Avgust 12, 2020

  Tujina

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Tom Spirals je navdih za glasbo na The Ashram Express EP -ju decembra 2019; na vlaku med Delhijem in Jaipurjem v Indiji. Na vlaku, ki je dal ime debitantskemu albumu.

   

   

   

  Tom Spirals je delal na EP-ju skozi njegovo trimesečno turnejo skozi indijsko pokrajino Goa, v avstralskem Melburnu, Byron Bayu in na Novi Zelandiji, predno se je vrnil v domači Glasgow, kjer je dokončal projekt. EP se začne z vokalno verzijo pesmi "State Of Mind", kjer se Tom poglobi v svoje trdno prepričanje, da bi morali ljudje raziskati potencialno zdravilna stanja, ki so nam na voljo prek naravnih psihoaktivnih rastlin. Sledi "dubwise" remiks in t.i. "flute cut", kjer lahko slišimo sedaj že za Toma značilnem keltskem slogu.   

   

  Na EP-ju najdemo tudi predelavi (eno smo že omenili); zajetno porcijo stepper ritmov, pod katere se je podisal Blind Prophet (Oregon, ZDA) in pa zvočno dub-step poslastico, za katero se lahko zahvalimo Tomovemu someščanu, ki sliši na ime Konchis.


   

  EP so do sedaj že podprli in zaigrali priznani David Rodigan, OBF, Culture Dub, Sinai Sound in Mungo’s Hifi, če omenimo le nekatere. Naj še kot zanimivost in dokaz, za kako iskano izdajo gre, da so bile že na dan izida razprodane prav vse vinilne plošče! Za zdaj nam ostane le še digitalna kopija, a ne dvomimo, da bo kmalu sledil ponatis!

  Toma lahko najdete na Facebooku in ste tako na tekočem z vsemi novitetami: https://www.facebook.com/tomspiralsmusic/

   

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  AmanZaman je skupina, ki prihaja iz Srbije, bolj natančno iz mesta Svilajnac, katere idejni vodja je Danilo Marinković. Glasba skupine Amanzaman je mešanica reggae/ska/dub, kjer se pozna močan prisoten vpliv glasbe z Jamajke, Balkana in elektronske glasbe iz zgodnjih 90ih. Njihova ideja temelji na spoštovanju človekovih pravic ter tolerance. Tako rasne, verske in medosebnostne, predvsem pa so njihova besedila kombinacija motivacijskih in humornih pogledov na svet, v katerem živimo.

   

   

  Predstavljajo nam nov videospot "Ogledalo", ki je prvi v nizu skladb, s katerimi skupina odpira serijo singlov, s katerimi se pripravlja na prihajajoče koncertne aktivnosti. Poletno vzdušje, angažirana sporočila in očarljive melodije so uvod v tisto, kar bomo od tega benda slišali v prihodnjem obdobju. AmanZaman združuje različne vplive v reggae glasbi v maniri poslati in vzbuditi čustva z besedil o temah, s katerimi se skupina ukvarja.

  "Ogledalo" je kombinacija poštenih vprašanj, pred katerimi si civilizacija pogosto zatiska oči, zato napačne stvari pogosto postanejo vsakdan običajnega človeka.

   

   

  Za sabo imajo več singlov, pa tudi album "Samo neka gori", ki je spremljal balkansko turnejo. AmanZaman se bo še naprej družil z množico na prepoznavnih živih nastopih po celotni regiji, z videospotom za skladbo »Ogledalo« pa nam bodo predstavili material, ki bo zagotovo poslastica ljubiteljem rock / reggae / dub / funk glasbe.

   

  Dejavnosti skupine spremljajte na uradnem Instagram profilu: https://www.instagram.com/amanzaman_/

   

  foto: Andrija Radojević

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Glasgowčan Tom Spirals je spisal in posnel novo pesem skupaj s 4'20 Sound -om. Tokrat nam servirajo roots obarvano pesem, ki so jo poimenovali "If We Got Here Easy" 

   

   

  Zgodba o nastanku pesmi se je začela kot preprosta akustična ljubezenska pesem, ki jo je Tom spisal med nedavno turnejo po Avstraliji. Kaj hitro je prerastla beležnico, ko je 4'20 Sound skupina ustvarila podlago. Projektu so se pridružili tudi T.K na dvojnem basu, Chelsea Sky-Easter in Empress Katia na back vokalih. 

  Vse skupaj so posneli januarja letos (2020) v zaledju vznožja v pokrajini Northeren Rivers, Avstralija. Od takrat pa do izida je "bossman" 4'20 Sounda pilil in pripravil globoko, a nežno sproščujočo roots pesem. Vse skupaj se vrhunsko dopade z leno pretočnostjo rim ("flow" po domače) Toma, ki le še doda k toplini te pesmi. V njej nam Tom govori o potrpljenju in težavah, ki jih prinesejo turneje in nastopanje širom sveta v razmerja z bližnjimi. 

   

   

  (Tom Spirals Facebook)

   

  4'20 Sound in Tom Spirals so se prvič spoznali leta 2017 na mednarodno priznanemu Walk n Skank večeru, ki se odvija v Glasgowu. Naj še dodam, da so to večeri, ki jih soustvarja prav Tom. Od takrat naprej so ostali v stikih, kar je obrodilo sadove in tako so do danes skupaj nastopili že širom Evrope, Nove Zelandije in Avstralije. Z velikim navdušenjem vam predstavljam njihovo prvo skupno pesem "If We Got Easy".

   

   

   

   

   "Served with the recommend consumption guidelines of keep chilled and enjoy alongside a generous dose of sunshine."

   

   

   

   

   

   

  https://www.the420sound.net/

  https://www.tomspirals.com/
  Preverite tudi zadnji članek o Tom Spiralsu:
  http://reggae.si/index.php?option=com_content&view=article&id=598:tiberias-towa-meets-tom-spirals-flex-like-water-ep&catid=81&Itemid=686

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Pripravila V.V. 

   

   

   

  Young, Gifted and Black. Tri besede, ki so pred 50 leti opolnomočile številne mlade jamajške in afriške priseljence v Veliki Britaniji in drugje. Njena avtorja, Marcia Griffiths in Bob Andy, sta s to skladbo aprila 1970 skočila med prvih 5 na angleški Official UK Chart lestvici, in s tem zakoličila pesem kot eno prvih reggae uspešnic. V Ameriki je bila pesem posneta z nikomer drugim, kot samo Nino Simone, ter izdana leta 1969. Postala je velik 'hit' in hkrati himna Ameriškega gibanja za civilne pravice.

  Z izidom te pesmi pa je povezano tudi zelo pomembno kulturno gibanje v 60tih in 70tih letih. To gibanje je sprva pojavilo v delavsko naseljenem obrobnem delu Londona. Govorim o skinheadih. Ti skinheadi niso močno potencirana steroidna verzija, kot jih vidimo danes. Gre za otroke delavskih skupnosti, ki se je v tistem času razkrajala. Otroci delavcev so poskušali poustvariti duh delavskega razreda, ki pa takrat ni več obstajal. Njihove ključne lastnosti so bile poudarjanje solidarnosti, možatosti in odnosa do obstrancev. Ker so bili tudi sami izrinjeni iz »mainstreamovske« skupnosti, so poizkušali oblikovati svojo. To so storili z izjemno teritorialnostjo, ustvarile so se bande, katerih konjiček je bil »queer-bashing« in »paki-bashing« – to so bili posamezniki, ki naj bi po njihovo ponazarjali lastnosti množice, ki ne ustrezajo podobi moškosti; tako so bili recimo hipiji s svojimi dolgimi lasmi prvi na tapeti.
  Kje pride tu na vrsto ska? V tistem času je bilo v Londonu ogromno mladih jamajških priseljencev, ki so prav tako padli ven iz »mainstream« občinstva, in so na vogalih ulic ustvarjali svojo glasbo. Ko je eden izmed pionirjev reggae glasbe, Max Romeo izdal pesem z naslovom Wet Dreams, je bila ta v Angliji, zaradi »preveč nazornega besedila«, prepovedana. To pa se je dopadlo skinheadom, ki so, rahlo, ali kar precej paradoksično, vzeli ska za svojo glasbo »outsiderjev« in pesem 'Wet dreams' za svojo himno, hodili so v ska klube in se družili med seboj. Vse skupaj je to trajalo dobrih 5 let. Pesem »Young, Gifted and Black«, se je na radiu začela vrteti prav v tem času, in je bila kot takšna izjemno pomembna za identifikacijo mladih, temnopoltih ljudi, ki so se iskali v novem svetu, po drugi strani pa je prišlo do izgube te zanimive povezanosti, kar je zelo poostrila tudi nova politična stranka. Izgubljene mladce je novačila izjemno desničarska (nacistična) politična stranka British movement, ki je izkoristila nacionalno naravnanost mladih za svoje gonje proti priseljencem in tako dalje. V odgovor na pesem, o kateri govori ta članek, je nastal tudi slogan »Young, Gifted and White«. Od tu naprej pa nova gibanja obritoglavcev zaidejo v dosti bolj nacistične kroge (obstajajo seveda tudi gibanja »rdečih« skinov, ki se borijo proti tem). Če želi kdo o tem izvedeti še kaj več, naj si prebere 7. poglavje knjige Spirit of '69 (povezava pod tekstom), mene pa je o tem na faksu (Filozofska fakulteta) podučil doc. dr. etnologije in antropologije Blaž Bajič.  

   

   

  No, 50 let je mimo, in Trojan Records so se odločili za lansiranje kampanje, ki se pokloni izrazitemu kulturnemu momentu izpred pol stoletja, in hkrati osvetljuje množico mladih, temnopoltih posameznikov, ki ustvarjajo glasbeno sfero v letu 2020. Kampanja ima še večji pečat tudi zaradi nedavne smrti Bob Andyja, založba v njegov spomin odpira pot novim glasbenikom, kar je prav on storil toliko let nazaj. Da citiram producenta Trojan Records -Laurence Cayne-Honeysett :

  »Bob ni samo igral integralne vloge v razvoju jamajške glasbe, hkrati je prispeval tudi k zgodbi Trojan Records, kjer je pisal, nastopal in produciral instrumentalne pesmi, ki so bile ključne pri vzpostavljanju založbe, kot ene izmed najpomembnejših v reggae sferi.«

  V tem duhu se sedaj odvija družbena kampanja pod »haštagom« #younggiftedandblack2020, ki sprejema videe posameznikov, ki prikazujejo zgodbe odličnosti temnopoltih. Med zbirko videov, ki bodo poslani, bodo izbrani zmagovalci predstavljeni v izjemno stiliziranem videu, ki bo ponovno interpretiral sporočilo pesmi za današnjo publiko. Celotna vsebina posnetkov bo dosegljiva na spletni strani, ob pregledu pa bomo lahko videli izjemno raznolike in nepozabne zgodbe mladih temnopoltih ljudi, ki oblikujejo našo prihodnost in bodo skozi to tudi opolnomočeni.
  Prav v tako negotovih časih, kot so zdajšnji, kampanja gradi na vzpostavljanju upanja v človeštvo in človečnost ljudi, ter dokazuje univerzalen jezik glasbe, ki povezuje narode in nas navdihuje v težkih časih. Navdahnimo se še mi:

   

   

  Knjiga: George Marshall, 1994. Spirit of '69: Askinhead bible. – še posebej stran 22, in poglavje 7.

  https://drive.google.com/open?id=1fMR6lIT_KU2xUjUPQjPeUxcQZM3LcHv1

  Tujina
  Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

  Ramka je glasbenik iz Zagreba, ki si svojo pot uspeha išče v Kanadi. Javil se nam je in z nami delil svojo najnovejšo pesem, ki jo je posnel skupaj z Bertom, ki prav tako prihaja iz Hrvaške in se udejstvuje v hip-hop vodah. Pesem nosi nenavaden naslov - TYUNJ, ki pa je v bistu abreviatura za “Told Ya U Need Jah”. Najdete jo lahko na vseh večjih streaming platformah kot so Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal, Instagram Music in več. Za lažjo izbiro obiščite povezavo -----> https://linktr.ee/name_is_ramka

   

   

   

   

  Za TYUNJ sta Ramka in Bert posnela tudi videospot.

   

   

  Executive producer: RAMKA
  Mastering: Princeton Brown
  Lyrics: RAMKA & BERT
  Audio recording: MPA (Music Production Academy)
  Video: Sven Custovic Video edit: Merula

   

   

   

   

   

   

   

  © 2018 Reggae.si. All Rights Reserved. Designed By Marcel Šalej
  Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.