Za Reggae.Si pripravila : Jernej in Primož

Novo leto in nova edicija festivala, kaj je prinesla? 4 dni koncertov, delavnic, zabave in sprostitve. Nam je uspelo festival obiskati za 2 dni in sicer petek in sobota. Vsekakor zelo kratko, ampak sladko. Petek popoldne, natovorimo avto in štartamo proti Lignanu. Pot mine brez večjih težav, ampak je trajalo malo dlje kot po navadi, saj nam uspe zgrešiti izvoz. Zunaj pasja vročina, vremenska napoved za zvečer in soboto pa nič kaj zelo lepa. Samo upali smo, da se bodo vremenarji tudi tokrat motili in bo ostalo pri vročinskem valu brez dežja.

Kot sem prej omenil, je bil prihod malo kasnejši od predvidenega, zato se po hitrem postopku spravimo postavljat našo malo bazico v kampu. Ko je vse postavljeno, si privoščimo zasluženo pivo, nato pa že kmalu presenečenje. Močan naliv, veter, grmenje, bliskanje, takojšen test za našo bazo, ki jo je prestala skoraj z odliko. Nevihta je trajala približno eno uro, zato so se tudi koncerti na glavnem odru začeli s kar velikim zamikom. 

 

 

Prvi na sporedu je bil Samory I, roots reggae izvajalec iz Jamajke, ki je v veliki meri predstavljal svoj album Black gold s pesmimi kot so Rasta Nuh Gangsta, There Is A Spirit itd. Zame osebno najlepši koncert, kar smo jih ujeli na letošnjem Roots And Culture festivalu. Edina težava je bila to, da je koncert trajal verjetno le kakšnih 45 minut (zamikanje zaradi dežja), bistveno prekratko. Lepo ogrevanje pred zvezdo večera Eek A Mousea. Še en koncert, ki se nam bo vtisnil v spomin, videt in slišati legendarnega Black Cowboya. S svojim Singjay stilom je dodobra navdušil obiskovalce in je s pesmimi Ganja Smuggling, Wa Do Dem lepo zaključil petkovo dogajanje na glavnem odru. Tudi njegov koncert je trajal manj kot uro. Dogajanje se je preselilo na dancehall areo, kjer so  za glasbo skrbeli Jungle Army, Zion Cuts in Burning Fayah. 

Drugi dan je predvsem bil v znamenju počivanja in relaksiranja v kampu, kjer smo nabirali moči za koncert Don Carlosa. Poleg počivanja pa je bila glavna dejavnost spremljanje radarske slike. Zelo slaba vremenska napoved, nevihte so si sledile ena za drugo, nas pa so v veliki meri zgrešile, ampak prav tako ni šlo brez dežja. Tudi koncert Don Carlosa se je začel s pol urnim zamikom in smo tako lahko »groovali« in »skankali« ob poslušanju enournega preprostega, roots rub a dub koncerta Don-a, kjer smo slišali skladbe kot so I love Jah, Mr. Sun, Just a passing glance…

 

 

Dva dni (pre)kratkih koncertov, ob nekaj nevihtah in plohah je hitro minilo. Že je bila nedelja, čakalo nas je še pospravljanje naše kamp baze v dežju in pot domov. Rahlo razočarani, ker so bili koncerti skrajšani, ampak je treba čestitat ekipi Roots and Culture festivala še za eno lepo izkušnjo in organizacijo. Včasih pač višje sile oziroma mati narava ne dovoljujejo, da bi vse potekalo kot je zaželeno. 

 

Celotno fotogalerijo festivala najdete TUKAJ