Junij 02, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Sr. John je veliko več kot le vsakdanji tipični grafični oblikovalec in producent glasbe. Mogoče vam je bolje znan kot eden od dvojice ustanoviteljev ter selektorjev, danes ne več aktivnega Balkan's HiFi-ja. Le ta je nastal z namenom, da lokalno klubsko sceno dvigne na nov, višji nivo obenem pa z vsestranskim in edinstvenim pristopom globalni reggae skupnosti doda svoj pečat. Selekcije dvojice Balkan's HiFi-ja so pokrivali vse stile in žanre reggae direvatov od Rocksteady in Foundation roots-a do bolj modernih kot so Dubsteb in Jungle, s tem pa ponujala publiki unikatno mešanico reggae glasbe. Izpod njunih rok je nastala tudi prva kompilacija izključno balkanskih reggae izvajalcev imenovana ''Balkanfarraj Vol.1'', ki je bila predstavljena širši publiki na Montreux Jazz Festivalu leta 2010 v Švici. Kot aktivna producenta sta ustanovila tudi svojo založbo imenovano ''Balkans HiFi''. Drugi del balkanske kompilacije "Balkanfarraj Vol.2" sta izdala pod založbo EXIT Festivala in jo tam tudi predstavila množici. Glasbo sta vrtela na skoraj vseh večjih dogodkih ter sodelovala z uveljavljenimi glasbeniki kot so Lee ''Scratch'' Perry, Solo Banton, High Tone, Adrian Sherwood in drugi. V Ljubljano sta nam v sodelovanju s Slovenskimi organizatorji pripeljala Soom T-ja, Brother Culture in Blend Mishkin, sodelovala pa sta tudi s Stinky Ranks-om iz Zagreba. Nista dolgo ostala le znotraj meja držav bivše Jugoslavije. Njune selekcije so poslušali v Italiji, Nemčiji, Franciji Angliji, Škotskem, Finskem Danskem, Norveškem in tudi v Indiji, ter še kje. 

   Sir John, ki ga prijatelji poznajo pod psevdonimom "Medo" poleg digitalnih dubplate-ov prijateljev in tistih iz svoje produkcije, glasbo drugih vrti izključno z vinilskih plošč, že od leta 2006. Pravi, da je njegova želja deliti svojo selekcijo glasbe z ljudmi, ki imajo radi star, klasičen zvok vinilske plošče, ob tem pa risati nasmehe na obraze vsem reggae navdušencem. Sodelovanja z raznimi založbami, na različnih projektih in povezovanje med glasbeniki sta ga pripeljala do njegovega najnovejšega projekta z Color T-jem, ki je definitivno vreden poslušanja.

  "Meni je bil všeč njegov vokal, njemu moji ritmi in to je to. Z nasmehom smo se odločili za sodelovanje", pravi in tako sta posnela Color- T-jev EP imenovan "Long Road", ki vsebuje sedem skladb. Tega lahko poslušate seveda tudi na Sr. Johnovem SoundCloud kanalu.

  V bodoče načrtuje izdati čisto svoje vinilske plošče, pripravlja pa tudi projekt z Owen Knibbs-om, ki je eno in edino svojo skladbo izdal leta 1987, imenovano "Juggler". Le ta, se je po 28ih letih, organiziranja dogodkov, nastopanja in selekcioniranja glasbe v Združenih Državah odločil posneti nove pesmi, ki jih namerava izdati kmalu. Trenutno pa Sr. John sodeluje s sarajevskim ''Skillo'', znanim tudi pod imenom ''Babo Denshola Babook'', ki snema svoj novi, kmalu prihajajoči album".

  Za več informacij o Sr. Johnu in njegovih projektih si lahko ogledate tudi njegove kanale na socialnih omrežjih. Vsekakor pa bomo tudi na Reggae.Si zagotovo še pisali o selektorju in producentu glasbe, ki se skriva pod imenom Sr. John.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Vybz Kartelov novi album »King of the Dancehall« je izšel 10. junija, morda pa ga čaka tudi ponovno sojenje in izpustitev iz zapora.

   Vybz Kartel , dancehall superzvezdnik iz Jamajke, trenutno v zaporu, kjer služi petintridesetletno zaporno kazen, je izdal svoj že 13. album. Sočasno s to novico pa so se pojavile govorice, da se je njegova odvetniška ekipa pritožila, ter da zvezdnika čaka ponovno sojenje še pred koncem leta. 

  Skoraj pet let po aretaciji Vybz Kartela so se producenti ter založbe Adidjahiem RecordsTJ Records in Zojak World Wid odločili izdati album Kartelovih pesmi, ki so bile posnete še pred aretacijo. Ta podatek temelji na meji mogočega, če se spomnimo, da je Vybz Kartel izdal album tudi lani, v obdobju od njegove aretacije pa vse do današnjega dne, pa je izšlo mnogo singlov ter njegovih pesmi, ki so prisotne na »riddim albumih«. Za nekaj pesmi je znano, da so bile posnete v zaporu. Omeniti še velja, da so tudi pri Chimney records  v enem izmed intervjujev zatrdili, da še imajo za en album njegovih neizdanih pesmi. Naslov albuma je kontroverzen, saj se že od osemdesetih let naprej, ko je bil Yellowman ustoličen za prvega kralja dancehalla, artisti ter tudi oboževalci reggae dancehall glasbe prerekajo o tem, kdo je kralj tega žanra. Omeniti velja, da se je tudi Beenie Man samooklical za kralja dancehalla, ko je leta 2006 izdal pesem z naslovom King of the dancehall. Na albumu najdemo štirinajst oziroma dvaindvajset pesmi, če zraven štejemo še radiju prijazne verzije.  Album je tematsko raznovrsten. Kartel v svojih pesmih prepeva dekletom, o sebi, o družbeno kritičnih temah iz Jamajke in Karibov ter o zgodbah iz geta. Dva singla iz albuma, to sta Fever in Western Union je že možno kupiti na Itunes, ali ju poslušati na Youtube-u. Ima pa Vybz Kartel že zagotovljen poletni hit z naslovom Summer 16, ki je bil izdan pred nekaj dnevi na isto imenskem riddim albumu, katerega je produciral TJ records

     Tekst: VERSO

  Foto: Facebook

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Xana Romeo se je ekskluzivno za Reggae.si pogovarjala z našim kolegom Brammo Shantijem, ki že nekaj časa skrbi za zanimive vsebine iz Jamajke, poroča pa tudi o svojem glasbenem ustvarjanju. Njegov blog za reggae.si si lahko ogledate TUKAJ, članek o Xani (v angleščini) pa lahko preberete TUKAJ.

   

  Azana Makeda Smith - znana pod umetniškim imenom Xana Romeo, je bila 26. avgusta 1994 rojena v majhni skupnosti imenovani Greenwich Town v Kingstonu na Jamajki. Je najmlajša hči veterana reggae glasbe Maxieja Smitha bolje poznanega kot Max Romeo. Glasba ji je bila usojena še preden je izgovorila prve besede in danes je Xana ena od hitro rastočih Roots, Dub Reggae glasbenih izvajalcev. A njeni talenti so več kot le petje… Je izvrstna skladateljica, tekstopiska in umetnica, hkrati pa je tudi manager družinskega podjetja, glasbene založbe Charmax Music. V zgodnjem začetku leta 2000 se je Max Romeo s svojo družino preselil v naselje imenovano Treadways, v Linstead, St. Catherine na Jamajki, kjer je Xana tudi končala šolo in trenutno še vedno prebiva s svojimi starši in sorodniki.

  Sproščenost za delo ter inspiracijo najde v udobju svojega doma. Tam je namreč tudi sedež »The Red Ark Studia« v katerem so posnete, sproducirane in »zmiksane« vse njene pesmi. Njen opredeljen pogled in strast za realno oz. prvinsko glasbo sta globoko vplivala na projekt, ki ga ima Xana v načrtu. V nastajanju je namreč Roots album z Dub prizvoki, saj je to sekcija Reggae glasbe za katero se je Xana odločila, nameniti ji vso svojo pozornost. Pri delu ji pomaga oče Max Romeo, zanese pa se lahko tudi na brata. Šestnajst letni Azzizi Romeo je še mlad, a odličen producent in glasbenik. Njegova skladba "Grow My Dread" pa je dober pokazatelj glasbene nadarjenosti, družinske zapuščine in svetel pogled v prihodnost Reggae glasbe. Xani je v oporo tudi Omar Johnson, bolje znan kot »Jallanzo« iz dobro znane Roots skupine »DubTonic Kru«. Xana pa ni le glasbenica ampak je tudi vsestranska umetnica, ki v prostem času uživa ob ustvarjanju svojih slik ter svojo kreativnost izraža na različne umetniške načine. Nastopa z očetom (Max Romeo) in bratoma Azzizijem in Romaxom, sodeluje z najboljšimi producenti ter največjimi glasbeniki, o njej pišejo revije Vogue, Riddim Magazine in Irie Magazine, njeno glasbo pa predvajajo po svetovnih radijskih postajah...

  Vse to kaže, da si Xana ne želi biti le pevka pač pa tudi pustiti znaten pečat na globalni reggae sceni, kot je to naredil že njen oče, ki je tudi njen idol. Xana namreč pravi: »moj idol in moj zgled je moj oče. Prav on me je navdihnil za petje in predajanje sporočila skozi glasbo ljudem. On ni le oseba, katerega celoten glasbeni katalog poznam, ampak poznam tudi njegov način življenja. Hočem da ljudje vidijo in razumejo sporočilo pesmi, ki ga predajam. Nočem, da se izgubijo v lepi melodiji mojega glasu in tako pozabijo na sporočilo. Zato tudi ne pojem prav visoko. Ko nekdo posluša Xano Romeo želim da se počuti prerojenega (prečiščenega), da dobi navdih za nove stvari in se iz besedil nekaj nauči. Nočem, da bi ljudje poslušali samo zvoke in bili vznemirjeni le zaradi glasbe same. Hočem da jo ljudje razumejo in slišijo!

  Trenutno z očetom in bratom zaključuje turnejo po Evropi, imenovano »Max Romeo & Family Tour«, načrtuje pa tudi nove projekte. Njena prva pesem za javnost je bila »No Love«, izdana prav na njen rojstni dan 26. avgusta 2014. Zaradi njenih besedil in unikatnega zvoka je kmalu dobila javno pozornost. Tako je 1. februarja 2015 izdala svojo drugo pesem z naslovom »Righteous Path (Our Father)« in hitro osvojila svetovne radijske valove. »Rate Rasta« pa je prav tako že popularna med reggae poslušalci.. V sodelovanju z Roots Dub Reggae selektorjem, znanim pod imenom Yaaadcore pripravlja kompilacijo, eno izmed njenih aktualnejših del pa je pesem z naslovom »Mercy Please«.

  Xana Romeo, ime katerega svetovni Dji visoko spoštujejo in ime, ki si ga je vredno zapomniti, saj je že priljubljen med večino ljubiteljev reggae glasbe, močno pa prodira tudi v Evropo in na Balkan.

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  ''Balkan Reggae Connection" je kompilacijski CD, ki sta ga s skupnimi močmi izdala Ammonite Records (Srbija) in Positive Reality Records (Slovenija). Kompilacija vsebuje 16 pesmi različnih izvajalcev iz Bolgarije, Grčije, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Romunije, Slovenije in Srbije. Zbirka skladb daje vpogled v samo jedro žive in še kako aktivne Reggae scene na Balkanu. Gre za izbor najbolj zanimivih izvajalcev in skladb v zadnjih dveh letih, izbranih izključno na podlagi kvalitete. Reggae glasba ima dolgotrajno in živo tradicijo prisotnosti, sprejemanja in produkcije na Balkanu že od zgodnjih sedemdesetih let, obstaja pa tudi duhovna povezava med Reggae glasbo ter balkansko civilizacijo. Ta je tudi glavni razlog zakaj se je Reggae glasba in z njo povezana kultura dobro prijela na tem delu sveta. Sporočilo brezkompromisne socialne pravičnosti in bratstva med ljudmi, kar je bistvo Reggae glasbe je seveda tudi jedro vseh ljudi balkanske kulture. Balkanski Reggae pa ima še vedno svoje posebnosti, lokalne odtenke…Teh šestnajst skladb in izvajalcev iz osmih držav Balkana zelo dobro pokaže kako dober dejansko je Balkanski Reggae. Glavni cilj te kompilacije pa je ustvariti živahno skupnost balkanskih Reggae ljubiteljev in ustvarjalcev, ki se bodo potrudili ustvariti regionalni Reggae festival. Drugi cilji so pokazati ostalemu svetu kvaliteto in kreativnost lokalnih glasbenikov, kar je glasbeni urednik Igor Sean, bolje znan pod umetniškim imenom Haris Pilton odlično nakazal z izborom pesmi.

  Kompilacijo za katero stoji Ammonite Media iz Srbije in pa domača Positive Reallity, si lahko naročite TUKAJ!

  Izvajalci na Balkan Reggae Connection kompilaciji so naslednji:

  One Lion (Romunija)
  LB27 (Madžarska)
  Siti Hlapci (Slovenija)
  Smoke 'n' soul (Srbija)
  Balkan Riddims (Grška)
  Conquering Lion (Makedonija)
  Darka and Melody Keepers (Srbija)
  Killo Killo Banda (Srbija)
  Rebelites (Bulgarija)
  Hornsman Coyote and Soulcraft (Srbija)
  FC Apatride UTD (Srbija)
  Brooka Band (Makedonija)
  Megga Dillah (Romunija)
  Raggalution (Slovenija)
  Antenat (Hrvaška)
  ​Igor Vince (Srbija)​

  Vir: reggae.hr

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Po albumu Mind vs Heart, ki je bil med kritiki odlično sprejet, se obeta izdaja novega albuma Raphaela, kateri nosi naslov Reggae Survival.  Ta album je prava kulturna mešanica narejena iz močnih vibracij reggae glasbe. Posnet in zmiksan je na Jamajki, ZDA in v Italiji, produciran s strani Don Sugar-ja(ZDA) in tudi Raphael-a samega, s pomočjo podpore Bizzari Records(Italija) in Francoske založbe IRIE ITES. Na albumu najdemo 10 čisto novih pesmi, plus eno dub verzijo pesmi "Dread Inna Babylon". Na Reggae Survival najdemo goste kot so veteran Triston Palmer, kateri je tudi poskrbel za nekaj snemanj v njegovem studiu Kingstonu, Lion D vsem dobro znani mednarodni izvajalec iz Italije, ki ga lahko slišimo pri pesmi "Who Dem a Pree" in mladega Lasai-a, vzhajajoči izvajalec iz Španije, ki sodeluje z Raphaelom pri pesmi "Fallin". Vse pihalne sekcije so bile izvedene in nadzarovane s strani Dean "Cannon" Fraser-ja (Slišati ga bo moč na glavnem odru na festivalu Overjam 2016), legendarnega saksofonista in producenta.
  Raphael se sooča s temami predvsem povezanimi s socialnimi pravicami in človeškimi vrednotami, z močno privlačnostjo do Afrike in njegovega osebnega izvora, ki analizirajo svet in njegovo življenje na zelo intenziven način. 
  Zato se je Raphael odločil, da doda nekaj odlomkov javnih govorov dveh osebnosti, ki sta močno vplivala nanj. Fela Kuti, nepozabni kralj Afrobeat-a in Jose "Pepe" Mujica Urugvajski bivši revolucionarni predsednik. 

   


  Album bo izšel 22. aprila in sicer pri založbi Sugar Cane Records, ki je zelo nova, saj je bila rojena in ustanovljena na začetku leta 2016. Ustvarila sta jo izvajalec Jah Sun in producent Don Sugar. Cilj je ustvarjati in spodbujati zavestni reggae, kot tudi svetovno, hip hop in sodobno popularno glasbo. Prav tako je cilj pri založbi kvaliteta in ne kvantiteta glasbe. Tako želijo za prave ljubitelje glasbe in zbiralce nadaljevati tradicijo s tiskanjem 7" vinilnih plošč. Promocija albuma se je že začela s tako imenovano Reggae Survival turnejo, ki se je že začela z začetkom februarja, spodaj pa si lahko ogledate kje in kdaj ga lahko slišite. Izšel pa je tudi videospot za pesem Joka Soundbwoy na katerem sodeluje ravno z legendo Triston Palma.

  Primož Cimprič

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.