Lahko bi vam točno opisal kaj vse se je dogajalo in kaj vse sem doživel letos na jubilejnem Outlook Festivalu, ki je praznoval častitljivih 10 let, pa vam ne bom!

 

 

NE zato, ker letos res nisem bil čisto na celem festival ali ker sem pač len po naravi.

NE, ker sem vam že lansko leto (TUKAJ) in ker je preprosto preveč vsega, da bi lahko opisal (saj sem že omenil, da sem len?)

NE, ker nekaj takega težko opišem nekomu, ki še ni doživel Outlook festivala! Če ga primerjate z Overjam Festivalom, niste iti blizu. Če ste bili mogoče že na Seasplashu in Demensions festivalu, ki potekata na isti lokaciji, kot Outlook potem ste že bližje. Najbolje, da združite vse, kar ste doživeli na njih in pomnožite z vsaj 2! Ni namen zapisa kogar koli blatiti ali zaničevati delo ostalih organizatorjev festivalov, a Outlook preprosto izstopa. Po veličini, organizaciji in (na žalost) občinstvu. Outlook Festival je NAJVEČJI festival v okolici! In pika.

 

Pisal vam bom o tem, kako se romantična idila starodavne avstro-ogrske trdnjave zliva v eno, skupaj z brutalno okolico in še brutalnejšo glasbo, ki prihaja iz zvočnikov. Malo za šalo malo za res. Lahko vam za pokušino povem, kako vas pripravijo oziroma kako otvorijo sam festival? O magičnem prizorišču v več tisoč let stari rimski areni sem pisal že lansko leto, poleg tega obstaja tisoče slik, ki vam lažje pririšejo realnejšo sliko, kot bilo kateri moj zapis.

 

Če sem po lanskem nastopu Damian Marley-a letos, kar malo čudno pogledal, kako »samo« Dizzee Rascal, se je v ozadju skrival nastop, ki so ga kar malo skrivali. Ne da ga ni bilo zaslediti na vseh uradnih tiskovinah in reklamah, a neupravičeno so kot glavni nastop v ospredje potiskali“ Dizzee-ja.  Lastni 20 članski Outlook orkester, ki je združil moderno glasbo skupaj s klasičnimi zvoki in nam s pomočjo »live dub« vložki legendarnega Mad Professorja in Adrian Sherwooda pričarali koncert, ki smo ga vsi ljubitelji reggae glasbe in vseh sorodnih žanrov komaj čakali. Še danes, ko samo pomislim na koncert se mi dvignejo kocine in nariše nasmeh. Naj spomnim še enkrat! Govor je o otvoritvenem koncertu, kjer je nastopilo kar 68 glasbenikov! Orkester je spremljal glasbene legende, kot so Horace Andy, Down Penn, Roots Manuva, Congo Natty, General Levy, Flowdan, Killah P, Pharoahe Monch, če naštejem le nekatere, ki se jih spomnim iz glave. Bilo jih je veliko več, a za predstavo mislim, da bo več kot dovolj. Če omenim še polno prizorišče, ki je resnici na ljubo na koncu vseeno eksplodiralo šele ob nastopu Dizzee-ja, si lahko zamislite kakšne vibracije smo doživljali.

Če že moram razkriti nekaj o festivalu, ker le o tem namreč teče beseda, če se je kdo zmedel. Noro, noro in še enkrat noro! Moram izpostavit legendarnega Macka B-ja. Ne vem zakaj, ampak vsak koncert, ki ga vidim, je boljši in boljši! Moram povedati, da kljub črnogledim napovedim JE BIL dancehall in da sem presrečen, ker sem končno videl nastop General Levya, ki me ni razočaral. V tretje gre zgleda res rado! Congo Natty aka MC Rebel in njegov nastop pa samo WoW. Tako sem bil navdušen, da sem v trenutku pozabil na prekinitev iz varnostnih razlogov (strele), ko so ugasnili vso glasbo in sem na ta račun zamudil Dub Dynsty. Uživali smo tudi v prijetenem "poletnem" koncert na plaži od Down Penn. Niso pa pozabili niti na slovenske predstavnike, Roots in Session Sound, DubDigerzz in Kali Fat Dub.JA, na Outlook festivalu se prehodi veliko kilometrov, ker gre pač za ogromno reč! Outlook ima poleg otvoritvenega koncerta v prej omenjeni Areni kar 11 unikatno oblikovanih prizorišč in več kot 40 tako imenovanih »boat partyjev«. Da se lahko ljudje nemoteno sprehajajo med prizorišči, je občasno treba »okrog rit u varžet« a 12.000 ljudi je pač treba nekako organizirati, sploh ker ...

JA, na Outlook festivalu so (tudi) zadrogirani Angleži, ker so pač droge prisotne čisto povsod in na vseh prireditvah širom sveta (tudi pri nas), pa vam je to všeč ali ne! Realnost danes je, da so na vseh prireditvah prisotne tudi droge. Pri več kot 12.000 ljudeh, ki pridejo na Outlook striktno zaradi zabave, je temu primerno tega malo več. A naj vam zagotovim, da lokalne oblasti naredijo vse (in še več), da bi to preprečile. Tam velja ničelna toleranca do drog in tudi nočete biti ujeti pri nečednem dejanju kajti ...

JA, Outlook je »svinjsko« draga stvar, a v glasbi še vedno velja rek malo denarja malo »muzike« in na Outlooku je »muzike« ogromno! Dejansko za nekega povprečnega Slovenca, je Outlook malo draga reč. Že sama karta, kljub popustu za balkanske države, ki ne vključuje kampa ni ravno poceni. Cena pijače in hrane je prilagojena tujim gostom, večinoma Angležem. Pivo v pločevinki na primer na prizorišču stane, kar zajetnih 35 HRK. V evre si pretvorite sami, če upate. Ampak ... Idilični koncerti skozi dan na plaži, nore zabave na ladjicah, nepozabne dogodivščine ponoči na več kot 10 prizoriščih in pa ... nekaj imen sem vam že naštel, naj vam jih še nekaj: Shy FX, Ghostface Killah, David Rodigan, The Bug, Dub Dynasty, Mala, Macka B.. nadaljujem? Goldie, Layd Chann, Reakwon, Charlie P, Mungo's Hi FI, Parly B, Gantleman's Dub Club, in še bi lahko našteval, saj je nastopajočih več kot 300. Če izračunate koliko bi dali za vse vstopnine za posamezne koncerte naštetih glasbenikov, se kar naenkrat ne zdi tako drago, kajne?

 

Gre resnično za Sound System praznik in ne le festival. Tam na griču pri Štinjanu, najdejo štiri dnevno zavetje ljubitelji glasbe in dobre zabave iz cele Evrope in širom sveta. Tam boste uživali ne glede na okus glasbe, kajti slišati je možen širok spekter vse od roots reggae, dancehall, dub, steppers, hip hop, dub step, trap, jungle d'n'b in še kam zaidejo. Jaz sem letos spet neizmerno užival) in dežju navkljub (lahko preberete kar monsunskemu nalivu) primerno pripravljen poplesaval in skakal po lužah kot majhen otrok. Če me vprašate za nasvet kam naslednje leto na festival, lahko pričakujete le en odgovor. Outlook Festival 2018! Se vidimo tam?

Uradna SPLETNA stran Outlook Festivala: TUKAJ

Uradna FACEBOOK stran Outlook Festivala: TUKAJ

 

Jure Miklošič