The Bad Boys Of Reggae!

Tokrat vam predstavljamo skupino, ki je svoje začetke v glasbi ustvarila že pol stoletja nazaj, glasbo pa ustvarjajo še danes!

inner circle 1

Inner Circle sta ustanovila brata Ian in Roger Lewis leta 1968. V skupini sta bila takrat tudi Stephen "Cat" Coore in Michael Cooper, ki sta takrat imela le dvanajst let. Prvič se pojavijo na posnetku leta 1970, ko podpirajo skupino The Chosen Few v pesmi "Why Can't I Touch You", to pa je bila le ena od mnogih pesmi skupine The Chosen Few s pomočjo skupine Inner Circle. Prav tako se skupina Inner Circle istega leta poveča, saj medse sprejmejo bobnarja William Stewarta in Irvin Jarretta, prav tako pa se jim pridruži nov vokalist William "Bunny Rugs" Clarke. Skupina je igrala v hitu Eric Donaldsona "Cherry Oh Baby", prav tako pa posnela svojo verzijo z naslovom "Red Cherry".

Leta 1972 se v skupini začnejo prve spremembe, ko odideta Jarrett in vokalist William "Bunny Rugs" Clarke. Njegova zamenjava je Milton "Prilly" Hamilton, a tudi on hitro konča sodelovanje s skupino, saj je leta 1973, skupaj z Coore ter Cooperjem odšel k skupini Third World. Kmalu zatem pa se skupini Third World pridružita še bivša člana Inner Circle, Jarrett ter Clarke. No, člani, ki so še bili takrat v skupini Inner Circle niso obupali, saj so tudi sami poiskali nove glasbenike! Skupini se pridružita klaviaturista Charles Farquharson ter Bernard Harvey in bobnar Calvin McKenzie, ki zamenja Stewarta, zaradi odhoda k... prav ste uganili! Third Worldu! Inner Circle nato preigravajo reggae, pop in soul hite v hotelih in klubih Kingstona, izdajo pa tudi svoj prvi album Dread Reggae Hits, pod založbo Ian Lewisa, Top Ranking.

Vse pa se spremeni, ko se skupini pridruži Jacob Miller. Čeprav je sam še naprej gradil solo kariero, je postal član skupine, pogodbo pa podpišejo z založbo Capitol Records. Pod založbo leta 1976 izdajo album Reggae Thing, takoj naslednje leto pa Ready for the World. Leta 1978 se odločijo za založbo Island Records, kjer izide album Everything Is Great s hiti "Everything Is Great" in "Stop Braking My Heart". Leta 1979 pa izide še album New Age Music. Takrat se skupini pridruži kitarist Joe Ortiz, ki v glasbo skupine umeša še zvoke "hard rock-a","jazz-a" ter "blues-a". Izšla sta tudi dva dub albuma, iz solo albumov Jacob Millerja, Killer Miller ter Wanted, a se pod album podpiše skupina Inner Circle! Prepoznavnost skupina dobi tudi z nastopom v filmu Rockers, kjer igrajo hotelski hišni "band". A seveda je tu treba povedati, da je bil prav Jacob Miller v najboljših časih edini, ki se je lahko po popularnosti in nastopu kosal z Bob Marleyem.

Tragična smrt Jacob Millerja leta 1980, v avtomobilski nesreči spremeni vse. Skupina in Miller so se prav pred tem pripravljali na izdajo novega albuma Mixed Up Moods ter turnejo z Bob Marleyem in The Wailersi. Skupina se razide, brata Lewis ter Harvey se preselijo v Miami in tam odprejo studio v skladišču. Kasneje ustvarijo studio Circle House, to pa je njihova baza še danes. Pohvalijo se lahko z Grammy nagrado, 50-letnim stažem v reggae glasbi, nastopali so z zvezdniki, kot so Elton John, Peter Gabriel, Sinead O' Connor, Carlos Santana, in mnogimi drugimi. Za najboljši reggae album so Grammya prejeli dvakrat. Leta 1993 za album Bad Boys, na keterm je istoimenska pesem "Bad Boys", ki so jo uporabili tudi v filmu z Will Smithom ter Martin Lawrenceom! Seveda govorimo o filmu Bad Boys! Tudi leta 1994 gre Grammy v njihove roke in sicer za album Reggae Dancer, na njem pa je pesem "Summer Jammin", ki se pojavi v filmu Policaj Iz Beverly Hillsa III z Eddy Murphyjem v glavni vlogi. Vse to pa je skupini pomagalo, da so postali še bolj prepoznavni po celem svetu. 

Skupina ima za seboj v 50-ih letih nešteto koncertov, albumov, kompilacij. Nastopali so tudi že pri nas in posneli dokumentarni film z naslovom Bad Boys Of Reggae o katerem smo pisali - TUKAJ! Letos so aprila meseca izdali pesem "Turn Up Di Weed" na kateri sodeluje še glasbenik, ki ga zagotovo vsi dobro poznate, Mykal Rose.

Za sabo imajo več hitov, kot so "Bad Boys", "Games People Play" ali pa vrjetno najbolj znana njihova pesem "Sweat  (A La La La La Long)". Njihovi nastopi so vrhunsko odigrani, vedno pa na odru pokažejo prav posebno energijo! Veliko članov se je zamenjalo, nekateri so v skupini že od samega začetka, a prav to jih je naredilo bogatejše in močnejše. Redki so, ki se lahko pohvalijo s pol stoletja trajajočo kariero!

Več o skupini in njihovem delu pa lahko vidite in spremljate na uradni spletni strani skupine - INNER CIRCLE ali pa na njihovem uradnem Facebook profilu - INNER CIRCLE