Pripravila V.V.

 

Blackout JA & Liondub v novi navezi ''Blacklion Movements'' s singlom 'Novichok'; Anglija,

 

Skupina Blacklion Movements predstavlja sveže pečeno združitev umetnikov Blackout Ja in Liondub-a. Skupaj ustvarjata reggae in dancehall ritme, ki jih lahko slišimo na prihajajočem LP-ju ''Love Dancehall''. Četrti singel na novem albumu, 'Novichok', je politično ozaveščena pesem, ki nam govori o strupu, ki je bil leta 2018 uporabljen pri zastrupitvi ruskega vohuna v Angliji.

 

 


Blackout Ja je umetnik, ki je zaradi svojega pristopa do reggae glasbe dojet kot revolucionaren. Svojo glasbo uporablja tako za boj proti represiji kot tudi za zabavo poslušalcev. Odraščal je v glasbeno usmerjeni družini na Jamajki, kjer je bil že od mladih nog izpostavljen različnim stilom in ritmom glasbenega ustvarjanja. Njegova mama je pela v zboru, prek očeta in njegovih prijateljev pa je spoznal tudi delovanje Sound systema, ki so ga imeli v skupni lasti. V enem izmed intervjujev je reggae glasbo povezal s časom kolonizacije in suženjstva, ko je reggae glasba pronicala iz samega osrčja geto Jamajke. V tistem času ni nihče od višjih slojev poslušal takšne vrste glasbe, pa je kljub temu uspevala. Danes jo medijske hiše uporabljajo za zaslužek, umetniki pa vseeno delajo svoje, saj živijo reggae glasbo. Blackout Ja je v svojih letih delovanja sodeloval z mnogimi velikimi imeni, kot so Freddie McGregor, Luciano in Gregory Isaacs, v zadnjih petih letih pa je nastopal tudi z Buju Bantonom, Julianom Marleyem, Barrington Levyem, Macka B-jem in številnimi drugimi.

 

j

 

Erik Weiss, poznan pod umetniškim imenom Liondub, je ameriški DJ, producent in lastnik založb Playaz, Propa Talent, Serial Killaz in Liondub International, ki specializira v jungle, drum'n'bass, reggae, dancehall, hip-hop, in celo dubstep glasbi. Svojo kariero je začel že leta 1991, z igranjem reggae in dub glasbe v New Yorških klubih. Po obisku Londona leta 1998 je svojim setom dodal tudi dancehall ritme in hitro postal poznan po svojih unikatnih miksih le teh, ameriškega hip-hopa in angleškega jungla. Na podlagi teh uspehov pogosto potuje na Jamajko, kjer snema dub-plošče v studiih, kot so Anchor, Tuff Gong, Exodus in Rooftop. Nastopal je z glasbeniki Black Uhuru, Sister Nancy, Sizzla, Capleton, Fugges, sedaj pa tvori novo zasedbo z nikomer drugim kot Blackout Ja-jem.

 

 

 

Singel 'Novichok', ki je zadnji izmed izdanih pesmi Blacklion Movementa, temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v mestu Salsbury (Anglija), četrtega marca 2018. Na ta dan, sta bila v Salsburyu s strupom, ki se imenuje Novichok, zastrupljena Sergei Skripal in njegova hči Yulia Skripal. Novichok velja za najsmrtonosnejšega izmed vseh strupov ustvarjenih v laboratoriju. Izumili so ga ruski znanstveniki v Sovjetski Uniji in Rusiji med letoma 1971 in 1993. Namen strupa je bilo delovanje kot 'agent za živčni sistem' (ang. Nerve agent). Sergei je bil v svojem času zaposlen kot ruski vojaški poveljnik, in dvojni agent za angleško obveščevalno službo, in je bil posledično tarča ruskih obrambnih enot. Yulia je bila tri tedne po napadu izpuščena iz bolnišnice, medtem ko se je Sergei zbudil iz nezavesti čez en mesec, in bil kasneje prav tako rehabilitiran. Poleg teh, sta še dva podobna napada spodbudila Anglijo in 28 drugih držav, da iz svojih vrst izključijo nekatere ruske diplomate. Medtem je Rusija za zastrupitev obtožila Združeno kraljestvo.

Tako ta kot druge reggae pesmi predstavljenih umetnikov, nam poleg spevnih ritmov podajajo tudi znanje. Je še kaj boljšega?