April 10, 2020

  Novice

  Slovenija
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  "Začetki skupine Pridigarji segajo v leto 1988. Prvi pridigarski nosilec zvoka malo vinilno ploščo 7" z naslovom Zadnji odcep za Paleozoik je leta 1989 izdala underground založba Front rock. V začetku devetdesetih so Pridigarji sopotniki revolucionarnih protestnih koncertov in ustanovitelji ormoškega rockovskega kluba Unterhund. Prisotni so na vseh prvih petih No Border Jam festivalih in kompilacijah. Leta 1995 objavijo svoj CD prvenec z naslovom Podvig z napako, pri (samo)založbi Ohoho Records. Plošček je doživel velik uspeh: "Zrelost Pridigarjev in učinek zabave ob silno neeskapističnih besedilih daje plošci Podvig z napako vse lastnosti dobre glasbe, dobre skupine, ki v devetdesetih predstavlja nadgradnjo tistega kar so nekoč počeli Skakafci in Lačni Franz.

   

   

  Naredili so odlično in zabavno ploščo zunaj vseh kategorij z obilico zdrave, neobremenjene energije in otipljivo pristnostjo svobodnega ustvarjalnega duha" piše takrat M. Ogrinc. Istega leta Pridigarji prejmejo nagrado Maršev gojzar, ki jo podeljuje radio MARŠ za najboljšo skupino leta po izboru poslušalcev in glasbenih kritikov. 1996 posnamejo nov CD plošcek Počasne preproge, kjer so glasbo, značilno samo zanje, dopolnili s humornimi in aktualnimi teksti in jo, v svojem značilnem humornem slogu, predstavili v vseh klubih in prireditvenih prostorih po Sloveniji in tujini. "Pridigarji so face. Z drugo ploščo v dveh letih so edini domači rock band s tako produktivnostjo. S kakovostjo svoje originalne glasbe ter z nenavadno bogatostjo in metaforično domiselnostjo besedil pa sodijo v sam vrh slovenske rockovske glasbe" tokrat piše G. Beranič. Spet jim je podeljen Maršev gojzar za najboljšo koncertno skupino.

   

   

  Leta 1997 je z nastopom na Novem rocku, kjer so bili Pridigarji glavni gost prireditve, sovpadla izdaja njihovega tretjega CD-ja z naslovom Na vrat na nož. Sledila je tretja nagrada

   

   

  Zlati petelin za najboljšo pesem alternativnega rocka. Pridigarji so vsa ta leta bili prisotni na mnogih kompilacijskih izdelkih, ki so izšli v Sloveniji ali pa v tujini (No Border Jam 1, 2, 3, 4 & 5, Zgaga festival, Smeri razvoja, Unterhund Veselica, OX, PLASTIC BOMB itd.). Pridigarji so veliko koncertirali po Evropi (dve daljši turneji: Slovenia Six pack in Idiotska tour), na Hrvaškem (Zagreb, festivali: FIJU BRIJU 1998, Pula, A&M festival 1996 in 1999), obiskala Beograd in igrala v KST-ju, ter se pojavila na dveh koncertnih prizoriščih v Makedoniji (Skopje in Kumanovo). Skupina je v lastni produkciji posnela pet video spotov, naslovi zadnjih dveh ploščkov pa so Idioti v hali slavnih in Vse ali več. PRIDIGARJI so bend, ki ti ne pusti, da bi jih neprizadeto opazoval z vogala koncertne dvorane, ampak te s svojo prisotnostjo in adrenalinsko polnem nastopu spravi na plesišče, kjer ti napove dvoboj katerega zmagovalci so do sedaj vedno bili oni sami.

  V letu 2011 se po dolgih letih vrnejo v studio in posnamejo Nizke udarce na visokem nivoju.

   

   

   

  Pogumno lokalni Pridigarji so od leta 1988 delovali v okviru globalnega punk ska gibanja, ki je v tretjem valu omenjenih zvrsti poskrbelo za njun svojevrstni preplet. Taka je tudi glasbena usmeritev na novem albumu Nizki udarci na visokem nivoju, ki je izšel pri mariborski založbi Front rock v okviru zavoda Subkulturni azil.

  Pridigarji so vseskozi trmasto vztrajali s pionirskim mešanjem punka in skaja. Glasbo so začinili s humornimi družbenokritičnimi vinjetami, ki so na novem albumu, šestem po vrsti, postali ogrlica dvanajstih krvavih biserov. Kot da so Davorin Bešvir (glas, bas), Domen Obilčnik (kitara), Matej Mertik (pozavna), Andrej Rakuša (bariton saksofon), Sašo Barin (trobenta), Aljoša Širovnik Vičar (sintesajzer) in Kruno Karlovčec (bobni) kar devet let zbirali energijo in čakali, da se bo nabralo dovolj smiselne glasbe za izdajo albuma.

     To jim je odlično uspelo, kajti album Nizki udarci na visokem nivoju je secirnica našega vsakdana. Čeprav se zdi, da je to operacijska soba, v kateri kirurgi dajejo vtis, da vedo, kaj počnejo, vseeno naokoli tečejo potoki krvi, kar poudari ovitek albuma. Vprašanja na temo smrti in smisla življenja se na albumu kar kopičijo, od uvodne Pet minut sreče do pesmi Smrt, Slovo od starosti, Zombi v katakombi ter V interesu pre­iskave. Morebiti se z leti vprašanje smrti postavlja pogosteje?

  Vsekakor pa Pridigarji ponudijo tudi nekaj pridig politikom v čast, in sicer v skladbi Politiki, kjer poudarjajo ultimativen egoizem peščice veljakov in veljakinj, ki so pripravljeni narediti vse, da si le nagrabijo premoženja in moči. To pa se stopnjuje v skladbi Diktatorska, ki s pogledom nazaj opozarja na vse večjo odsotnost demokratičnega odločanja tako v Sloveniji, kot v Evropski uniji. Pa vendarle mediji ostajajo hlapci kapitalu in tulijo da Ni razloga za paniko na eni strani, na drugi pa Alarm. Medijsko analizo Pridigarjev pa povzame skladba s srhljivo tematiko Incest arest z zgodbo o tistih, ki imajo preveč radi svoje otroke. Obregnejo se še ob lepote našega zdravstva v pesmi Principi, album pa zaključijo z globalistično antiterioristično pesmijo Turneja treh dežel.  Vir: Facebook skupine Pridigarji

   

   

  Skupina je sicer med tem že razpadla, a nekaj bivših članov nadaljuje pot pod imenom Orkester Selotejp. Več o njih morda drugič, zaenkrat lahko preverite njihov Facebook profil za več info -----> https://www.facebook.com/orkselotejp/

  Slovenija
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
   
   
  15. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo med 5. in 9. junijem razpel platna praznovanju. Na Otoku se je v petnajstih letih marsikaj spremenilo, a marsikaj ostaja enako, pogosto isto. Isto je osrednje dogajališče, Izola, četudi se festival čez leta vztrajno in dobrohotno širi v vse številčnejše ulice, razno razne kotičke in raznolike prostore. Kino Otok se iz leta v leto posveča predstavljanju filma, ki ga v kinematografih, na televizijah in na računalnikih ne srečamo pogosto, saj ostaja zunaj ustaljenih in razširjenih poti promocije in distribucije. Letošnji filmski program se ozira po sedanjosti, ki prevprašuje občo prihodnost, v isti sapi pa usmerja pogled tudi v zgodovino festivala samega. 
   
   
  Na izolskem trgu Manzioli se bodo med četrtkom in soboto srečevali priznani avtorji in mladi talenti. Z nami bo gost prvega in desetega Kino Otoka, indijski filmski mojster Shaji N. Karun s svojim novim filmom Ona. Festival se bo tudi zaključil s poklonom zgodovini, v soboto, 8. junija, s filmom Čas se je ustavil italijanskega mojstra Ermanna Olmija. Na kinootoške obale se vrača tudi sloviti črnovalovec Želimir Žilnik s svojim zadnjim filmom Najlepša dežela na svetu. Platna bodo sijala še z drugimi deli iz regije. Med gosti bo Ivan Salatić s filmom Ti imaš noč o črnogorskem obalnem mestecu Bijela, Ivan Ramljak z Domom borcev o znanstveno študijskem centru v Kumrovcu, Jelena Maksimović s filmskim delom Taurunum Boy, v katerem v prerezu opazujemo beograjsko naselje Zemun. Hrvaški režiser Igor Bezinović bo po preglednem programu kratkih filmov leta 2015 in celovečernem prvencu Kratki izlet iz leta 2017 kinootoška platna letos razpel na Largu pri špini. Predstavljal bo Razglednice, ki jih je ustvaril s sorežiserji po njegovi zamisli. 
   
  Ponovno bo program bogatila sekcija Ljubo doma. Med slovenskimi filmarji so Niko Novak in Matevž Jerman z Ostanki – izpovedi duhovom, ki bosta predstavila nenavadni »žanr« filmsko glasbenega albuma, Nika Autor z analizo podob migracij, Obzornikom 63 – Vlak senc in nenazadnje lokalni, izolski filmar Davorin Marc s filmi Dobrodošlica., miauuu. in Po:natis 12. Iz italijanske soseščine bo brez dialogov pripotoval Režeči maček Maria Brenta in Karine de Villers, videti bo mogoče tudi neapeljski Selfi Agostina Ferrenteja, ljubljenca festivala Berlinale. 
   
   
   
  S kamero se bomo približevali temam, ki jih naš pogled običajno ne zajame. S festivalskim gostom Janom Vrommanom bomo razkrivali Zgodovino prašiča (v nas), gostili bomo gruzijskega filmarja Misha Antadzeja s filmom Nabiranje, fascinantnim presekom starodavnega in ultramodernega. Svojevrsten filmski jezik bomo spoznavali skozi Zamo Lucrecie Martel, Jedro sveta Natalie Meshchaninove, Khavnovo Balangigo: Tulečo divjino in lirično dokumentarno zgodbo Transnistra avtorice Anne Eborn. S Črno materjo Khalika Allaha se bomo poklonili multikulturni, surovi in globoko duhovni Jamajki, prek Preporoda Paula Schraderja, sicer znamenitega scenarista filmov Martina Scorseseja, pa bomo z očmi prebrali manifest ekološke katastrofe. Kratkometražce bosta zastopala festivalska gostja, belgijska cineastka Anouk De Clercq s programom Onkraj, vmes, spodaj in program litovskih kratkih dokumentarnih filmov, zbran pod naslovom Antigravitacija. 
   
   
   
  Filmsko morje bo tako doseglo že znana prizorišča in nove kotičke, se naselilo v galerije in na trge, filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, Video na plaži z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev, glasbene noči na izolskem Svetilniku. V svoje tretje leto vstopa program za filmske profesionalce PRO Otok, v okviru katerega bo regionalni endemit FOKUS, mednarodni program usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, v središče ponovno postavil manj vidne filmske poklice. Letos bo navdihoval kostumografe in oblikovalce maske iz Slovenije in regije. Svoje izkušnje z otoškim občinstvom bosta delili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, med njimi kostumografinja, oskarjevka in dolgoletna sodelavka Ridleya Scotta Janty Yates ter oblikovalka maske in posebnih učinkov Tina Šubic Dodočić. Podmornica – Otok za mularijo pa bo – v čast kinootoškim praznovanjem - vrgla novo sidro v Sončno dvorano JSKD Izola, obenem pa ostala varno zasidrana v Kulturnem domu Izola. 
   
  Več o samem festivalu najdete na njihovi spletni strani ali Facebook profilu:

  http://www.isolacinema.org/sl/home/

  https://www.facebook.com/kino.otok/
   
   
   
  Black Mother - Črna Mater
   
  Dokumentarni film, ki prikazuje Jamajko v malo drugačni luči, ali bolj pravilno lučeh. Pripravite se na temno realnost, kjer se Khalik Allah sprehodi po zakotnih predelih džungle, kot tudi temnih ulicah in predstavi utrip nočnega življenja. Ne govorimo o zabavah, govorimo o preživetju. Vizualna poezija, ki jo priporočamo vsem, ki želite spoznati Jamajko, deželo reggae glasbe, na malo bolj krut, temačen način. Na Jamajki niso samo bele plaže, palme in prečudovita pokrajina! Tam je tudi temačna zgodovina, nasilje, rakotvorna hrana in pijača, zdravsteni problemi in mnogo več.
   
   
  "Allah, fotograf samouk, se tokrat z objektivom zasuče proti Jamajki, kjer se je rodila njegova mati in je preživel velik del otroštva. Izmenično se posveča seksualnim, družbenim in duhovnim vprašanjem. Film Črna mati, ki zajema vrsto lokacij – Cave Valley, Montego Bay, Kingston – je hkrati kot posnetek iz sanj, kot minljiv potopis, sestavljen iz neizbrisljivih portretov, na podlagi katerih je avtor hitro pridobil mednarodni ugled. Način, kako Allah zajema svoje portretirance, ki pač obstajajo, ne da bi mu dosti pozirali, je nekako ganljivo odkrit."
   
  Michael Pattison 
   
   
   
   
  KDAJ/KJE

   7. JUNIJ, OB 11. URI, V ART KINU ODEON V IZOLI ---> http://www.isolacinema.org/event/crna-mati-black-mother/

  11. JUNIJ, OB 21. URI, V KINOTEKI V LJUBLJANI ---> http://www.isolacinema.org/event/otok-v-ljubljani-crna-mati-black-mother/

  Slovenija
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila: V.V.

   

  Na letošnji ediciji overjama se nam resnično obeta cela glasbena paleta. Pridružili se nam bodo nekateri stari mački, videli pa bomo tudi čisto nove obraze.i. Zemljo bodo zatresli Alborosie, Israel Vibration, Queen Ifrica in Junior Kelly kot vodilni predstavniki letošnjega festivala.

  Na odru se bo predstavilo več kot 40 mednarodnih izvajalcev, med katerimi izstopajo evropski Zion Train, Cali P in Lion D in pa seveda Alborosie, ki bo s svojo skupino Shengen Clan, 25. obletnico praznoval z izidom novega albuma ’Unbreakable – Alborosie meets the Wailers United’. Preko oceana se nam bodo prismejali Israel Vibration, ki bodo svojo harmonično glasbo predstavili skupaj z ženstveno energijo Queen Ifrice, za prisotnost jamajških ritmov pa bosta poskrbela Junior Kelly in Ward 21. Za slovenski delež programa so letos povabili skupini Raggalution in KočevSka Orkestra, in dj. ekipe JamCoast crew, LjubljanJah Vibes, Dubtafari Sound in Roots Doughters.

   

  Poleg odlične glasbene zasedbe na glavnem odru, bodo vsakdan festivala popestrili že znani prijatelji Overjama, ki se jim letos pridružujejo novi člani. Na plaži bo glasbeni program spremljal mnoge že ustaljene delavnice, pa naj bodo to tečaji in delavnice, otroški kotiček ali pa market, za lačne pa se bodo okoli vsakega vogala skrivale tudi raznovrstne kulinarične specialitete.

   

  Pomemben poudarek na letos je tudi povečana skrb za okolje, še posebej ko govorimo o uporabi biorazgradljivih materialov in recikliranju. Na voljo bo tudi več raznolike veganske prehrane. Ker je lani po festivalu v kampu ostalo mnogo osamelih šotorov, imate letos “pozabljivci” možnost najeti ’kartent’, že postavljen šotor, iz 100% recikliranih materialov, ki je popolnoma pripravljen da odbije tako dež kot sonce, če si tega želiš.

   

   

  Vse to se bo odvijalo na spektakularni lokaciji v bližini Triglavskega narodnega parka. Čist zrak, zelena drevesa in turkizna reka. Pravzaprav dve, festival se namreč odvija na bregovih, kjer se združita Tolminka in Soča. Nasmeh zagotovljen.

   

  Vstopnice je možno dobiti na spletni strani MHShopa. Za celoten festival je cena 100€ + stroški,, dnevna karta pa šteje 39€ plus stroški. V primeru, da kupite 4 karte naenkrat, vam podarijo popust v višini 30€. Letos je na voljo tudi nova nadgradnja vstopnic ’Comfort Area’ (Zona udobja), s katero je omogočen dostop do notranjih prostorov z Wifi-jem, “Comfort Bara”, notranjih stranišč, lažjega dostopa do glavnega odra ter parkirišč z zelo hitrim dostopom do festivala in do mesta.

   

  Fotogalerije Overjam 2018:

  PreParty:  https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388219461321933

  1. Dan: https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388332641310615

  2. Dan: https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388380447972501

  3. Dan: https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388518561292023

  4. Dan: https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388581287952417

  5. Dan: https://www.facebook.com/Reggae.Si/photos/?tab=album&album_id=1388671187943427

   

   

  Vse informacije so na voljo na www.overjamfestival.com.  Povezave:

  INFORMACIJE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  A2018 AFTERMOVIE: https://youtu.be/huHALOSO0Jo

  URADNA STRAN: https://overjamfestival.com

  VSTOPNICE IN promo material: https://mhshop-online.com/

  FACEBOOK DOGODEK: http://bit.ly/Overjam2019FBEvent

  2018 HIGHLIGHTS: http://bit.ly/Overjam2018-Highlights

  Slovenija
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

   

  NO WEAKNESS MIXTAPE - DJ VERSO
  1.INTRO - ENERGY (DANCER)
  2. CHI CHING CHING x STONEBWOY - NO WEAKNESS
  3. CHI CHING CHING - LOVE MI LIFE

  LEGACY RIDDIM 
  4. JAHMIEL - A BETTER TOMORROW 
  5. RYGIN KING - LEGACY

  FULL AKTIV RIDDIM
  6. RYGIN KING - 3ZN

  7. DING DONG - CHA CHA BWOY
  8. HOT FRASS FT. TAKEOVA - POLO
  9. NARKOZ - BOASY

  LIMITED RIDDIM
  10. MAVADO - MAN A GYALLIS
  11. BUSY SIGNAL - IT RUFF

  FRESH PAINT RIDDIM
  12. GOVANA - GETAWAY 
  13. JAHVILLANI - LIVE FOREVER
  14. MAVADO - FRESH PAINT

  15. KOFFEE - RAPTURE
  16. KOFFEE - TOAST
  17. SUPA HYPE - TOAST REMIX 
  18. GAGE - GOOD PUSSY GYAL 
  19. VYBZ KARTEL - COME HOME
  20. POPCAAN - REDRESS
  21. CHRONIC LAW - GOVERNMENT 
  22. SQUASH x CHRONIC LAW - ONE FAMILY

  SUPREME RIDDIM 
  23. QUADA - FASTER THAN FAST
  24. POPCAAN - UNRULY LAW 
  25. MASICKA - HEADSHOT 
  26. DEXTA DAPS - SQUEEZE

  HUMONGOUS RIDDIM
  27. MASICKA - HUMONGOUS 
  28. VYBZ KARTEL - ME TELL YOU 
  29. TEEJAY - FROM BIRTH 
  30. SHENSEEA - REPLACABLE

  31. MUNGA - NAH MAD OVA 
  32. RYGIN KING - MONUMENT

  TIME MACHINE RIDDIM
  33. MAVADO - ME ALRIGHT
  34. DING DONG FT. BOOM BOOM - VIBES

  35. KEMAR HIGHCON - SO SAUCY 
  36. DING DONG FT. POPEYE CAUTION - GOOD TINGS DEM
  37. DING DONG - CHA CHA 
  38. MUNGA - FIERY 
  39. RDX - MEK WE DANCE

  CONQUEST PARADISE RIDDIM 
  40. TOMMY LEE - BLESSINGS 
  41. CHRONIC LAW - BLESS ME

  42. CHRONIC LAW - HILLSIDE 
  43. QUADA x JAH VINCI - CELEBRATION 
  44. MAVADO - NUH FAILURE (GHETTO YOUTHS)
  45. JAHVILLANI - REFLECTION

  FREEDOM STREET RIDDIM
  46. SQUASH FT. VYBZ KARTEL - CAN'T BE THE SAME
  47. POPCAAN - GOALS

  PROSPEROUS RIDDIM 
  48. QUADA - TEAM 
  49. POPCAAN - LEVEL UP

  50. TEEJAY - OWNA LANE 
  51. JAHVILLANI - WILESIDE GOVERNMENT 
  52. POPCAAN - SILENCE 
  53. MASICKA - DARKEST TIME

  DISMAY RIDDIM 
  54. MASICKA - HAZARD 
  55. VYBZ KARTEL x CHRONIC LAW - CAN'T KILL WE

  G6IXX RIDDIM
  56. JAHVILLANI - NO RATE DEM 
  57. SQUASH - RIFLE 
  58. VYBZ KARTEL - ANY WEATHER

  DANCEHALL POSSE RIDDIM
  59. CHRONIC LAW - NUH PLAY 
  60. MASICKA - RIDE
  61. VYBZ KARTEL - TIP

  62. VYBZ KARTEL - DESIGNA VAGINA 
  63. TEEJAY - UP TOP BOSS

  BRAFF RIDDIM
  64. SHENSEEA - TRENDING GYAL 
  65. TEEJAY x DING DONG - BRAFF

  66. POPCAAN - UNSTOPPABLE 
  67. GOVANA - LOYALTY 
  68. MASICKA - HEIGTS 
  69. ACE GAWD - MARK X & AXIO (CHOPPA STYLE)
  70. STYLO G - WHOOP WHOOP
  71. STYLO G x NICKI MINAJ X VYBZ KARTEL - TOUCHDOWN REMIX 
  72. VYBZ KARTEL - UNDISPUTED CHAMPION

  BIG BALLER RIDDIM
  73. AIDONIA - BIG BALLER 
  74. I WAATA - GENNA JET LIFE

   

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.