Leto je okoli in spet smo se odpravili na domače, reggae festivalske počitnice, v Tolmin.

 

Overjam 2018 12 of 18 Custom

Overjam Festival, danes že stalnica na naših tleh, nam v Slovenijo pripelje vedno zanimive in sveže glasbene izvajalce. Tudi letos ni bilo nič drugače! Če smo na končnem spisku glasbenih imen letos videli imena kot, so Ziggy Marley, New Kingston, Protoje, Macka B, Mellow Mood, Benny Page, Northern Lights , Charlie P in podobno, smo z razlogom lahko pričakovali še en nor glasbeni teden pri Sotočju. In tega smo tudi dobili!

Overjam 2018 13 of 18 Custom

Naša ekipa se na Overjam Festival odpravi takoj, ko je to mogoče! Tako je bilo tudi letos. V Tolmin smo prišli dan pred uradno pred festivalsko zabavo, si postavili tabor in se počasi pripravili na "delovno-žurerski" teden!

Overjam 2018 3 of 18 Custom

Vse skupaj se je začelo v nedeljo. Prva pred festivalska zabava pred uradnim začetkom, se je odvila na plaži s slovenskimi selektorji. Oder je krstil in otvoril obalni Jahklin Selecta in ko se je z zvočnikov zaslišal prvi reggae takt, so na plažo začeli prihajati tudi prvi obiskovalci. Jahklinu so sledili domačini TminTafari Sound, te pa so s svojo roots selekcijo vsem ponudili odlično popoldansko sprostitev in uživanje ob Soči. Večerno ogrevanje je prevzel Total Destruction BassKilla, ki je z malce hitrejšimi ritmi pripravil podlago za edino italijansko ekipo ta dan, Vibe Stars! Rajanje se je dokončno začelo z domačo obalno ekipo Freedom Fighters Sound, zaključek pa smo pričakali s selektorjem LionShine in njegovo jungle selekcijo, ki pa moramo priznati, ni prišla tako do izraza kot bi lahko, saj so jakost zvočnikov zadnjim selektorjem kar precej zmanjšali!

Overjam 2018 8 of 18 Custom Overjam 2018 10 of 18 Custom

 Overjam 2018 15 of 18 Custom Overjam 2018 18 of 18 Custom

Uradni začetek festivala je bil v torek 10. 7. in že v jutru smo lahko na plaži poslušali selekcijo Mr. Skavillagea. To pa je bil tudi edini oder ta dan, ki je bil odprt. Delovati so začele festivalske delavnice AkroJoga, Overjam 4 Kidz za otroke, učili pa smo se lahko tudi igrati na bobne in druga tolkala. Glasbo na plaži je od 12h naprej prevzel Ziggi Mastah – Dubtafari Sound, ki mu je bila letos dodeljena vloga "Resident Crew" selektorja na plaži, tam pa nas je vsak dan zbudil z odličnimi selekcijami in seveda njegovimi "dubplatei"! Popoldansko zabavo so začeli Dejah, Mufajah ter Widikal, R.esistence in Dub pa so ogreli oder in plesišče za grškega jungle in dubwise selektorja, Fleck-a! Z istim tempom so nadaljevali Boomchilom, mi pa smo seveda morali počakati The Wild Citizena, zadnjega nastopajočega ta dan, ki pa je na našo žalost doživel enak tretma kot LionShine dan prej. Pomanjšanje jakosti glasbe!

Overjam 2018 2 of 12 Custom Overjam 2018 6 of 12 Custom

Overjam 2018 8 of 12 Custom Overjam 2018 11 of 12 Custom

Ko smo se zbudili v nov dan, moramo priznati, da tistega pravega festivalskega občutka še ni bilo, pa čeprav je bil to uradno že drugi dan festivala. Ljudje so počasi prihajali na prizorišče in si postavljali šotore, kot da se festival sploh še ne bi začel. Mogoče je bilo krivo to, da so letos spremenili način nastopanja vseh glasbenikov. Prve dva dni so namreč bolj ali manj vajeti v svojih rokah držali razni selektorji in ekipe, glasbeniki pa so bili napovedani šele zadnje tri dni festivala. No, ali pa to, da so celoten festival premaknili v mesec julij. Resnica je, da smo se vsi pogosti obiskovalci festivala, kar malce spraševali kaj se dogaja in kje so ljudje. A do večera se je pokazalo, da jih je vseeno kar nekaj že prišlo. Zopet so bile odprte vse delavnice, Ziggi Mastah nam je za dobro jutro spet zavrtel reggae in dan se je lahko začel. Nadaljevali smo s srbsko ekipo JahMessenjah Sound, ki je na plaži pripravila res dober "žur", tem pa je sledil Selecta Iray, ki je že lansko leto obiskal festival. Z svojimi basi je nadaljeval Umberto Echo, ki je predstavil nemški AnalogBassCamp. Večina obiskovalcev je ta večer najbolj pričakovala Britanca z imenom Alpha Steppa, ki je pričakovanja vseh tudi izpolnil! Uradni MC ali povezovalec festivala Asher Selector pa je, kot vedno, s svojo energijo ter selekcijo na plesišče nato privabil še ostale zadržane in plaža je bila končno napolnjena. Zaključek večera je prevzela ekipa SuedMassive iz Avstrije! To pa je bil tudi prvi dan na plaži, ko so zvočniki ostali glasni vse do samega konca! Odprl naj bi se tudi dub in dancehall oder, a se to na žalost ni zgodilo do naslednjega dne!

Overjam 2018 4 of 15 Custom Overjam 2018 7 of 15 Custom

Overjam 2018 11 of 15 Custom Overjam 2018 14 of 15 Custom

Dan D, bi lahko rekli! Četrtek je bil za festival prelomen dan. Napovedani koncerti so končno privabili še tiste, ki jih prejšnja dva festivalska dneva nista zanimala. Ziggi na plaži, delavnice in kopanje v Soči, kadar je vreme to dopuščalo, je postala stalnica. Pripravili so nam tudi prvo Overjam Univerzo na kateri so svoje izkušnje in pot v glasbi opisala dvojčka iz Mellow Mood ter producent Paolo Baldini. Sledila jim je še prva delavnica dancehall plesa, ki sta jo vodili domača koreografinja Shee ter Italijanka Ryah. Oder na plaži je zaprl Ras Levi, kot zadnji nastopajoč ob 19:30, saj se je bistvo festivala začelo dogajati na glavnem odru! Ta dan smo dočakali tudi odprtje dub in dancehall prostora, kjer je ponosno stal Warrior Charge SoundSystem. Glavni oder so letos otvorili Pokyman & Lukie Fwd, a smo jih zamudili, saj smo uživali ob selekciji Paolo Baldinija, kjer sta se na odru znašla tudi Jacob in Lorenzo, vokalista skupine Mellow Mood in se priklopila na mikrofon. Ujeli pa smo Earth Beat Movement iz Italije, ki so dobro ogreli množico za glavno zvezdo večera. To je bil seveda Ziggy Marley. S sicer odlično odigranim in zapetim repertoarjem svojih pesmi je marsikoga navdušil, a tukaj moram sam priznati, da sem pri njegovem nastopu pogrešal malce spontanosti. Videlo se je, da je nastop naučen do vsake malenkosti in tako popoln, da je bil že malce preveč popoln, če me razumete. Osebno najboljši so mi bili New Kingston, saj so naredili vse, kar prej ni počel Ziggy. Spontanost, zabava, spodbujanje publike k petju in odlična energija na odru je nazaj na plesišče privabila vse, ki so po Ziggyu odšli drugam. Nočno rajanje se je začelo ob polnoči v dancehall ritmih z italijanskimi Huntin' Sound, češkim Ma' Gash, vrhunec večera tam pa je zagotovo bil Benny Page, ki je s seboj na oder pripeljal še MC-ja z imenom Pulla. Ne smemo pa pozabiti niti plesnih vložkov, ki sta jih pripravile Shee in Ryah! Tukaj naj kot zanimivost, ki smo jo izvedeli kasneje, povemo, da sta se Benny in Pulla spoznala na letališču dan prej! Njun nastop pa je bil tak kot da bi se poznala že celo večnost.

Overjam 2018 3 of 38 Custom Overjam 2018 9 of 38 Custom

Overjam 2018 16 of 38 Custom Overjam 2018 29 of 38 Custom

Overjam 2018 35 of 38 Custom Overjam 2018 38 of 38 Custom

V petek smo bili deležni še ene, res izvrstne, Overjam Univerze. Čeprav so bili tam napovedani Macka B, Lloydie Coxson in Brother Culture se je univerze udeležil le Macka B, kar pa tudi malo ni pokvarilo odlične izobraževalne lekcije o glasbenem ustvarjanju Britanca, ki je pri nas nastopal že velikokrat, prvič pa že leta 1988. Otvoritveni koncert so ta dan na glavnem odru izvedli domači Siti Hlapci, v živo pa smo lahko slišali tudi svežo pesem "More We Suffer", ki je plod sodelovanja Tadimana in glasbenika Israel Voice-a. Domači fantje so z energičnim nastopom pripravili teren za Italijanko po imenu Awa Fall ali Sista Awa in skupino The Sound Rebels. Koncert glasbenice je res navdušil večino obiskovalcev, ki je niso mogli prehvaliti. Na odru smo za njo seveda poslušali in gledali koncert Macka Bja. Tudi pri njem je bilo moč opaziti, da se koncertni nastop od prejšnjih ne razlikuje prav veliko in da ima svoj rutinski nastop. Tu in tam umeša kakšno od novih pesmi, a vsi, ki so bili kadarkoli na njegovem koncertu vam lahko povedo, da mu energije in spontanosti nikakor ne manjka. Za konec dogajanja na glavnem odru so poskrbeli Mellow Mood, ki so publiki predstavili svoj najnovejši album z naslovom Large in tako zaključili dogajanje tam. Na dub in dancehall odru smo ujeli ekipe Love Kulture, Coxsone Sound, Brother Culture, Kings Hi-Fi in Leo Samsona, ki so od 18. ure dalje pa vse do pol ene zjutraj tam držali vajeti plesišča. Noč je nato prinesla še noro zabavo z Huntin' Sound, tem pa je sledila še svetovno znana ekipa Northern Lights. Njihova selekcija pa… no, plesišča, vse do jutranjih ur ni zapustil skoraj nihče, če vam to pove kaj več!

Overjam 2018 5 of 34 Custom Overjam 2018 9 of 34 Custom

Overjam 2018 12 of 34 Custom Overjam 2018 16 of 34 Custom

 Overjam 2018 32 of 34 Custom Overjam 2018 19 of 34 Custom

 Overjam 2018 33 of 34 Custom Overjam 2018 34 of 34 Custom

Zadnji festivalski dan smo začeli seveda, kot vsakega prej! Na plaži z Ziggijem in Dubtafari Soundom. Univerza je bila obarvana Jamajško, saj je svojo zgodbo z nami tokrat delila Italee Watson, prišel pa je tudi Israel Voice. Nalezljiva energija Italee Watson, ki smo jo lahko videli in čutili že prejšnje leto pri nas in zanimive anekdote Jamajčana so nasmejale prav vse zbrane. Sledila je zadnja dancehall delavnica, tej pa se je z nasmehom pridružila tudi pevka Italee. Po končani delavnici, je vajeti v svoje roke prevzel povezovalec Overjam Univerze, David Katz, z odlično roots selekcijo. Dj Verso je prevzel kontrole za njim, mi pa smo odhiteli še na dub in dancehall oder, kjer se je začela težko pričakovana zabava z O.B.F., Charlie Pjem ter Sr. Wilsonom! Vmes pa smo morali seveda obiskati še glavni oder, da smo ujeli odličen koncert hrvaške reggae skupine Brain Holidays! Oder sta za njimi zavzela Italee Watson ter Israel Voice ob pomoči Tadimana in ekipe. Zadnji nastopajoči na glavnem odru to leto pa je bil Protoje! No, tudi njegov koncert je bil kot rutina, a s to razliko, da je Protoje pred kratkim izdal nov album in smo tako lahko uživali ob najnovejših glasbenih poslasticah izvajalca. Nočno rajanje pa se je sprevrglo v jutranje, na dub in dancehall odru s Huntin' Sound ter Warrior Sound ekipo iz Nemčije.

Overjam 2018 2 of 16 Custom Overjam 2018 5 of 16 Custom

Overjam 2018 7 of 16 Custom Overjam 2018 10 of 16 Custom

Overjam 2018 11 of 16 Custom Overjam 2018 13 of 16 Custom

Overjam 2018 14 of 16 Custom Overjam 2018 16 of 16 Custom

Še eno leto je za nami. Še en festival, za katerega lahko rečemo, da si ga bomo zapomnili za vedno. Če potegnemo vzporednico in primerjamo letošnji festival in festival lansko leto, lahko mirno rečemo, da je bilo marsikaj drugače. To, da so prva dva dni vajeti držali selektorji, se ni izkazalo kot dobro, saj je večina obiskovalcev prišla na zadnje koncertne dni! Pohvaliti moramo letošnjo izjemno Overjam Univerzo pod taktirko David Katza in ekipe, ki so svoje delo opravil več kot izvrstno. Tudi premik univerze na plažo je bila dobra odločitev organizatorjev, saj je bila obiskana bolj kot kadarkoli! Za minus lahko prištejemo gradnjo odrov in nepripravljeno prizorišče vse do prvih dni koncertnih dogajanj. A glede na to, da je bil Overjam letos prvi izmed večjih festivalov v Tolminu, je bilo to skoraj za pričakovati! Obiskovalcev festivala je bilo občutno manj kot leto prej. Zakaj? To naj si vsak razlaga sam! Dejstvo pa je, da so se kljub premiku festivala v drug termin in ostalim novitetam, ki so jih uvedli letos, organizatorji potrudili zadovoljiti prav vsakega slehernega obiskovalca. Tukaj lahko pohvalimo tudi organizacijsko ekipo in vse prostovoljce ter druge ekipe, brez katerih festival zagotovo ne bi potekal, tako kot je. Na koncu, ko potegnemo črto smo vedno lahko zadovoljni, da je Overjam Festival, postal stalnica na naših tleh, ki k nam, v Slovenijo pripelje veliko svetovnih reggae zvezd, nas izobražuje ter nudi teden dni reggae počitnic z vrhunskimi izvajalci, v eni izmed najlepših festivalskih destinacij v Evropi. Če ne, kar na svetu! Festival se naslednje leto vrača nazaj v mesec avgust, saj so kmalu po koncu že objavili nov termin Overjam Festivala, ta bo od 15. 8 do 18. 8 2019! Vse ostale informacije o festivalu, prodaji "EARLY BIRD" vstopnic in drugo, pa najdete na uradni strani Overjam Festivala in uradnem Facebook profilu Overjam International Reggae Festival! Seveda pa si boste o vsem aktualnem dogajanju lahko prebrali tudi na naši spletni strani www.reggae.si! 

HVALA  OVERJAM  FESTIVAL in se vidimo v Tolminu spet naslednje leto!

Andraž Mauko - Žare