Julij 08, 2020

  Prispevki

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  "Reggae is the soundtrack for JAMAICA and the world’s first true global beat."

                                                                                                                                                                                                                                                                           

  Tudi Ljubljana se letos pridružuje 35 mestom, ki prvega julija vsako leto obeležijo in praznujejo International Reggae Day. O tem kdo in kje bo nastopal smo vam že pisali, tukaj pa se bomo dotaknili kaj IRD sploh je, kje in zakaj je nastal ter kaj je njegov namen. 

  Gre za 24-urni globalni medijski festival, ki praznuje najboljšo jamajško glasbo in umetnost ter njen vpliv po celem svetu. Je prvi tak festival na svetu posvečen striktno reggae glasbi. Začetki segajo v leto 1994, bolj natančno 1. julija istega leta. Leta 2000 pa ga guverner general Sir Howard Cooke uradno razglasil za letni dogodek. Je marketinška platforma jamajške ustvarjalne industrije in tudi globalne reggae glasbe. 

  Navdih za International Reggae Day je podala Winnie Mandela med njenim uradnim obiskom julija leta 1991, z njenim možem Nelsonom Mandelo, tik po tem, ko je bil le ta izpuščen iz zapora. Winnie Mandela je govorila o moči reggae glasbe in o tem, kako bi lahko skozi glasbo Marleyja, Tosha, Cliffa in drugih, lahko navdihnili južnoafriško prebivalstvo v boju proti apartheid režimu. Ta dan se je Andrei Davis, ustanoviteljici gibanja, zdel primeren za začetek in tako se je se je 1. 7. 1994 "rodil" IRD.  

     (Vir: Google - Winnie Mandela, Andrea Davis, Howard Cooke)

  Blagovna znamka IRD se promovira kot letni dogodek od leta 2000 dalje, ko je jamajški Guverner General Cooke uradno priznal gibanje. Od takrat je to znana kot virtualna zabava, ki jo gosti Jamajka. 24 ur se po več 10 mestih širom sveta odvijajo različne dejavnosti, kot so glasbeni festivali, "Reggae Film Festival", iskanje novih talentov, razstave, poslovne konference, ustvarjalne delavnice, podelitev nagrad in zaslug … IRD se uporablja kot platforma za zagon raznih jamajških produktov od glasbe pa do kulinarike.

   

  Da gre za resno stvar, pokaže seznam glasbenikov, ki so s svojim nastopom podprli IRD. Če naštejemo le nekatere: Toots and the Maytals, Culture, Gregory Issacs, Tarrus Riley, Morgan Heritage, Luciano, Anthony B, Leroy Sibbles, Ken Boothe, Mighty Diamonds, Ernie Smith, Tony Rebel, Dean Frazer, Tessanne Chin, Junior Kelly, Turbulence, George Nooks, LUST, Cherine Anderson, Chuck Fenda, Diana King, Nahki, Kulcha Knox, VC, Abijah, Brent Dowe, President Brown, Pam Hall, L’Acadco, Studio One All-Stars, Alpha Boys …

  Letošnji program poudarja predvsem DUB glasbo. Pričakovati je torej dogodke podprte s sound systemi, kot se bo to zgodilo v Ljubljani na 2-dnevnem dogodku. Ta bo razdeljen na "INDOOR" in "OUTDOOR" del. Več o samem dogodku pa na naši spletni strani Reggae.Si (TUKAJ) ali na uradnem FACEBOOK profilu TUKAJ.

   

   

  Povzeto iz uradne spletne strani www.ireggaeday.com kjer najdete tudi pregled dogodkov skozi leta in več informacij o gibanju.

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Avtorica: Tamara Nanaja

  Že veste kjer boste letos preživeli svoje reggae počitnice? Izbire v širši in daljni okolici je kar veliko.  Lahko se odločite za manjši, butični festival, ali pa obiščete takega, kjer bo še več (deset)tisoč drugih obiskovalcev. Za vas smo izbrskali tako kratke, enodnevne, kot tudi dolge, večdnevne festivale. Neglede na to kam se odpravljate, vam želimo čudovite reggae počitnice, zelo veseli pa bomo, če nam pošljete kakšno fotografijo ali video :) 

  MONTENEGRO SUN REGGAE FESTIVAL 

  Montenegro Sun Reggae Fest priporočamo že zato, ker gre za mini festival, ki se dva dni dogaja na prečudoviti črnogorski plaži Kamenovo.  Poleg glasbe festival kot tak ne nudi dodatnih aktivnosti, jih je pa na plaži na voljo več kot dovolj :)

  plusi

  + Dogaja se na peščeni plaži, vzdušje je bolj sproščeno kot kjerkoli drugje .. skoraj kot bi bili na Karibih :)

  minusi

  - Zaradi lokacije in veliko kopalcev, ki tja niso prišli samo na reggae, tam ni tistega „pravega“ festvialskega vzdušja, ampak je bolj koncertno-plažno :)

  Kdaj? 16. – 17.  julij 2017

  Kje?  Plaža Kamenovo, Budva, Črna Gorda

  Nastopajoči:  Dj Bratski, Dj Daibii, Natty Lijah, Gaggie, Miss Bolivia, KIck Kong, Beniman, Hornsman Coyote

  Več informacij:   https://www.facebook.com/montenegrosun.reggaefest 

   

  SEASPLASH

  Je eden izmed najstarejših hrvaških glasbenih festivalov in že od samega začetka poteka na isti lokaciji.  Na lanskem festivalu se je predstavilo kar deset različnih soundsystemov, letos pa je v ospredju predvsem zelo močan line-up.

  plusi

  + Velja za enega najbolj sproščenih reggae festivalov v regiji in tudi enega bolj ugodnih, saj poleg festivalske vstopnice (in seveda hrane, pijače ter drugih dobrin) posebej ne zaračunavajo skoraj nič drugega. 

  + Prizorišča festivala se dogajajo znotraj Trdnjave, kar da glasbi in njenim izvajalcem še poseben čar, tekom dneva pa je obiskovalcem na voljo urejena plaža z lepo, zelo čisto vodo.

  minusi

  - Kot kaže po zadnji najavi nastopajočih, med vsemi izvajalci ni niti enega slovenskega. Škoda. Imamo namreč kar nekaj takih, ki bi lepo sovpadli s programom Seasplasha. 

  - Po izkušnjah iz prejšnjih let organizatorji line-up (po dnevih) objavijo komaj nekaj dni pred festivalom, tako da se je težko planirati v naprej, v kolikor si na festival namenjen samo zaradi določenih izvajalcev  ...

  kdaj? 20. - 23. julij 2017

  kje? Trdnjava Punta Christo, Štinjan, Pula, Hrvaška

  Nastopajoči:  Mad Professor, Vin Gordon & The Real Rock Band, Vibronics meets Conscious Sound, Mungo's Hi Fi, Fleck, Bamwise, FakofBolan,  Brain Holidays, Waitapu, Digitron Sound, Lion's Den, Warrior Charge, Dubble, Rockers Dub Master in mnogi drugi

  Spremljevalni program:  Seasplash nudi zares zanimiv spremljevalni program, vsebina le tega pa je iz leta v leto boljša. Poleg nekaj delavnic so v prejšnjih letih predvajali tudi filme z reggae in jamajško tematiko. Za letos obljubljajo aerial in dub jogo,  ArtSplash kolonijo,  EduSplash, razne ustvarjalne delavnice, tudi delavnico Dj-janja.

  Obvezna oprema:

  • vse kar potrebujete za na morje, saj boste s Seasplashem ujeli dve muhi na en mah – super glasbeni festival, ob krasni istrski plaži in morju ter vsem kar sodi zraven.
  • Oči na pecljih! Kadite?  Potem poskrbite, da bodo vaše oči na preži non stop. Da vas ja ne zaloti gospod policaj. Kazni so (pre)visoke.

  Več informacij: https://seasplash-festival.com

   

  ONE LOVE 

  Eden najdaljših, če ne celo najdaljši italijanski reggae festival, traja kar devet dni, za letos pa pripravljajo kar nekaj novosti.  Med drugim so uvedli tudi dub stage s sound systemom in pa otroški kotiček za najmlajše obiskovalce.

  plusi

  + Večina ostalih festivalov je krajših, devetdnevni One Love festival pa je pravzaprav idealna prilika za letni glasbeni dopust.

  + Dovolj pester izbor glasbenih izvajalcev in DJ kolektivov ter vsako leto bogatejši spremljevalni program ter celo brezplačen prevoz iz festivalskega prizorišča do plaže. 

  minusi

  - Lokacija festivala je sicer lepa in prijetna ... čez dan. Zvečer pa na reggae pride tudi veliko komarjev, zato je zaščita z dolgimi oblačili, repelenti oziroma naravnimi sredstvi praktično nujna, sicer ne boste plesali v ritmih reggaeja, ampak v tempu, ki vam ga bodo diktirali piki komarjev :)

  Kdaj? 21. – 29. julij 2017

  Kje?  Kamp Girasole, Latisana – Lignano, Udine, Italija

  Nastopajoči: Ky-Mani Marley, Israel Vibration, Anthony B, The Skatalites, Luciano, Dub Inc, Big Mountain, Jah 9, Aba Shanti I, Moa Anbessa, Sistah Awa, Dub Kali in mnogi drugi.

  Spremljevalni program: joga, shiatsu, likovne delavnice, rekreativne dejavnosti za otroke (otroški kotiček) in zabavo z DJ programom ob bazenu in v baru kampa, poskrbljeno pa bo tudi za vsakodnevni brezplačen prevoz z avtobusom do morja in plaž ter nazaj v kamp.

  Obvezna oprema:

  • Zaščita pred komarji
  • (za otroke): zaščitne slušalke za ušesa
  • Vitamini (ne pozabite, festival traja kar 9 dni...)

  Več informacij: http://www.onelovefestival.it 

  OVERJAM INTERNATIONAL REGGAE FESTIVAL 

  Edini mednarodni reggae festival, ki se dogaja v Sloveniji, na zdaj že tradicionalno festivalski lokaciji Sotočje. Letošnja šesta edicija (peta v Tolminu) obljublja veliko sprememb, od prizorišč, do spremljevalnega programa in še marsičesa.  Overjam je v Slovenijo že večkrat pripeljal legendarne reggae glasbenike, ki smo jih na naših tleh videli prvič in tudi letos bo tako.  Napovedani line-up vsekakor  navdušuje, veliko ostalih pomembnih detajlov kot so izbor delavnic in podobno, pa je zaenkrat še neznanih. 

  plusi

  + Magična lokacija reke Soče je tako odlična dodana vrednost za festival, da glasba včasih pride komaj na drugo mesto.

  + Kljub majhnosti slovenske reggae scene pa Overjam Slovenijo postavlja na svetovni reggae zemljevid.

  + Blizu je :) Neglede na to iz katerega konca Slovenije prihajate, je Overjam verjetno eden najbližjih reggae festivalov v okolici.

  minusi

  Veliko dodatnih stroškov.  Zaradi specifike lokacije in zaradi koncepta festivala kot takega, se obiskovalcem zaračunava marsikaj – bodite pozorni na svoje evre in pospravljajte in čistite za seboj. Bolj kot bo okolica Soče čista, več evrov vam bo ostalo v žepu :)

  Čeprav je Overjam s svojo komunikacijo in promocijo močno prisoten v Italiji, Veliki Britaniji in drugih reggaeju bolj naklonjenih državah, pa je slovenski jezik in slovenska publika vsa ta leta nekako v ozadju. Festival se močno fokusira na tuje občinstvo, Slovenci pa smo na lastnih tleh velikokrat zapostavljeni.

  Kdaj? 16. – 19.  avgust 2017

  Kje?  Sotočje, Tolmin, Slovenija

  Nastopajoči:  Alborosie & Shengen Clan, Ky-Mani Marley, Freddie McGregor, Richie Spice, Manu Digital, Irration Steppas, General Levy, RootsInSession, DJ Verso, Dr Bancho, DJ PeteRoots,  Dubtafari Sound, Freedom Fighters, Jahklin Selecta, JD Passy, Ras Levi, Lion Shine, Michel Pfeifer, Raggalution, Reggeneration Sound, Tadiman, TminTafari, TotalDestruction ...

  Spremljevalni program:  Overjam je vedno slovel po pestri selekciji spremljevalnega programa, nadejamo se da bo tako tudi letos, vendar informacije o tem še niso javno objavljene. So pa organizatorji že sporočili, da nadaljujejo s programom za otroke, ki  ga tudi v nadaljevanju imenujejo Overjam4Kidz,  čeravno to ne bo Overjam4kidz, kot so ga bili otroci in družine vajeni do sedaj.

  Do sedaj je Overjam4kidz namreč bil namenjen tako otrokom kot tudi staršem, promoviral in razvijal je iste vrednote, kot jih goji reggae kultura in otroke oziroma družine spodbujal k multikulturnosti, solidarnosti, harmoničnemu življenju in strpnosti, letos pa organizatorji za otroke pripravljajo nekaj prostočasnih aktivnosti iz področja igre, športa in glasbe. 

  Več informacij:   http://www.overjamfestival.com

  UPRISING

  Je eden navečjih evropskih reggae festivalov, dogaja se v neposredni bližini slovaške prestolnice Bratislave. Za letošnjo jubilejno deseto edicijo so organizatorji pripravili zares močan line up, s headlinerji Sean Paul ter Alpha Blondie.

  plusi

  + Zelo lepo pregledna spletna stran, ki ponudi res večino informacij, katere potencialni obiskovalec festivala išče.

  + Mednarodno uveljavljen festival, z dolgo tradicijo, ki je gostil že večino največjih imen v reggae sceni, navadno ne pozabi tudi na manj uveljavljena imena. Letos med drugimi nastopa tudi Marla B, hčerka Dennisa Browna, ki smo jo predstavili tudi na Reggae.si.

  minusi

  - Ni morja ali jezera za kopanje.

  - Malo daleč je za nas je, glede na to, da festival traja le dva dni.

  Kdaj? 26 – 27.  avgust 2017

  Kje?  ZLATÉ PIESKY, Bratislava, Slovaška

  Nastopajoči:  Sean Paul, The Wailers, Alpha Blondy, Irie Révoltés, Macka B & Roots Ragga Band, Congo Natty ft. Congo Dubz & Iron Dread, General Levy, Zion Train ft. Dubdadda & Michela Grena, Foreign Beggars,
  Marla Brown & Next Generation Family, Mungo's Hi Fi Soundsystem, Manudigital, Vibronics,
  Classic Wonder Veterans ft Solo Banton.....

   

  Več informacij:   http://www.uprising.sk/en

                                               

  ROTOTOM SUNSPLASH EUROPEAN REGGAE FESTIVAL 

  To je največji in najstarejši evropski reggae festival vseh časov in vsak pravi reggae ljubitelj bi ga moral obiskati vsaj enkrat v življenju.  To namreč ni le glasbeni festival, ampak je kulturno kulinarično glasbeno geografski spomenik reggae kulturi.

  plusi

  + Bogata zgodovina festivala in njegova kredibilnost kot taka obiskovalcem jamčita, da bodo prav gotovo spoznali ali slišali nekaj novega. Festival velikokrat gosti glasbene legende, ki sicer bolj poredko nastopajo na tako velikih (evropskih) dogodkih. 

  + African Village. S tem prizoriščem se Rototom močno diferencira od ostalih festivalov, saj se vrača nazaj h koreninam, Tja, kjer se je vse začelo, v Afriko. Letos je "Afriška vas" še posebej v ospredju, saj je tema letošnjega Rototoma #CelebratingAfrica. V Afriški vasi lahko spoznate pravo Afriko. Skozi hrano, ples, umetnost, modo, zgodbe, ženskost, literaturo...in seveda skozi afriško glasbo. 

  minusi

  - Ker gre za zares ogromen festival z prizorišči na ogromni skupni površini,  se vam bo večkrat zgodilo, da boste  kaj »zamudili«.

  - Kronično pomanjkanje senčnega prostora v kampu.

  Kdaj? 12. – 19.  avgust 2017

  Kje?  Benicassim, Španija

  Nastopajoči:  Twinkle Brothers, Steel Pulse, Shaggy, Kibir La Amlak, Panda Dub, Turbulence, Dubkasm & Solo Banton, Gentleman & Ky-Mani Marley, Toots & The Maytals, Beenie Man, Christopher Martin, The Wailers, Lutan Fyah, Alpha Blondy,  Chronixx, Luciano, King Earthquake...

  Obvezna oprema: vitamini, pokrivala (ni sence)

  Več informacij:   https://rototomsunsplash.com

  OUTLOOK FESTIVAL 

  Največji evropski festival soundsystem kulture  vsako leto postreže z zares norimi zabavami. Reggae in sorodni žanri so samo del vsega dogajanja, na festivalu je namreč mogoče slišati vse od hip hopa pa do težko kategorne elektronske glasbe. Poseben čar festivalu poleg same lokacije dajejo tudi takoimenovani »boat partiji«, Outlook pa je zelo karizmatičen tudi zaradi obiskovalcev, po večini  gre za angleško publiko, ki Hrvatom in drugim vedno rada pokaže kje so meje dobrega okusa in jih včasih celo preseže :)

  plusi

  + Outlook je prava glasbena izobrazba. Še tako dober poznavalec bass  glasbe, se bo na Outlooku vedno naučil nekaj novega.

  + Atmosfera. Tudi ko med hojo požiraš mivkin prah .... si srečen in se temu smejiš. Atmosfera je pač taka, da skrb in slaba volja enostavno ne obstajata.

  minusi

  Gneča. Besna gneča. Pazite na svoje prste v japankah in poletnih sandalih. Večkrat jih bodo pohodili.

  Kdaj? 7. – 10.  september  2017

  Kje?  Trdnjava Punta Christo, Štinjan, Pula, Hrvaška

  Nastopajoči:  Horace Andy, Dawn Penn, Lady Chann, Mad Professor, Gentleman's Dub Club, Macka B, Mungo's Hi Fi, Charlie P, edo Maajka, Channel One, Egoless ....

   

  Več informacij:   http://www.outlookfestival.com/ 

   

  In še nekaj večjih, a tudi bolj oddaljenih festivalov:

  Musa Cascais

  29.6. – 1.7. 2017, Carcavelos, Portugalska

  Nastopajoči:  Protoje, Gentleman, Horace Andy ...

   

  Summer Jam

  30.6. – 2.7. 2017, Cologne, Nemčija

  Nastopajoči:  Damian Marley, Popcaan, Patrice ...

   

  Reggae Geel

  4. – 5.8.2017, Geel, Belgija

  Nastopajoči: Jah Cure, Steel Pulse, Christopher Martin ...

   

  Uppsala Reggae Festival

  12.8.2017, Uppsala, Švedska

  Nastopajoči:  Chronixx, Raging Fyah,  Jesse Royal,  Duane Stephenson ...

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Verjetno ste v devetih letih, odkar Demofest obstaja zanj že slišali. No, za tiste, ki še niste pa gre zgodba o festivalu nekako takole.

  Image may contain: 1 person, text

  Demofest je edinstven glasbeni festival, ki je svoje začetke ugledal leta 2008 v Banjaluki. Je festival tekmovalnega značaja, ki daje prednost neuveljavljenim glasbenikom, da s svojim živim nastopom, občinstvu pokažejo svoje glasbene sposobnosti in dokažejo, da niso le muha enodnevnica. Poleg tekmovanja glasbenih skupin iz regij bivše Jugoslavije na festivalu nastopajo tudi svetovno znani glasbeniki. Tako smo na prejšnjih Demofest festivalih lahko videli nastope izvajalcev, kot so KosheenGuano ApesAsian Dub FoundationKelis,...  Seveda pa ne manjka nastopov uspešnih regionalnih izvajalcev, kot so Dubioza KolektivPartibrejkersDarkwood Dub ter drugih. Tudi žirija, ki ocenjuje tekmovalni del festivala je vedno sestavljena iz vrhunskih glasbenikov ter glasbenih novinarjev in kritikov. V vlogi sodnikov in ambasadorjev festivala so se tako znašli že Rambo Amadeus, Davor Gobac (Psihomodo Pop), Vlatko Stefanovski, Bane Lokner in podobni.

  Image may contain: 2 people, text

  Na letošnji 10. ediciji Demofesta bodo v okviru revijalnega programa nastopili velikani glasbene industrije. Oder bodo namreč zasedli Ky-Mani MarleyRudimental z DJ setom, Funkerman, Freemasons, Bad CopyDubioza KolektivEdo Maajka, slovenska skupina Lačni Franz ter drugi. A glavna nit festivala ostaja tekmovanje manj uveljavljenih skupin. Letos je strokovna žirija banjaluškega Demofesta na natečaju, med 471 prijavljenimi, izbrala petdeset različnih skupin, ki se bodo borile za nastop v finalu, že 10. Demofesta. Na trdnjavi Kastel se bodo pomerile za nagrade in priznanja, ki jih ta festival prinaša, nagrade pa so tudi za sodelujoče skupine zelo mamljive. Najboljša skupina bo namreč nagrajena s snemanjem in produkcijo albuma, drugouvrščeni prejme odrsko opremo v višini dveh tisoč evrov, tretji pa v višini tisočaka! Nagrade prejmejo tudi najboljši inštumentalisti na festivalu. Za primer, najbolši basist dobi za nagrado ročno izdelano kitaro, ki ji pravijo Plavi Bas.

                                   Rezultat iskanja slik za Demofest stage

  Seveda slovenske skupine niso nobena izjema, ko govorimo o nastopajočih! Naše barve in čast bodo na največjem regionalnem festivalu neuveljavljenih skupin zastopale Kalaia, Fed Horses, Cava in Prelude, zagotovo pa smo se osebno najbolj razveselili imena Good Vibrations.

  Image may contain: one or more people, sky, grass, outdoor and nature

  Good Vibrations je slovenska reggae / ska glasbena skupina. Zase pravijo, da so dolgo izgubljen kolektiv sorodnih duš, ki je končno našel svoje mesto pod soncem. Ne dolgo nazaj smo jih lahko videli nastopati na otvoritvenem dogodku Majskih Iger, skupina pa z nastopa v nastop pridobiva srca ljubiteljev reggae ritmov ter ostale publike! Obiščete pa lahko tudi njihovo uradno Facebook stran. - TUKAJ

  Ekipa Reggae.SI skupini Good Vibrations seveda želi obilico sreče ter seveda zmago! Mi že stiskamo pesti!

  Povezava do uradne spletne strani festivala: Demofest.org

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Rassi Hardknocks, ki ste ga lahko slišali na več koncertih po Sloveniji, se pripravlja na novo turnejo kjer bo obiskal Evropo, Afriko in Azijo. Na našem FACEBOOK profilu lahko najdete galerijo (TUKAJ) iz Trnfesta, kjer je nastopal skupaj z Ziggijem in pa SeenJah NattyVibessound-om. Poleg omenjenega nastopa ste ga lahko ujeli isto leto še na Čipkariji in na Jugle Flashu skupaj z Exile Di Brave-om, SeenJah, in  King Harar Soundom. Naj vas pa še na hitro spomnimo na pesem RAGGA INNA MY SOUL, za katero je posnel videospot in smo vam jo prav tako že predstavljali (TUKAJ).

   

  V spodnjem video posnetku si lahko pogledate kaj vam z Jamajke sporoča Rassi, kjer ga je za naš portal posnel Bramma Shanti.

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Naš veliki prijatelj Bramma Shanti je ponovno obiskal Jamajko in seveda se je spomnil tudi na naš portal. Tokrat je posnel pozdrav vsem našim sledilcem od Kazam Davisa. Kazam je v sklopu praznovanja 19. obletnice Dubtafari Sounda, cirka leto dni nazaj gostoval v Ljubljani, skupaj z Rito Black Omolo in Infiniteom. Več o tem si lahko preberete TUKAJ, ali pa si pogledate našo fotogalerijo na FACEBOOK strani. 

   

   

  Kaj pa vam tokrat sporoča pa lahko pogledate video iz našega YOUTUBE kanala.

   

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.