Kot vsako leto, tudi letos Organic HEART Group of Companies pripravlja dogodek, ki se je globoko zasidral med ljubitelje reggae kulture. Gre za praznovanje rojstnega dne Tony Rebel-a in dogodek Rebel Salute. Rebel Salute so številni oklicali, kar za najboljšo roots reggae zabavo na svetu! Včasih enodnevni dogodek, danes poteka dva dni in se je pred časom zasidral na novi lokaciji Richmond Estate v Prioryu, St. Ann, Jamajka. 

Če se sprašujete, zakaj Reggae.Si promovira festival na Jamajki, naj vam povemo, da se ga da spremljati v živo tudi preko interneta, poleg tega je to kultni festival, na katerem vsako leto nastop veliko število priznanih in prihajajočih se glasbenikov. 

 

 

Vse skupaj se je začelo leta 1994 kot zabava za rojstni dan prej omenjenega Patrick George Anthony Berreta, bolj poznan kot Tony Rebel. Gre za legendarnega jamajškega glasbenika, ki se lahko pohvali z več kot 10 studijskimi albumi in legendarnimi pesmimi, kot so “Fresh Vegetable”, “Sweet Aroma”, “If Jah”, “Keep Your Joy”, “Vibes Of The Time” in “If Jah Is By My Side”, ki je bila svoj čas tako popularna, da je Tony posnel tudi špansko verzijo z naslovom “Si Jah Esta A Lado De Me”.

 

 

Rebel Salute, je poseben festival zaradi svoje ideje po “čistem” festivalu! Njihovo geslo je “The Preservation Of Reggae” (Za ohranitev reggae kulture) in tega se držijo zelo resno! Si zamislite v Evropi festival, kjer je prepovedan alkohol? Kjer je prepovedana prodaja in uživanje mesa? Da, Rebel Salute je festival, kjer reggae glasba pride do izraza v svoji primarni ideji Rastafarijanstva. Prepovedi pa niso namenjene le obiskovalcem! So teme in besedila, ki so prepovedana tudi za glasbenike! Prav tako veljajo določena pravila obnašanja na odru. Na odru sicer res najdete tudi glasbenike, praviloma so to “dancehall” izvajalci, ki se načeloma ne predstavljajo v javnosti kot zavestni glasbeniki, nekaj kar v osnovi festival promovira, a jih zato najavijo s pravim imenom in ne z umetniškim. Tako boste na primer letos zaman iskali ime Beenie Man med nastopajočimi, čeprav bo tam. Nastopil bo kot Moses Davis. Tony Rebel pravi, da želijo na ta način poudariti tudi njihovo dobro plat! Ni kaj, zanimiv koncept.

 

Festival del programa nameni tudi promociji in izobraževanju glede konoplje. Še preden so zakoni na Jamajki o tem postali ohlapni, je bil festival ena redkih izjem in šele drugi glasbeni dogodek na otoku, ki je izvzet iz jamajških zakonov o drogah. V praksi to pomeni, da če kadite, jeste ali pa se le vozite na sam festival, niste pravno odgovorni za posest. Po domače?Policisti tolerirajo in vam nič ne tečnarijo zaradi “trave” v času festivala. Noro kajne?
So še vedno nekatere omejitve, ampak si predstavljate, da slovenski pravni organ odredi, da za časa trajanja Overjam Festivala, lahko legalno kadite!? Ne le to, če vas ustavijo na poti na festival in vam preiščejo avto, vas izpustijo! Samo na Jamajki! 

 

 

V vseh teh letih se je zvrstilo toliko glasbenikov in nastopov, da je težko izpostaviti katerega, a če bi že morali izbirati med glasbeniki, kot so The Wailers, Queen Ifrica, JC Lodge, Yellowman, Rodney Price (Bounty Killer), Barrington Levy, King Sounds, Glacia Robinson, Dawn Penn, Ken Booth, Chezidek, Cat Coore, Agent Sasco, Freddie McGregor, JDavid Brooks (Mavado), Capleton in veliko, veliko drugih, bi verjetno potrebno izpostaviti koncert Jimmy Cliffa (2005), morda Burning Spear leto kasneje.  Tudi Buju Banton leta 2007 je eden, o katerem se je govorilo še dolgo. Ali pa Junior Byles leta 2004. Byles, ki je verjetno najbolj znan po pesmi “Curly Locks” in pa “Fade Away”. Prav tako ni nobena skrivnost, da je dolga leta trpel za mentalno motnjo. Na odru tistega leta je stal cirka 3 minute v tišini, preden se je zbral in uspel odpeti svoje. V teh mukotrpno dolgih treh minutah ni bilo junaka, ki se drl naj zapusti oder ali, ki bi žvižgal. Ko Junior le zapoje, pa se vidi na posnetkih, kako joka celo prizorišče. Zgodbe, ki jih lahko spiše le glasba! Pa če skočimo dobro desetletje naprej in tisti magični trenutek, ko Cocoa Tea na oder povabi takrat sedemnajstletno Koffee in vse ostalo je zgodovino.

 

Rebel Salute ni le praznovanje rojstnega dne “Papa Tony-a”, je praznovanje reggae kulture! Je znamka, ki s svojo fundacijo pomaga mladim in štipendira učence. Je turistična atrakcija in eden najbolj znanih reggae festivalov na svetu!

 

Letošnji nastopajoči:

 

 • Moses Davis (Beenie Man)
 • Richie Spice
 • Queen Ifrica
 • Akeem Campbell (Chronic Law)
 • Anthony B
 • Jesse Royal
 • I-Octane
 • George Nooks
 • Tony Tuff
 • Lady G
 • Jack Scorpio (Black Scorpio)
 • Hopeton James
 • Steel Pulse
 • Queen Omega
 • Sugar Roy
 • Toots And The Maytals
 •  In mnogi, mnogi drugi

 

 

Povezava do spletne strani: https://www.rebelsalutejamaica.com/

Facebook povezava: https://www.facebook.com/rebelsalutejamaica/