Pripravila: V.V.

 

Miguel Wealthy, nekdaj poznan pod imenom 'Excellence', je eden izmed jamajških glasbenikov, ki ga je vztrajnost in neverjetna liričnost potisnila prav na vrh vzhajajočih zvezd reggae glasbe. Z glasbo se je začel ukvarjati že pri sedemnajstih, ko ga je producent Rohan Dwey pripeljal v slavni studio Boba Marleyja 'Tuff Gong'. Tam je posnel svojo prvo pesem: 'Get Money Nuff'.


Znan je predvsem po svojem 'barbarskem' stilu nizanja premetenih rim, in pisanju neizmernih količin pesmi. Kot mladenič, je Miguel obiskoval tehniško srednjo šolo, kjer je balanciral le to, in pa ljubezen do glasbe. Motivacijo za trdo delo je dobil, ko je imel priložnost teči ob olimpijski prvakinji Veronici Campbell Brown in Aillen Baileyu, kar je njegove ambicije in želje samo še povečalo. K temu je pripomoglo tudi družinsko okolje. Oče ga je pri 17ih zaposlil kot upravitelja njegovega transportnega podjetja, mama pa ga je vzgojila v strogem krščanskem duhu, ki naj bi mu vlil vrednote polnega življenja, pomena izobrazbe, predanosti in trdega dela.

 

(Vir: Uradna Facebook stran glasbenika)

 


Pod umetniškim imenom Excellence, je Miguel svojo prvo uspešnico 'Love mi wen mi dirty' izdal v Guayani z založbo Platinum records. Za tem sta skupaj s Sizzlo Kalonji izdala pesem 'Lock off the dance'. Ta, in preostali hiti, so mu prinesli turnejo po Karibih in  Združenih državah Amerike, in tako spremenili njegovo življenje, ki je od takrat posvečeno zgolj glasbi. Njegov stil je navdihnjen z dancehall ritmi, s svojimi izkušnjami pa v besedilih podaja močne življenjske lekcije. Glasba mu predstavlja dialog, saj jo večkrat kot ne, posname kar direktno iz glave, brez predhodnega zapisovanja.

Izgleda, da mu edine težave predstavlja njegovo umetniško ime, ki ga je zamenjal kar dvakrat. Po odkritju, da pod imenom Excellence že deluje umetnica iz Montego Baya, se je po nasvetih ekipe in z željo preprečiti menjave identitete, preimenoval v FEUD (Fight Everyday Under Distress). Po kratkem obdobju v Združenih državah Amerike, ki mu ni preneslo pričakovanih uspehov, se je odločil, da bo kariero prijel v svoje roke, osnoval lastno produkcijsko hišo in upravljal samega sebe. Leta 2013 je tako začel na novo, in se s pomočjo mentorja Rohana Dwyerja (s katerim je posnel prvo pesem), znova preimenoval, tokrat v nam poznanega Miguel Wealthya.


V letu 2018 je na Awards Dinner v Angliji prejel nagrado za življenske dosežke, od takrat pa je izdal pesmi, kot so: 'Never deserve it', 'Business' in 'Cheat on you'. Konec lanskega leta je izdal tudi pesem 'Sensless killings', katere link je objavljen spodaj in je posvečena vsem nesmiselnim ubojem, ki so na Jamajki žal vedno pogostejši. Tudi v tem letu lahko pričakujemo nove pesmi: 'Blessings', 'I love how you whine', 'Gate kepper', in druge. Kar oči/ušesa na peclje!