25. marca se bo v Ljubljanskem klubu ZOO, Mark Wonder prvič predstavil tudi slovenski publiki. Na odru mu bo družbo delal vsem že dobro poznani Bramma Shanti iz Belgije, za pravo reggae vzdušje pa bodo skrbeli še Ziggi Mastah (Dubtafari Sound), ShugaMan (PulaP Reggae Station) in selektor The W!ld Citizen.

Mark Andrew Thompson ali bolje poznan kot Mark Wonder, sicer rojen v Kingstonu na Jamajki, je odraščal v mestu Manchester v Angliji. Če vas priimek Wonder na kaj asociira, imate verjetno prav. Priimek si je "sposodil" od velikana pop glasbe 80ih let, Stevie Wonderja, ki je njegov najljubši pevec.
Njegova prva snemanja glasbe so se začela že v poznih osemdesetih. Za njegov glasbeni talent in ljubezen do melodije je poskrbela njegova mama, ki je ljubila pevke soul glasbe. Mark je tem temeljem le še dodal svoj naravni talent in umešal zvrsti jamajških legend kot sta Denis Brown in Bob Marley. Ta kombinacija se je izkazala kot čisto zlato! Kmalu je namreč postal eden od jamajških najbolj obetavnih pevcev in glasbenikov. Prve pesmi, je izdal leta 1988 med drugim, tudi legendarno "Caution", "Girl I Like Your Style" in "We Rule", ki jih je posnel za producenta z imenom Mauricio "Jack Scorpio" Johnson, bolj poznan kot Black Scorpio sound system. Kmalu so sledili še King Jammy, Blue Mountain in Trinity Records. Njegova glasbena kariera je dobila nov zasuk, ko je bil v zgodnjih devetdesetih predstavljen producentu Milton Moore-u, za kar je zaslužen dub poet DYCR. Iz ljubiteljskega petja se je razvila danes skoraj 30 let trajajoča kariera.

 

Njegov prvi album "Signs Of The Times" je bil izdan leta 1996 za Nizozemsko založbo Zola & Zola. Do danes pa jih je izdal vsega že devet! Sodeloval je z mnogimi priznanimi glasbeniki kot so Sizzla, Capleton, Luciano, Gentleman… Od prvega albuma dalje, pa je bil prav Mark Wonder oklican za tistega , ki naj bi zapolnil veliko praznino za prehitro izgubljenim, a nikoli pozabljenim pevcem in  glasbenikom z imenom Garnett Silk.

 

 

Čeprav se je Mark Wonder že s prvim albumom pustil pečat v reggae kulturi pa sam misli, da bodo prav njegova novejša dela prebila led in njegovo glasbo postavila v vsak dom slehernega reggae ljubitelja. Njegova prodorna besedila, ki govorijo o problematikah na Jamajki in po svetu in pesmi z naslovi kot "So Much War", hitro pridobivajo nove navdušence in isto misleče. Pogosta potovanja po Evropi, še posebno v Švici in Nizozemskem so mu pomagala, da je odprl svoj um in spoznal stvari, ki si jih nikoli prej nebi mislil. Pravi, da je našel veliko isto mislečih ljudi v Evropi, ki nasprotujejo sistemu na isti način, kot je to počel in še vedno počne sam. Spominja se, da je nekoč v Rimu spoznal ljudi, ki so bili navdušeni ko "Rasta" kritizira papeža. Wonder pravi, da je roots glasba, že več let priljubljena v Evropi med uporniki in njemu isto mislečimi, priznava pa, da sta Shaggy in Sean Paul zelo razširila reggae mrežo saj se močno po Evropi vidi tudi vpliv in ljubezen do dancehall glasbe.

 

 

Z njegovim univerzalnim stilom glasbe in glasom, ki s svojo prodornostjo zasvoji vsakega je težko obstati pri miru ob njegovih nastopih. Ko slišite njegove pesmi se ne morete upreti in se hitro začnete pozibavati v ritmu ali pa si prepevati melodije. Njegove pozitivne energije, ki jo pričara na odru, pa se boste hitro nalezli prav vsi obiskovalci njegovih koncertov. Dejstvo je, da se prav vsak pravi reggae ljubitelj lahko le razveseli ko v njegovo mesto pride Mark Wonder in to veselje bomo kmalu lahko doživeli tudi v Sloveniji!