15. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo med 5. in 9. junijem razpel platna praznovanju. Na Otoku se je v petnajstih letih marsikaj spremenilo, a marsikaj ostaja enako, pogosto isto. Isto je osrednje dogajališče, Izola, četudi se festival čez leta vztrajno in dobrohotno širi v vse številčnejše ulice, razno razne kotičke in raznolike prostore. Kino Otok se iz leta v leto posveča predstavljanju filma, ki ga v kinematografih, na televizijah in na računalnikih ne srečamo pogosto, saj ostaja zunaj ustaljenih in razširjenih poti promocije in distribucije. Letošnji filmski program se ozira po sedanjosti, ki prevprašuje občo prihodnost, v isti sapi pa usmerja pogled tudi v zgodovino festivala samega. 
 
 
Na izolskem trgu Manzioli se bodo med četrtkom in soboto srečevali priznani avtorji in mladi talenti. Z nami bo gost prvega in desetega Kino Otoka, indijski filmski mojster Shaji N. Karun s svojim novim filmom Ona. Festival se bo tudi zaključil s poklonom zgodovini, v soboto, 8. junija, s filmom Čas se je ustavil italijanskega mojstra Ermanna Olmija. Na kinootoške obale se vrača tudi sloviti črnovalovec Želimir Žilnik s svojim zadnjim filmom Najlepša dežela na svetu. Platna bodo sijala še z drugimi deli iz regije. Med gosti bo Ivan Salatić s filmom Ti imaš noč o črnogorskem obalnem mestecu Bijela, Ivan Ramljak z Domom borcev o znanstveno študijskem centru v Kumrovcu, Jelena Maksimović s filmskim delom Taurunum Boy, v katerem v prerezu opazujemo beograjsko naselje Zemun. Hrvaški režiser Igor Bezinović bo po preglednem programu kratkih filmov leta 2015 in celovečernem prvencu Kratki izlet iz leta 2017 kinootoška platna letos razpel na Largu pri špini. Predstavljal bo Razglednice, ki jih je ustvaril s sorežiserji po njegovi zamisli. 
 
Ponovno bo program bogatila sekcija Ljubo doma. Med slovenskimi filmarji so Niko Novak in Matevž Jerman z Ostanki – izpovedi duhovom, ki bosta predstavila nenavadni »žanr« filmsko glasbenega albuma, Nika Autor z analizo podob migracij, Obzornikom 63 – Vlak senc in nenazadnje lokalni, izolski filmar Davorin Marc s filmi Dobrodošlica., miauuu. in Po:natis 12. Iz italijanske soseščine bo brez dialogov pripotoval Režeči maček Maria Brenta in Karine de Villers, videti bo mogoče tudi neapeljski Selfi Agostina Ferrenteja, ljubljenca festivala Berlinale. 
 
 
 
S kamero se bomo približevali temam, ki jih naš pogled običajno ne zajame. S festivalskim gostom Janom Vrommanom bomo razkrivali Zgodovino prašiča (v nas), gostili bomo gruzijskega filmarja Misha Antadzeja s filmom Nabiranje, fascinantnim presekom starodavnega in ultramodernega. Svojevrsten filmski jezik bomo spoznavali skozi Zamo Lucrecie Martel, Jedro sveta Natalie Meshchaninove, Khavnovo Balangigo: Tulečo divjino in lirično dokumentarno zgodbo Transnistra avtorice Anne Eborn. S Črno materjo Khalika Allaha se bomo poklonili multikulturni, surovi in globoko duhovni Jamajki, prek Preporoda Paula Schraderja, sicer znamenitega scenarista filmov Martina Scorseseja, pa bomo z očmi prebrali manifest ekološke katastrofe. Kratkometražce bosta zastopala festivalska gostja, belgijska cineastka Anouk De Clercq s programom Onkraj, vmes, spodaj in program litovskih kratkih dokumentarnih filmov, zbran pod naslovom Antigravitacija. 
 
 
 
Filmsko morje bo tako doseglo že znana prizorišča in nove kotičke, se naselilo v galerije in na trge, filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, Video na plaži z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev, glasbene noči na izolskem Svetilniku. V svoje tretje leto vstopa program za filmske profesionalce PRO Otok, v okviru katerega bo regionalni endemit FOKUS, mednarodni program usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, v središče ponovno postavil manj vidne filmske poklice. Letos bo navdihoval kostumografe in oblikovalce maske iz Slovenije in regije. Svoje izkušnje z otoškim občinstvom bosta delili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, med njimi kostumografinja, oskarjevka in dolgoletna sodelavka Ridleya Scotta Janty Yates ter oblikovalka maske in posebnih učinkov Tina Šubic Dodočić. Podmornica – Otok za mularijo pa bo – v čast kinootoškim praznovanjem - vrgla novo sidro v Sončno dvorano JSKD Izola, obenem pa ostala varno zasidrana v Kulturnem domu Izola. 
 
Več o samem festivalu najdete na njihovi spletni strani ali Facebook profilu:

http://www.isolacinema.org/sl/home/

https://www.facebook.com/kino.otok/
 
 
 
Black Mother - Črna Mater
 
Dokumentarni film, ki prikazuje Jamajko v malo drugačni luči, ali bolj pravilno lučeh. Pripravite se na temno realnost, kjer se Khalik Allah sprehodi po zakotnih predelih džungle, kot tudi temnih ulicah in predstavi utrip nočnega življenja. Ne govorimo o zabavah, govorimo o preživetju. Vizualna poezija, ki jo priporočamo vsem, ki želite spoznati Jamajko, deželo reggae glasbe, na malo bolj krut, temačen način. Na Jamajki niso samo bele plaže, palme in prečudovita pokrajina! Tam je tudi temačna zgodovina, nasilje, rakotvorna hrana in pijača, zdravsteni problemi in mnogo več.
 
 
"Allah, fotograf samouk, se tokrat z objektivom zasuče proti Jamajki, kjer se je rodila njegova mati in je preživel velik del otroštva. Izmenično se posveča seksualnim, družbenim in duhovnim vprašanjem. Film Črna mati, ki zajema vrsto lokacij – Cave Valley, Montego Bay, Kingston – je hkrati kot posnetek iz sanj, kot minljiv potopis, sestavljen iz neizbrisljivih portretov, na podlagi katerih je avtor hitro pridobil mednarodni ugled. Način, kako Allah zajema svoje portretirance, ki pač obstajajo, ne da bi mu dosti pozirali, je nekako ganljivo odkrit."
 
Michael Pattison 
 
 
 
 
KDAJ/KJE

 7. JUNIJ, OB 11. URI, V ART KINU ODEON V IZOLI ---> http://www.isolacinema.org/event/crna-mati-black-mother/

11. JUNIJ, OB 21. URI, V KINOTEKI V LJUBLJANI ---> http://www.isolacinema.org/event/otok-v-ljubljani-crna-mati-black-mother/