanimive povezanosti, kar je zelo poostrila tudi nova politična stranka. Izgubljene mladce je novačila izjemno desničarska (nacistična) politična stranka British movement, ki je izkoristila nacionalno naravnanost mladih za svoje gonje proti priseljencem in tako dalje. V odgovor na pesem, o kateri govori ta članek, je nastal tudi slogan »Young, Gifted and White«. Od tu naprej pa nova gibanja obritoglavcev zaidejo v dosti bolj nacistične kroge (obstajajo seveda tudi gibanja »rdečih« skinov, ki se borijo proti tem). Če želi kdo o tem izvedeti še kaj več, naj si prebere 7. poglavje knjige Spirit of '69 (povezava pod tekstom), mene pa je o tem na faksu (Filozofska fakulteta) podučil doc. dr. etnologije in antropologije Blaž Bajič.  

   

   

  No, 50 let je mimo, in Trojan Records so se odločili za lansiranje kampanje, ki se pokloni izrazitemu kulturnemu momentu izpred pol stoletja, in hkrati osvetljuje množico mladih, temnopoltih posameznikov, ki ustvarjajo glasbeno sfero v letu 2020. Kampanja ima še večji pečat tudi zaradi nedavne smrti Bob Andyja, založba v njegov spomin odpira pot novim glasbenikom, kar je prav on storil toliko let nazaj. Da citiram producenta Trojan Records -Laurence Cayne-Honeysett :

  »Bob ni samo igral integralne vloge v razvoju jamajške glasbe, hkrati je prispeval tudi k zgodbi Trojan Records, kjer je pisal, nastopal in produciral instrumentalne pesmi, ki so bile ključne pri vzpostavljanju založbe, kot ene izmed najpomembnejših v reggae sferi.«

  V tem duhu se sedaj odvija družbena kampanja pod »haštagom« #younggiftedandblack2020, ki sprejema videe posameznikov, ki prikazujejo zgodbe odličnosti temnopoltih. Med zbirko videov, ki bodo poslani, bodo izbrani zmagovalci predstavljeni v izjemno stiliziranem videu, ki bo ponovno interpretiral sporočilo pesmi za današnjo publiko. Celotna vsebina posnetkov bo dosegljiva na spletni strani, ob pregledu pa bomo lahko videli izjemno raznolike in nepozabne zgodbe mladih temnopoltih ljudi, ki oblikujejo našo prihodnost in bodo skozi to tudi opolnomočeni.
  Prav v tako negotovih časih, kot so zdajšnji, kampanja gradi na vzpostavljanju upanja v človeštvo in človečnost ljudi, ter dokazuje univerzalen jezik glasbe, ki povezuje narode in nas navdihuje v težkih časih. Navdahnimo se še mi:

   

   

  Knjiga: George Marshall, 1994. Spirit of '69: Askinhead bible. – še posebej stran 22, in poglavje 7.

  https://drive.google.com/open?id=1fMR6lIT_KU2xUjUPQjPeUxcQZM3LcHv1

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Ramka je glasbenik iz Zagreba, ki si svojo pot uspeha išče v Kanadi. Javil se nam je in z nami delil svojo najnovejšo pesem, ki jo je posnel skupaj z Bertom, ki prav tako prihaja iz Hrvaške in se udejstvuje v hip-hop vodah. Pesem nosi nenavaden naslov - TYUNJ, ki pa je v bistu abreviatura za “Told Ya U Need Jah”. Najdete jo lahko na vseh večjih streaming platformah kot so Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal, Instagram Music in več. Za lažjo izbiro obiščite povezavo -----> https://linktr.ee/name_is_ramka

   

   

   

   

  Za TYUNJ sta Ramka in Bert posnela tudi videospot.

   

   

  Executive producer: RAMKA
  Mastering: Princeton Brown
  Lyrics: RAMKA & BERT
  Audio recording: MPA (Music Production Academy)
  Video: Sven Custovic Video edit: Merula

   

   

   

   

   

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Italijanska skupina Earth Beat Movement je nazaj in predstavlja novo pesem, za katero so posneli tudi videospot: One Shot Deal. Gre za fuzijo poskočnega reggae ritma s priokusom moderne trap glasbe. 

  Pesem se osredotoča na grozote trgovine z ljudmi in je predstavljena iz dveh različnih vidikov. Iz ene strani spremljamo tihotapca, ki ponuja možnost pobega pred mizernimi življenjskimi pogoji in na drugi je migrant, ki se mora odločiti med življenjem ter smrtjo. V pesmi je zaznati izrazito kritiko občutkov brezbrižnosti in sovraštva do ljudi, ki to temo običajno pozdravijo. Videospot, v katerem nastopa pevka Irene MisTilla Bisorithe in razlaga te dve različni stališči je osredotočen na vrsto statistov, ki se umetniško spopadajo s to grozno usodo. Zdi se, da se zaradi brezbrižnosti utapljajo ne samo fizično, ampak tudi duhovno in etično.

   

   

  V skupini razlagajo: "Sporočilo "One Shot Deal" pesmi je, da poslušalce ozavešča o vprašanju priseljevanja in ceni, ki se plačuje za tovrstno potovanje. Edino vprašanje v pesmi je "kdo je naslednji?", ki simbolizira bližajočo se nesrečo. Nikoli ne smemo pozabiti, da je to, kar se zdi daleč, v resnici veliko bližje tistemu, kar si lahko predstavljate in bi lahko vplivalo na vsakega od nas."

   

  One Shot Deal, sta producirala Ciro Princevibe Pisanelli in Andrea Rigo, ter je na voljo na vseh digitalnih platformah. Video je ustvaril Walter Lo Biondo in ga najdete na YouTube kanalu skupine.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila: V.V.

   

  Miguel Wealthy, nekdaj poznan pod imenom 'Excellence', je eden izmed jamajških glasbenikov, ki ga je vztrajnost in neverjetna liričnost potisnila prav na vrh vzhajajočih zvezd reggae glasbe. Z glasbo se je začel ukvarjati že pri sedemnajstih, ko ga je producent Rohan Dwey pripeljal v slavni studio Boba Marleyja 'Tuff Gong'. Tam je posnel svojo prvo pesem: 'Get Money Nuff'.


  Znan je predvsem po svojem 'barbarskem' stilu nizanja premetenih rim, in pisanju neizmernih količin pesmi. Kot mladenič, je Miguel obiskoval tehniško srednjo šolo, kjer je balanciral le to, in pa ljubezen do glasbe. Motivacijo za trdo delo je dobil, ko je imel priložnost teči ob olimpijski prvakinji Veronici Campbell Brown in Aillen Baileyu, kar je njegove ambicije in želje samo še povečalo. K temu je pripomoglo tudi družinsko okolje. Oče ga je pri 17ih zaposlil kot upravitelja njegovega transportnega podjetja, mama pa ga je vzgojila v strogem krščanskem duhu, ki naj bi mu vlil vrednote polnega življenja, pomena izobrazbe, predanosti in trdega dela.

   

  (Vir: Uradna Facebook stran glasbenika)

   


  Pod umetniškim imenom Excellence, je Miguel svojo prvo uspešnico 'Love mi wen mi dirty' izdal v Guayani z založbo Platinum records. Za tem sta skupaj s Sizzlo Kalonji izdala pesem 'Lock off the dance'. Ta, in preostali hiti, so mu prinesli turnejo po Karibih in  Združenih državah Amerike, in tako spremenili njegovo življenje, ki je od takrat posvečeno zgolj glasbi. Njegov stil je navdihnjen z dancehall ritmi, s svojimi izkušnjami pa v besedilih podaja močne življenjske lekcije. Glasba mu predstavlja dialog, saj jo večkrat kot ne, posname kar direktno iz glave, brez predhodnega zapisovanja.

  Izgleda, da mu edine težave predstavlja njegovo umetniško ime, ki ga je zamenjal kar dvakrat. Po odkritju, da pod imenom Excellence že deluje umetnica iz Montego Baya, se je po nasvetih ekipe in z željo preprečiti menjave identitete, preimenoval v FEUD (Fight Everyday Under Distress). Po kratkem obdobju v Združenih državah Amerike, ki mu ni preneslo pričakovanih uspehov, se je odločil, da bo kariero prijel v svoje roke, osnoval lastno produkcijsko hišo in upravljal samega sebe. Leta 2013 je tako začel na novo, in se s pomočjo mentorja Rohana Dwyerja (s katerim je posnel prvo pesem), znova preimenoval, tokrat v nam poznanega Miguel Wealthya.


  V letu 2018 je na Awards Dinner v Angliji prejel nagrado za življenske dosežke, od takrat pa je izdal pesmi, kot so: 'Never deserve it', 'Business' in 'Cheat on you'. Konec lanskega leta je izdal tudi pesem 'Sensless killings', katere link je objavljen spodaj in je posvečena vsem nesmiselnim ubojem, ki so na Jamajki žal vedno pogostejši. Tudi v tem letu lahko pričakujemo nove pesmi: 'Blessings', 'I love how you whine', 'Gate kepper', in druge. Kar oči/ušesa na peclje!

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.