Julij 06, 2020

  Novice

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  To poletje bo muzej v Kingstonu odprl svoja vrata v čast in spomin življenja in dela Peter Tosh-a. Enega izmed Jamaških svetovnih legend in ustanovitvenih članov reggae skupine the Wailers, aktivista za enake pravice in pravičnost, za odpravo neenakosti in legalizacijo marihuane. Muzej bo na lokaciji The Pulse Center na Trafalgar Road, preimenovan pa naj bi bil v »The Peter Tosh Square.« Projekt je sodelovanje med Peter Tosh Estate in Pulse Invesments in pride ravno na 40. obletnico izida Toshevega hita – Legalise It. 

  Ko se bo muzej Peter Tosh odprl, si bodo Jamajčanji in obiskovalci iz celega sveta lahko ogledali zanimivo zbirko Toshevih spominkov in predmetov, ki so očarali reggae ljubitelje že skozi desetletja.  Med njmi bo možno videti tudi slavno M16 kitaro in monocikel, ki je postal eno izmed njegovih najljubših prevoznih sredstev.  Nekatere dragocenosti (spominki, predmeti) bodo javnosti prikazane prvič. 

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Včeraj je praznoval 43. rojstni dan vsem znani Sean Paul. V Kingstonu rojeni glasbenik, producent, igralec s pravim imenom Sean Paul Ryan Francis Henriques. Ko je v nekem majhnem klubu sredi Kingstona nastopal na »open mic« večeru ga je zasledil manager Jeremy Harding in zvezda je bila rojena. Harding je kasneje v enem izmed intervjujev priznal, da je opazil Sean-a, ker ga je močno spominjal na dancehall zvezdo tistega časa Super Cat.

  Predno je leta 2000 izdal prvi album z naslovom »Stage One«, ste ga mogoče zasledili v filmu Belly (1998), za katerega je v sodelovanju z DMX-om in Mr. Vegasom posnel naslovno pesem filma. Po letu 2002 in izdaji svojega drugega albuma z naslovom Dutty Rock se je Sean povzdignil med največje zvezdnike, ne samo v reggae/dancehall sceni temveč na glasbeni sceni nasplošno. Hiti kot so Get Busy, Gimmie The Light so poskrbeli, da je bil album prodan v več kot šest milijonov izvodih in da so prinesli Sean-u prvega Grammya za reggae album leta. Istega leta je bila pesem Get Busy prav tako nominirana za najboljšo Rap pesem leta. Praktično v istem času je njegovo sodelovanje z Beyonce (Baby Boy) zasedalo prvo mesto na ameriških lestvicah, v evropi pa je prevladoval z Blu Cantrell in skladbo Breath. Leta 2005 je izdal nov album z naslovom The Trinity s pesmimi kot so We Be Burnin, Give It Up To Me in The Temperture. Nominacije in nagrade so kar deževale. Sean pa med tem ni počival in leta 2009 izdal nov album z naslovom Imperial Blaze. Kot vsi ostali tudi ta ni razočaral in je ponudil hite kot so Allways On My Mind, Watch Dem Roll, Hold My Hand,Push It Baby ter največji hit na albumu So Fine, kombinacije ljubezenskih ter »party« pesmi. Preden je izdal naslednji album si je vzel čas za dobrodelne namene in skupaj s Shaggy-em in ostalimi organiziral dobrodelni koncert. Leta 2011 je bil čas za nov album tokrat z naslovom Tomahawk Techniqe. Še en zelo uspešen album. Sicer ni dobil Grammy-a je pa bil nominiran za najboljši reggae album leta. Hiti kot so Got To Luv Ya in She Doesnt Mind so mu zagotovili dobre uvrstitve na svetovnih glasbenih lestvicah. Vmes je nastopil še na televizij v seriji Never Mind The Buzzcocks ter tudi v sodelovanju z skupino Simple Minds, s čimer je le še razširil svoj že tako bogat žanrski razpon. Leta 2013 je izdal že svoj šesti studijski album z naslovom Full Frequency. Pesmi kot so Entertainment, Other Side Of Love, Want Dem All, so poskrbele za še eno nominacijo na Grammyih. Istega leta je nastopil v sodelovanju z britansko skupino The Saturdays v pesmi What About Us, pesem je povzročila pravo evforijo v Britaniji, prodali so več ko 100.000 »singlov« v manj kot tednu dni.

  Sean Paul je bil vedno znan po svojih drugačnih prijemih. Nekateri mu očitajo, da je preveč komercialen, da ima preveč duetov, da je pop…Dejstvo je, da gre za enega najbolj prodajanih Jamajških izvajalcev z več 10 milijoni prodanih plošč. Prav tako je dokazal, da se malo novejši jamajški ritmi lahko uspešno prodajajo povsod po svetu. Med tem ko ga večina pozna po neštetih (»pop«) duetih, pravi fani in sledilci karibskih ritmov znajo ceniti talent, ki ga premore!

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Jamajški dancehall reggae pevec Adidja Azim Palmer poznan kot Vybz Kartel rojen 7.1.1976 v Kingstonu, danes praznuje 40. rojstni dan. Žal ga praznuje za rešetkami v strogo zavarovanem zaporu. 

  Vybz Kartel je znan po hitih kot so Ramping Shop, Clarks, Dancehall, Dancehall hero, Summertime, Go go wine ter mnogih drugih. 
  Kontroverzni pevec se je na sceni pojavil kot najstnik leta 1993 z umetniški imenon Adi Banton. Kasneje je bil član skupine Vybez Kartel, ki je kmalu razpadla sam pa si je nadel skoraj enako umetniško Ime Vybz Kartel. Leta 2000 je prišel pod okrilje dancehall zvezdnika Bounty Killera in se pridružil njegovi skupini oziroma gibanju Alliance. Takrat je postal tudi pisec besedil Bounty Killera, prav tako pa je tudi sam izdajal uspešne single, do leta 2005 pa je izdal tri albume. Leta 2006 so mu apetiti zrasli zato se je z Bounty Killerjem razšel in začel samostojno pot. V jamajškem mestu Portmore, kjer je odraščal je zasnoval svojo gibanje imenovano Portmore Empire, ki se je kasneje preimenovalo v gibanje Gaza. Pod svoje okrilje je vzelnekaj mladih artistov, kot so Popcaan, Black Rhyno, Jah Vinci, Tommy Lee, Shawn Storm Gaza Slim, Sheba, Lisa Hype ter drugi.

  Leta 2008 se je začel spor z do takratnim prijateljem pevcem Mavadom, s katerim sta sodelovala v skupini Alliance. Drug drugega sta zbadala v svojih pesmih, razdelila pa sta tudi Jamajčane in ostale poslušalce dancehalla po svetu. Mavado je znotraj Alliance prav tako imel svoje gibanje imenovano Gully, ki je ime dobilo po predelu geta Cassava Piece v Kingstonu. Napetost med Gazo in Gully je dosegla vrh decembra leta 2008, ko sta se Vybz Kartel in Mavado pomerila v »clashu« na znanem koncertu Sting. Zmagovalec clasha ni bil najbolj jasen zato se je dancehall javnost še bolj razdelila, kriza je postala tako globoka, da je leta 2009 posredoval takratni jamajški premier. Oba pevca sta se pobotala ter skupaj nastopila na koncertu. S tem so se ohladile tudi strasti Gaza in Gully oboževalcev.


  Vybz Kartel je do leta 2016 posnel 11 albumov, 9 EP-jev ter nekaj sto singlov, ki so jih oboževalci že nehali preštevati. Kljub temu, da je v strogo zavarovanem zaporu še vedno snema in izdaja pesmi. Po pisanju medijev lahko v letu 2016 pričakujemo mnogo novih projektov. V svoji karieri je sodeloval z zvezdniki kot so Rihanna, Busta Rhymes, Jay Z, Akon, Pharrel, Missy Eliot, Lil Wayne ter Eminem. Vybz Kartel je znan tudi po svoji kontroverznosti, javnost ga je obsojala zaradi beljenja kože, na Jamajki znane kot »skin bleaching«. Zaradi svoje popularnosti so ga mnogi posnemali, predvsem mlajša populacija. Mnogo njegovih pesmi je dobilo tudi prepoved predvajanja, ker bi naj bile premalo pozitivne oziroma, bi naj vsebovale preveč seksualne vsebine. Preizkusil se je tudi kot poslovnež. Imel je svoje podjetje za proizvodnjo kondomov, mila in belega ruma. Bil pa je tudi voditelj svojega resničnostnega šova Teacher's pet. Prelom v njegovem življenju pa se je zgodil septembra 2011, ko je bil aretiran zaradi suma umora  Clive 'Lizzard' Williams. Po treh letih preiskave ter nekaj mesečnem sojenju je bil aprila leta 2014 obsojen na 35 let zaporno kazen v strogo varovanem zaporu brez možnosti predčasne izpustitve. Kljub temu, da ima pred sabo 33 let zaporne kazni njegova baza oboževalcev ne pada ampak se je celo povečala. 

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  John Bradbury, spoštovan bobnar, znan po svoji predanosti bendu The Specials in vplivu znotraj 2 Tone ska gibanju v poznih 70tih, je glede na izjavo benda in družine preminil v ponedeljek 28. decembra v Angliji. Novica je bila najprej objavljena v torek preko twitterja, brez navedenega vzroka smrti. Star je bil 62 let. » Z globokim obžalovanjem se poslavljamo od našega velikega prijatelja in najboljšega bobnarja na svetu, Brada« so twitnili The Specials, ki so v septembru izgubili že trombonista Rica Rodrigueza.

  Tudi Bradburyjeva družina je objavila daljšo izjavo za BBC:

  Z globokim obžalovanjem moramo objaviti zelo žalostno novico, da je naš preljubi mož in oče John ''Brad'' Bradbury preminil v ponedeljek 28. decembra.

  Bradovo bobnanje je bilo gonilna sila skupine The Specials, prav tako je bilo bistvenega pomena  Two Tone založbi. Bil je zelo spoštovan v svetu bobnanja in njegov stil za reggae in ska je bil viden kot pristen, inovativen, še posebej ko so The Specials prvič prišli na lestvico leta 1979.

  Bil je bistven del pri reformiranju benda leta 2008, ter z njimi veliko gostoval vse do današnjih dni. Njegov prispevek glasbenemu svetu ne sme biti omiljen in bo močno pogrešan s strani družine, prijateljev in občudovalcev.

  John Bradbury se je rodil 16.2.1953 v angleškem mestu Conventry in je bil angleški glasbenik ter producent, najbolj poznan pa je bil kot bobnar skupine The Specials.

  Bradbury se je pridružil skupini The Specials leta 1979 v Coventry-ju, ko je zamenjal prvotnega bobnarja, ter ostal z njimi vse do smrti. Prvotno so Specialsi veljali za glasbene pionirje, predvsem zaradi njihove rasne raznolikosti in edinstvene mešanice ska in punk glasbe. Po BBCjevih zapisih, so jih te lastnosti privedle do sedmih singlov na top deset lestvici v Veliki Britaniji, kot tudi do čisto nove glasbene podzvrsti.

  Pri svojem delu je Bradbury prav tako nastopal z J.B's Allstars, Special Beat (mešana skupina sestavljena iz benda Specials in English Beat) ter na kratko tudi z bendom The Selecter.

  V spomin objavljamo tudi enega izmed prvih hitov z naslovom ''Gangsters'', pri katerem je besedilo pomagal spisati tudi Bradbury.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Angleška izvajalka Joss Stone je prejela Billboardovo nagrado za naj album v letu 2015, ta je letos končal kot prvi na lestvici  Reggae Albums Artists chart, torej na lestvici najbolj prodajanih albumov. Njen album Water for Your Soul, izdan pri njeni založbi Stone'd  je prebil 8 tednov na lestvici kot številka ena. Joss Stone je sicer bolj poznana kot soul in R&B izvajalka je reggae album posnela po ideji Damiana Marleya, s katerim sta sodelovala pri projektu SuperHeavy v letu 2011.

  Joss Stone @ Stockholm jazz fest 01 new.jpg

  Lestvica beleži prodajo novih albumov v Združenih Državah Amerike, album Water for Your Soul se je letos prodal v 29 000 izvodih. Za njo so se zvrstili Rebelution, Soja, Jah Cure in ostali reggae velikani. Najbolj prodajan album te zvrsti letos je sicer bil "Bob Marley and the Wailers' greatest hits Legend album" prodan v več kot 150 000 kopijah, vendar lestvica upošteva nove albume.

   

  V poslušanje vam prilagamo vse tri dosedanje single iz albuma. 


  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.