"Začetki skupine Pridigarji segajo v leto 1988. Prvi pridigarski nosilec zvoka malo vinilno ploščo 7" z naslovom Zadnji odcep za Paleozoik je leta 1989 izdala underground založba Front rock. V začetku devetdesetih so Pridigarji sopotniki revolucionarnih protestnih koncertov in ustanovitelji ormoškega rockovskega kluba Unterhund. Prisotni so na vseh prvih petih No Border Jam festivalih in kompilacijah. Leta 1995 objavijo svoj CD prvenec z naslovom Podvig z napako, pri (samo)založbi Ohoho Records. Plošček je doživel velik uspeh: "Zrelost Pridigarjev in učinek zabave ob silno neeskapističnih besedilih daje plošci Podvig z napako vse lastnosti dobre glasbe, dobre skupine, ki v devetdesetih predstavlja nadgradnjo tistega kar so nekoč počeli Skakafci in Lačni Franz.

 

 

Naredili so odlično in zabavno ploščo zunaj vseh kategorij z obilico zdrave, neobremenjene energije in otipljivo pristnostjo svobodnega ustvarjalnega duha" piše takrat M. Ogrinc. Istega leta Pridigarji prejmejo nagrado Maršev gojzar, ki jo podeljuje radio MARŠ za najboljšo skupino leta po izboru poslušalcev in glasbenih kritikov. 1996 posnamejo nov CD plošcek Počasne preproge, kjer so glasbo, značilno samo zanje, dopolnili s humornimi in aktualnimi teksti in jo, v svojem značilnem humornem slogu, predstavili v vseh klubih in prireditvenih prostorih po Sloveniji in tujini. "Pridigarji so face. Z drugo ploščo v dveh letih so edini domači rock band s tako produktivnostjo. S kakovostjo svoje originalne glasbe ter z nenavadno bogatostjo in metaforično domiselnostjo besedil pa sodijo v sam vrh slovenske rockovske glasbe" tokrat piše G. Beranič. Spet jim je podeljen Maršev gojzar za najboljšo koncertno skupino.

 

 

Leta 1997 je z nastopom na Novem rocku, kjer so bili Pridigarji glavni gost prireditve, sovpadla izdaja njihovega tretjega CD-ja z naslovom Na vrat na nož. Sledila je tretja nagrada

 

 

Zlati petelin za najboljšo pesem alternativnega rocka. Pridigarji so vsa ta leta bili prisotni na mnogih kompilacijskih izdelkih, ki so izšli v Sloveniji ali pa v tujini (No Border Jam 1, 2, 3, 4 & 5, Zgaga festival, Smeri razvoja, Unterhund Veselica, OX, PLASTIC BOMB itd.). Pridigarji so veliko koncertirali po Evropi (dve daljši turneji: Slovenia Six pack in Idiotska tour), na Hrvaškem (Zagreb, festivali: FIJU BRIJU 1998, Pula, A&M festival 1996 in 1999), obiskala Beograd in igrala v KST-ju, ter se pojavila na dveh koncertnih prizoriščih v Makedoniji (Skopje in Kumanovo). Skupina je v lastni produkciji posnela pet video spotov, naslovi zadnjih dveh ploščkov pa so Idioti v hali slavnih in Vse ali več. PRIDIGARJI so bend, ki ti ne pusti, da bi jih neprizadeto opazoval z vogala koncertne dvorane, ampak te s svojo prisotnostjo in adrenalinsko polnem nastopu spravi na plesišče, kjer ti napove dvoboj katerega zmagovalci so do sedaj vedno bili oni sami.

V letu 2011 se po dolgih letih vrnejo v studio in posnamejo Nizke udarce na visokem nivoju.

 

 

 

Pogumno lokalni Pridigarji so od leta 1988 delovali v okviru globalnega punk ska gibanja, ki je v tretjem valu omenjenih zvrsti poskrbelo za njun svojevrstni preplet. Taka je tudi glasbena usmeritev na novem albumu Nizki udarci na visokem nivoju, ki je izšel pri mariborski založbi Front rock v okviru zavoda Subkulturni azil.

Pridigarji so vseskozi trmasto vztrajali s pionirskim mešanjem punka in skaja. Glasbo so začinili s humornimi družbenokritičnimi vinjetami, ki so na novem albumu, šestem po vrsti, postali ogrlica dvanajstih krvavih biserov. Kot da so Davorin Bešvir (glas, bas), Domen Obilčnik (kitara), Matej Mertik (pozavna), Andrej Rakuša (bariton saksofon), Sašo Barin (trobenta), Aljoša Širovnik Vičar (sintesajzer) in Kruno Karlovčec (bobni) kar devet let zbirali energijo in čakali, da se bo nabralo dovolj smiselne glasbe za izdajo albuma.

 To jim je odlično uspelo, kajti album Nizki udarci na visokem nivoju je secirnica našega vsakdana. Čeprav se zdi, da je to operacijska soba, v kateri kirurgi dajejo vtis, da vedo, kaj počnejo, vseeno naokoli tečejo potoki krvi, kar poudari ovitek albuma. Vprašanja na temo smrti in smisla življenja se na albumu kar kopičijo, od uvodne Pet minut sreče do pesmi Smrt, Slovo od starosti, Zombi v katakombi ter V interesu pre­iskave. Morebiti se z leti vprašanje smrti postavlja pogosteje?

Vsekakor pa Pridigarji ponudijo tudi nekaj pridig politikom v čast, in sicer v skladbi Politiki, kjer poudarjajo ultimativen egoizem peščice veljakov in veljakinj, ki so pripravljeni narediti vse, da si le nagrabijo premoženja in moči. To pa se stopnjuje v skladbi Diktatorska, ki s pogledom nazaj opozarja na vse večjo odsotnost demokratičnega odločanja tako v Sloveniji, kot v Evropski uniji. Pa vendarle mediji ostajajo hlapci kapitalu in tulijo da Ni razloga za paniko na eni strani, na drugi pa Alarm. Medijsko analizo Pridigarjev pa povzame skladba s srhljivo tematiko Incest arest z zgodbo o tistih, ki imajo preveč radi svoje otroke. Obregnejo se še ob lepote našega zdravstva v pesmi Principi, album pa zaključijo z globalistično antiterioristično pesmijo Turneja treh dežel.Vir: Facebook skupine Pridigarji

 

 

Skupina je sicer med tem že razpadla, a nekaj bivših članov nadaljuje pot pod imenom Orkester Selotejp. Več o njih morda drugič, zaenkrat lahko preverite njihov Facebook profil za več info -----> https://www.facebook.com/orkselotejp/