Kafinal, beseda, ki jo predvsem na Karibih povezujejo s protibolečinskimi tabletami. Tudi ime, ki si ga je Jeffery Williams izbral za ime, pod katerim nastopa in ustvarja. Izbor lahko vzamemo na duhovit način, lahko pa tudi dobesedno - glasbenik, ki lajša bolečino. 

Sicer rojen v Spanish Townu na Jamajki, Kafinal trenutno prebiva v kanadskem Torontu. Kot veliko njegovih vzornikov in glasbenikov širom sveta je pilil svojo strast do glasbe skozi cerkev in šolo. Prvi nastopi, pravi so bili razna manjša tekmovanja talentov na rodni Jamajki. Prvi uspeh je doživel leta 2001, s pesmima “Cooking dat Pwille” in “Drive By”, ki sta bile na Jamajki zelo dobro sprejeti in sta mu priskrbeli številne nastope širom otoka, takrat še skupaj z glasbenim partnerjem Sambo. 

 

 

Njegova selitev v Kanado se je izkazala za velik izziv oziroma kot Kafinal rad poudari, je začel na novo. Kaj kmalu je našel novo pot v umetnosti in se je pridružil Caribbean live show and performance circuits-u. V prostoru, prepletenem z lestenci in izstopajočimi si barvami je našel novo stalno občinstvo za širjenje svoje ljubezni do glasbe. Kot sam pravi, je le ta tista, ki mu napolni dušo in vzdržuje dobro voljo. Pravi, da ima rad različne žanre in nekako klišejsko med najljubše umešča Michael Jacksona, Whitney Houston in seveda Bob Marleyja. Najverjetneje od vseh se pozna prav vpliv kralja popa, kar se kaže v njegovem zvoku, slogu in nastopu, ki ga je pripeljalo do občinstva v Kanadi in po svetu.

Lirično gledano Kafinal nadaljuje svoje delo z lahkotno, privlačno in lahko nalezljivo vsebino. Projekti, kot so “Road Tonight”, “Your Body’s Calling” in eden zadnjih, ki je nastal v sodelovanju z U-Roy-jem “Nah Complain” nadaljuje pohode po lestvicah in z zbiranjem raznih nagrad širom glasbenih postaj po svetu.

Nagrada Juno, ki je kanadsko najvišje glasbeno priznanje, je eden vrhuncev njegove kariere. Sam to dojema kot začetek še težje poti, ki ga čaka, da upraviči to čast, ki jo je prejel skupaj z Daddy U-Royjem. Eden prvih korakov na prej omenjeni je bila pesem “Crying Our For Love”, ki je plod sodelovanja z reggae veteranom Ken Boothe-om in kraljem jamajškega dancehalla Yellowman-om.

 

 

 

Prepričan vase in v to, da bo pustil neizbrisen pečat v glasbeni industriji, nadaljuje svojo pot. V poletju 2018 je predstavil pesem “Stunner Boss”, malo bolj up-tempo dancehall priokus. Pesem je bila lepo sprejeta a ne tako kot njegova zadnja, ki jo je posnel skupaj s Queen Ifrica. Pesem “Talk or no Talk” govori o tem ali naj bi prijatelj povedal prijatelju o prešušništvu partnerja/ice. Situacija, katera se zna zgoditi tudi v realnem življenju, in odločitev, ki nikoli ni enostavna. Inspiracija za pesem je nastala kar v realnem življenju Kafinala. Na vprašanje, zakaj si je za sodelovanje zaželel prav Queen Ifrico, odgovarja, da je edino logično, da ima taka debata tudi ženski odgovor, in to ne od kogar koli, temveč glasbenice, katere mnenje nekaj šteje. Queen Ifrica je znana kot odkrita in neposredna oseba in glede na koncept in idejo pesmi se mu je zdela edina primerna prav Queen Ifrica