Januar 29, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  Glasbenik Christos DC, rojen kot Christopher Vrenios, prihaja iz Združenih držav Amerike, bolj natančno iz države Washington D.C. Rojen je bil v glasbeno družino, saj sta bila oba starša operna pevca in profesionalna učitelja petja. Navdih za ime si je našel v grških koreninah, to je namreč tudi vzdevek (Christos), ki mu ga je nadela babica. Kaj kmalu se je spoznal z jamajško glasbo, ki ga je vodila do tega, da je snemal in produciral skupaj z legendami, kot so Sly & Robbie, The Firehouse Crew, The Itals, Augustus Pablo, Sugar Minott in Don Carlos. Prav tako je soustvarjal in snemal z svetovno znanimi Thievery Corporation. Leta in leta je preživel na poti, kot kitarist in “back” vokalist in nastopal po ZDA in širše.

   

   

  V letu 2008 je izdal svoj prvi album “Time To Rise”, kateremu je leta 2011 sledil “Under The Sun”. Ta mu je omogočil, da je odprl lastno neodvisno založbo, ki jo je poimenoval “Honest Music”. Tretji album “Long Road” mu je prinesel kar nekaj pozitivnih kritik. Še posebej pesem, ki jo je pospremil z videom “Just Talk To Me”. Na dotični pesmi je nastopil tudi Kenyatta Hill, sin ikone, in člana tria Culture, Joseph Hilla. Pesem poletja 2015, “Righteous Chant”, kjer se je ponovno združil z Don Carlosom, je tudi ena izmed tistih, ki jih je vredno omeniti. Kot tudi “Heart Of Gold”, ki je izšla kasneje istega leta in je v reggae preoblečena klasika Neil Younga, ki je bila izjemno popularna v Amsterdamu in je celo zasedla vrhove radijskih lestvic. 
  Leta 2017 je bil ponovno čas za nov album (Tessera), ki ga je napovedal s pesmijo “Speak The Fire”, na kateri je združil moči skupaj s The Skankin Monks in Zafayah-om, za katerega pravi, da je eden boljših prihajajočih glasbenikov, ki prihaja iz Bulgarije. Pesem je zasedla 18. mesto na “ Reggae World Charts”. Kaj kmalu je sledil “Tessera Dub”, ki je reggae/dub remiks albuma “Tessera”. Album je bil zelo dobro sprejet in je gostoval imena, kot so Mad Professor, Tippy I Alfred in Sly & Robbie

   

   

  Po dveh letih ustvarjanja je na izdajo pripravljen nov album (Self Evident), ki ga napoveduje pesem “I Reserve The Right”. Na njem gostuje vzhajajoča zvezda Sao Paola, Dada Yute. Christos D.C. ob tem še dodaja: “Glasba je darilo šele, ko jo delimo z drugimi in morali bi se zamisliti nad posledicami, ki jo bo imela na druge. Zato sem ustvaril “Honest Music”.”


   

  Self Evident

   

  “Self Evident” naj bi bil najbolj “roots” album, ki ga je ustvaril. Na desetih skladbah se Christosov umirjen glas nežno sliši s pisano paleto mehkih rogov, kitar ter nežno vztrajajočih se bobnov in basov.
  Pri ohranjanju grške dediščine njihovega avtorja besedilo postavlja velika filozofska vprašanja in spodbuja več razumevanja življenjskih pretresov. Preučuje tišino, ki nastane med pogovori. Dotakne se grškega filozofa Aristotela in njegovega zagovarjanja dejanj, ne izrečenih besed. V “Better To Be Free” je govor o zasnovi svobode, ki jo glasbenik uvršča med pomembnejše od domačnosti ali varnosti.

   

   

  Prostoročno nrav Christosove glasbe zrcali njegov svetovni izbor gostov. Amsterdamski Skankin Monks igrajo ritem za “Better To Be Free”, medtem ko deDUBros iz Firenc, v ozadju igrajo “Be Wise”. Edina vokalna kombinacija je družbeno ozaveščena pesem “I Reserve The Right”, ki vključuje prej omenjenega Dada Yute.
  Naslovna pesem je že znana ljubiteljem “World A Reggae riddim-a”. Produciral ga je poljski K-Jah Sound, v sodelovanju s svetovno znanim spletnim portalom World A Reggae.

   

   

  "Vedno sem imel ljubezen do "old-school" reggae glasbe in to se odraža v zvoku tega albuma," pravi Christos o svojem projektu. "Odseki za rog so postali sestavni del mojega zvoka in igrajo močno vlogo. Nisem se trudil ustvariti sodobnega zvoka, saj se zdi, da organski občutek res ustreza projektu. Pesmi so precej filozofske narave, ki se ukvarjajo s temami, kot so kot povezava našega srca in uma.  Kot tudi pomen tišine v naših človeških angažmajih”, še doda.
  Poenoten po zvoku in prežet s čustvi, “Self Evident” prebiva v vse bolj redki enklavi duševne, obnovitvene in obnavljajoče se kulturne reggae glasbe. To je album, ki vas nežno usmeri v globlji in bolj perspektivni svet in kot že samo ime pove, je treba album le poslušati in vse vam bo jasno!

   

  "Self Evident " je na voljo v trgovini iTunes in Amazon. Prav tako lahko kupite album v CD formatu na Christos DC Bandcamp page.

   

      

   

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Za Reggae.Si pripravila V.V.

   

   (Vir: Facebook skupine)


  Blend Mishkin & Roots Evolution so po lanskem poletju spet vračajo na turnejo po Evropi. Skupina, ki deluje že od leta 1997, je poznana daleč naokoli po svojem značilnem miksanju glasbe, ki vključuje reggae, dancehall, hiphop in jamajški bass.

   

   


  Blend Mishkin je glasbenik in glasbeni producent ter DJ, ki je večino svoje glasbene kariere preživel za računalniškim ekranom in mešalkami. Lociran v Atenah, ustvarja že od sredine 90tih let, kjer je glasbo ustvarjal z mnogimi založbami, kot so Pork Recordings, Tru Thoughts, Shadow records, da jih omenim zgolj par, sodeloval pa je tudi z glasbeniki, kot so Screetchie Dan, Jamalski in Carlton Livingston. Poleg igranja glasbe jo tudi piše in producira za glasbenike, kot so Gappy Ranks, Skarra Mucci in že prej omenjena slavna imena. S svojo diskografijo je začel pod imenom Blend, kasneje pa se je preimenoval v Blend Mishkin. Izdal je več kot 50 singlov in 12 albumov z založbami Nice up!, Cookin Records in že prej omenjenima Shadow Records in Pork Recordings. Poleg vsega tega je ustvaril tudi številne remikse za skupine in umetnike, med katerimi so na primer Dub pistols, Mr. Williamz, Max Rubadub & Luciano, Ruckus in Ward 21.

   

   

   


  Medtem, ko njegova glasba pridobiva mednarodno pozornost, Blend Miskiin konstantno deluje kot DJ in hkrati ustvarja živo glasbo s svojim bandom 'Roots Evolution', s katerimi potuje po evropskih festivalih Boomtown fair (UK), Uprising festival (Slovaška), Exit festival (Srbija), Ozora (Madžarska), Gampel Open Air (Švica), One Love festival (UK) in seveda naš Overjam festival.
  Leta 2015 je izdal mednarodno prepoznan album 'Survival of the fittest', ki je našel ravno pravšnje ravnovesje med avtentičnimi ritmi reggae roots, in moderno reggae glasbo ter dancehallom, skupaj s svojo skupino 'žive glasbe' in mednarodno zasedbo: Gappy Ranks, Exco Lei, Skarra Mucci in Suga Roy. Album je bil izdan z založbo Nice up! Records in je prvo izdajo razprodal že v dveh mesecih.
  Tokrat se ob izdaji novega albuma 'Wildfire', odpravlja na turnejo s svojo ekipo Roots Evolution, s katerimi bo na poti od marca in čez celotno poletje. Album so posneli pod založbo Undisputed records iz Francije. 'Wildlife' je album, ki na vokalih gosti kar 10 umetnikov; Carlton Livingston, Collieman, Teacha Dee, Gappy Ranks, Skarra Mucci … Nekatere izmed pesmi se že vrtijo na mnogih francoskih radijskih postajah, sami pa jih bomo morda lahko slišali tudi na kakšnem slovenskem reggae festivalu, le katerem?

   

  FACEBOOK: https://www.facebook.com/BlendMishkin/

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  Kot vsako leto, tudi letos Organic HEART Group of Companies pripravlja dogodek, ki se je globoko zasidral med ljubitelje reggae kulture. Gre za praznovanje rojstnega dne Tony Rebel-a in dogodek Rebel Salute. Rebel Salute so številni oklicali, kar za najboljšo roots reggae zabavo na svetu! Včasih enodnevni dogodek, danes poteka dva dni in se je pred časom zasidral na novi lokaciji Richmond Estate v Prioryu, St. Ann, Jamajka. 

  Če se sprašujete, zakaj Reggae.Si promovira festival na Jamajki, naj vam povemo, da se ga da spremljati v živo tudi preko interneta, poleg tega je to kultni festival, na katerem vsako leto nastop veliko število priznanih in prihajajočih se glasbenikov. 

   

   

  Vse skupaj se je začelo leta 1994 kot zabava za rojstni dan prej omenjenega Patrick George Anthony Berreta, bolj poznan kot Tony Rebel. Gre za legendarnega jamajškega glasbenika, ki se lahko pohvali z več kot 10 studijskimi albumi in legendarnimi pesmimi, kot so “Fresh Vegetable”, “Sweet Aroma”, “If Jah”, “Keep Your Joy”, “Vibes Of The Time” in “If Jah Is By My Side”, ki je bila svoj čas tako popularna, da je Tony posnel tudi špansko verzijo z naslovom “Si Jah Esta A Lado De Me”.

   

   

  Rebel Salute, je poseben festival zaradi svoje ideje po “čistem” festivalu! Njihovo geslo je “The Preservation Of Reggae” (Za ohranitev reggae kulture) in tega se držijo zelo resno! Si zamislite v Evropi festival, kjer je prepovedan alkohol? Kjer je prepovedana prodaja in uživanje mesa? Da, Rebel Salute je festival, kjer reggae glasba pride do izraza v svoji primarni ideji Rastafarijanstva. Prepovedi pa niso namenjene le obiskovalcem! So teme in besedila, ki so prepovedana tudi za glasbenike! Prav tako veljajo določena pravila obnašanja na odru. Na odru sicer res najdete tudi glasbenike, praviloma so to “dancehall” izvajalci, ki se načeloma ne predstavljajo v javnosti kot zavestni glasbeniki, nekaj kar v osnovi festival promovira, a jih zato najavijo s pravim imenom in ne z umetniškim. Tako boste na primer letos zaman iskali ime Beenie Man med nastopajočimi, čeprav bo tam. Nastopil bo kot Moses Davis. Tony Rebel pravi, da želijo na ta način poudariti tudi njihovo dobro plat! Ni kaj, zanimiv koncept.

   

  Festival del programa nameni tudi promociji in izobraževanju glede konoplje. Še preden so zakoni na Jamajki o tem postali ohlapni, je bil festival ena redkih izjem in šele drugi glasbeni dogodek na otoku, ki je izvzet iz jamajških zakonov o drogah. V praksi to pomeni, da če kadite, jeste ali pa se le vozite na sam festival, niste pravno odgovorni za posest. Po domače?Policisti tolerirajo in vam nič ne tečnarijo zaradi “trave” v času festivala. Noro kajne?
  So še vedno nekatere omejitve, ampak si predstavljate, da slovenski pravni organ odredi, da za časa trajanja Overjam Festivala, lahko legalno kadite!? Ne le to, če vas ustavijo na poti na festival in vam preiščejo avto, vas izpustijo! Samo na Jamajki! 

   

   

  V vseh teh letih se je zvrstilo toliko glasbenikov in nastopov, da je težko izpostaviti katerega, a če bi že morali izbirati med glasbeniki, kot so The Wailers, Queen Ifrica, JC Lodge, Yellowman, Rodney Price (Bounty Killer), Barrington Levy, King Sounds, Glacia Robinson, Dawn Penn, Ken Booth, Chezidek, Cat Coore, Agent Sasco, Freddie McGregor, JDavid Brooks (Mavado), Capleton in veliko, veliko drugih, bi verjetno potrebno izpostaviti koncert Jimmy Cliffa (2005), morda Burning Spear leto kasneje.  Tudi Buju Banton leta 2007 je eden, o katerem se je govorilo še dolgo. Ali pa Junior Byles leta 2004. Byles, ki je verjetno najbolj znan po pesmi “Curly Locks” in pa “Fade Away”. Prav tako ni nobena skrivnost, da je dolga leta trpel za mentalno motnjo. Na odru tistega leta je stal cirka 3 minute v tišini, preden se je zbral in uspel odpeti svoje. V teh mukotrpno dolgih treh minutah ni bilo junaka, ki se drl naj zapusti oder ali, ki bi žvižgal. Ko Junior le zapoje, pa se vidi na posnetkih, kako joka celo prizorišče. Zgodbe, ki jih lahko spiše le glasba! Pa če skočimo dobro desetletje naprej in tisti magični trenutek, ko Cocoa Tea na oder povabi takrat sedemnajstletno Koffee in vse ostalo je zgodovino.

   

  Rebel Salute ni le praznovanje rojstnega dne “Papa Tony-a”, je praznovanje reggae kulture! Je znamka, ki s svojo fundacijo pomaga mladim in štipendira učence. Je turistična atrakcija in eden najbolj znanih reggae festivalov na svetu!

   

  Letošnji nastopajoči:

   

  • Moses Davis (Beenie Man)
  • Richie Spice
  • Queen Ifrica
  • Akeem Campbell (Chronic Law)
  • Anthony B
  • Jesse Royal
  • I-Octane
  • George Nooks
  • Tony Tuff
  • Lady G
  • Jack Scorpio (Black Scorpio)
  • Hopeton James
  • Steel Pulse
  • Queen Omega
  • Sugar Roy
  • Toots And The Maytals
  •  In mnogi, mnogi drugi

   

   

  Povezava do spletne strani: https://www.rebelsalutejamaica.com/

  Facebook povezava: https://www.facebook.com/rebelsalutejamaica/

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  AmanZaman je skupina, ki prihaja iz Srbije, bolj natančno iz mesta Svilajnac, katere idejni vodja je Danilo Marinković. Glasba skupine Amanzaman je mešanica reggae/ska/dub, kjer se pozna močan prisoten vpliv glasbe z Jamajke, Balkana in elektronske glasbe iz zgodnjih 90ih. Njihova ideja temelji na spoštovanju človekovih pravic ter tolerance. Tako rasne, verske in medosebnostne, predvsem pa so njihova besedila kombinacija motivacijskih in humornih pogledov na svet, v katerem živimo.

   

   

  Skupina je do sedaj izdala tri studijske projekte: “Samo neka gori/Just let it burn” (LP, 2011), “Noč/Night” (EP, 2015) in “Online” (LP, 2019), ki je izšel nedavno in vam ga tokrat predstavljamo. Pohvalijo se lahko tudi z štirimi videi (“Lampica, Samo neka gori, Duvaj ga in Trip”) od katerih je prva pesem “Lampica” dosegla prvo mesto na lestvici “Domaćica” na MTV Adria. Prav tako je bil debitantski album izbran za tretji najboljši album leta 2011 v reviji Nocturne, kjer glasujejo bralci. Če že naštevamo dosežke, naj omenimo še dve večji samostojni turneji po Srbiji, v času katerih so obiskali več kot 20 mest in igrali na največjih odrih, klubih in festival, kot na primer Exit, Trenchtown Festival, Beer Fest in drugi. Igrali so tudi po Makedoniji in Hrvaškem. 

  Zasedba AmanZaman je do sedaj doživela kar veliko sprememb v zasedbi, saj se je od nastanka zamenjalo že kar okoli 20 glasbenikov. Trenutna zasedba ob izdaji novega albuma “Online” načrtuje tudi promocijsko turnejo, katera upajo, jih pripelje tudi v Slovenijo.

   

  “Online” (LP, 2019)

   

  Album “Online” je produkt plodnih sodelovanj skupine z velikim številom glasbenih gostov, producentov in vizualnih umetnikov. Je tudi album, za katerega trdijo, da je najbojši do sedaj in na katerega so najbolj ponosni.
  Na albumu najdete 10 pesmi, polovico napisanih v srbščini polovico v angleščini. Pesmi so nastajale vse od leta 2014 in so bile posnete na različnih lokacijah, kot so Studio 69, SAE University Studio, Pink SSL Studio, Hedonist Studio in Wolf Studio.

   

   

   

   

  Na albumu poleg članov skupine sodeluje kar nekaj lokalnih glasbenikov, kot so Relja Derbogosijan, Todor Zivkovic, Filip Smigovic, Igor Sreckovic, (Money, We want Freedom, Marionette, United) in tudi Tommy T (Jamajka) in Dudley Slang (Francoska Gvineja) na pesmi “Money”. Pod produkcijo so se podpisali Vuk Starinac (Online, Ogledalo, Borba and Keep on Fightin '), Mihajlo Djorovic ("Nemir, mir i rat" and "Marionette") and Danilo Marinkovic ("Freedom", "Tommorow"),  med tem ko so besedila spisali Snežana Antić, Danilo Marinković in Vuk Starinac.

   

  “Online”:

  1. Restlessness, Peace and War
  2. Money
  3. Online
  4. Marionette
  5. Fighting
  6. United
  7. The mirror
  8. We want Freedom
  9. Keep on fightin '
  10. Tomorrow

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila: V.V.

   

  V težko pričakovanem albumu izvajalci združujejo zelo značilen glas Jamajškega pevca Chezideka in rub-a-dub spod peresa najboljše reggae roots skupine v Franciji: The Ligerians.
  Z albumom Timeless ponazarjajo tako brezčasnost reggae roots glasbe, kot tudi glasbeno vez, ki že tako dolgo združuje Francijo in Jamajko. V kontrastu s slackness ambientom ta t. i. opus prinaša zelo pozitivna sporočila. Že prva pesem na albumu "Beat Dem" prikazuje njihovo glasbeno in duhovno povezavo.

   

   

  Chezidek je na glasbeni sceni že od leta 2002, ko je izdal prvi album "Harvest time", od koder se njegova glasbena kariera samo še dviguje. Jamajški pevec je odraščal v zalivu St. Ann, kjer je že kot otrok nastopal na šolskih koncertih. Kasneje je pel in vrtel na okoliških sound sistemih kot DJ na raznih plesnih dogodkih.
  Od tam je odšel v Kingston, kjer se je povezal z Xterminator produkcijo in posnel zgoraj omenjeni album. Do zdaj je nastopal z mnogimi znanimi imeni, kot sta na primer Sly&Robbie in Capleton, Lutan Fyah ali pa Mark Wonder. Z objavo tretjega albuma "Inna di Road" si je odprl vrata do prestižnih odrov tako na Jamajki, kot tudi v ZDA in Evropi. Poznamo ga pod uspešnicami, kot so "Leave the Trees" (2004), "Call Pon Dem" (2007), "All My Life" (2013) in "Can’t hear must feel", če jih našejem zgolj par. Chezidek se, kot sledilec rastafarijanske kulture v svojih pesmih spopada s političnimi in duhovnimi temami in s svojim glasom poziva k pravici.

   

   

  The Ligerians glasbo ustvarjajo od leta 2010, in sicer pod založbo Soul Nurse, ki deluje v Toursu, Franciji. Nova ploščs v sodelovanju s Chezidekom sledi obsežnim predhodnim kolaboracijam. Sodelovali so namreč že z mnogimi legendarnimi imeni, kot so The Congos, Max Romeo in Vaughn Benjamin (Akae Beka, Midnite) na prvem albumu, tem pa so sledili še Wevolution (2014) in Ubatuba (2016), v sodelovanju z Joe Pilgrimom pa sta nastala Intuitions (2015) in EP Step Out (2017).
  Skupina je v tem desetletju nastopala na mnogih lokacijah po Franciji in Evropi in kot omenjeno ustvarila ogromno različnih zavezništev, zadnja med njimi pa je z znamko Ire Ites.

   

   

  Sodelovanje Chezideka in the Ligerians se je začelo letošnjega junija v Pariškem predmestju Le Blanc Mesnil. Kot del evropske turneje je Chezidek prvič nastopal s spremljavo The Ligerians. Skupaj so stopili za enkratno izvedbo koncerta pod Irie Itesom, vendar je bilo takoj jasno, da se druženje ne bo kar tako zaključilo. Chezidek je takoj po koncertu poklical Soul Nurse studio in kmalu za tem se je njihova skupna pot začela. Skupaj so napisali 9 pesmi, ki bodo vključene v nov ’Timeless’ album.
  Umetniki s svojo glasbo širijo pozitivo in hkrati s političnimi besedili pozivajo h družbeni pravici: pomembna je solidarnost, nenasilje in umirjene misli, medtem ko je treba pozabiti na neumnosti, kot so denar, orožja in čenče, ki jih širijo politiki. Osnova njihove kolaboracije je po njihovo: ljubezen, vedno ljubezen. In kot je dejal Chezidek: »Ligerians! Let’s get down to it!«

      

  Official release : 15.3.2020

   

  TRACKLIST

  1. BEAT DEM (SINGLE + VIDEO // October 2019)
  2. IT'S ALRIGHT (SINGLE + VIDEO // January 2020)
  3. OVER THE MOUNTAINS
  4. TIMELESS
  5. LET'S NO SAY
  6. NO SOLUION IN THEIR LIES
  7. READY FOR THE SHOW
  8. I LOVE JAH
  9. IT COME DOWN TO LOVE

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.