Tamara Nanaja

 

Sloveniji se obeta zgodovinski reggae dub trenutek. Zaznamoval ga bo Človek, ki je svojo glasbeno kariero začel pred natanko šestimi deseteltji, daljnega leta 1958.

Dame in Gospodje, na oder Gala hale v Ljubljani se bo v torek, 10.aprila 2018, povzpel eden in edini »The Mighty Upsetter«, znan tudi kot Pipecock Jackxon - Lee »Scratch« Perry!

perrybrez

Da Lee Scratch Perry prvič prihaja v Ljubljano je zaslužen Dub Club, najbolj nadubiran otrok Gale hale iz Metelkove.

Dub Club je pravzaprav koncertni cikel, ki se lahko pohvali že s trinajstletno tradicijo, v tem času pa so izpeljali že skoraj 50 koncertov in DJ setov, na katerih so nastopili tudi svetovno priznani glasbeni ustvarjalci, kot so Alborosie, Mad Professor, Vibronics, Brain Damage, Zion Train in mnogi drugi. Prvi Dub Club koncert se je zgodil že daljnega leta 2005, namen pa je bil slovenskemu občinstvu predstaviti zanj takrat še dokaj novo glasbeno smer. Skozi leta se je koncept Dub Cluba razširil,tako žanrsko kot tudi geografsko in je do današnjega dne gostil znane in zelo znane glasbenike iz vseh koncev sveta, izmed naštetih zgoraj pa bo morda najbolj izstopil prav Dub Clubov naslednji gost – producent, poet, poslovnež, pevec in inovator – 82-letni Lee Scratch Perry.

Lee Perryjev opus je neverjeten, njegova karizma neustavljiva, njegova ekscentričnost znana po vsem svetu. Glasbo je ustvarjal v svojem preprostem studiu The Black Ark, dokler ga ni, kot pravi urbana legenda, požgal sam. Glasbo je distribuiral predvsem prek svoje neodvisne založbe Upsetter, s svojim delom pa navdihnil producente vseh zvrsti glasbe širom zemeljske oble. Hite je produciral za glasbene velikane, kot so Bob Marley & The Wailers, Junior Byles, Max Romeo, The Heptones, Gregory Isaacs in Junior Murvin, sodeloval pa je tudi z najpomembnejšimi imeni svetovne glasbene scene, kot so Adrian Sherwood, Beastie Boys, The Orb, Ari Up, Keith Richards, če jih omenimo le nekaj.

leeperry3

Na turneji po Evropi in seveda tudi na nastopu v Ljubljani ga bo spremljal stari znanec Gala hale, Mad Professor, sicer samouki navdušenec nad elektroniko ter vodja studia in založbe Ariwa. Le ta je zaradi svojega prepoznavnega in unikatnega zvoka znana in cenjena po vsem svetu.

Early Bird vstopnice za dogodek so žal že pošle, jih pa lahko v predprodaji kupite v spletni trgovini na tej povezavi (https://www.mojekarte.si/si/lee-scratch-perry-mad-professor/vstopnice-153319.html) ali na vseh dogodkih v Gali hali. Kdaj je Gala hala odprta in koga vse gosti si lahko ogledate tukaj (http://www.galahala.com/).

Lee Scratch Perry v Slovenijo ne prihaja prvič. Pred dolgimi dolgimi leti je nastopil na bivšem festivalu Soča Reggae Riversplash. Je pa Lee Scratch Perry star že 82 let. Sodeč po njegovem Facebook profilu  je sicer še zelo vitalen, pa vendar. Leta so leta in glede na to, da se Lee Perry, kot kaže še zlepa, ne bo ustavil in namerava obiskati še kar nekaj krajev po vsem Svetu … ga v Sloveniji morda vidimo zadnjič.

In da si kasneje ne boste očitali …. je še najboljše da še danes kupite svojo vstopnico.