Julij 08, 2020

  Prispevki

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Glasbena skupina Yu420 je balkanski "crossover" projekt, ki je nastal iz glasbenih ekip AmanZaman ter Lion Vybz. 

  21433085 474504532934068 2360209638498756776 n

  Vse skupaj se je začelo z idejo Danila Marinkovića (AmanZaman). Skupina Yu420 izvaja in dela avtorsko glasbo, trenutno pa pridno snemajo napisane pesmi v studiu, saj se pripravljajo na izdajo svojega prvega albuma. Sami svojo glasbo opisujejo kot mešanico Dub, Balkanbeat ter R'n'R ritmov. Yu420 je koncept, ki predstavlja umetniški odgovor in barvit pogled na svet, ki nas obkroža. Lahko bi mu rekli tudi glasbeno popotovanje barvite in internacionalne skupine, ki prihaja iz vojnih območij Balkana, s svojo glasbo pa želijo promovirati mir, ljubezen in strpnost med ljudmi. Je koncept, ki je namenjen raznovrstni publiki, saj so besedila, ki jih prepevajo v angleškem jeziku, da bi čim več ljudi razumelo sporočila in besedila skupine.

  yu420 bw

  Pravijo, da bo na albumu minimalno tudi ena bonus pesem v srbskem jeziku, to pa zato, da bi tuja publika spoznala in vzljubila tudi prelep srbski jezik. Skupina trenutno šteje šest članov, Danilo Marinković (vokal), Filip Šmigović (kitara), Relja DerBogosijan (bobni), Todor Živković (bas), Dragan Pavlović (trobenta) in Nenad Obradović (saksofon). Na albumu bodo gostili tudi glasbenike z Jamajke in Afrike, sodelovali pa so tudi s poznanimi srbskimi Reggae in D'n'B izvajalci. Ogledate si lahko tudi njihov prvi videospot za pesem z naslovom "Peace"!

  Videospot za pesem "Peace" je prvi v nizu mnogih, ki povezuje zlato nit in miselnost skupine Yu420 v preprostem glasbenem sporočilu. Že po naslovu sodeč, pesem nosi jasno sporočilo o miru, ki ga je moč čutiti že v avdio segmentu pesmi. Lahko bi njihovi produkciji rekli subliminalno sporočilo, z videospotom pa so tega poskušali še vizualno pokazati! Pesem nagovarja vse generacije, predvsem pa tiste, ki še ne razumejo, da s spreminjanjem lastnega sebe lahko spremenijo svet in njihovo bližnjo okolico. Zagotovo boste v spotu videli in razpoznali situacije, s katerimi se dnevno srečujemo ali pa pogovarjamo. Te so v videospotu predstavljene z blago metaforo in imajo lahko večplasten pomen. Dejstvo je, da je mir danes "virus v vojnem sistemu". Boj za mir in proti vojnam je postal neusmiljen, ob vsem tem kaosu pa imamo na našem planetu še cel kup drugih motečih stvari. Zgodovinarji so izračunali, da je skupno število vsega časa, ko je bil na svetu mir v naši zgodovini celih sedem minut! Vendar se vedno najde nekdo, kot se najde tudi v skupini Yu420, ki sprejme tveganje in poskuša doseči zmago nad kaosom ali pa vsaj na kratko vzpostaviti premirje in s tem "dvigniti zastavo miru" ter ustvariti boljši svet!

  Sledite skupini Yu420 tudi na njihovih straneh:

  Yu420 - Facebook

  Yu420 - YouTube

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
  Photo: Facebook / Yeza Music

  Roots reggae glasbenica Yeza prihaja z Jamajke. Odraščala je na ulicah vzhodnega Kingstona, natančneje v predelu Bull Bay ter uspešno zaključila šolanje na University of the West Indies. Njeno ime Yeza je izpeljanka imena Yezambique, ki v jeziku Svahili pomeni "moč in vzdržljivost". Nadeli so ji tudi vzdevek "Star of the East", sama pa si najbolj želi, da bi njena glasba osvobodila miselnost in spremenila mentaliteto afriških ljudi. 

  Photo: Facebook / Yeza Music

  Svojo bazo oboževalcev je začela graditi lokalno, a vse to se hitro spreminja. Z izdajo njene prve pesmi z naslovom "Everything is Irie" in videospotom, ki ga je posnela za to pesem se njena prepoznavnost, kot tudi krog oboževalcev vztrajno veča. Pesem je bila posneta v legendarnem studiu Digital B, za podlago pa si je izbrala enega od klasičnih "riddimov" z naslovom "Hot Milk". Tudi sama pravi, da je zelo samozavestna, ko je govora o njeni prvi skladbi. Besedilo je napisala sama, celotna produkcija pa je plod sodelovanja s Calibud Music ter založbo Universal Reggae Sounds, pesem pa je odsev njene osebnosti in miselnosti.

  "The song is an encouragement for everyone, no matter who you are or what stage of life you are in, despite any challenge, to maintain a positive attitude," pravi Yeza. 

  Videospot je delo režiserja Mykal Cushnie-a, ki je o videospotu povedal: “We juxtaposed real life with abstract images to give the audience the ‘a day in the life’ vibe with Yeza, but also kept it edgy with cool locations and colorful styling. Real images with real youths touching the road making moves and music.” 

  Trenutno sodeluje z založbo Universal Reggae Sounds, svoje pesmi pa snema ob pomoči produkcijskih hiš Calibud Music, Equinoxx Music in Supa Nova. Pripravlja pa se tudi na izdajo svoje prve plošče z naslovom "Rebel on the Run". Kam vse jo bo odnesla pot ni zagotovo, a njena širokomiselna besedila, ikonične melodije, notranja in zunanja lepota ter močna vztrajnost kažejo na to, da bo čez nekaj let njeno ime zagotovo v družbi najboljših reggae glasbenikov.

  Photo: Facebook / Yeza Music

   

  Več o glasbenici in njenih projektih izveste na uradnih spletnih straneh:

  Facebook

  Soundcloud

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  New Kingston je družinska glasbena skupina, ki jo sestavljajo trije bratje in oče. Tahir ali Slim na klaviaturah, Courtney Jr. na bobnih ter najstarejši od treh bratov Stephen, ki ga kličejo tudi Suki na kitari. Vsi trije pa glasbi prispevajo svoj vokal. Tudi njihov oče Courtney Panton Sr. je pomemben član skupine, saj je namreč njihov basist.

  Courtney Panton Sr. se je v 80-ih letih z Jamajke z družino preselil v New York in pred približno dvajsetimi leti položil glasbene temelje sinovom, saj jih je spodbudil k učenju instrumentov, ki jih je sam nabral čez leta. Oče je že pred ustanovitvijo družinske skupine igral ter bil del reggae scene v New Yorku ob boku glasbenikom, kot so Michael Goldwasser. A tudi New Kingston ni nekaj popolnoma novega, saj ima skupina za sabo že kar nekaj kilometrine. S prva so preigravali različne pesmi kot "cover band", svoj prvenec pa doživeli leta 2013 z albumom Kingston University, dve leti kasneje pa je izšel Kingston City. Tretji album z naslovom Kingston Fyah je luč sveta zagledal leta 2016, njihov najnovejši projekt, ki so ga poimenovali, A Kingston Story: Come From Far pa je izšel avgusta prejšnje leto. Sodelovali so z glasbeniki, kot so Dub Inc, Sidney Mills, Rellee Hayden bili pa tudi na turneji s Collie Buddz-om v Ameriki, Angliji in Evropi.

  A Kingston Story: Come From Far so snemali v domačem studiu, v Brooklynu. Pomagal jim je glasbeni inženir Fabian Cooke, album pa je izšel pod založbo Easy Star Records. Na albumu je devet pesmi ter posnetek, ki so ga poimenovali Browne's Interlude. Ta pa vsebuje kratko sporočilo in bas linijo, ki jo je zaigral Glen Browne. Zaradi izjemnega vokalnega razpona sinov ni bilo potrebe po kakšnih pomožnih vokalih. Vseeno pa je na albumu začutiti moč celotnega vokalnega spektra, tako njihovega nastopanja v živo, kot tudi studijskega dela. Vse to pa odlično izraža njihove jamajške korenine. Brez že vnaprej narejenih podlag ali "riddim-ov", brez tako imenovanega "auto-tune-a", le pristna ljubezen do reggae glasbe z dodano osebno noto. A Kingston Story: Come From Far je še en izmed mnogih visoko kakovostnih albumov, sicer bogatega glasbenega leta 2017.

  Courtney Panton Jr. pravi: "There’s always a moment in life where we subconsciously show gratitude to where we are now by reflecting on where we came from. Come From Far is our experience; as a family, as musicians and as human beings living in a world where anything is possible."

  “Everyone has a journey they are on or one that has ended. It all starts somewhere and we are no different. We have ‘come from far’ but ‘look how far we haffi go’.” še pove Stephen.

  Več o skupini New Kingston in njihovi glasbi najdete na uradnih straneh:

  http://www.newkingstonmusic.com

  Facebook

  Twitter

  Instagram

  Prispevki
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  ASADENAKI

  Eden od vzhajajočih reggae glasbenikov, ki obeta ogromno je zagotovo Asadenaki! Je naslednik bogate glasbene zapuščine, ki jo je ustvaril njegov oče ta pa mu je tudi nadel edinstveno ime Asadenaki, ki pomeni "enigma". Asadenaki je pevec, skladatelj, pisatelj, kitarist, Dj, v Ameriki pa se je izšolal tudi kot filmski producent na šoli Clayton State University v državi Georgia. Sam sebe rad opiše kot "ustvarjalec, ki navdih jemlje od Stvarnika"  -  "a creator inspired by The Creator".

    

  Asedenaki je rojen in je odraščal v Kingstonu na Jamajki, v hiši z bogato glasbeno zgodovino Solomonic Productions, ki je bila tudi pisarna njegovega očeta. Že od rojstva je bil vedno obkrožen z glasbo. Je namreč sin ska, rocksteady, in reggae pionirja Bunny Wailer-ja. V mlajših letih ga je bolj zanimal šport, predvsem nogomet. Eno sezono pa je bil tudi član Meadow Brook High School nogometne ekipe. Po tragičnem umoru njegovega oskrbnika, originalnega člana skupine The Wailers z imenom Junior Braithwaite v Kingstonu pa se je preselil k njegovi mami v Ameriko. Tam se je vpisal v DeKalb School of Arts šolo, ki ga je usmerila na pot glasbe in medija, z nogometom pa si je prislužil tudi štipendijo. Med izobraževanjem na univerzi je spisal veliko besedil, ob tem pa poskušal razumeti življenje in samega sebe. Ni bilo potrebno veliko, da se je prepustil svojemu pravemu klicu, postati glasbenik. S sestro Cen'C Love je sodeloval na njenem glasbenem projektu v domčem studiu, kjer se je tudi veliko naučil, končni izdelek pa je bil album sestre z naslovom "Love Letter".

  Z vrnitvijo na Jamajko pa se je njegova glasbena pot resnično začela. Združil se je z Yezer Rootom, basistom, kitaristom in klaviaturistom ter Narry Berry- jem in nastal je "The Tuff Gang". Z novo nastalo skupino je Asadenaki izpilil svoje pevske sposobnosti ob tem pa prevzel tudi sekcijo ritem kitare v skupini. Julija 2015 je skupina pod imenom “Asadenaki and The Tuff Gang” izdala svoj prvi album z naslovom "Freedom Seeds", s tem pa so dobili priložnost nastopanja na dogodkih, kot so Jamnesia, Inner City Dub, Sankofa Sessions, Bob Marley Trenchtown Concert, Peter Tosh Memorial Concert, Wickie Wackie Music Festival, Bourbon Beach in The One Love Concert dogodkih v Negrilu, na Jamajki.

  Njegova solo glasbena pot pa je bila le vprašanje časa. Asadenaki svojo energijo črpa iz čiste ljubezni do glasbe, naj bo to ska, rocksteady ali pa reggae, s pridihi hip-hop, R&B, ter soul ritmov, ob tem pa ostaja zvest zapuščini in upošteva modre nasvete svojih prednikov. Rad ima vse aspekte glasbe, naj bo to igranje instrumentov, produkcija, petje, pisanje besedil ali pa le vrtenje glasbe kot selektor. Mnogi ga poznajo pod vzdevkom 'Music Man', sam pa vodi tudi tedensko radijsko oddajo "Culture Classics" na znani jamajški radijski postaji RJR94FM. Z glasbenimi nastopi, selekcioniranjem, radijsko oddajo ter zabavanjem množic pa njegova baza oboževalcev vztrajno raste tako na Jamajki kot tudi drugje po svetu. Njegova ljubezen in strast do glasbe je močno vidna vsakič, ko Asadenaki stopi pred občinstvo. Ustvarjalna poetična besedila spominjajo na legendo z imenom Super Cat, glasbena podlaga pa nedvomno spominja na skupino The Wailers, ki vedno dvigne občinstvo ter pusti pozitiven naboj. Seveda pa nikoli ni pozabil na filmsko produkcijo. Ljubezen do te in glasbe pa je združil tudi v kratkem filmu z naslovom "INITIATION", ki si ga lahko ogledate na YouTube portalu.

  Sam želi svojo ljubezen in lastno reggae glasbo z zavestnimi sporočili deliti med poslušalce reggae glasbe po vsem svetu. Z novimi projekti, ki še čakajo izdajo, njegovo založbo "Tuff Gang Collective", ki jo je ustanovil z mislijo na prednike pa mu bo to nedvomno tudi uspelo. Njegov namen je širiti sporočila o miru, pravici ter enakosti, ljudi pa spodbuditi k razmišljanju in jih navdihniti s svojim zvokom in besedo!

  Več o glasbeniku ter njegovih projektih najdete na spodnjih povezavah:

  Asadenaki Facebook

  Tuff Gang Facebook

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.