Oktober 31, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Taiwan MC predstavlja svoj drugi album, Special Request, za katero stoji Chinese Man Records založba. Gre za nov priistop, z novim zvokom, ampak še vedno z značilnim slogom.

  Tako kot pri svojem prvem LPju -  Cool & Deadly (Chinese Man Records, 2016), se tudi tokrat francoski MC obdaja z nadarjenimi umetniki. Med sodelujočimi so kolumbijska pevka Landa Freak, reper Chill Bump Miscellaneous, Jamalski, Dapatch, g. Williamz, Paloma Pradal in Anouk Aiata.

  Njegov zvesti spremlejvalec na glasbeni poti in sokrivec za pesmi, SOAP je zadolžen za produkcijo, skupaj s Špancem Jimom Morrisoundom za pesem Mr. Babylon, Von D na Nah Leave Me Corner in tudi Le Spectre, The Asimetrics, Ben Masala, Inch, Celas, Samity, Etsa in Bony Leti.

   

  Special Request ie na voljo na vseh platformah tako v vinilu kot na CD-ju in v digitalni obliki.


   

   

  Pustolovščine Taiwan MCja so se začele že leta 2004, ko je skupaj s kolektivom Cool & Deadly zavzel jungle in drum'n'nass sceno. Dve leti kasneje je sodeloval v eklektičnem projektu Liquid Wicked skupaj z Vonom D in Benom Masalo, s katerima je predstavljal  razburljivo mešanico dubstepa in reggaeja. Od umetniških rezidenc do dogodivščin se Taiwan MC sčasoma znajde na sceni s Chinese Man-om in leta 2011 tako posnamejo skladbo Miss Chang. Sledi epska turneja preko 120 koncertov in festivalov po Franciji, Evropi in svetu! Ko se vrne domov, sodeluje z Deluxe za skladbo Superman in leta 2013 izda svoj prvi EP: Heavy this Year, v katerem nastopa ustvarjalec utripov S.O.A.P. Le leto kasneje se pridruži desetletni turneji Chinese Man Records in skupaj z Johnnyjem Osbourneom in YT sodeluje pri skladbi Independent Music, izdani pri založbi The Groove Sessions Vol.3.
  Po drugem EPju Diskodub iz leta 2014 in številnih sodelovanjih s Chinese Mano-m, DJ Vadimom in ManuDigitalom se Taiwan MC s svojim prvim albumom Cool & Deadly vrne boljši kot kdaj koli prej! Pri tem novem projektu se Taiwan MC opira na svojo edinstveno kreativnost z uporabo inovativnih vokalov, instrumentalov in novih sodelovanj, kar znova dokazuje njegov pravi talent kot izvajalca. Leta 2019 se vrne z EPjem Nah Leave Me Corner in kasneje objavi singl Colombian Gyal, ki napoveduje njegov drugi album Special Request.

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  “Stress makes me Worry” je nova digitalno obarvana rub-a-dub pesem z pomembnim sporočilom izpod prstov Tom Spiralsa in Wicked & Bonny.

   

   

  V teh kaotičnih časih je še bolj pomembno, da smo prijazni do okolice in predvsem do sebe, je le eno izmed sporočil pesmi in besedila, ki ga je spisal Tom Spirals. Tom pravi, da je pisal pesem sebi in vsem, ki se "najdejo" v njej.

   

  Način, kako nam Tom dostavi sporočilo v kombinaciji z občutkom oblikovanim rub-a-dub vplivom vkateremu se čuti vpliv in teža vseh nedavnih produkcij Wicked & Bonny je res vredno pohvale in poslušanja. Ta kakovostna pesem spremlja osupljiva grafika v stilu stripov iz 90ih letm, katero je ustvaril priznani oblikovalec iz Mostlll86, ki sicer prihaja iz Nemčije, a živi v Veliki Britaniji. Vse skupaj je tudi animiral v res privlačen videospot.

  Skladba "Stress Makes Me Worry" je prvo uradno sodelovanje Tom Spiralsa in Wicked & Bonny, čeravno je njihovo glasbeno razmerje staro že več kot 5 let. Prvič so se srečali na Mandrea Festivalu v italijanskih gorah leta 2015 in zatem skupaj nastopali širom Evrope in Velike Britanije. 

   
   
   
   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  Navajeni smo, da mi delamo intervjuje, a vsake toliko se zgodi, da kdo pokliče nas in se želi pogovarjati z nami. Tokrat je bil to Mile, ki je urednik oddaje Worries In The ance. Le-ta gostuje na Radio Roža v Reki. Spomnil se je na nas v sklopu našega nedavnega 5. rojstnega dne in nas povprašal malo o sceni v Sloveniji, zgodovini portala in še marsičem. Nastal je kratek intervju, ki ga lahko poslušate na MixCloudu. Za lažje poslušanje vam tudi prilagamo povezavo. Intervju najdete okoli 31. minute, si pa posluh zasluži cela oddaja! Velik pozdrav Miletu v Reko in vsem sledilcem s Hrvaške, kjer nas vedno lepo sprejmejo in kamor se z veseljem vračamo! 

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila V.V.

   

  Blackout JA & Liondub v novi navezi ''Blacklion Movements'' s singlom 'Novichok'; Anglija,

   

  Skupina Blacklion Movements predstavlja sveže pečeno združitev umetnikov Blackout Ja in Liondub-a. Skupaj ustvarjata reggae in dancehall ritme, ki jih lahko slišimo na prihajajočem LP-ju ''Love Dancehall''. Četrti singel na novem albumu, 'Novichok', je politično ozaveščena pesem, ki nam govori o strupu, ki je bil leta 2018 uporabljen pri zastrupitvi ruskega vohuna v Angliji.

   

   


  Blackout Ja je umetnik, ki je zaradi svojega pristopa do reggae glasbe dojet kot revolucionaren. Svojo glasbo uporablja tako za boj proti represiji kot tudi za zabavo poslušalcev. Odraščal je v glasbeno usmerjeni družini na Jamajki, kjer je bil že od mladih nog izpostavljen različnim stilom in ritmom glasbenega ustvarjanja. Njegova mama je pela v zboru, prek očeta in njegovih prijateljev pa je spoznal tudi delovanje Sound systema, ki so ga imeli v skupni lasti. V enem izmed intervjujev je reggae glasbo povezal s časom kolonizacije in suženjstva, ko je reggae glasba pronicala iz samega osrčja geto Jamajke. V tistem času ni nihče od višjih slojev poslušal takšne vrste glasbe, pa je kljub temu uspevala. Danes jo medijske hiše uporabljajo za zaslužek, umetniki pa vseeno delajo svoje, saj živijo reggae glasbo. Blackout Ja je v svojih letih delovanja sodeloval z mnogimi velikimi imeni, kot so Freddie McGregor, Luciano in Gregory Isaacs, v zadnjih petih letih pa je nastopal tudi z Buju Bantonom, Julianom Marleyem, Barrington Levyem, Macka B-jem in številnimi drugimi.

   

  j

   

  Erik Weiss, poznan pod umetniškim imenom Liondub, je ameriški DJ, producent in lastnik založb Playaz, Propa Talent, Serial Killaz in Liondub International, ki specializira v jungle, drum'n'bass, reggae, dancehall, hip-hop, in celo dubstep glasbi. Svojo kariero je začel že leta 1991, z igranjem reggae in dub glasbe v New Yorških klubih. Po obisku Londona leta 1998 je svojim setom dodal tudi dancehall ritme in hitro postal poznan po svojih unikatnih miksih le teh, ameriškega hip-hopa in angleškega jungla. Na podlagi teh uspehov pogosto potuje na Jamajko, kjer snema dub-plošče v studiih, kot so Anchor, Tuff Gong, Exodus in Rooftop. Nastopal je z glasbeniki Black Uhuru, Sister Nancy, Sizzla, Capleton, Fugges, sedaj pa tvori novo zasedbo z nikomer drugim kot Blackout Ja-jem.

   

   

   

  Singel 'Novichok', ki je zadnji izmed izdanih pesmi Blacklion Movementa, temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v mestu Salsbury (Anglija), četrtega marca 2018. Na ta dan, sta bila v Salsburyu s strupom, ki se imenuje Novichok, zastrupljena Sergei Skripal in njegova hči Yulia Skripal. Novichok velja za najsmrtonosnejšega izmed vseh strupov ustvarjenih v laboratoriju. Izumili so ga ruski znanstveniki v Sovjetski Uniji in Rusiji med letoma 1971 in 1993. Namen strupa je bilo delovanje kot 'agent za živčni sistem' (ang. Nerve agent). Sergei je bil v svojem času zaposlen kot ruski vojaški poveljnik, in dvojni agent za angleško obveščevalno službo, in je bil posledično tarča ruskih obrambnih enot. Yulia je bila tri tedne po napadu izpuščena iz bolnišnice, medtem ko se je Sergei zbudil iz nezavesti čez en mesec, in bil kasneje prav tako rehabilitiran. Poleg teh, sta še dva podobna napada spodbudila Anglijo in 28 drugih držav, da iz svojih vrst izključijo nekatere ruske diplomate. Medtem je Rusija za zastrupitev obtožila Združeno kraljestvo.

  Tako ta kot druge reggae pesmi predstavljenih umetnikov, nam poleg spevnih ritmov podajajo tudi znanje. Je še kaj boljšega?

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Tom Spirals je navdih za glasbo na The Ashram Express EP -ju decembra 2019; na vlaku med Delhijem in Jaipurjem v Indiji. Na vlaku, ki je dal ime debitantskemu albumu.

   

   

   

  Tom Spirals je delal na EP-ju skozi njegovo trimesečno turnejo skozi indijsko pokrajino Goa, v avstralskem Melburnu, Byron Bayu in na Novi Zelandiji, predno se je vrnil v domači Glasgow, kjer je dokončal projekt. EP se začne z vokalno verzijo pesmi "State Of Mind", kjer se Tom poglobi v svoje trdno prepričanje, da bi morali ljudje raziskati potencialno zdravilna stanja, ki so nam na voljo prek naravnih psihoaktivnih rastlin. Sledi "dubwise" remiks in t.i. "flute cut", kjer lahko slišimo sedaj že za Toma značilnem keltskem slogu.   

   

  Na EP-ju najdemo tudi predelavi (eno smo že omenili); zajetno porcijo stepper ritmov, pod katere se je podisal Blind Prophet (Oregon, ZDA) in pa zvočno dub-step poslastico, za katero se lahko zahvalimo Tomovemu someščanu, ki sliši na ime Konchis.


   

  EP so do sedaj že podprli in zaigrali priznani David Rodigan, OBF, Culture Dub, Sinai Sound in Mungo’s Hifi, če omenimo le nekatere. Naj še kot zanimivost in dokaz, za kako iskano izdajo gre, da so bile že na dan izida razprodane prav vse vinilne plošče! Za zdaj nam ostane le še digitalna kopija, a ne dvomimo, da bo kmalu sledil ponatis!

  Toma lahko najdete na Facebooku in ste tako na tekočem z vsemi novitetami: https://www.facebook.com/tomspiralsmusic/

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.