AmanZaman je skupina, ki prihaja iz Srbije, bolj natančno iz mesta Svilajnac, katere idejni vodja je Danilo Marinković. Glasba skupine Amanzaman je mešanica reggae/ska/dub, kjer se pozna močan prisoten vpliv glasbe z Jamajke, Balkana in elektronske glasbe iz zgodnjih 90ih. Njihova ideja temelji na spoštovanju človekovih pravic ter tolerance. Tako rasne, verske in medosebnostne, predvsem pa so njihova besedila kombinacija motivacijskih in humornih pogledov na svet, v katerem živimo.

 

 

Skupina je do sedaj izdala tri studijske projekte: “Samo neka gori/Just let it burn” (LP, 2011), “Noč/Night” (EP, 2015) in “Online” (LP, 2019), ki je izšel nedavno in vam ga tokrat predstavljamo. Pohvalijo se lahko tudi z štirimi videi (“Lampica, Samo neka gori, Duvaj ga in Trip”) od katerih je prva pesem “Lampica” dosegla prvo mesto na lestvici “Domaćica” na MTV Adria. Prav tako je bil debitantski album izbran za tretji najboljši album leta 2011 v reviji Nocturne, kjer glasujejo bralci. Če že naštevamo dosežke, naj omenimo še dve večji samostojni turneji po Srbiji, v času katerih so obiskali več kot 20 mest in igrali na največjih odrih, klubih in festival, kot na primer Exit, Trenchtown Festival, Beer Fest in drugi. Igrali so tudi po Makedoniji in Hrvaškem. 

Zasedba AmanZaman je do sedaj doživela kar veliko sprememb v zasedbi, saj se je od nastanka zamenjalo že kar okoli 20 glasbenikov. Trenutna zasedba ob izdaji novega albuma “Online” načrtuje tudi promocijsko turnejo, katera upajo, jih pripelje tudi v Slovenijo.

 

“Online” (LP, 2019)

 

Album “Online” je produkt plodnih sodelovanj skupine z velikim številom glasbenih gostov, producentov in vizualnih umetnikov. Je tudi album, za katerega trdijo, da je najbojši do sedaj in na katerega so najbolj ponosni.
Na albumu najdete 10 pesmi, polovico napisanih v srbščini polovico v angleščini. Pesmi so nastajale vse od leta 2014 in so bile posnete na različnih lokacijah, kot so Studio 69, SAE University Studio, Pink SSL Studio, Hedonist Studio in Wolf Studio.

 

 

 

 

Na albumu poleg članov skupine sodeluje kar nekaj lokalnih glasbenikov, kot so Relja Derbogosijan, Todor Zivkovic, Filip Smigovic, Igor Sreckovic, (Money, We want Freedom, Marionette, United) in tudi Tommy T (Jamajka) in Dudley Slang (Francoska Gvineja) na pesmi “Money”. Pod produkcijo so se podpisali Vuk Starinac (Online, Ogledalo, Borba and Keep on Fightin '), Mihajlo Djorovic ("Nemir, mir i rat" and "Marionette") and Danilo Marinkovic ("Freedom", "Tommorow"),  med tem ko so besedila spisali Snežana Antić, Danilo Marinković in Vuk Starinac.

 

“Online”:

  1. Restlessness, Peace and War
  2. Money
  3. Online
  4. Marionette
  5. Fighting
  6. United
  7. The mirror
  8. We want Freedom
  9. Keep on fightin '
  10. Tomorrow