Primož Cimprič

 

13. septembra je minilo 22 let od nasilne smrti enega izmed največjih, najvplivnejših in najbolj prodajanih hip hop in rap glasbenikov - Tupac Shakur-ja. 13. oktobra pa je minilo 20 let, ko je izšla verjetno najbolj znana njegova pesem – »Changes«, ki je 2Pac-a približala širši publiki. Tako na Spotify kot na YouTube platformah ima več kot 100 milijonov poslušanj in ogledov. Pesem se dotika tematik, kot so vojna proti drogam, rasizmu, odnosu policije do afroameričanov, življenje v »ghettu« in revščine.

 


Dvajset let po temu, pa so se André Roots Records in Soundbank Music v sodelovanju z Harmonics Group združili in pripravili kompilacijo za katero so dobili inspiracijo prav v pesmi Changes, ki se imenuje Change Riddim, na kateri sodelujejo švedski, jamaški in ameriški glasbeniki in je tudi reggae poklon Pacovi epski pesmi. Kompilacije je bila izdana 15 junija, en dan preden bi Tupac praznoval 47 let.


Ideja za kompilacijo Change Riddim se je porodila, ko je bil Andre (Andre Roots Records) na turneji. Na avtobusu je veliko delal na drugih projektih, vendar je bila ideja, da bi nekaj naredil s pesmijo Changes, vedno prisotna. Ta pesem je bila tudi prva pesem, ki se jo je Andre naučil igrati na klavir pri vsega 10ih letih, njeno močno sporočilo in melodija pa mu je od takrat ostala v glavi.


Projekt se je zares začel, ko je prva instumentalna verzija s pomočjo Denzil Williams-a (SoundBank Music), dosegla Jamajko. Veliko glasbenikov ima močno vez na Tupacovo klasiko, zato Denzilu ni bilo težko prepoznati edinstvenega izbora glasbenikov za ustrezno izvedbo kompilacije. To je dalo Andre'ju in Denzilu zagon za nadaljevanje in inspiracijo za uporabo posnetih pesmi, ki sta jih spravila skupaj na kompilacijo.


Vseh 12 glasbenikov ima isto glasbeno podlago, na katero je vsak posameznik na svoj unikatni način, z lastnim besedilom posnel svojo pesem in tako dal svoj košček v mozaik – Change Riddim kompilacije. Na kompilaciji pa najdemo tudi bonus pesem, ki jo zaigra znani saksofonist Dean Freaser. Prvotno je bilo ime projekta mišljeno »The Way It Is«, vendar je bilo ime Change Riddim, ki ga je predlagal Denzil, bolj smiselno za projekt. (Spodaj si lahko poslušate Change Riddim mix).

 


Seznam glasbenikov in pesmi kompilacije Change Riddim:


01. Agent Sasco - Domino Table
02. Queen Ifrica - A Nuh We Dis
03. Pressure Busspipe - Who Feels It Knows feat. Pediko
04. Sizzla - Lily In The Valley
05. Ikaya - Keep Your Eyes Open
06. Anthony B - Living In The Ghetto
07. Luciano – Unite
08. Turbulence - Power Of God
09. Niyorah - Prophit When You Hustle
10. Jah Vinci - We Need Love
11. Million Stylez - Signs Of The Time
12. Lutan Fyah - Guns So Prevalant
13. Dean Fraser, André Roots & Soundbank Music - Change Riddim (Instrumental)